Επιτροπή Προσφύγων: «Δίνουν δύο εκατοστά οστού και σου λένε αυτός είναι ο πατέρας σου»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, με κύριο θέμα την ενημέρωση για τις σημερινές εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

Επίτροπος Προεδρίας:

  • Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κατακόρυφη μείωση της επιτυχίας εκταφής αγνοουμένων.
  • Πρέπει να γίνει από μέρους της βουλής ένα ενιαίο σχέδιο δράσης με σκοπό την προώθηση του προβλήματος στο εξωτερικό.
  • Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια όσον αφορά τις καταθέσεις από νέους μάρτυρες.
  • Η Δ.Ε.Α. (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) δεν μπορεί να διεξάγει στο μέγιστο βαθμό το έργο της εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλουν οι κατοχικές δυνάμεις.
  • Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η μετακίνησης οστών. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να δίνουμε στους συγγενείς μερικά μικρά κομμάτια οστών για να τελέσουν μια κηδεία.

Εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς της Δ.Ε.Α.:

  • Η αντίδραση στις αυξανόμενες δυσκολίες είναι η ένταση των εργασιών μας.
  • Για την υπόθεση εκταφής των Ασσιωτών: Περίπου 70 Ασσιώτες θάφτηκαν σε δύο πηγάδια και μετέπειτα μεταφέρθηκαν σε σκουπιδότοπο ο οποίος δέχτηκε δύο δομικές επεμβάσεις. Για να γίνει ανασκαφή πρέπει να υπάρχουν σοβαρές μαρτυρίες, εντούτοις υπάρχει πρόβλημα με αντικρουόμενες μαρτυρίες.

Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών:

  • Άκρος απογοητευτική η αναφορά των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της ευθύνης για τα γεγονότα και τα επακόλουθα της Τουρκικής εισβολής.

Εκπρόσωπος Επιτροπής Αγνοουμένων Άσσιας:

  • Στα κασόνια της Δ.Ε.Α. υπάρχουν χιλιάδες μη-ταυτοποιημένα οστά αγνοουμένων.
  • Δίνουν δύο εκατοστά οστού και σου λένε αυτός είναι ο πατέρας σου.

 

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα