Επιτροπή Παιδείας: Ειδική συνεδρία για το θέμα των ΜΙΕΕΚ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το θέμα των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), θα απασχολήσει την κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Επιτροπής. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Τετάρτης, 31/08/2022, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι «έχει εγγραφεί ομόφωνα στην Επιτροπή το θέμα με την πρόθεση των κυβερνώντων να εκχωρήσουν την διαχείριση των ΜΙΕΕΚ με αγορά υπηρεσιών σε κάποιους», προσθέτοντας ότι αυτό «ανοίγει το παράθυρο ιδιωτικοποίησης των ΜΙΕΕΚ». 

«Μέχρι σήμερα ο θεσμός ήταν απόλυτα επιτυχημένος, λειτούργησε στα πλαίσια του Υπουργείου Παιδείας, υπήρχε άμεση σύνδεση με την τεχνική εκπαίδευση επειδή λειτουργούσε από την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και υπήρχε μια συνολική προσέγγιση και αξιοποίηση της εμπειρίας που υπάρχει σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς αλλά και τα δεδομένα ευρύτερα της τεχνικής εκπαίδευσης στην Κύπρο», πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θέλει να ακούσει τους λόγους που έχουν εξωθήσει σε αυτή την εκτροπή, όπως είπε, «από το επιτυχημένο μοντέλο των ΜΙΕΕΚ και θα απαιτήσουμε πειστικές απαντήσεις ως προς τη μη ιδιωτικοποίηση των ΜΙΕΕΚ που τόσο προσφέρουν στον τόπο». 

Πρόσθεσε ότι τα μαθήματα γίνονται σε δημόσιους χώρους και «έχουν προκηρυχθεί θέσεις κεντρικού υπευθύνου διαχείρισης του προγράμματος με αγορά υπηρεσιών και μιας δομής κάτω από τον κεντρικό υπεύθυνο με αγορά υπηρεσιών». 

Αναφορικά με την ειδική εκπαίδευση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «το Υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να κάνει τίποτα φέτος για τα παιδιά με αναπηρία», προσθέτοντας ότι «για να δείξουν ότι κάνουν κάτι έκαναν μια ημερίδα για να μας παρουσιάσουν δημόσιοι λειτουργοί το τι κάνουν μέχρι σήμερα και υπάρχει εξαγγελία ότι σε κάποια φάση θα έρθει ένα νομοσχέδιο για την δημιουργία κέντρου αξιολόγησης των παιδιών αυτών, το οποίο δεν ξέρουμε πότε θα έρθει και σίγουρα δεν θα αφορά αυτή την χρονιά ούτε αυτή την Κυβέρνηση». 

«Ενώ η Επιτροπή, στην μεγάλη της πλειοψηφία, φωνάζει για το θέμα των συνοδών και για την απουσία εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας το Υπουργείο Παιδείας απαντά με μια ημερίδα και με πολλά θα για το μέλλον που θα αφορούν μια άλλη Κυβέρνηση», πρόσθεσε.   

Ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι εδώ και 10 χρόνια δεν γίνονται βήματα ουσιαστικής βελτίωσης της ενιαίας ειδικής εκπαίδευσης, όπως είπε, και «όποτε εγείρουμε ζητήματα μας έλεγαν μην φοβάστε θα τα λύσει η νέα νομοθεσία που θα έρθει και θα εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία του 1999». 

«Αυτή η νομοθεσία δεν ήρθε ποτέ εδώ και 10 χρόνια, ενώ ακόμη και για το θέμα των συνοδών δεν έχει ληφθεί καμιά βελτιωτική απόφαση παρά τις εκκλήσεις της Επιτροπής Παιδείας και τη συνάντησή της με τον αρμόδιο Υπουργό», πρόσθεσε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι τα ΜΙΕΕΚ «είναι ένας πολύ επιτυχημένος θεσμός από το 2012 και ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από την ΕΕ που είχε απώτερο σκοπό να καταρτίσει άτομα σε επαγγέλματα τεχνικής φύσεως και το έχει επιτύχει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό». 

Ανέφερε πως τώρα έρχεται το Υπουργείο Παιδείας να αυτονομήσει τα ΜΙΕΕΚ και ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας «προτού προχωρήσει να έρθει στην Επιτροπή Παιδείας να ενημερώσει για το ακριβές πλάνο που έχει για αυτό τον επιτυχημένο θεσμό» και πρόσθεσε ότι «όταν ένας θεσμός είναι πετυχημένος δεν προχωρούμε μονομερώς σε αλλαγές χωρίς συνδιαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς». 

«Τα ΜΙΕΕΚ είναι απλωμένα σε ολόκληρη την χώρα, ήρθαν να καλύψουν ένα μεγάλο κενό που άφησε το ΑΤΙ και τα βήματα πρέπει να γίνουν προς τα εμπρός», πρόσθεσε. 

Αναφορικά με την ειδική εκπαίδευση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ένα εκπαιδευτικό σύστημα για να θεωρείται πετυχημένο πρέπει να έχει καλό σύστημα όσον αφορά την ειδική εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μείνει πίσω και δεν βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα και στην δημοτική και στη Μέση και κατά την διάρκεια των παγκύπριων εξετάσεων για εισαγωγή στα πανεπιστήμια όπου χρειάζεται κάθε χρόνο να γίνονται ειδικές ρυθμίσεις για κάθε υποψήφιο». 

«Περιμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας, όπως υποσχέθηκε να καταθέσει το νομοσχέδιο για να μπορέσουμε και εμείς με την δική μας σοφία να προσθέσουμε για να λυθούν τα προβλήματα της ειδικής εκπαίδευσης», κατέληξε. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι «η Επιτροπή Παιδείας αντιλαμβάνεται πλήρως τα πολλά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στα δημόσια σχολεία» και «πρόθεση μας είναι όπως την άλλη Τετάρτη στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας ενημερωθούμε για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία». 

Ανέφερε ότι εντός Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν δύο πολύ σημαντικά θέματα όπως είναι η βελτίωση, αναβάθμιση και επέκταση του ολοήμερου σχολείου στα δημοτικά αλλά και στα γυμνάσια και πρόσθεσε ότι «μετά την αποδοχή των προτάσεων μας για στήριξη των οικογενειών για τα έξοδα των βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και την επέκταση της προδημοτικής θεωρούμε ότι η ενίσχυση και η βελτίωση του ολοήμερου σχολείου είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο που θα στηρίξει τις οικογένειες ιδιαίτερα αυτές που εργάζονται μέχρι αργά το απόγευμα». 

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι το δεύτερο θέμα είναι να κατατεθεί η πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας κατά πόσον θα ξανανοίξει η συζήτηση για την ενιαία εκπαίδευση και πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία του 1999 έχει κλείσει τον κύκλο της και θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμόσει την σύμβαση των ΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία όπως την έχει κυρώσει το 2011, η οποία προνοεί το δικαίωμα του κάθε παιδιού με αναπηρία να έχει την στήριξη και τις εύλογες προσαρμογές έτσι ώστε να συμμετέχει στις κανονικές τάξεις με τα άλλα παιδιά». 

Είπε ακόμη ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στα συρτάρια του του Υπουργείου Παιδείας για πάρα πολλά χρόνια και «έχουμε από πέρσι ζητήσει όπως ξεκινήσει ο διάλογος». 

Ανέφερε πως «έχουμε εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς οι οποίοι έχουν τις γνώσεις και την επιστημονική κατάρτιση που μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την συζήτηση». 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι θα παρακολουθούμε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης για να συμβάλουμε από την Επιτροπή Παιδείας στο να λύνονται τα προβλήματα και να έχουμε μια επιτυχημένη εκπαιδευτική χρονιά. 

Ανέφερε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό το θέμα των ΜΙΕΕΚ που είναι ένας πετυχημένος θεσμός ο οποίος πρόσθεσε στην κοινωνίας μας, ικανοποίησε αρκετές ομάδες και ανάγκες της βιομηχανίας όπου εκπαιδεύονταν απόφοιτοι για διάφορα επαγγέλματα και ήταν προσοδοφόρος στην οικονομία του τόπου» και ζήτησε να συνεχιστεί αυτός ο θεσμός για να ικανοποιεί όλες τις επαγγελματικές τάξεις. 

«Οι αλλαγές που προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Παιδείας μας ανησυχούν και ζητήσαμε και θα υπάρξει ειδική συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας» για το θέμα, πρόσθεσε. 

Σε σχέση με την ειδική εκπαίδευση, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «τα προβλήματα είναι πάρα πολλά τόσο όσον αφορά τους συνόδους αλλά και τις επιλογές που γίνονται για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες» και πρόσθεσε πως εξαγγέλθηκε και «θα πρέπει να λειτουργήσει» τάχιστα το ειδικό κέντρο αξιολόγησης για την ειδική εκπαίδευση όπου θα αξιολογούνται οι ανάγκες των παιδιών και μετά την αξιολόγηση θα δίδεται ο κατάλληλος συνοδός. 

Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται και το νομοσχέδιο για την ενιαία εκπαίδευση όπου θα λυθούν όσο το δυνατό περισσότερο τα προβλήματα της ειδικής εκπαίδευσης. 

Αναφορικά με τους σχολικούς συνοδούς και το επαγγελματικό τους καθεστώς, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» και «θα συμβάλουμε δημιουργικά ούτως ώστε οι συνοδοί που είναι τις περισσότερες ώρες με τα παιδιά να είναι όσο το δυνατό περισσότερο ικανοποιημένοι για να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά». 

«Ο συνοδός είναι ένας δεύτερος δάσκαλος για τα παιδιά και πρέπει να του δώσουμε την αξία που πρέπει μαζί με όλα τα εφόδια», κατέληξε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Το πρόγραμμα «Γέφυρα» για άτομα με αυτισμό ξεκινά τον Μάρτιο 2025 – Συζήτηση για δημιουργία εφαρμογής για πρόσβαση κωφών σε υπηρεσίες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/12/2024, πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) και της Παγκύπριας Οργάνωσης Κωφών (ΠΑ.Ο.Κ.).   Η δημιουργία εφαρμογής για πρόσβαση κωφών σε υπηρεσίες συζητήθηκε στη Βουλή  Τη δημιουργία εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο (mobile application), η οποία θα εξυπηρετεί την πρόσβαση των κωφών ατόμων

Εσωτερικών

Στην Ολομέλεια τον Ιανουάριο 5 νομοσχέδια για πρόληψη πυρκαγιών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/12/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:    Ο περί Ιδρύσεως Σκοπευτηρίων και Άσκησης των Αθλημάτων Σκοποβολής Νόμος του 2019 Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της λειτουργίας σκοπευτηρίων.   Ο περί Πρόληψης και Κατάσβεσης των Πυρκαγιών