Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά την διάρκεια της συνεδρίας στις 3/11/2021, εξέτασε την πρόταση νόμου που προνοεί:
- Την τροποποίηση του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμους του 2004 έως 2017, με σκοπό την προσθήκη πρόσθετων διατάξεων που να προωθούν την διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το θέμα που αφορά:
- Την συμμετοχή δημόσιων υπαλλήλων, εκπαιδευτικών του δημοσίου και στρατιωτικών στη διοίκηση ιδιωτικών εταιρειών χωρίς την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας. (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως)
Αναλυτικά η πρόταση νομού:
Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η τροποποίηση του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμους του 2004 έως 2017, με σκοπό την προσθήκη πρόσθετων διατάξεων που να προωθούν την διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Δηλώσεις:
Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής ΔΗΣΥ κ. Δημήτρης Δημητρίου είπε:
- H Επιτροπή εξέτασε το θέμα αυτεπάγγελτα μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για περίπου 2000 δημόσιους υπαλλήλους που έχουν είτε τη θέση του διευθυντή, είτε του γραμματέα, είτε μετοχές σε ιδιωτικές εταιρείες χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τον Υπουργό Οικονομικών.
- Ζητήσαμε από τον Ελεγκτή να διαβιβάσει τους καταλόγους αυτούς στα αρμόδια υπουργεία για να ξεκινήσει η διαδικασία είτε πειθαρχικής είτε άλλης δίωξής τους.
- Το θέμα είναι σημαντικό όχι τόσο ως προς τη φύση των αδικημάτων, όσο προς την τήρηση της νομοθεσίας από τους δημόσιους υπάλληλους.
- Ζητήσαμε να επεκταθεί ο έλεγχος και στους άλλους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που δεν πληρώνονται από το Γενικό Λογιστήριο, αφού υποψιαζόμαστε ότι κι άλλοι λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία της υπηρεσίας τους.
- Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική δήλωση για το Πόθεν Έσχες, μέχρι το Φθινόπωρο του 2022, όπως μας δήλωσε ο κ. Κόκκινος, θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική δήλωση και συμφωνήσαμε όπως μέχρι τότε να υπάρχει σίγουρα ψηφισμένος ο αναθεωρημένος νόμος για το Πόθεν Έσχες για να κατατεθούν ηλεκτρονικά οι δηλώσεις.
- Η πρόσθεση της Επιτροπής είναι η υποβολή να γίνεται κάθε δύο χρόνια, ωστόσο υπάρχει η παραίνεση να γίνεται κάθε χρόνο στη βάση των στοιχείων της 31ης Δεκεμβρίου για να μπορεί να συνδυάζεται και να ελέγχεται παράλληλα με τη φορολογική δήλωση.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε:
- Φαίνεται ότι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι κατά την υποβολή των σχετικών εγγράφων στον Έφορο Εταιρειών είτε δηλώνουν λανθασμένα το επάγγελμά τους, είτε αποκρύπτουν την πραγματική τους κατάσταση ως δημόσιοι υπάλληλοι.
- Οι νομοθεσίες για να εφαρμόζονται και να τηρούνται και όχι να αγνοούνται.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ κ. Παύλος Μυλωνάς επεσήμανε:
- Απαιτούμε τη διενέργεια ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον έλεγχο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, τους ημικρατικούς οργανισμούς οι οποίοι συμμετέχουν σε μια διαδικασία η οποία ξοδεύει δημόσιο χρήμα που πρέπει να είναι σεβαστό από όλους και να ελέγχεται.
Η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου τόνισε:
- Στην Κύπρο υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί αλλά εκτός από τους αξιωματούχους, τους παραβιάζουν μαζικά και κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψη σοβαρά τις υποχρεώσεις τους έναντι των νόμων του κράτους που υπηρετούν.
- Αυτό θα πρέπει να εκλείψει. Πρέπει να γίνει σωστός έλεγχος και να σταματήσει αυτή η παρανομία και παραβίαση των νόμων του κράτους.