Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2022, εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:
Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου, μέσω του οποίου τροποποιούνται ορισμένες διατάξεις του περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και Ελλάδας Νόμου ώστε ο τροποποιητικός νόμος να τεθεί σε άμεση ισχύ για τις εξετάσεις Μαΐου – Ιουνίου 2022.
Ειδικότερα, το τροποποιητικό νομοσχέδιο σκοπό έχει να εναρμονιστεί ο βασικός νόμος με τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς του 2017 έως (Αρ. 3) 2020 και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και η ομαλή διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων πρόσβασης. Η τροποποίηση κρίνεται αναγκαία μετά τον διαχωρισμό των παγκύπριων εξετάσεων σε εξετάσεις απόλυσης και πρόσβασης.
Η Επιτροπή αποφάσισε την παραπομπή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι με ικανοποίηση ολοκλήρωσαν σήμερα τη συζήτηση για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.
Όπως είπε, θα έχουν δικαίωμα και οι ανεξεταστέοι να παρακαθίσουν στις εξετάσεις του σχολείου, ούτως ώστε να έχουν το δικαίωμα να παρακαθίσουν στις παγκύπριες εξετάσεις.
Εξαιρούνται, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, όσοι για λόγους απουσιών δεν καλύπτουν την απαραίτητη παρουσία στα σχολεία.
«Το δεύτερο σημείο που θέλω να πω και είναι με ιδιαίτερη μου χαρά, η Επιτροπή μετά από πολλές προσπάθειες καταφέραμε ομόφωνα να περάσουμε μια πρόταση για τη στήριξη της ακριτικής μας περιοχής της Τηλλυρίας, ούτως ώστε τα λίγα παιδιά που έχουν μείνει σε αυτή την περιοχή την απομονωμένη να έχουν τη στήριξη από το δημόσιο και από τα Πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων, ούτως ώστε να διευκολυνθούν στην πρόσβαση τους στα δημόσια πανεπιστήμια», σημείωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι είναι ελάχιστα τα παιδιά που φοιτούν εκεί.
«Είναι τρεις, τέσσερις μέχρι 11 μαθητές σε διάφορες τάξεις. Έχω επισκεφτεί πολλές φορές την Τηλλυρία με τους συναδέλφους της Επιτροπής. Θα τους δίνουμε την ευκαιρία που έχουν και οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών, ούτως ώστε να μοριοδοτούνται και να έχουν μια επιπλέον μοριοδότηση για να καταλαμβάνουν από τις υπεράριθμες θέσεις» στα δημόσια πανεπιστήμια χωρίς να επηρεαστεί κανένας άλλος. Είναι κάτι που ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και βεβαίως η πολιτεία ανταποκρίθηκε σκεπτόμενη το δημόσιο καλό και το συμφέρον της πατρίδας. Είναι μια περιοχή που για να φύγετε από την Λευκωσία, αν πάτε μέσω κατεχομένων είναι 1,5 ώρα, αν πάτε μέσω άλλων περιοχών είναι 2,5 με 3 ώρες», συμπλήρωσε.
Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, «όταν πήγα εκεί τελευταία, μου έλεγε ένας πατέρας έτσι με δραματικό τόνο ότι χρειάζεται να φεύγει μετά το σχολείο, γύρω στις 2 από τον Πύργο Τηλλυρίας για να πάει στην Πάφο ή στην Λευκωσία, διαλέξετε και πάρετε, για να επιστρέψει στις 9,10 το βράδυ με το παιδί του από τα φροντιστήρια».
«Λοιπόν, κάναμε και κάτι καλό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν θα οδηγηθεί και αυτό το θέμα στην Ολομέλεια την Πέμπτη, ο κ. Μυλωνάς απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι θα πάει στην Ολομέλεια την Πέμπτη μαζί με το θέμα των Παγκύπριων Εξετάσεων και των ανεξεταστέων.
Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε, παράλληλα, ότι στα γυμνάσια είχε δοθεί μια ημερομηνία μιας εβδομάδας για να παρακαθίσουν σε 6 μαθήματα εξετάσεις και μετά από προτροπή του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύσανθου Σαββίδη, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης, Κυπριανός Λούη, ανέφερε ότι θα δοθούν άλλες δύο μέρες για να μην έχουν τέτοια πίεση οι μαθητές των γυμνασίων κατά τη διάρκεια των εξετάσεων του Μαΐου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας ολοκλήρωσαν τη συζήτηση των αλλαγών στο νόμο για τη διενέργεια και διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων πρόσβασης, έτσι ώστε αυτός ο νόμος να είναι πλήρως εναρμονισμένος με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ένεκα και της εφαρμογής στην Γ΄ Λυκείου, φέτος για πρώτη φορά, των εξετάσεων τετραμήνων.
«Αυτό, το οποίο συμφωνήθηκε στην Επιτροπή και με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο και ευχαριστούμε για τη συνεχή συνεργασία και προνοητικότητα, είναι ούτως ώστε να αποκλειστούν από το δικαίωμα να παρακαθίσουν εξετάσεις τα παιδιά, τα οποία έχουν απουσίες πέραν από του προβλεπόμενου αριθμού, των 135 δηλαδή απουσιών από την τακτική τους φοίτηση, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά τα οποία υστερούν μαθησιακά θα έχουν το δικαίωμα να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις πρόσβασης», πρόσθεσε.
Είπε, επίσης, ότι σήμερα η Επιτροπή Παιδείας συμφώνησε και κατέληξε ομόφωνα όσον αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος των παιδιών που προέρχονται από το γυμνάσιο και λύκειο Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, δηλαδή των απόφοιτων του λυκείου αυτού, να μπορούν να διεκδικούν θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια, ως υπεράριθμοι στη βάση της τακτικής, της λογικής των ειδικών κριτηρίων.
«Είναι μια σκληρή, μια απομακρυσμένη περιοχή, όπου ο πληθυσμός πρέπει να αναζωογονείται και να μην μένει σε μαρασμό, όπως λαμβάνουμε υπόψη και τα σχετικά ποσοτικά δεδομένα. Οι απόφοιτοι φέτος του Λυκείου είναι 11 παιδιά , ενώ του χρόνου θα είναι μόνο τέσσερις. Άρα, ο αριθμός τα επόμενα χρόνια, με βάση τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στην Επιτροπή θα κυμαίνεται γύρω στους 10 μαθητές ετήσια. Άρα, οι απόφοιτοι του λυκείου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, θα έχουν αυτό το δικαίωμα στη βάση της επίδοσης σε εξετάσεις και του δικαιώματος να συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των ειδικών κριτηρίων, στη βάση μοριοδότησης να μπορούν να έχουν θέση ως υπεράριθμοι στα δημόσια πανεπιστήμια», σημείωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι πάει την Πέμπτη στην Ολομέλεια η αλλαγή που πρέπει να γίνει στην νομοθεσία, «ούτως ώστε να μπορέσουμε κανονικά να διεξαχθούν οι εισαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις φέτος, οι οποίες για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια θα είναι διπλές».
«Το πρώτο το οποίο πρέπει να σημειώσω είναι ότι ενώ υπήρχε απόφαση από την αρχή του χρόνου από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας για αυτή την εξέλιξη, δυστυχώς μείναμε τελευταία στιγμή και τρέχουμε για να καλύψουμε ένα νομοθετικό κενό για να μπορέσουν όλα να διεξαχθούν όπως πρέπει. Το δεύτερο, το οποίο θέλω να πω, είναι το εξής: Ότι όπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή και ξεκαθαρίσει δεν είναι δυνατόν όπως ήθελε το Υπουργείο Παιδείας να αποκλειστούν από τις εισαγωγικές εξετάσεις οι ανεξεταστέοι μαθητές, οι οποίοι θα κριθούν λίγες μέρες μετά από τις εισαγωγικές εξετάσεις κατά πόσον θα πάρουν απολυτήριο ή όχι», πρόσθεσε.
Η πλειοψηφία της Επιτροπής, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, «και θεωρώ και η πλειοψηφία της Βουλής έχει τοποθετηθεί».
«Πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις και αν πάρουν κανονικά το απολυτήριο τους να πάρουν τη θέση που ενδεχομένως θα εξασφαλίσουν σε δημόσιο πανεπιστήμιο της Κύπρου ή της Ελλάδας», σημείωσε.
Το τρίτο, είπε ο κ. Χριστοφίδης, «είναι η βούληση και πάλι, νομίζω ομόφωνα, της Επιτροπής Παιδείας να υλοποιήσει αυτό το οποίο και εμείς είχαμε πει πολλές φορές σε αλλεπάλληλες επισκέψεις μας στις κοινότητες του μαρτυρικού Πύργου Τηλλυρίας ότι θα δοθούν κίνητρα για τα παιδιά αυτών των περιοχών, ούτως ώστε αυτή την απομόνωση την οποία βιώνουν εδώ και δεκαετίες πολλές, να προσπαθήσουμε να την εξισορροπήσουμε με μια μοριοδότηση των παιδιών αυτών στις εισαγωγικές εξετάσεις».
«Οπόταν έχουμε προσθέσει στην κατηγορία των αποφοίτων των Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι δικαιούνται αριθμό θέσεων και την κατηγορία των αποφοίτων από το γυμνάσιο, λύκειο του Πύργου Τηλλυρίας. Θεωρούμε ότι όπως η πλειοψηφία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής έχει διαμορφώσει το νομοσχέδιο, είναι ικανοποιητικό και λύνει σοβαρά ζητήματα και ταυτόχρονα ανοίγει δρόμους», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση ότι οι πιέσεις φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο σε σχέση με τους ανεξεταστέους, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η αποστέρηση δεκάδων ενδεχόμενα και εκατοντάδων θέσεων στα πανεπιστήμια από αυτά τα παιδιά και λέω ενδεχομένως και εκατοντάδων θέσεων, διότι με όλη αυτή την κατάσταση φέτος γύρω από τα τετράμηνα δυστυχώς αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των ανεξεταστέων μαθητών στην Γ΄ Λυκείου, δεν θα περνούσε και δε θα περάσει από ότι ξεκάθαρα φαίνεται».
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα στην έκτακτη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τροποποίηση του νομοσχέδιου σχετικά με τις Παγκύπριες και εισαγωγικές εξετάσεις.
Σημείωσε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων για να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή των Παγκυπρίων εξετάσεων τον Ιούνιο του 2022.
Το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο κ. Τρυφωνίδης, προνοεί τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης των Εξετάσεων Πρόσβασης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απολυτηρίων εξετάσεων, την παραχώρηση σε όλους τους μαθητές της Γ Λυκείου, οι οποίοι δεν παραμένουν στάσιμοι λόγω απουσιών, το δικαίωμα συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης.
«Όσον αφορά τους ανεξεταστέους μαθητές, θα έχουν μεν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις αλλά αν δεν καταφέρουν να αποκτήσουν απολυτήριο δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση στο δημόσιο ΑΑΕΙ», σημείωσε.
Το νομοσχέδιο αυτό, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, προνοεί την κατάργηση της Επιτροπής Ελέγχου και τη δημιουργία μιας Επιτροπής Θεματοθέτησης αντί δυο για κάθε εξεταζόμενο θέμα και θα δίνεται η δυνατότητα στην αρμόδια αρχή να αναθεωρεί τον Οδηγό των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης μετά την 31η Ιανουαρίου.
«Θεωρώ μια μεγάλη κατάκτηση για όλη την περίκλειστη και ακριτική περιοχή της Τυλληρίας, την υιοθέτηση στο νομοσχέδιο της δικής μου πρότασης να περιληφθούν οι μαθητές και απόφοιτοι του Γυμνασίου Λυκείου Κάτω Πύργου στο 10% των δικαιούχων (μαζί με τους απόφοιτους των Τεχνικών Σχολών) υπεράριθμων θέσεων για συγκεκριμένες Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα», κατέληξε.
Δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο εκτός από την πρόταση του ΑΚΕΛ όσον αφορά τα τετράμηνα, λέει ο Βουλευτής Χ. Χριστοφίδης
Το ΑΚΕΛ σκέφτηκε «ότι ο τρόπος να υποχρεώσουμε το Υπουργείο Παιδείας να συζητήσει ένα άλλο σύστημα βελτιωμένο, καλύτερο, αξιολόγησης των μαθητών μας, είναι με την πρόταση νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
Ερωτηθείς για το που βρίσκεται το θέμα της πρότασης του ΑΚΕΛ για το θέμα των τετραμήνων, το οποίο θα εξεταστεί εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα από την Επιτροπή Παιδείας, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «έχουμε εγγράψει ως ΑΚΕΛ το θέμα των αποτελεσμάτων των εξετάσεων τετραμήνων και το πως προχωρούμε».
«Σε συνεννόηση με τον Υπουργό Παιδείας, διότι πρέπει ο ίδιος να είναι παρών, έχει καθοριστεί έκτακτη συνεδρία τη Μεγάλη Δευτέρα το πρωί. Εμείς έχουμε έτοιμη πρόταση νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων, την οποία έχουμε θέσει ενώπιον των πολιτικών κομμάτων, κυρίως της αντιπολίτευσης. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Εδώ και ένα χρόνο συζητούμε, λέμε τα προβλήματα των εξετάσεων τετραμήνων. Το Υπουργείο λέει τα δικά του, προχωρά αγνοώντας τη Βουλή, τους καθηγητές, τους μαθητές, τους γονείς και κάνει ότι θέλει. Εμείς σκεφτήκαμε ότι ο τρόπος να υποχρεώσουμε το Υπουργείο Παιδείας να συζητήσει ένα άλλο σύστημα βελτιωμένο, καλύτερο, αξιολόγησης των μαθητών μας, είναι με την πρόταση νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων», πρόσθεσε.
Όπως είπε, την πρόταση τους την έχουν θέσει μπροστά στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις «και τους έχουμε πει ότι έρχεται ώρα που ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».
«Τους έχουμε πει ταυτόχρονα ότι αν έχετε εσείς μια άλλη εφικτή λύση για να υποχρεωθεί επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας να συζητήσει πολύ σοβαρά ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, είμαστε όλο αυτιά. Αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο εκτός από την πρόταση του ΑΚΕΛ. Και δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να ακούμε το Υπουργείο να μας ακούει , αλλά στο τέλος να γίνεται μόνο ότι θέλει ο Υπουργός Παιδείας», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ξεκαθαρίσει ταυτόχρονα ότι αυτή την πρόταση θα την βάλουν αν μπορεί να συγκεντρώσει πλειοψηφία, «διότι σε αντίθετη περίπτωση το μόνο που θα πετύχουμε είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα και ακόμα ένα επιχείρημα του Υπουργού Παιδείας ότι ιδού οι εξετάσεις των τετραμήνων συγκεντρώνουν τη στήριξη της Βουλής».
«Οπόταν είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Ως ΑΚΕΛ δίδουμε συγκεκριμένη διέξοδο και αναμένουμε από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την ΔΗ.ΠΑ. και τους Οικολόγους να ανταποκριθούν για να δώσουμε λύση ή αν έχουν οποιαδήποτε άλλη εισήγηση πολύ ευχαρίστως να την ακούσουμε και να τη συζητήσουμε», κατέληξε.
Της αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής το πακέτο νομοσχεδίων για το υπό ίδρυση Υφυπουργείο Πολιτισμού
Στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο, βρίσκεται το πακέτο νομοσχεδίων για το υπό ίδρυση Υφυπουργείο Πολιτισμού, όπως αναφέρθηκε τη Δευτέρα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς είπε ότι το Υπουργείο τους πληροφόρησε σήμερα ότι ακόμα το τέταρτο νομοσχέδιο δεν έχει σταλεί.
«Ελπίζουμε να είναι σοβαροί οι λόγοι μετά από 15 μέρες να μην έχει σταλεί. Ελπίζουμε ότι σήμερα – αύριο θα πάει στις Υπηρεσίες, θα δημοσιοποιηθεί δηλαδή, για να μπορέσουμε να κάνουμε και σύγκριση του ψηφισθέντος με αυτό που θα δούμε στο τέλος της ημέρας. Και ελπίζουμε αυτά να γίνουν, διότι η πληροφόρηση που έχουμε εμείς είναι ότι καθυστερούν από τη Βουλή. Θα το δούμε και ελπίζουμε ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του όσον αφορά το πακέτο νομοσχεδίων για το υπό ίδρυση Υφυπουργείο Πολιτισμού, είπε ότι τα τέσσερα σχετικά νομοσχέδια αυτά βρίσκονται ακόμα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο, μετά και την ανάγκη για την ενσωμάτωση των τροπολογιών που έχουν ψηφιστεί από το Σώμα.
«Η διαδικασία αυτή είναι στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και αναμένουμε ότι εντός της ημέρας ή αύριο τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν στο Υπουργείο Παιδείας για να αρχίσει η υλοποίηση του νομοσχεδίου και να δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας εντός της εβδομάδας. Άρα και αυτή η σπουδαία μεταρρύθμιση οδηγείται αποφασιστικά προς την υλοποίηση της», σημείωσε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του όσον αφορά το νόμο που ψήφισαν για το Υφυπουργείο Πολιτισμού, είπε ότι έγινε ένας τεράστιος αγώνας για να ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία πριν περίπου 15 μέρες «και δεν θα διστάσουμε να καταγγείλουμε όποιονδήποτε ολιγωρήσει προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της ψήφισης του νόμου».
«Αναμένουμε τάχιστα να δημοσιοποιηθεί και να υπογραφτεί η νομοθεσία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετέπειτα να έρθει η δομή τόσο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών που είναι ενταγμένα από τώρα στο Υφυπουργείο αλλά και από το Υπουργείο Μεταφορών της νέας δομής για το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Έχουμε δεσμευτεί ότι είναι απόλυτη αναγκαιότητα η λειτουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και η ολιγωρία από οποιονδήποτε θα την καταγγείλουμε για να είναι εκτεθειμένη τόσο στον κόσμο του πολιτισμού αλλά και σε όλο τον κυπριακό λαό», κατέληξε.
Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:
Stockwatch: Στη βουλή το πακέτο νομοσχεδίων για Υφυπουργείο Πολιτισμού
Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ