Επιτροπή Προσφύγων: Στατική επάρκεια τ/κ υποστατικών, αποκοπή στεγαστικής βοήθειας και τιτλοποιήσεις ακινήτων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/04/2023, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: 

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή, μετά από αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επανεξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου, σκοπός της οποίας είναι προτού παραχωρηθεί σε οποιοδήποτε δικαιούχο τουρκοκυπριακή ακίνητη ιδιοκτησία για σκοπούς στέγασης ή αυτοστέγασης ή επαγγελματικής χρήσης, ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για σκοπούς ασφάλειας θα πρέπει να μεριμνά για τη διενέργεια σχετικής μελέτης για τη στατική επάρκεια του συγκεκριμένου ακινήτου. 

Πρόθεση Βουλευτών να στηρίξουν νόμο για τ/κ υποστατικά που αναπέμφθηκε από ΠτΔ 

Την πρόθεσή τους να στηρίξουν τον υπό αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νόμο που αφορά τους ελέγχους στατικής επάρκειας τ/κ υποστατικών, πριν την παραχώρησή τους σε χρήστες, εξέφρασαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Βουλευτές, αν και επιφυλάχθηκαν για την τοποθέτησή τους για το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Αναγνωρίζοντας ότι με την πρόνοια για στατικές μελέτες, αυξάνεται το κόστος για το κράτος, κάτι το οποίο η νομική υπηρεσία ανέδειξε ως αντισυνταγματικό, οι Βουλευτές σημείωσαν ότι δε θα έπρεπε να αποτελεί λόγο αναπομπής, καθώς αφορά θέμα ασφάλειας και υγείας. Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι το κόστος μία στατικής μελέτης ανέρχεται στα 500 ευρώ, ενώ εργασίες επιδιορθώσεων που έγιναν σε υποστατικά, ελλείψει της σχετικής μελέτης, έφτασαν σε κάποιες περιπτώσεις τις 90.000 ευρώ. 

Ο νόμος περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) αναπέμφθηκε με σχετική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στις 12 Απριλίου 2023. Η Βουλή ψήφισε τροποποίηση του βασικού νόμου, κατά τρόπο τέτοιο ώστε, για να παραχωρηθεί σε οποιοδήποτε δικαιούχο τ/κ ακίνητη ιδιοκτησία για σκοπούς στέγασης ή επαγγελματικής χρήσης, ο Κηδεμόνας τ/κ Περιουσιών για σκοπούς ασφάλειας να μεριμνά για την διενέργεια σχετικής μελέτης αναφορικά με την στατική επάρκεια του συγκεκριμένου ακινήτου. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι πέρα από τα ζητήματα αντισυνταγματικότητας του νόμου, που τίθενται εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας, ένας από τους λόγους της αναπομπής είναι και το γεγονός ότι εκκρεμεί νομοθετική πρωτοβουλία της εκτελεστικής εξουσίας για τη συνολική μεταρρύθμιση του πλαισίου διαχείρισης τ/κ περιουσιών, της οποίας ο νομοτεχνικός έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο, ώστε να τεθεί ενώπιον της Βουλής τον Ιούνιο. 

Σημείωσε, δε, ότι με το να ανατίθεται στους μισθωτές η μέριμνα για ανακαινίσεις των εμπορικών ακινήτων, επιτρέπει στην Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών να ασχολείται με άλλα υποστατικά τα οποία χρήζουν προσοχής κατά προτεραιότητα, όπως είπε. Ανέφερε, ακόμα, ότι ο υπό αναπομπή νόμος προτείνει μία οριζόντια προσέγγιση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην Υπηρεσία, όσον αφορά προτεραιοποίηση των αναγκών. 

Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι αναμένονται το επόμενο διάστημα νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για την περιοδική επιθεώρηση όλων των κτιρίων. Είπε, δε, ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με το ΕΤΕΚ, για αρχικά οπτική επισκόπηση των κτιρίων, η οποία θα αρχίσει πιλοτικά από την επαρχία Λάρνακας, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου. «Μας απασχολεί πολύ το θέμα της ασφάλειας των κτιρίων και γι’ αυτό λαμβάνονται πρόσθετες πρωτοβουλίες για να διαχειριστούμε γενικότερα το κτιριακό απόθεμα, είμαστε σε συνεχή επαφή με το ΕΤΕΚ για θέματα δικής τους αρμοδιότητας, για μια συνολική λύση που έχει να κάνει με τις επικίνδυνες οικοδομές και την τακτική επιθεώρηση των κτιρίων», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή. 

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε στην Επιτροπή ότι ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου εγείρεται και λόγω παρέμβασης της νομοθετικής εξουσίας, επισημαίνοντας ότι η εκτελεστική εξουσία χρησιμοποιεί και διαχειρίζεται τις τ/κ περιουσίες κατά τρόπο που ο Κηδεμόνας κρίνει. Εισηγήθηκε, δε, «η βουλή να μελετήσει εκ νέου τον υπό αναπομπή νόμο και να μην επιμείνει στην ψήφισή του». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, απαντώντας στο επιχείρημα αυτό, ανέφερε με παρέμβασή του στη συνεδρίαση ότι υπάρχει σχετικό προηγούμενο, με πρόταση νόμου του 2018 από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Στέφανο Στεφάνου, για παραχώρηση δικαιώματος σε τέκνα και εγγόνια εκτοπισμένου να τον υποκαθιστούν στην κατοχή τ/κ κατοικίας μετά τον θάνατό του. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι η τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ για το θέμα της αναπομπής θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. «Το θέμα δεν είναι μόνο η νομική, αλλά υπάρχει και η πολιτική διάσταση, αν θέλουμε δηλαδή οι συνάνθρωποί μας να είναι σε ασφαλείς κατοικίες». Πρόσθεσε, δε, ότι «οι δαπάνες για μία μελέτη στατικής επάρκειας είναι 500 ευρώ, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που το κράτος, υπολογίζει ότι θα δαπανήσει για την επιδιόρθωση μίας κατοικίας 30.000 ή 35.000 ευρώ, όταν ξεκινήσουν οι εργασίες όμως, επειδή δεν έχει προηγηθεί αυτή η μελέτη, υπάρχει περίπτωση που η δαπάνη αυτή ξεπέρασε τις 90.000». 

Κατέληξε, δε, ότι «υπάρχουν νομικά ζητήματα που όντως θα πρέπει να μελετήσουμε, όμως υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα», σημειώνοντας ότι στο θέμα του κόστους «διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο». 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι «η πολιτική ουσία της τροποποίησης της νομοθεσίας, είναι κατά πολύ σημαντικότερη από τα νομικά σημεία με βάση τα οποία αναπέμφθηκε ο νόμος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμέναμε ότι θα αντιμετωπιζόταν με περισσότερη ευαισθησία από την εκτελεστική εξουσία, ακριβώς γιατί αφορά στην ασφάλεια και την υγεία των συμπολιτών μας».    

Τη λύπη του για την αναπομπή του Προέδρου εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, κατά τη συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά προσφυγικά θέματα και σχετίζεται με θέματα υγείας και ασφάλειας των πολιτών. Πρόσθεσε, δε, ότι τίθεται θέμα αύξησης των δαπανών με μερικές δεκάδες υποστατικά που χρονολογούνται στις δεκαετίες 1940-50. Ανέφερε, δε, ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα προτείνει να παραμείνει η διάταξη ως έχει και, αφού κατατεθούν από του Υπουργείο οι κανονισμοί για τους ελέγχους των κτιρίων και ψηφιστούν, τότε να καταργηθεί. 

Την ενόχλησή του εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, κατά τη συνεδρίαση, για το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δεν παρευρισκόταν στη συνεδρίαση, αν και είχε κληθεί. Υπογράμμισε, δε, ότι με την ψήφιση της εν λόγω ρύθμισης νομοθετική εξουσία έκανε το καθήκον της για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για ό,τι  συμβεί, θα βαραίνει την εκτελεστική εξουσία. 

Σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, σημείωσε ότι με την εξέλιξη αυτή προσβάλλεται ο προσφυγικός κόσμος σε μία περίοδο που υπάρχουν τεράστια προβλήματα στέγασης. Επεσήμανε ότι θα υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου στη διαδικασία παραχώρησης υποστατικών, αν η στατική επάρκεια ελεγχόταν από το ίδιο το κράτος και κάλεσε να ληφθούν μέτρα πριν θρηνήσουμε, όπως είπε, θύματα. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Υπερωριακή απασχόληση υγειονομικών κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η υπερωριακή απασχόληση υγειονομικών κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας σε σχέση με τη στεγαστική βοήθεια στο πλαίσιο της προσφυγικής πολιτικής. 

Νοσηλευτές στερούνται στεγαστικής βοήθειας λόγω αύξησης εισοδημάτων 

Ο αποκλεισμός εκτοπισμένων νοσηλευτών από το δικαίωμα σε οικονομική βοήθεια για απόκτηση κατοικίας, λόγω αύξησης εισοδημάτων από υποχρεωτικές υπερωρίες κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί κατ’ εξαίρεση από τον Υπουργό Εσωτερικών, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, και ζήτησε να ενημερωθεί για τις κινήσεις προς διευθέτησή του εντός 15 ημερών. 

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, οι επηρεαζόμενοι είναι περίπου 15-20 άτομα, ενώ καλεσμένη στην Επιτροπή βρέθηκε μία εκ των νοσηλευτών της οποίας η αίτηση για στεγαστική βοήθεια από την Υπηρεσία Μέριμνας έχει απορριφθεί. Η ίδια ανέφερε ότι, αν και ήταν νοσηλεύτρια στον μαιευτικό θάλαμο, επιτάχθηκε να εργαστεί στον θάλαμο COVID του Νοσοκομείου Αμμοχώστου κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου συνεχίζει να εργάζεται μέχρι σήμερα. Σημείωσε, δε, ότι δεν υπήρχε επιλογή άρνησης στην επίταξη από οποιονδήποτε νοσηλευτή. 

Εξήγησε, ακόμα, ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών και της υποστελέχωσης, που είχε γίνει πιο εμφανής με τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου της πανδημίας, κλήθηκε να δουλέψει υπερωρίες που έφθασαν συνολικά τις 412 ώρες. Κατά συνέπεια, για το έτος 2020, όταν υπέβαλε αίτηση ως εκτοπισμένη για παροχή οικονομικής βοήθειας για απόκτηση κατοικίας, αυτή απορρίφθηκε, καθώς τα εισοδήματά της ήταν περίπου κατά 6.000 ευρώ περισσότερα, από τις 20.000 του βασικού μισθού, λόγω των υπερωριών. Η ίδια εξέφρασε τη απογοήτευσή της, λέγοντας πως, ενώ η έσπευσε να συνδράμει στην προσπάθεια του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ένιωσε μετά να τιμωρείται για αυτό. 

Με παρέμβασή του ο αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, Ευαγόρας Καμπούρης, ανέφερε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία στις ανάγκες, είχαν γίνει πολλές επιτάξεις προσωπικού. Πρόσθεσε ότι αρκετοί νοσηλευτές έχουν δουλέψει έως και τριπλάσιες ώρες από εκείνες που δούλευαν κανονικά και δικαίως πληρώθηκαν για τις υπερωρίες αυτές. 

Ο Αν. Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών, Γιώργος Ματθαιόπουλος, εξήγησε ότι αν κάποιος εκτοπισμένος αιτηθεί οικονομική βοήθεια για απόκτηση κατοικίας και συμβεί να λαμβάνει ευκαιριακά μίας υπερωριακή αμοιβή, αυτή δεν υπολογίζεται από την Υπηρεσία Μέριμνας κατά την εξέταση της αίτησης, υπολογίζεται, όμως, αν αυτή είναι συνεχόμενη. Σημείωσε ότι για τις περιπτώσεις εργαζομένων που εργάστηκαν σε υπερωρίες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, θα πρέπει να εξεταστούν εξατομικευμένα και κατ’ εξαίρεση από τον Υπουργό Εσωτερικών. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι, ενώ κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας «τους χειροκροτούσαμε και λέγαμε πόσο σπουδαίοι είναι οι νοσηλευτές που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, επειδή έλαβαν υπερωρίες και ξεπέρασαν το όριο που προβλέπεται από την Υπηρεσία Μέριμνας, δεν τους επιτρέπεται να λάβουν τη χορηγία για ανέγερση νέας κατοικίας». Σημείωσε ότι ζητήθηκε να μεταφερθεί από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών στον Υπουργό ότι για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να δοθεί εξαίρεση, καθώς δούλεψαν για να εξυπηρετήσουν το κοινό καλό και δεν είχαν επιλογή. 

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι «για ακόμα μία φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με μία ψυχρή, μη ευέλικτη δημόσια υπηρεσία, που εφαρμόζει το γράμμα και όχι το πνεύμα του νόμου, έτσι ώστε να αποδίδει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά τα δικά της δεδομένα». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, με πρωτοβουλία του οποίου τέθηκε το θέμα στην Επιτροπή, το οποίο συνυπέγραψαν όλοι οι Βουλευτές, παρουσιάζοντας το θέμα στη συνεδρίαση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας πως με τη στάση αυτή της υπηρεσίας, μετρήθηκε η ευαισθησία του κράτους απέναντι σε ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν θετικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξέφρασε, δε, τη λύπη του ότι για το γεγονός ότι, δεν ήταν παρόντες στη συνεδρίαση ο Υπουργός Εσωτερικών και η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Μέριμνας. «Αν δε λυθεί το θέμα εντός ολίγων ημερών, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, για να μην υπολογίζονται οι περίοδοι της πανδημίας 2020, 2021 και 2022, για σκοπούς υπολογισμού των εισοδηματικών κριτηρίων», κατέληξε. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι, θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια στους εκτοπισμένους για την λήψη βοήθειας για απόκτηση κατοικίας, είναι σαν να λέει το κράτος ότι θα πρέπει να είναι επαίτες για να λάβουν στήριξη. 

Τιτλοποίηση ακινήτων που κατέχονται από πρόσφυγες 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης της τιτλοποίησης των ακινήτων που κατέχονται από πρόσφυγες, κενά, αδυναμίες, προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους. 

Να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις για ακίνητα εκτοπισμένων, ζήτησε η Επ. Προσφύγων 

Το θέμα της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας για υποστατικά εκτοπισμένων σε κρατική γη, καθώς και πιστοποιητικών εκμίσθωσης για υποστατικά σε τ/κ γη, τέθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία, κυρίως σε περιοχές της επαρχίας Λάρνακας. Στην παρουσία λειτουργών του Υπουργείου Εσωτερικών, η Επιτροπή ζήτησε να προχωρούν οι διαδικασίες τιτλοποίησης και έκδοσης πιστοποιητικών χωρίς καθυστέρηση, όπου οι παρατυπίες που διαπιστώνονται, δεν επηρεάζουν δημόσιους χώρους ή ξένες περιουσίες. 

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, το ζήτημα τέθηκε στην Επιτροπή, καθώς σε 15 ημέρες αναμένεται το νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση ακινήτων που είναι σε προσφυγικούς οικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης, το οποίο έρχεται από την Κυβέρνηση για να καλύψει κάποια κενά, όπως είπε ο κ. Κέττηρος. Σημείωσε ότι η συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους, έγινε με σκοπό να εντοπιστούν θέματα που ενδεχομένως να πρέπει να ενταχθούν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. 

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις περιοχές Δρομολαξιά, Μενεού, Περβόλια και Αλεθρικό, που κλήθηκαν στη συνεδρίαση, μετέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι οποίοι αναμένουν επί σειρά ετών την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης. 

«Επαναβεβαιώθηκε η θέση του Υπουργείου ότι εκεί που δεν υπάρχουν παρανομίες σε χώρους πρασίνου, σε πεζοδρόμια και σε ξένες περιουσίες, θα μπορούν να εκδίδονται τίτλοι ιδιοκτησίας και πιστοποιητικά εκμίσθωσης, με σημείωση», είπε στις δηλώσεις του ο κ. Κέττηρος. Υπογράμμισε, όμως, ότι αυτό δεν τηρείται πάντα, καθώς η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας εφαρμόζει αυτή την πολιτική, ενώ δεν την εφαρμόζει η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας. Κατά τη συνεδρίαση, πρόσθεσε, ζητήθηκε από την αρμόδια λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών να έρθει σε συνεννόηση με τις Επαρχιακές Διοικήσεις, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο. 

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα αναμένει ενημέρωση από τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα. «Χρειάζονται χρονοδιαγράμματα, γιατί για περισσότερο από μία δεκαετία κάποιοι συμπολίτες μας αναμένουν εναγωνίως την έκδοση τέτοιων τίτλων», είπε. 

Ενημέρωση για επενδύσεις σε προσφυγικές πολυκατοικίες που κρίθηκαν κατεδαφιστέες, θα ζητήσει το ΑΚΕΛ  

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προσφύγων, ο Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα αποστείλει εντός των ημερών επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας ενημέρωση για επενδύσεις που έγιναν σε προσφυγικές πολυκατοικίες, οι οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες. 

Όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, μετά τις επισκέψεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε αυτές τις 43 πολυκατοικίες, διαπιστώθηκε ότι έχουν τοποθετηθεί νέα κουφώματα αλουμινίου, καθώς και νέοι ηλιακοί θερμοσίφωνες. 

«Υπάρχει ένα ζήτημα που θέλουμε να διερευνήσουμε», σημείωσε ο κ. Κέττηρος στις δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι «υπήρχαν καταγγελίες, και τις διαπιστώσαμε, ότι έγιναν πάρα πολλά έξοδα από το κράτος τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ το κράτος γνώριζε ότι οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες ήταν ακατάλληλες». Ανέφερε ότι, πέρα από την τοποθέτηση θερμοσιφώνων και αλουμινίων, έγιναν και μονώσεις ταρατσών την ίδια περίοδο. 

Έθεσε, ακολούθως, το ερώτημα «γιατί, ενώ ήξεραν ποια ήταν η κατάσταση των πολυκατοικιών, δαπανούσαν τόσα λεφτά;». Σημείωσε, δε, ότι με την κατεδάφιση των εν λόγω πολυκατοικιών, ενδέχεται τόσο οι θερμοσίφωνες, όσο και τα κουφώματα αλουμινίου που, όπως είπε, τοποθετήθηκαν πρόσφατα, να καταλήξουν στα σκουπίδια. «Εφόσον γνώριζαν ότι αυτές οι πολυκατοικίες ήταν στις 43 που θα έμπαιναν στο σχέδιο για αναδόμηση, τότε ίσως θα έπρεπε να δοθούν άλλες λύσεις», πρόσθεσε. 

«Για όλα αυτά, ενδεχομένως και άλλα ζητήματα που αφορούν έξοδα που έγιναν σε αυτές τις πολυκατοικίες από το 2020 και μετά, που έγινε γνωστό στον Υπουργό Εσωτερικών το αποτέλεσμα της μελέτης στατικής επάρκειας, θα ζητήσουμε με επιστολή να ενημερωθούμε, πόσα έξοδα έγιναν και σε ποιες πολυκατοικίες», κατέληξε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην