Επιτροπή Προσφύγων: «Δίνουν δύο εκατοστά οστού και σου λένε αυτός είναι ο πατέρας σου»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου καθώς και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, με κύριο θέμα την ενημέρωση για τις σημερινές εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

Επίτροπος Προεδρίας:

  • Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια κατακόρυφη μείωση της επιτυχίας εκταφής αγνοουμένων.
  • Πρέπει να γίνει από μέρους της βουλής ένα ενιαίο σχέδιο δράσης με σκοπό την προώθηση του προβλήματος στο εξωτερικό.
  • Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια όσον αφορά τις καταθέσεις από νέους μάρτυρες.
  • Η Δ.Ε.Α. (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) δεν μπορεί να διεξάγει στο μέγιστο βαθμό το έργο της εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλουν οι κατοχικές δυνάμεις.
  • Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η μετακίνησης οστών. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να δίνουμε στους συγγενείς μερικά μικρά κομμάτια οστών για να τελέσουν μια κηδεία.

Εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς της Δ.Ε.Α.:

  • Η αντίδραση στις αυξανόμενες δυσκολίες είναι η ένταση των εργασιών μας.
  • Για την υπόθεση εκταφής των Ασσιωτών: Περίπου 70 Ασσιώτες θάφτηκαν σε δύο πηγάδια και μετέπειτα μεταφέρθηκαν σε σκουπιδότοπο ο οποίος δέχτηκε δύο δομικές επεμβάσεις. Για να γίνει ανασκαφή πρέπει να υπάρχουν σοβαρές μαρτυρίες, εντούτοις υπάρχει πρόβλημα με αντικρουόμενες μαρτυρίες.

Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών:

  • Άκρος απογοητευτική η αναφορά των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της ευθύνης για τα γεγονότα και τα επακόλουθα της Τουρκικής εισβολής.

Εκπρόσωπος Επιτροπής Αγνοουμένων Άσσιας:

  • Στα κασόνια της Δ.Ε.Α. υπάρχουν χιλιάδες μη-ταυτοποιημένα οστά αγνοουμένων.
  • Δίνουν δύο εκατοστά οστού και σου λένε αυτός είναι ο πατέρας σου.

 

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή