Επιτροπή Προσφύγων: Απλοποίηση επιδομάτων παθόντων εισβολής και επίδομα επανεγκατάστασης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/04/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και την ομάδα πρωτοβουλίας ασυνόδευτων και φιλοξενηθέντων παιδιών στην Ελλάδα το 1974. 

Απλοποίηση επιδομάτων παθόντων εισβολής και επίδομα επανεγκατάστασης  

Στην ανάγκη απλοποίησης των διαφόρων διαδικασιών για τα τιμητικά επιδόματα που λαμβάνουν παθόντες της τουρκικής εισβολής αναφέρθηκε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, διατυπώνοντας παράλληλα τη βούληση για στενή συνεργασία με την Επιτροπή Προσφύγων. Την ίδια ώρα, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, σημείωσε το ενδιαφέρον που υπάρχει από κατοίκους του Κορμακίτη για το νέο σχέδιο επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές, το οποίο εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο του 2023. Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 204 αιτήσεις για τον Κορμακίτη που ήδη λαμβάνουν επίδομα, καθώς και άλλες 60 για Καρπάσια, Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα, ενώ ορισμένες αιτήσεις εκκρεμούν. 

Εντός της Επιτροπής ακούστηκαν και συγκινητικές ιστορίες ατόμων που φιλοξενήθηκαν ως παιδιά στην Ελλάδα εξαιτίας της τουρκικής εισβολής. Αύξηση του ποσού επιδότησης στεγαστικών επιτοκίων, καθώς και αύξηση ποσού για σπουδαστικά δάνεια και αυξημένα ποσά για επιδιορθώσεις προσφυγικών κατοικιών προωθεί το επόμενο διάστημα ο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. 

Κατά την παρουσία του Υπουργού Εργασίας στη συνεδρία της Επιτροπή Προσφύγων, πέραν του ζητήματος των τιμητικών επιδομάτων, συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών αξιολόγησης των τραυματιών του πολέμου ενώ με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας ακολούθησε και συζήτηση για το σύνολο των κοινωνικών παροχών σε όλους τους παθόντες. 

Υπερκομματικό, ανθρωπιστικό και εθνικό το έργο της Επιτροπής, είπε ο Υπ. Εργασίας 

Στην πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος αναφέρθηκε, εντός της Επιτροπής, σε δύο τρέχοντα ζητήματα. Απευθυνόμενος στον Υπουργό δήλωσε ότι το πρώτο αφορά το μηνιαίο τιμητικό επίδομα και το ύψος του, τονίζοντας ότι σε κάποιους δικαιούχους αντιστοιχούν πολύ χαμηλά ποσά μέχρι και 5 ευρώ κάτι το οποίο, όπως είπε, κρίνεται ως «πολύ εξευτελιστικό». Ο κ. Κέττηρος ζήτησε την εξέταση ενός κατώτατου ποσού, το οποίο να είναι αξιοπρεπές και το οποίο θα πρέπει να δίνεται ανεξαρτήτως του ύψους της σύνταξης που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος. 

Το δεύτερο θέμα, πρόσθεσε ο κ. Κέττηρος, είναι η αξιολόγηση της εξέτασης που γίνεται από το ιατροσυμβούλιο και τη συμπερίληψη ατόμων στον κατάλογο των παθόντων. Εξήγησε ότι υπάρχουν ορισμένα παράπονα από παθόντες ότι αρκετές φορές τα τραύματα του πολέμου του 1974 δεν συνδέονται από τα ιατροσυμβούλια με αναπηρίες, ή με παθήσεις οι οποίες προκύπτουν μέσα από την πάροδο του χρόνου. 

Ο κ. Παναγιώτου απάντησε λέγοντας ότι το αντικείμενο της Επιτροπής είναι τέτοιο που είναι ουσιαστικά «υπερκομματικό, ανθρωπιστικό και εθνικό κατά βάση», έχοντας μια κοινωνική διάσταση την οποία πρέπει διαρκώς να ενθυμούμαστε.   

Σημείωσε ότι προφανώς υπάρχουν διαδικασίες, νομοθεσίες και παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι όσοι στελεχώνουν την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία αλλά και τη δημόσια διοίκηση, βρίσκονται στις θέσεις τους επειδή «κάποιοι άλλοι πριν από εμάς φρόντισαν να βάλουν τα σώματά τους μπροστά για να υπερασπιστούν τη χώρα μας, για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία». 

Συμπλήρωσε ότι κάποιοι έχουν περάσει μέσα από αυτή τη διαδικασία με πάθη και με πληγές και «αυτούς χρειάζεται εμείς σήμερα ως Πολιτεία να μπορούμε να φροντίζουμε, να τιμούμε και να ανακουφίζουμε». Επισήμανε ότι χρειάζεται με λεπτότητα και με διακριτικότητα το κράτος να αντιμετωπίζει αυτές τις περιπτώσεις, δίνοντας έμφαση σε ανθρωπιστικά και όχι τυπολατρικά κριτήρια. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι συζητήθηκαν τρόποι εξορθολογισμού και απλοποίησης διαφόρων διαδικασιών των τιμητικών επιδομάτων, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στην «πραγματική τους στόχευση» και στο τέλος να μη λειτουργούν με τρόπο που να είναι «επιπρόσθετα ψυχοφθόρος για τους συμπολίτες μας, τους οποίους θέλουμε να τιμήσουμε ή να ανακουφίσουμε». 

Πρόσθεσε ότι «εντός της Επιτροπής διατρανώσαμε τη διάθεσή μας για στενή συνεργασία και συνεννόηση, ώστε να μπορούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των συμπολιτών μας και να αποδώσουμε την ανάλογη τιμή της οποίας αρμόζουν». 

Εντός της Επιτροπής, η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που παρατηρήθηκε στην καταβολή του εφάπαξ μηνιαίου ποσού που έπρεπε να καταβληθεί στους παθόντες και αιχμαλώτους πολέμου, εξηγώντας ότι το σύστημα ήταν πολύ πολύπλοκο αφού, όπως είπε, υπάρχουν τρία αρχεία σε δύο διαφορετικά υπουργεία. Εισηγήθηκε την ενοποίηση των τριών αρχείων των δικαιούχων για να ικανοποιούνται οι πολίτες. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, είπε ότι εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι «ενσυναίσθηση και λεπτότητα» στους χειρισμούς ενώ συμφώνησε και με την τοποθέτηση της κ. Σούπερμαν, λέγοντας ότι είναι ορθότερο να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται από την τοποθέτηση του Υπουργού ότι υπάρχει η «δέουσα ευαισθησία στα λεπτά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Επιτροπή Προσφύγων», θέση με την οποία συμφώνησε και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή ο οποίος πρόσθεσε ότι τα πολύ μικρά ποσά που παραχωρούνται δεν ανταποκρίνονται στις θυσίες τόσο των στρατεύσιμων, όσο και των αμάχων του 1974. 

Υπάρχει ενδιαφέρον για επανεγκατάσταση, λέει η Ευαγγέλου  

Η κ. Ευαγγέλου, η οποία βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, συζήτησε με τα μέλη της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, για τα επιδόματα και την ανάγκη παροχής φροντίδας σε γονείς, συζύγους αγνοουμένων και παθόντων και για την πορεία άλλων θεμάτων, όπως είναι το σχέδιο επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα χωριά. 

Η κ. Ευαγγέλου διαβεβαίωσε τους Βουλευτές της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής ότι τα θέματα που αφορούν στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, είναι στο επίκεντρο της προσοχής και ως «Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη στο μέτρο του εφικτού». 

Ο κ. Κέττηρος υπογράμμισε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στους προσφυγικούς συνοικισμούς και θα πρέπει να βρεθούν πολιτικές ούτως ώστε να ανακουφίζεται ο προσφυγικός κόσμος. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας ρώτησε για το νέο σχέδιο επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα και τους ελέγχους επαλήθευσης που γίνονται ώστε να διαπιστωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι πράγματι διαμένουν στις περιοχές αυτές. 

Η Υφυπουργός εξήγησε ότι υπάρχει το αναθεωρημένο σχέδιο επανεγκατάστασης και το σχέδιο εγκατάστασης νεαρών ζευγαριών. Για το αναθεωρημένο σχέδιο επανεγκατάστασης, που μπήκε σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2023, είπε ότι συστάθηκε μια τριμελής επιτροπή αξιολόγησης υπό την προεδρία της αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του Υφυπουργείου. 

Είπε ακόμη ότι έχουν σταλεί προσωπικά ξεχωριστές επιστολές σε όλους τους υφιστάμενους επανεγκατασταθέντες που τους ενημερώνει για το νέο σχέδιο και την εφαρμογή του και στην οποία καταγράφονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το σχέδιο. 

Μεταξύ άλλων, ανέφερε, είναι η βεβαίωση διαμονής τους στα κατεχόμενα χωριά, 30 μέρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης έγκρισης, όπου είναι απαραίτητες οι τέσσερις συνεχόμενες μέρες της εβδομάδας διαμονής στα κατεχόμενα χωριά. Η κ. Ευαγγέλου είπε ότι την διαπίστωση για το κατά πόσο μένουν και ποιοι μένουν, πιστοποιεί η Αστυνομία μέσω των διελεύσεων στις κατεχόμενες περιοχές. 

Μετά το πέρας της συνεδρίας η κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι το Υφυπουργείο στο οποίο καταλήγουν ή προωθούνται καθημερινά όλα τα ανθρωπιστικά θέματα και από το οποίο τροχοδρομούνται οι λύσεις τους. Υπογράμμισε ότι θέματα ανθρωπιστικής φύσεως είναι και αυτά των προσφύγων, των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων και τόνισε ότι είναι θέματα τα οποία δεν χωρούν πολιτική αντιπαράθεση. 

Ερωτηθείσα για το νέο σχέδιο επανεγκατάστασης που έχει εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2023, είπε ότι οι αιτήσεις εξετάζονται από την Επιτροπή Αξιολόγησης. «Υπάρχει ενδιαφέρον από τους κατοίκους του Κορμακίτη, το οποίο ελπίζουμε ότι θα είναι συνεχές και αυξανόμενο» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι δίνονται κίνητρα και ότι πρόσφατα έχει ενταχθεί και το επίδομα φροντίδας. 

Σημείωσε ότι εάν και εφόσον υπάρξει και ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων του Κορμακίτη για τη δημιουργία σχολείου, «τότε θα παρέχουμε και επίδομα μαθητή, όπως ακριβώς παρέχουμε στους εγκλωβισμένους». Υπενθύμισε ακόμη ότι έχουν αποσταλεί επιστολές προς όλους τους διαμένοντες αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα, μέσα από το οποίο ενημερώνονται για την εφαρμογή του νέου σχεδίου και τι προνοείται. 

Σε ερώτηση για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα απάντησε ότι υπάρχουν 204 στον Κορμακίτη, οι οποίοι ήδη λαμβάνουν επίδομα, 17 στην Καρπάσια, 35 στο Ριζοκάρπασο, 8 στην Αγία Τριάδα. Στο σύνολο ανέρχονται σε 264 και υπάρχουν και ορισμένες εκκρεμούσες αιτήσεις, σημείωσε. 

Ιστορίες ασυνόδευτων και φιλοξενηθέντων παιδιών στην Ελλάδα το 1974 

Η Επιτροπή Προσφύγων συναντήθηκε με την ομάδα πρωτοβουλίας ασυνόδευτων και φιλοξενηθέντων παιδιών στην Ελλάδα το 1974. Εντός της Επιτροπής ακούστηκαν συγκινητικές ιστορίες ατόμων που έφυγαν παιδιά από την Κύπρο, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, και φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες στην Ελλάδα. 

Αναφέρθηκε ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ σημειώθηκε ότι θα γίνει και προβολή ντοκιμαντέρ μέσω του οποίου θα αναδεικνύεται μια άγνωστη πτυχή του 1974 για την φιλοξενία παιδιών σε ελληνικές οικογένειες. Το παρών στην συγκεκριμένη συνεδρία έδωσε και ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα θέματα που αφορούν τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και την ανάγκη να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των εκτοπισμένων.  

Επιδότηση επιτοκίων προτείνει ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών  

Στην Επιτροπή Προσφύγων έγινε εξάλλου μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα που αφορούν τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και τα νέα σχέδια που προτείνει ο Φορέας. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του ίδιου υπουργείου, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Κ.Φ.Ι.Κ.Β.), εκπρόσωποι του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ).  

Όπως αναφέρθηκε εντός της Επιτροπής, τα νέα σχέδια που προτείνει ο Φορέας αφορούν, μεταξύ άλλων, την επιδότηση επιτοκίων, τα στεγαστικά δάνεια, τα φοιτητικά δάνεια ακόμα και τις επιδιορθώσεις σε προσφυγικές κατοικίες και την αγορά εξοπλισμού με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των εκτοπισθέντων και των παιδιών τους.  

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων ανέφερε ότι τα εν λόγω σχέδια είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και στο πλαίσιο των όσων είχαν συζητηθεί τα προηγούμενα χρόνια.  

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών τα τελευταία χρόνια δεν απορροφά όλο του το κονδύλι. Εξήγησε ότι απορροφά γύρω στο 80% από τα 111 εκατομμύρια, τα οποία είναι ο προϋπολογισμός του και επομένως έχει απομείνει ένα ποσό γύρω στα 27-28 εκατομμύρια, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για νέα σχέδια.  

Δήλωσε ότι αυτό το σχέδιο βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών και θα πρέπει το Υπουργείο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του το συντομότερο, αν είναι δυνατόν σε αυτό το δεκαπενθήμερο.    

Θα επικοινωνήσουμε άμεσα με το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών για να είναι παρών στις αμέσως επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής μαζί με τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, για να δούμε πώς προσεγγίζει ο ίδιος πολιτικά το ζήτημα, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατό, κατέληξε ο κ. Κέττηρος. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ, χρηματοδότηση ΟΚΥπΥ, ολοήμερα σχολεία και ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/04/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, τη χρονική παράταση της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ, την επέκταση της περιόδου της λειτουργίας των ολοήμερων και θερινών σχολείων, την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών, τη δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από το Υπουργείο Ενέργειας, τις νέες κατηγορίες δανείων από