Επιτροπή Παιδείας: Προβλήματα σχολικών μονάδων, αναγνώριση τίτλων σπουδών και αντιπαραθέσεις Βουλευτών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά διάρκεια της συνεδρίας στις 14/09/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Έναρξη της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2022-2023 

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς 2022-2023. 

Η ουσία της εκπαίδευσης δεν έχει ακόμα συζητηθεί από κανένα, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλώνας, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, να τεθεί προς συζήτηση ένα Εθνικό Σχέδιο Παιδείας.

«Συνεχίσαμε τη συζήτηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ξεκίνησε και η Επιτροπή την περιοδεία σε διάφορες σχολικές μονάδες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Τα προβλήματα επαναλαμβάνονται και είναι τα ίδια. Κτιριακές εγκαταστάσεις, κάποια μικροπροβλήματα στις αντικαταστάσεις και τη συμπλήρωση των θέσεων εργασίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, έχουμε τεράστια θέματα με την ειδική εκπαίδευση, με τους συνοδούς, με τις αυλές των σχολείων, με τα γήπεδα των σχολείων, με τα λυόμενα», ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, όπου συνεχίστηκε η ενημέρωση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως είπε ο κ. Μυλωνάς, «ακόμα δεν ακουμπήσαμε το θέμα, το ουσιώδες της εκπαίδευσης» αναφερόμενος στην παρεχόμενη παιδαγωγική και εκπαιδευτική διαδικασία.

«Δε συζητήσαμε ακόμα καθόλου την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Δε συζητήσαμε καθόλου τα αναλυτικά προγράμματα, το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης μαθητών και εκπαιδευτικών», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «είναι η 6η χρονιά που το συζητώ και θα επαναλάβω μια λύση, αν έχει όρεξη κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή ο νέος Υπουργός ή η νέα Κυβέρνηση να συζητήσει Εθνικό Σχέδιο Παιδείας αξίζει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, διαφορετικά η θεατρική παράσταση θα συνεχίζεται, τα σενάρια θα γράφονται από διαφορετικά πρόσωπα και θα υπάρχουν θύτες και θύματα και μας αρέσουν όλους και όλες οι ρόλοι που μας ανατίθεται». «Εγώ δε θα αποδεχτώ αυτό το ρόλο», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς, χωρίς το άγχος των προηγούμενων ετών.

«Σημειώνουμε τις καινοτομίες φέτος, την αύξηση των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων, την έγκυρη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών από την προδημοτική, τη συνεχή αξιολόγηση των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία και καταγράφουμε, επίσης, την αναμενόμενη βελτίωση των διοικητικών διαδικασιών μέσα από το σύστημα εκπαιδευτικού προγραμματισμού που έχει εγκαινιαστεί την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Σημείωσε την έγκαιρη στελέχωση, την παραλαβή και διάθεση των σχολικών εγχειριδίων, καθώς και όποια κάλυψη των νέων θέσεων που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των σχολείων.

Υπάρχουν προβλήματα, είπε, σημειώνοντας πως χρειάζεται η δημιουργική προσπάθεια όλων για να φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των παιδιών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, αντικατέστησαν τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του Υπουργού Παιδείας.

«Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που παρακολουθούμε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας τις τελευταίες μέρες, δυστυχώς σήμερα αντικαταστάθηκαν από την πραγματική εικόνα και τα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης, έτσι όπως έχουν κατατεθεί από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους μαθητές και τους γονείς», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφερόμενος στον χειρισμό των παιδιών με αναπηρία, είπε ότι δυστυχώς η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη. «Δέκα χρόνια μετά, δεν έχει γίνει οτιδήποτε για τον εκσυγχρονισμό της αντιμετώπισης των παιδιών με αναπηρία τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει πραγματικά άλματα σε σχέση με αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

«Κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί και φαίνεται ότι κάποιοι έχουν ξεχάσει αυτή τη δέσμευση που πήραμε ενώπιων των γονιών αυτών των παιδιών, αλλά και των ίδιων των παιδιών με αναπηρία. Το μόνο που ουσιαστικά έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας για αυτά τα παιδιά είναι ένα σεμινάριο μέσα στο καλοκαίρι, το οποίο έγινε εσπευσμένα, για να δείξει ότι κάνει κάτι», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε εξάλλου σε «πραγματικό χάος σε ό,τι αφορά την επέκταση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων στο Γυμνάσιο». «Κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει, ούτε οι εκπαιδευτικοί- το ανέφερε και η ΟΕΛΜΕΚ σήμερα και το ακούσαμε και από διευθυντές σχολείων- πως θα εφαρμοστεί αυτός ο θεσμός. Με αποτέλεσμα βεβαίως να δημιουργούνται τρομερές ανησυχίες και στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η εκκρεμότητα που υπάρχει με τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ακύρωση του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση.

«Στις 22 του Σεπτέμβρη, στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας, θα βρίσκεται για ψήφιση η πρόταση νόμου που έχουμε ετοιμάσει ως ΑΚΕΛ και έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας, για ρύθμιση επιτέλους των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου», σημείωσε.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε εξάλλου ότι όπως αναφέρθηκε, σε όλα σχεδόν τα νηπιαγωγεία, δεν υπάρχουν σκέπαστρα, ενώ αυτή η εικόνα επικρατεί και σε μια σειρά από δημοτικά σχολεία κυρίως, αλλά και γυμνάσια και λύκεια.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ούτως ώστε, όσοι μαθητές συμπληρώνουν τον κύκλο της δημοτικής εκπαίδευσης αλλά κρίνονται ως αναλφάβητοι, να παραμένουν ακόμη ένα χρόνο στα δημοτικά σχολεία για σκοπούς καλύτερης προετοιμασίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να μελετηθεί, αλλά παρέπεμψε σε επιστημονικές τοποθετήσεις, που λένε ότι αυτό πρέπει να γίνεται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του είπε ότι «είναι με λύπη που για ακόμα μια χρονιά ως Επιτροπή Παιδείας έχουμε να διαχειριστούμε τις αδυναμίες του Υπουργείου Παιδείας να στηρίξει τους μαθητές με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, έτσι ώστε να ενταχθούν στις γενικές τάξεις των δημοσίων σχολείων».

«Ως Βουλευτές γινόμαστε δέκτες ακόμα μια χρονιά καταγγελιών από τους Συνδέσμους Γονέων αλλά και από τους ίδιους τους γονείς για ελλιπή στήριξη», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι είναι ντροπή για τη Δημοκρατία μας το 2022 παιδιά να μένουν σπίτι τους, ενώ οι συμμαθητές τους είναι στα σχολεία, διότι περιμένουν στήριξη, αποφάσεις, εύλογες προσαρμογές.

Ανέφερε, επίσης, ότι στη σημερινή συνεδρία η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ έχει πει ότι τελευταία στιγμή αποθήκες μετατρέπονται σε αίθουσες διδασκαλίας για τα μωρά της Ειδικής Εκπαίδευσης και ότι ο αριθμός των συνοδών δεν έχει αυξηθεί, όπως το Υπουργείο Παιδείας είχε δεσμευτεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες.

«Έστω και σήμερα οφείλει το Υπουργείο Παιδείας να ανταποκριθεί και να λύσει τα προβλήματα άμεσα, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να επιστρέψουν στα σχολεία και αν πραγματικά θέλουμε κάθε Σεπτέμβρη να μην συζητούμε αυτά τα θέματα έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να ξεκινήσει η συζήτηση για να ψηφιστεί μια νέα νομοθεσία που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου θα περιμένουμε τις απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας την ερχόμενη Τετάρτη, αλλά να είναι βέβαιοι ότι από την πλευρά τη δική μας, με όσα μέσα διαθέτουμε, δε πρόκειται να αποδεχθούμε να συνεχίζεται αυτή η συμπεριφορά για αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι συνέχισαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού την εξέταση της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, των στόχων και των προβλημάτων που υπάρχουν στη Δημοτική, Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση.

Αναφέρθηκε σε σειρά προβλημάτων «παρόλη την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται» από το Υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς, όπως η ενίσχυση των κοινοτικών νηπιαγωγείων κυρίως στην ύπαιθρο και η επέκταση του ολοήμερου σχολείου.

Όπως είπε, επιπρόσθετα ζητήματα που αφορούν τη δημοτική εκπαίδευση είναι το πολύ αναμενόμενο Νομοσχέδιο για την Ενιαία Εκπαίδευση, η όλη φροντίδα για τα παιδιά με αναπηρίες και το μέγιστο θέμα των σχολικών συνοδών.

«Ευελπιστούμε και ζητήσαμε χρονοδιαγράμματα για το πότε θα γίνει το Κέντρο Αξιολόγησης των παιδιών, όπου εκεί θα αξιολογούνται οι ανάγκες κάθε παιδιού και η ανάθεση των κατάλληλων συνοδών, ζητήσαμε όπως μας δοθεί σύντομο χρονοδιάγραμμα για τα σοβαρότατα θέματα των σχολικών συνοδών – της απασχόλησης τους, των συνθηκών, της αμοιβής, αλλά και του χρόνου εργασίας που έχουν, του ανεργειακού τους επιδόματος, του πως ανελίσσονται και πως αξιοποιούνται», σημείωσε.

Για τη Μέση Εκπαίδευση, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «είναι σοβαρότατοι οι προβληματισμοί μας σχετικά με την επέκταση των εξετάσεων των τετραμήνων στα Γυμνάσια».

Τεράστιο ζήτημα αποτελεί ο υπερπληθυσμός στη Μέση Εκπαίδευση, συνέχισε, ενώ είπε ότι σε πάρα πολλά σχολεία υπάρχουν λυόμενες αίθουσες οι οποίες χρονολογούνται από 40 έτη.

Όσον αφορά την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι τόνισαν την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των ΜΙΕΕΚ, και τη δημιουργία νέων Τεχνικών Σχολών.

Είπε εξάλλου ότι «γιατί για εμάς, αλλά πιστεύω και για τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς, είναι τεράστιας σημασίας να μας πει τόσο το Υπουργείο Παιδείας, όσο και η Αστυνομία τι έχει γίνει με την υπόθεση άσεμνης επίθεσης που δέχθηκε μαθήτρια από εξωσχολικούς και ενδοσχολικούς σε Γυμνάσιο της επαρχίας Λευκωσίας τον Μάιο». «Αντιλαμβάνεστε ότι εάν για αυτό το θέμα δεν τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι οι υπεύθυνοι, ίσως φέτος να έχουμε κάτι χειρότερο. Αναμένουμε την απάντηση τους και αναλόγως θα ενεργήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, κατάθεσε την εισήγηση να παραμένουν τα αναλφάβητα παιδιά για ακόμη ένα χρόνο στα Δημοτικά ώστε να προετοιμάζονται για τα Γυμνάσια. Εισηγήθηκε, τέλος, να ανασταλεί ο θεσμός των τετραμήνων για την πρώτη τάξη των Γυμνασίων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης έθιξε το θέμα της ασφάλειας στις σχολικές μονάδες και γύρω από αυτές. 

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «κατάγγειλα ότι μαθητής Γυμνασίου, ενώ είχε σχολάσει από τη σχολική του μονάδα και οδεύοντας προς το σπίτι του έχει πέσει σε λάκκο, γιατί ο λάκκος που ήταν εκεί ήταν προστατευόμενος από ευτελή υλικά και όταν το παιδί πάτησε πάνω υποχώρησε και έπεσε σε λάκκο ενάμιση μέτρο». 

«Ευτυχώς που ήταν η αδελφή του, τον βοήθησε να βγει από το λάκκο και έχει οδηγηθεί στις Πρώτες Βοήθειες. Γιατί το αναδεικνύω; Υπάρχουν 5 σχολικές μονάδες στην Πάφο, οι οποίες γειτνιάζουν μεταξύ τους 50 μέτρα και γίνονται έργα ανάπλασης στην Λεωφόρο Ελλάδος και όπως καθημερινά εσείς τα ΜΜΕ λέτε ότι στην Πάφο γίνεται χάος, γίνεται χάος αλλά εκείνοι που κάνουν έργα δίπλα από τις σχολικές μονάδες, δεν παίρνουν προστατευτικά μέτρα για να προστατέψουν και τους πεζούς και τα παιδιά , με αποτέλεσμα να είχαμε αυτό το τραγικό περιστατικό», πρόσθεσε. 

Εξάλλου, αναφερόμενος στα ΚΙΕ, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «επειδή λέγεται ότι τα ΚΙΕ έχουν ξεκινήσει έγκαιρα. Να σας πω ότι τα παιδιά της υπαίθρου δεν έχουν ξεκινήσει τα ΚΙΕ» και αυτό «γιατί δεν έχουν διευθετηθεί τα δημόσια λεωφορεία να πηγαίνουν να παίρνουν τους μαθητές στα συγκεκριμένα τα ΚΙΕ. Άρα, ας μην παινεύονται κάποιοι ότι τα ΚΙΕ λειτουργούν κανονικά», κατέληξε. 

Διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ) 

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, η οποία επικεντρώθηκε στη μη αναγνώριση από το ΚΥΣΑΤΣ του τίτλου σπουδών «Master of Pharmacy» του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόβλημα το όποιο προέκυψε μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλώνας, είπε ότι «είναι ένα θέμα που είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από το ΚΥΣΑΤΣ, από τους επαγγελματικούς συλλόγους και συνδέσμους και νομίζω ότι όλοι οι βουλευτές έχουμε αποκομίσει ο καθένας ξεχωριστά κάποια θέματα τα οποία μας απασχολούν».

«Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλάβει ακόμα αν τα μαθήματα τα οποία δεν έχουν διδαχθεί οι συγκεκριμένοι φοιτητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, επηρεάζουν την ικανότητα τους να βρίσκονται πίσω από ένα πάγκο φαρμακείου. Ρώτησα δύο, τρεις φορές, όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι ήδη υπάρχουν τέτοιοι φαρμακοποιοί και είχαν πάρει την άδεια και εργάζονται, οπόταν αυτά τα παιδιά που τελείωσαν και αδικούνται θα πρέπει να τους καλύψουμε με μια μεταβατική περίοδο εκτιμώ, λειτουργώντας πάλι ως Κυπριακή Δημοκρατία και ως θεσμοί, όπου μπαλώνουμε τρύπες και τρέχουμε εκτονυστέρων και όχι εκ των προτέρων να έχουμε συγκεκριμένα πλαίσια», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι στο δεύτερο θέμα που εξέτασε η Επιτροπή για τους απόφοιτους Φαρμακευτικής από Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, που είχαν εγγραφεί προ και αποφοίτησαν μετά το Brexit και τις διαδικασίες μέσω του ΚΥΣΑΤΣ που ζητούνται για ισοτιμία του πτυχίου τους, «είναι πρωτόγνωρο για εμάς γιατί τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια είναι τα ίδια και πριν και μετά το Brexit».

«Εάν ακολουθηθεί η διαδικασία που ζητά το ΚΥΣΑΤΣ, τότε πρέπει να ανακληθούν οι άδειες εκατοντάδων φαρμακοποιών που εργάζονται είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Εισήγηση μας για επίλυση του θέματος που σήμερα εμφανίστηκε με τους αποφοίτους της Φαρμακευτικής αλλά και άλλων κλάδων που θα εμφανιστούν λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, είναι επειγόντως η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει αυτή τη μεταβατική περίοδο», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Δεν αναγνωρίζουν τίτλους σπουδών της Βρετανίας

Αντιπαράθεση μεταξύ Ανδρέα Θεμιστοκλέους και Χρίστου Χριστοφίδη 

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη και τον ανεξάρτητο Βουλευτή, Ανδρέα Θεμιστοκλέους, προέκυψε την κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι δέχθηκε «χυδαίες συμπεριφορές» και πρωτόγνωρες απειλές από τον κ. Θεμιστοκλέους. Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του είπε ότι «αυτή η ιστορία με τον κ. Χριστοφίδη πρέπει να πάρει ένα τέλος και το τέλος θα το δώσουμε στην Ολομέλεια». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι «ο κ. Θεμιστοκλέους σε ακόμα ένα ρεσιτάλ απειλούσε και έβριζε χυδαιότατα. Ότι θα μας σάσει, ότι δε μας θωρεί καλά. Ότι είμαστε ανάγωγοι. Ότι είμαστε θρασύδειλοι και δεν ξέρω και εγώ ποια άλλη ύβρις έχει εκτοξευτεί». 

«Και εγώ θέλω να πω ότι για αυτή τη συμπεριφορά, η οποία είναι επαναλαμβανόμενη, θα πρέπει επιτέλους η Βουλή να πάρει μέτρα, διότι κάποιοι από εμάς δεν έχουμε καμία ούτε ανοχή ούτε η αξιοπρέπεια μας το επιτρέπει να βιώνουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές που αποτελούν προσβολή του Κοινοβουλίου αλλά και των δημοκρατικών θεσμίων της Βουλής και της κοινωνίας μας», πρόσθεσε. 

Συνεχίζοντας είπε, «και οι Λειτουργοί των ΜΜΕ έχετε ρόλο, κατά την άποψη μου, να διαδραματίσετε διότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι ούτε καυγάς ούτε τσακωμός ούτε οτιδήποτε, είναι χυδαίες συμπεριφορές, επαναλαμβάνω πρωτόγνωρων απειλών και ύβρεων εντός του Κοινοβουλίου». 

«Δεν ξέρω αν έχει ξανά γίνει αυτό το πράγμα στα τόσα χρόνια της λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά να μας λέει Βουλευτής ότι δε μας θωρεί καλά, επειδή έχουμε μια άλλη άποψη ή να βρίζει, – και λυπούμε να πω και με την ανοχή του προεδρείου- χυδαιότατα συναδέλφους του, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε καμία περίπτωση. Είτε αυτή η Βουλή και όσοι ηγούνται αυτής της Βουλής θα πάρουν μέτρα ή κάποιοι από εμάς δεν είμαστε διατεθειμένοι να βιώνουμε όλη αυτή την κατάσταση, για να μην πω κάτι πολύ πιο έντονο», συμπλήρωσε. 

Σε παρατήρηση ότι το Κοινοβούλιο έχει Επιτροπή Δεοντολογίας και ερωτηθείς αν θα προχωρήσει σε καταγγελία, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι προφανώς θα κάνει καταγγελία. 

«Εδώ έχουμε επαναλαμβανόμενες συγκεκριμένες συμπεριφορές. Είναι πρωτόγνωρα αυτά τα πράγματα, τα οποία συμβαίνουν. Υπάρχουν, έχουν γίνει και τις έχουν ακούσει όλοι, ωμές απειλές. Δε σας θωρώ καλά και διάφορα άλλα, για να μην πω για τις εντελώς απαράδεκτες ύβρεις. Κάποιοι από εμάς, επαναλαμβάνω, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.   

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «θα δούμε εμείς όλα όσα μας προσφέρει ο κανονισμός της Βουλής, όσες δυνατότητες προσφέρει». 

«Σίγουρα θα γίνει καταγγελία και προς την Πρόεδρο της Βουλής και προς την Επιτροπή Δεοντολογίας. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πω, πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη του και με τον τρόπο που προεδρεύει και με τον τρόπο που συντονίζει και με την ανοχή η οποία επιδεικνύεται από την ηγεσία της Βουλής. Ξέρω τον κανονισμό. Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι δεν μπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα, αλλά εγώ αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι όποτε ο συγκεκριμένος Βουλευτής είναι παρών, γινόμαστε ρεζίλι στους προσκεκλημένους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορεί να μιλά όση ώρα θέλει και συνήθως είναι εντελώς εκτός θέματος… Δεν μπορεί να ερχόμαστε να κάνουμε τη δουλειά μας και να έχουμε να χειριστούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές», συμπλήρωσε. 

«Λυπούμε πάρα πολύ. Ήταν όλοι εκεί. Είδαν τι έγινε . Άκουσαν τι έγινε. Τέτοιες χυδαίες απειλές και ύβρεις πραγματικά δεν ξέρω αν από το 1960 έχουν ξανά γίνει σε αυτή τη Βουλή», πρόσθεσε. 

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του και κληθείς να σχολιάσει ότι ο κ. Χριστοφίδης τον κατήγγειλε ότι ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε με πρωτοφανείς ύβρεις για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας εναντίον του και ότι θα τον καταγγείλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Να με καταγγείλει όπου θέλει ο κ. Χριστοφίδης». 

«Ο κ. Χριστοφίδης γεννήθηκε με το ψέμα στο στόμα. Και θα του φύγει το ψέμα από το στόμα όταν φτάσει στο τέλος της ζωής του», πρόσθεσε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, «ενώ μιλούσα στην Επιτροπή Παιδείας, τοποθετούμουν και έκανα ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης συνομιλούσε με άλλους συναδέλφους». 

«Αυτό θα αποδειχθεί από τα πρακτικά και εκεί που μιλούσα αναφέρθηκα στο ΤΕΠΑΚ και στο ΑΚΕΛ. Μόνο στο άκουσμα της λέξης ΑΚΕΛ από εμένα, ο κ. Χριστοφίδης εξαπόλυσε μύδρους στην Επιτροπή και από ό,τι με πληροφορούν συνάδελφοι σας (δημοσιογράφοι) ήρθε και εδώ για να συνεχίσει τις ύβρεις και τις κατηγορίες εναντίον μου. Δεν έχω κανένα παράπονο για τον κ. Χριστοφίδη. Ο κ. Χριστοφίδης είναι πασίγνωστος και η νοοτροπία του και από που πέρασε και το πόσο εύκολα χρησιμοποιεί σπανιότατους χαρακτηρισμούς. Τα επιστρέφω όλα πίσω», συμπλήρωσε. 

Είπε, επιπρόσθετα, ότι όσον αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας, “να πάει να κάνει όσες καταγγελίες θέλει”. 

«Δεν δίνω δεκάρα ούτε για αυτά που είπε ούτε για όσα λέει το ΑΚΕΛ ούτε για όσα θα κάνει ο κ. Χριστοφίδης», πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς αν έχει πει στον κ. Χριστοφίδη ότι θα τον σάσει, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «όχι, δεν είπα αυτό το πράμα». 

«Αυτό είναι ψέμα. Του είπα ότι θα τα πούμε στην Ολομέλεια. Αυτή η ιστορία με τον κ. Χριστοφίδη πρέπει να πάρει ένα τέλος και το τέλος θα το δώσουμε στην Ολομέλεια. Εκεί θα τα πούμε. Και αν νιώθει ότι είναι απειλή που του είπα ότι θα τα πούμε στην Ολομέλεια, ας είναι απειλή…Αυτή η θεωρία που επινόησε το ΑΚΕΛ να βρίσκει τρόπους για να βγει από το λάκκο από τον οποίο έπεσε και το ΑΚΕΛ και ο υποψήφιος του, πρέπει να πάρει ένα τέλος. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε. 

«Και αυτή την φορά πρώτος θα δημοσιοποιήσω τα πρακτικά της συνεδρίας εγώ. Δεν θα περιμένω άλλον να το κάνει. Διότι την περασμένη φορά που περίμενα, πάλι δικαιώθηκα, θα δικαιωθώ και τώρα. Το τι λέει ο Χριστοφίδης σε σχέση με το τι ελέγχθηκε στην Επιτροπή τα χωρίζει χαώδης, αγεφύρωτη διαφορά», συμπλήρωσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση αν αποκάλεσε τον κ. Χριστοφίδη “θρασύδειλο”, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι «…το ότι τον αποκάλεσα θρασύδειλο; Απλά περιέγραψα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται… Θρασύδειλος με περικεφαλαία». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ: 

Stockwatch: Νέος καυγάς στη Βουλή μεταξύ βουλευτών 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα