Επιτροπή Παιδείας: Αποκλεισμός ανεξεταστέων μαθητών από παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/03/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Διεξαγωγής των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Κύπρου και της Ελλάδας Νόμος του 2022

Η Επιτροπή συνέχισε την εξέταση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η αντικατάσταση και ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας για τη διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων πρόσβασης στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας και η επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε αφενός να επιτευχθεί εναρμόνιση με τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμούς και αφετέρου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και η ομαλή διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων πρόσβασης.

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, με την πρόθεση, όπως είπαν, του Υπουργείου Παιδείας να αποκλείσει ανεξεταστέους μαθητές από τις Παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης για τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι «Είναι θέση μας ότι μέσα από τη συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, πρέπει οι όποιες τροποποιήσεις να ρυθμιστούν τάχιστα έτσι ώστε οι εξετάσεις αυτές να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα,» είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.

Το Υπουργείο Παιδείας, είπε, δεσμεύτηκε ότι στις 7 Απριλίου θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις τις οποίες έχουν συμφωνήσει μέσα από την συνεργασία έτσι ώστε τα ζητήματα να ρυθμιστούν. Στόχος, είπε, πρέπει να είναι η ενδυνάμωση του συστήματος εξετάσεων πρόσβασης έτσι ώστε με τα κατάλληλα χρονοδιαγράμματα, να αποφορτίζονται οι τελειόφοιτοι.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, είπε ότι «δυστυχώς για ακόμα μια φορά το Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν σε θέση να καταθέσει συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να διεξαχθούν οι Παγκύπριες Εξετάσεις φέτος χωρίς προβλήματα και χωρίς νομικούς σκοπέλους».

Ανέφερε ότι ενώ έχει ληφθεί μια πολιτική απόφαση εδώ και τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μπαίνει ο Απρίλης και οι τελειόφοιτοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις απολυτήριες και εισαγωγικές τους εξετάσεις, αλλά το Υπουργείο ακόμα συζητά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμα, ότι το Υπουργείο Παιδείας τους ανακοίνωσε σήμερα ότι στόχος του είναι ο αποκλεισμός των ανεξεταστέων μαθητών από τις Παγκύπριες εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας.

«Δεν πρόκειται να περάσει μια τέτοια ρύθμιση», είπε ο κ. Χριστοφίδης. Ιδιαίτερα φέτος, πρόσθεσε, «που με την αποτυχία των εξετάσεων τετράμηνων υπάρχει ο κίνδυνος μεγαλύτερου αριθμού ανεξεταστέων». Ο αποκλεισμός τους από τις εξετάσεις πρόσβασης, ανέφερε, θα στερήσει μεγάλο αριθμό θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας από τελειόφοιτους που σε μερικές μέρες μπορεί να περάσουν τις εξετάσεις τους και να πάρουν απολυτήριο, αλλά δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση στα πανεπιστήμια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι φέτος αλλάζει η τελική εξέταση για τελειόφοιτους, η οποία χρησιμοποιείται και για σκοπούς πρόσβασης και θα υπάρχουν δύο τελικές εξετάσεις, μία για σκοπούς απόλυσης και μία για εισαγωγή στα δημόσια πανεπιστήμια και πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σε ερώτηση αν είναι στον αέρα οι Παγκύπριες Εξετάσεις, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι «θα ήταν υπερβολή να λεχθεί κάτι τέτοιο,» καθώς οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και εκείνο που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις ούτως ώστε να προχωρήσουν με βάση την πολιτική απόφαση για το πως θα γίνουν οι εξετάσεις φέτος. «Υπάρχει μια δέσμευση για κατάθεση τους στις 7 Απριλίου και υπάρχει και δέσμευση από την Επιτροπή Παιδείας ότι θα το εξετάσει αυτό το νομοσχέδιο τάχιστα για να επιλυθεί επιτέλους αυτή η εκκρεμότητα», είπε.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι συζητήθηκε η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τις Παγκύπριες Εξετάσεις για να συνάδουν με τα νέα χρονοδιαγράμματα με τα τετράμηνα που έχουν δημιουργηθεί, και λόγω της πανδημίας, για ομαλή λειτουργία των Παγκύπριων Εξετάσεων. Η συνολική μεταρρύθμιση των Παγκύπριων Εξετάσεων θα εξεταστεί μεταγενέστερα, είπε.

Είπε ότι η διαφωνία τους με το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά το σημεία που έχουν εξετάσει, είναι, ο αποκλεισμός των μαθητών που θα είναι ανεξεταστέοι στο δεύτερο τετράμηνο, από τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

«Πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να παρακάθονται στις Παγκύπριες Εξετάσεις και αν μετέπειτα περάσουν την εξέταση και του τετράμηνου να έχουν την ευκαιρία εισαγωγής στα πανεπιστήμια,» είπε.

«Εδώ είναι η διαφωνία μας με το Υπουργείο, πιστεύουμε ότι σύσσωμη η Επιτροπή Παιδείας, θα βοηθήσει αυτά τα παιδιά και θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία», πρόσθεσε.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ακόμα ότι έθεσαν ένα διαχρονικό αίτημα που τίθεται από το ΔΗΠΑ από πέρσι αλλά και σήμερα από άλλους Βουλευτές, που είναι οι ειδικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, όπως είπε, για τα παιδιά από την περιοχή Τηλλυρίας, για εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια, και συγκεκριμένα να τους δίνονται περισσότερα μόρια.

Αυτά τα παιδιά, είπε, ταλαιπωρούνται καθημερινά με τους γονείς τους, και αναγκάζονται να πηγαίνουν για φροντιστήρια είτε στην Πάφο είτε στη Λευκωσία. «Μένουν εκεί και φυλάνε Θερμοπύλες και πρέπει αυτή η πολιτεία να τα στηρίξει με αυτή την ειδική ρύθμιση όπως γίνεται και με την ειδική ρύθμιση για τα παιδιά που ζουν και φοιτούν στη Καρπασία», πρόσθεσε.

Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Πειθαρχικός Έλεγχος Ακαδημαϊκού και άλλου Εκπαιδευτικού Προσωπικού) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021

Η Επιτροπή συνέχισε την κατ’ άρθρον εξέταση των πιο πάνω Κανονισμών, σκοπός των οποίων είναι να παρέχεται η δυνατότητα στην Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου του Πανεπιστημίου Κύπρου:

(α) να επιβάλλει σε μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού πειθαρχικές ποινές, σε περίπτωση καταδίκης του από ποινικό δικαστήριο για συγκεκριμένα αδικήματα,

(β) να θέτει σε διαθεσιμότητα μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού, αν διαταχθεί έρευνα πειθαρχικού παραπτώματος εναντίον του ή με την έναρξη αστυνομικής έρευνας με σκοπό την ποινική δίωξη εναντίον του,

(γ) να επιβάλλει σε μέλος του ακαδημαϊκού ή άλλου εκπαιδευτικού προσωπικού χρηματική ποινή, αν παραλείπει να εμφανιστεί ενώπιόν της ή αν αρνείται να απαντήσει σε ερώτηση.

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε την εξέταση των πιο πάνω κανονισμών και αποφάσισε την προώθησή τους στην Ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον