Επιτροπή Παιδείας: Έναρξη νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2022-2023

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά διάρκεια της συνεδρίας στις 07/09/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Έναρξη της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2022-2023 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2022-2023. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς δημιουργεί πάλι τις προϋποθέσεις για έτσι μια ελπιδοφόρα πορεία προς το μέλλον με μια διάθεση από όλες τις πλευρές. 

«Ελπίζουμε τουλάχιστον να προσφέρουμε αυτό που χρειάζεται για να πάρουν τα παιδιά μας, οι μαθητές που είναι οι πρωταγωνιστές της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Τα εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιεί η πολιτεία, οι εκπαιδευτικοί αλλά και εμείς ως βουλευτές και άλλοι θεσμοί για να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά, είναι στα διάθεση τους», ανέφερε. 

Εμείς, συμπλήρωσε, έχουμε κάθε διάθεση ως Επιτροπή «να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και χρωματισμούς που προκαλούν προβλήματα. Να στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς την σωστή κατεύθυνση, να ελέγξουμε εκεί που δημιουργούνται προβλήματα και να προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε για την επίλυση τους». 

Εκείνο, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, «που καταλάβαμε είναι ότι έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα φέτος: η στελέχωση, οι κτιριακές εγκαταστάσεις». 

«Υπάρχουν τα καθιερωμένα πλέον δυστυχώς προβλήματα με την ειδική εκπαίδευση και τους συνοδούς. Όλοι οι Βουλευτές έχουμε πάρει τηλέφωνα από γονείς, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι τα παιδιά τους μένουν χωρίς συνοδό», είπε. 

«Είναι υπό διερεύνηση αυτά τα θέματα γιατί υπάρχουν δύο όψεις σε αυτές τις καταγγελίες. Υπάρχουν τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται εκ των πραγμάτων με τα εργοτάξια που υπάρχουν στα σχολεία», πρόσθεσε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του ευχήθηκε καλή και παραγωγική χρονιά σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και γονείς. 

«Ελπίζουμε να μην παρατηρηθούν πισωγυρίσματα που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια όσο αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και να ταλαιπωρηθούν οι σχολικές μας μονάδες», ανέφερε. 

Χαιρέτισε «διάφορες πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή τη σχολική χρονιά προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης, την αύξηση των σχολείων που εφαρμόζονται τα δράσε αλλά και προαιρετικά ολοήμερα σχολεία. Επίσης τη χτεσινή συμφωνία και υπογραφή της σύμβασης για το σύστημα υπηρεσιών υποστήριξης που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των σχολικών μας μονάδων». 

Ο κ. Αλαμπρίτης είπε ότι ενημερώθηκαν από πλευράς Υπουργείου και των Διευθύνσεων για την έγκαιρη στελέχωση από πλευράς προσωπικού αλλά και την αποστολή της μεγάλης πλειοψηφίας των σχολικών εγχειριδίων. 

«Οποιεσδήποτε παραλήψεις δηλώθηκε η ετοιμότητα των Διευθύνσεων Μέσης, Τεχνικής, Δημοτικής για άμεση αντιμετώπιση. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα που θα απασχολήσουν την Επιτροπή μας και το επόμενο διάστημα, όπως θέματα εγκαταστάσεων, θέματα υποδομών, θέματα αιθουσών πολλαπλής χρήσης, ειδικής εκπαίδευσης και συνοδών, κλιματιστικών, θέματα που αφορούν το προαιρετικό ολοήμερο σχολείο. Ο ευαίσθητος τομέας της Παιδείας απαιτεί τη συνεργασία και συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και Υπουργείου», συμπλήρωσε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του είπε ότι με πολλά και άλυτα προβλήματα που χρονίζουν η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. 

Ανέφερε, επίσης, ότι έθεσαν μια σειρά ερωτημάτων για διάφορα προβλήματα, τα οποία χρονολογούνται και για τα οποία κατά την άποψη του ΑΚΕΛ δεν έχει εξευρεθεί ακόμα η πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση για την επίλυση τους. 

Συγκεκριμένα, είπε, έθεσαν το ζήτημα της αγοράς υπηρεσιών για τα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και για το πρωινό σχολείο. 

Αναφορά έκανε για στα ζητήματα των κλιματιστικών και των συστημάτων εξαερισμού στις τάξεις, μια δέσμευση χιλιοειπωμένη τα τελευταία χρόνια και που ακόμη αναμένουμε την υλοποίηση της, τα πολλά προβλήματα που έχει ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων, ο οποίος φέτος επεκτείνεται και στον γυμνασιακό κύκλο, χωρίς ουσιαστικά να έχει αξιολογηθεί η εφαρμογή του στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές. 

Σύμφωνα με τον ίδιο έθεσαν επίσης τα προβλήματα που αφορούν το πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία και την αξιολόγηση των παιδιών με αναπηρίες και την πρόσληψη σχολικών συνοδών, που πρόκειται για ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο από μόνο του. Αναμένουμε στην επόμενη συνεδρία απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας, είπε. 

Ευχήθηκε, παράλληλα, καλή και παραγωγική σχολική χρονιά στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες και σε όλους όσοι έχουν να κάνουν με το δημόσιο σχολείο στην Κύπρο. 

Ο Βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του ευχήθηκε καλή επιτυχία στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. 

«Είναι με πολύ μεγάλη ικανοποίηση που ακούσαμε για την επίλυση πολλών προβλημάτων της τελευταίας στιγμής, έτσι ώστε να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε. Ως Επιτροπή Παιδείας, πρόσθεσε, «αντιλαμβανόμαστε τα θέματα Παιδείας ότι είναι θέματα τα οποία πρέπει να τυγχάνουν στήριξης και μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις». «Υπάρχει άψογη συνεργασία και ήθελα να ευχαριστήσω τόσο το Διευθυντή Δημοτική, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης αλλά και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, που ανταποκρίνονται σε οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν για την άμεση  επίλυση τους», είπε. 

Για ακόμα χρονιά, συνέχισε ο κ. Αποστόλου, «γινόμαστε δέκτες προβλημάτων για την στήριξη των μαθητών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες και θέση μας είναι ότι μόνο όταν αντιληφθούμε ότι θα πρέπει επιτέλους να συζητήσουμε μετά από 23 χρόνια αλλαγής της νομοθεσίας του 1999, η οποία για τον καιρό της ήταν μια πολύ προοδευτική νομοθεσία, βοήθησε, στήριξε αυτά τα παιδιά, αλλά θα πρέπει επιτέλους να βγει από τα συρτάρια του Υπουργείου το νομοσχέδιο για την ενιαία εκπαίδευση γιατί μόνο έτσι θα επιλυθούν συνολικά και όχι αποσπασματικά τα προβλήματα».    

«Από εκεί και πέρα για μας πάρα πολύ σημαντικό είναι η στήριξη των οικογενειών τόσο με την επέκταση της δωρεάν προδημοτικής όσο και με την εφαρμογή του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου σε όλα τα δημοτικά προδημοτικές και γυμνάσια . έχουμε με ικανοποίηση ακούσει για την εφαρμογή του προγράμματος από το 2023 της επέκτασης της δωρεάν προδημοτικής , την επέκταση σε ακόμα 25 περίπου σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης του ολοήμερου σχολείου αλλά και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου και στα γυμνάσια», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν σε σχολικές μονάδες δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποβαθμίζουμε την μεγάλη δουλειά, την οποία γίνεται από τους εκπαιδευτικούς αλλά και από τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία θέλουν να ευχηθούν καλή και δημιουργική νέα σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές, μαθήτριες, φοιτητές, φοιτήτριες και εκπαιδευτικούς, καλή πρόοδο, «με την ευχή να έχουμε μια πετυχημένη χρονιά χωρίς προβλήματα». 

«Μετά από 2 δύσκολα χρόνια, φέτος τα σχολεία μας ανοίγουν με πιο χαλαρά υγειονομικά πρωτόκολλα και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την όσον το δυνατό συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα», πρόσθεσε. 

Όσον αφορά τη Δημοτική, Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι επισημάνθηκε το θέμα της Ενιαίας Εκπαίδευσης δηλαδή της επίσπευσης της νομοθεσίας για ένταξη των μαθητών με αναπηρίες στην Ενιαία Εκπαίδευση. 

«Αυτό το σημαντικό θέμα, που αναμένουμε τόσο καιρό και την εξαγγελία του Υπουργού με τα Κέντρα Αξιολόγησης, δείχνει τον πολιτισμό του κράτους μας, μόλις το πρωί ακούσαμε από τα ΜΜΕ από γονείς για ένα παιδί με ολική τύφλωση που ακόμα δεν του έχει αναφερθεί εάν θα έχει σχολικό συνοδό, να έχει πάρει αρνητική απάντηση και οι αρμόδιες επιτροπές να μην δίνουν σαφή εξηγήσεις για αυτές τις περιπτώσεις», ανέφερε. «Έχουμε εκατοντάδες παρόμοια προβλήματα για τα οποία έχουν δοθεί υποσχέσεις ότι θα επιλυθούν, βέβαια η συζήτηση θα συνεχιστεί και το θέμα θα απασχολήσει και την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής», σημείωσε. 

Όπως είπε, άλλα θέματα για τα οποία ενημερώθηκαν είναι η επέκταση της προ δημοτικής εκπαίδευσης, το ολοήμερο σχολείο, η επέκταση και η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων που είναι σε ικανοποιητικό βαθμό. 

«Ζητούμε εξηγήσεις για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία όπου θα πρέπει να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα σε ικανοποιητικό βαθμό για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα και να ενταχθούν στις τάξεις τους χωρίς προβλήματα», συμπλήρωσε. 

Στο μεταξύ, κατά τη συζήτηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν έγινε κατορθωτό να μιλήσουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι γονείς και ο Πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Πάμπος Διονυσίου, σε δηλώσεις του είπε ότι «εμείς θεωρούμε ότι το να προσκαλούμαστε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να καταθέσουμε θέσεις και να μην μας δίνεται ο λόγος θεωρούμε ότι είναι έλλειψη σεβασμού στους εκπαιδευτικούς εταίρους και στο χρόνο που έχουμε αφιερώσει να ερχόμαστε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής». 

Δυσβάσταχτα τα ενοίκια για τους φοιτητές, καταγγελία για ενοικίαση δωματίων στα κατεχόμενα

Τα δυσβάσταχτα ενοίκια αποτρέπουν φοιτητές να αποδεχτούν θέσεις που εξασφάλισαν, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου φοιτητές ενοικιάζουν δωμάτια στα κατεχόμενα για να μπορούν να φοιτήσουν στη Λευκωσία, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής κατά την ενημέρωση από τους πρυτάνεις των τριών δημόσιων πανεπιστημίων για την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι όσον αφορά τα πανεπιστήμια, είχαν δύο -τρία θέματα.

«Πρώτον αφορά τους άρρενες φοιτητές, οι οποίοι θα πήγαιναν Ελλάδα- οι εγγραφές ήταν μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου-, όπως μας ενημέρωσε επισήμως πλέον το Υπουργείο Παιδείας, ο Υπουργός προχώρησε σε διαβούλευση με τον Υφυπουργό Παιδείας της Ελλάδας, και θα δοθεί παράταση για τις εγγραφές τους», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα πανεπιστήμια Κύπρου μας ενημέρωσαν ότι θα προχωρήσουν στην Β΄ και Γ΄ κατανομή.

«Υπάρχει ένα θέμα που έθεσε ο συνάδελφος Χρύσανθος Σαββίδης για τους άρρενες φοιτητές που στο ΤΕΠΑΚ, υπάρχει περίπτωση να χάσουν τη θέση τους. Το θεωρώ απαράδεκτο και θα το λύσουμε αν δε το λύση το ΤΕΠΑΚ. Υποχρεώνουμε τα παιδιά μας να υπηρετούν την πατρίδα και κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση την οποία έλαβαν την χρονιά την προηγούμενη», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης ότι «έγινε μια σοβαρή καταγγελία προσβλητική για όλους μας».

«Πάρα πολλά παιδιά φοιτητές σταματούν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων ή ακόμα χειρότερα- προσβλητικό επίσης κατά την άποψη μου- είναι να υποχρεώνονται να ενοικιάζουν στα κατεχόμενα φθηνά διαμερίσματα. Αριθμούς δε μας έδωσαν αλλά είναι αρκετοί», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του είπε ότι απαιτούνται μέτρα για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των φοιτητών.

«Θέσαμε επίμονα και εμφαντικά το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δεν είναι άλλο από το στεγαστικό. Φοιτητές αναγκάστηκαν να απορρίψουν τη θέση που πέτυχαν για εισαγωγή σε δημόσιο πανεπιστήμιο, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα που έχουν να κάνουν με την στέγη. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο σε μια σύγχρονη κοινωνία και δεν μπορεί η Κυβέρνηση να παρακολουθεί άπραγη αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι απαίτησαν από το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος ενοικίου σε όσους έχουν ανάγκη για να μπορούν να στηριχθούν να σπουδάσουν στον τόπο μας.

«Ζητήσαμε από τις αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ να επισπεύσουν, όσο είναι δυνατό, τις διαδικασίες ανέγερσης νέων εστιών», είπε. Ευχήθηκε «καλή και παραγωγική χρονιά στους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στο δύσκολο έργο που έχουν μπροστά τους σε ακόμη μια ακαδημαϊκή χρονιά για να βγάλουν ασπροπρόσωπη την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στον τόπο μας που φέτος γιορτάζει- 30 χρόνια το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 20 χρόνια το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και 15 χρόνια το ΤΕΠΑΚ. Τους ευχόμαστε να τα χιλιάσουν».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι όσον αφορά την Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση και τα θέματα των Πανεπιστημίων, «στηρίζουμε τη διεθνοποίηση τους, καθότι αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά και την οικονομία του τόπου».

«Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με τα ενοίκια που καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές, είναι τραγικό να βλέπουμε φοιτητές να μην αποδέχονται τις θέσεις που εξασφάλισαν γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το δυσβάσταχτο ενοίκιο ή ακόμα και περιπτώσεις όπου φοιτητές ενοικιάζουν δωμάτια στα κατεχόμενα για να μπορούν να φοιτήσουν στη Λευκωσία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «είναι ντροπή για το κράτος μας, για όλους μας, ζητήσαμε από τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων να επισπευσθεί η ανέγερση των φοιτητικών εστιών, η α’ φάση στο ΤΕΠΑΚ και η β΄ φάση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία».

«Είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε με όποια διευκόλυνση θέλουν για να βοηθήσουμε τους φοιτητές, διότι κάποιοι ζητούν διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές ενοικίων με αποτέλεσμα τα όσα ανέφερα προηγουμένως», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Έναρξη σχολικής χρονιάς με ερωτήματα, εργοτάξια και στόχους 

Stockwatch: Τα προβλήματα πανεπιστημίων ενώπιον της βουλής 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην