Επιτροπή Προσφύγων: Τιτλοποίηση κατοικιών αυτοστέγασης και δικαίωμα χρήσης οικήματος Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Καρπασίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της στις 23/11/2021, συζήτησε τα θέματα που αφορούν:

  • Την καθυστέρηση στην τιτλοποίηση των κατοικιών στον συνοικισμό αυτοστέγασης Ξυλοφάγου οι οποίες έχουν παραχωρηθεί με εισοδηματικά κριτήρια από το 2009.
  • Το δικαίωμα χρήσης του οικήματος του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Καρπασίας από τα Σωματεία και τις Κοινότητες της περιοχής Καρπασίας.

Δηλώσεις:

Σε κατοικίες με αμίαντο εξακολουθούν να διαμένουν πρόσφυγες στην Ξυλοφάγου, αναφέρθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων

Κάτοικοι σε συνοικισμούς αυτοστέγασης στη Ξυλοφάγου εξακολουθούν να διαμένουν σε κατοικίες οι οποίες έχουν ανεγερθεί με την χρήση αμιάντων, όπως κατήγγειλε στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων Παθόντων  ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος.

Το δυστυχές, ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πλάνο και κανένας προγραμματισμός ούτε για την σωστή διαχείριση των αμιάντων ούτε για την αφαίρεση τους.

«Φτάσαμε στο 2021 για να έχουμε ανθρώπους σε συνοικισμούς να συμβιώνουν με τον καρκίνο. Και για αυτό το θέμα θέσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες προ των ευθυνών τους, οι οποίες δεσμεύτηκαν ότι θα επιστρέψουν στην επιτροπή με συγκεκριμένο πλάνο και προγραμματισμό για την αφαίρεση των αμιάντων», σημείωσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε συνοικισμούς αυτοστέγασης στην Ξυλοφάγου. Πρόκειται για οικόπεδα, όπως είπε, ο διαχωρισμός των οποίων έχει ξεκινήσει από το 1997 και για 24 χρόνια ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι περιμένοντας το μοναδικό χαρτί το οποίο μπορεί να αποτελεί εγγύηση για την ιδιοκτησία της περιουσίας τους. Το γεγονός αυτό, είπε, δεν τους επιτρέπει να  πουλήσουν τις περιουσίες τους, να πάρουν δάνεια για τις σπουδές των παιδιών τους, να αντιμετωπίσουν τα περιουσιακά τους σε περίπτωση διαζυγίου, αλλά το κράτος παραμένει απλός θεατής μιας ταλαιπωρίας που κράτα πάνω από δύο δεκαετίες.

Πρόσθεσε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση τους είπε ότι οι δικαιούχοι θα πάρουν τίτλο ιδιοκτησίας στα χέρια τους μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο και για το λόγο αυτό η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα αρχές Μαρτίου για να διαπιστώσει εάν η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η Επιτροπή επανεξέτασε επίσης τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών να παραχωρήσει το οίκημα του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Καρπασίας στις κοινότητες και τις οργανώσεις της Καρπασίας. Όπως είπε ο κ. Κέττηρος, στις προηγούμενες συνεδρίες το Υπουργείο Οικονομικών ανάφερε ότι μόλις κενωθεί το κτήριο θα το παραχωρήσουν στις κοινότητες αφήνοντας όμως να νοηθεί ότι αυτό δεν πρόκειται να τραβήξει σε βάθος χρόνου. Σήμερα, πρόσθεσε, δύο χρόνια μετά την εγγραφή του θέματος μας, αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν ότι θα συγκεντρώσουν όλο το προσωπικό της ΚΕΔΙΠΕΣ στο συγκεκριμένο κτήριο και δεν πρόκειται να το παραδώσουν στους Καρπασίτες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου είπε ότι είναι «πραγματικά απαράδεκτο» και «προσβάλει το κράτος μας, η αναλγησία και ο μη συντονισμός των υπηρεσιών του κράτους και η μη έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους», όπου οι διεργασίες  παραχώρησης των οικοπέδων ανάγονται από το 1997.

«Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και φανερώνει στο μέγιστο βαθμό το διαχρονικό πρόβλημα συντονισμού των υπηρεσιών του. Οι εκτοπισμένοι συμπατριώτες μας δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες και απαιτούν από την πολιτεία άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας όχι μόνο στον Συνοικισμό Αυτοστέγασης Ξυλοφάγου αλλά και όπου αυτό δεν κατέστη ακόμα δυνατό», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα εκδοθούν οι σχετικοί τίτλοι των κατοικιών στον συνοικισμό αυτοστέγασης Ξυλοφάγου και ότι θα παρακολουθούν το θέμα ασκώντας στο ακέραιο τον κοινοβουλευτικό τους έλεγχο.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα