Επιτροπή Προσφύγων: Μη-τιτλοποίηση οικοπέδων θανόντων εκτοπισθέντων και καθυστερήσεις παραχώρησης οικοπέδων αυτοστέγασης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/06/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

H θυματοποίηση των προσφύγων εξαιτίας της άρνησης του διοικητή των βρετανικών βάσεων να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η θυματοποίηση των προσφύγων εξαιτίας της άρνησης του διοικητή των βρετανικών βάσεων να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών ότι υπάρχει η πρόθεση των βρετανικών βάσεων όπως προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε εκτοπισθέντες δικαιούχους που διαμένουν σε κυβερνητικά οικόπεδα αυτοστέγασης εντός των περιοχών των βρετανικών βάσεων. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η ίδια, το ζήτημα προσκρούει στο γεγονός ότι στην νομοθεσία των βρετανικών βάσεων δεν προνοείται μεταβίβαση ιδιοκτησίας σε θανόντα, ωστόσο, με την τροποποίησή της, το Τμήμα Κτηματολογίου θα προχωρήσει με τη νενομισμένη διαδικασία. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι όσον αφορά τις περιπτώσεις εν ζωή εκτοπισθέντων δικαιούχων που διαμένουν σε κυβερνητικά οικόπεδα αυτοστέγασης εντός των περιοχών των βρετανικών βάσεων το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η έκδοση τίτλων για είκοσι πέντε (25) οικίες στις περιοχές Τραχώνι Λεμεσού και Δασάκι Άχνας. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει σύντομα το ζήτημα.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπή και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι η συζήτηση αφορούσε την μη-τιτλοποίηση των οικοπέδων κάποιων θανόντων σε κατοικίες στις αυτοστεγάσεις στο Δασάκι της Άχνας και στο Τραχώνι της Λεμεσού, που είναι σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Είπε ότι η νέα Διοικητής των Βάσεων είχε βάλει κάποια προσκόμματα, τα οποία δεν ίσχυαν προηγουμένως γι΄αυτές τις τιτλοποιήσεις.

«Ως Επιτροπή είχαμε κάνει έντονες παραστάσεις, είχαμε εκφράσει την πολύ έντονη διαμαρτυρία μας για την στάση της νέας Διοικήτριας των Βρετανικών Βάσεων» είπε ο κ. Κέττηρος.

Ανέφερε ότι ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι έχουν δεσμευτεί οι Βάσεις ότι σε δύο μήνες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα τιτλοποιηθούν οι κατοικίες, θα εκδοθούν οι τίτλοι στα ονόματα των θανόντων για να μπορούν να γίνουν οι μεταβιβάσεις στους κληρονόμους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, είπε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία, «δηλαδή η προηγούμενη εξουσιοδότηση από τον εκάστοτε διοικητή των Βρετανικών Βάσεων, για τιτλοποίηση κρατικής γης, αποτελεί καταχρηστική επίδειξη κυριαρχίας, που ταλαιπωρεί και θυματοποιεί εκατοντάδες οικογένειες και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο υψηλότερο επίπεδο».

Είπε ακόμα ότι ενημερώθηκαν ότι από πλευράς Βρετανικών Βάσεων υπάρχει επίκληση στο διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην τιτλοποίηση σε αποβιώσαντες δικαιούχους, παρά τη δέσμευση που απορρέει από συμφωνηθέν καθεστώς για τις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων, για την εφαρμογή  – επί Κυπρίων πολιτών – νομοθεσίας εναρμονισμένης με αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σύμφωνα με την πληροφόρηση που λάβαμε, υπάρχει εν εξελίξει διαδικασία προσαρμογής της νομοθεσίας για να προχωρήσει η τιτλοποίηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Σενέκης είπε ότι ζήτησαν από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών να μεταφέρει στον βρετανό Ύπατο Αρμοστή την απογοήτευση της Επιτροπής για το γεγονός ότι ο πολιτικός διοικητής των Βάσεων, ενώ κλήθηκε να παραστεί, δεν παρουσιάστηκε «περιφρονώντας έναν κορυφαίο θεσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας». Είπε ότι αυτή η συγκεκριμένη συμπεριφορά του διοικητή είναι επαναλαμβανόμενη.

Η διαδικασία διάθεσης των επιστραφέντων οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η διαδικασία διάθεσης των επιστραφέντων οικοπέδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι συνεχίζεται η εξέταση των φακέλων στις επαρχιακές διοικήσεις όσον αφορά τα αδιάθετα οικόπεδα σε πρόσφυγες που κρίθηκαν δικαιούχοι, τα οποία αριθμούν τα πεντακόσια (500) παγκυπρίως χωρίς να περιλαμβάνεται η επαρχία της Λεμεσού. Τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την καθυστέρηση της εξέτασης που παρατηρείται για το πιο πάνω θέμα και δήλωσαν πως η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου για συζήτηση του πιο πάνω θέματος.

Ο κ. Κέττηρος εξέφρασε την απογοήτευσή του στην γραπτή απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, στην απόφασή τους του περασμένου Φεβρουαρίου, να υποβληθούν εντός τριών μηνών στοιχεία για τους λόγους που 500 δικαιούχοι, στους οποίους έχει παραχωρηθεί οικόπεδο αυτοστέγασης, δεν έχουν ακόμα αρχίσει ανέγερση της κατοικίας τους. Ο κ. Νουρής αναφέρει στην επιστολή του ότι σε συνάρτηση με τον χρόνο που απαιτείται για τη διεκπεραίωση αυτής της εργασίας όπως και το υποστελεχομένο προσωπικό των Επαρχιακών Διοικήσεων, η εργασία αυτή θα προγραμματιστεί «εν ευθέτω χρόνω».

Εκπρόσωπος της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, ανέφερε στους Βουλευτές/Βουλεύτριες κατά τη συνεδρία ότι μεγάλος όγκος εργασίας απαιτείται γι’ αυτή τη διαδικασία ενώ μετά από προσπάθειες να επικοινωνήσουν με κάποιους δικαιούχους, ένα πρόβλημα που ανέκυψε είναι ότι δεν ήταν εύκολο να εντοπιστούν καθώς κάποιοι άλλαξαν στοιχεία επικοινωνίας.

Λέχθηκε ακόμα ότι το συμβόλαιο για την παραχώρηση τέτοιων οικοπέδων αναφέρει ότι η οικία πρέπει να ανεγερθεί σε «εύλογο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Κέττηρος είπε σε δηλώσεις του ότι είναι «με πολλή απογοήτευση» που είδαν την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, λέγοντας ότι «μας αναφέρει ο κ. Νουρής ότι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, που αφορά το στεγαστικό του προσφυγικού κόσμου».

«Ίσως θα πρέπει ο κ. Νουρής να προβληματιστεί κατά πόσον θα πρέπει να αλλάξει τις προτεραιότητές του και να σηκώσει από τον πάτο των προτεραιοτήτων του την προσφυγική πολιτική» πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι «δεν γίνεται να εξαγγέλλονται προεκλογικά στεγαστικές πολιτικές τις οποίες, οι ίδιοι έχουν καταργήσει. Θα πρέπει, στην πράξη να κάνουν πράγματα, και όχι στα λόγια».

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Σενέκης, είπε ότι ως ΔΗΚΟ, «θεωρούμε αδιανόητο, σε μια περίοδο που το κόστος απόκτησης στέγης έχει γίνει άπιαστο όνειρο για τα νεαρά ζευγάρια, να μην υπάρχει πολιτική βούληση για τη διάθεση αυτών των οικοπέδων».

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με θέματα που απασχολούν τον προσφυγικό κόσμο με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες λόγω της απώλειας των περιουσιών τους στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αυγουστίνος Παπαθωμά, είπε στους Βουλευτές/Βουλεύτριες ότι θα πρέπει να γίνει μια ανασκόπηση για το ίσο βάρος της κατανομής του κόστους της εισβολής. Αναφέρθηκε στις ανισότητες που παρατηρούνται στην διάθεση τουρκοκυπριακών περιουσίων και είπε ότι εισήγηση του Επιμελητηρίου είναι να διοριστεί μια επιτροπή τεχνοκρατών, που θα παραλάβει την λίστα τ/κ περιουσιών, να εκτιμήσει την αξία τους και να ανακατανεμηθούν.

Ανέφερε ότι η Αμμόχωστος, η Κερύνεια και η Μόρφου ήταν αρκετά αναπτυγμένες περιοχές πριν την εισβολή και ότι οι πρόσφυγες έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Είπε ακόμα ότι η περιουσία μη προσφύγων έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ οι πρόσφυγες «δεν έχουν τίποτα να αφήσουν στα παιδιά τους» και εξέφρασε την ανησυχία να μην δημιουργηθεί στην Κύπρο μια κοινωνία δύο και τριών ταχυτήτων.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον