Επιτροπή Οικονομικών: Όχι Κομισιόν για ΦΠΑ 5%, προς κατάθεση νομοσχέδιο για δικαστήριο εκποιήσεων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/05/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022  

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2019  

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι:  

(α) η στοχευμένη επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και 

(β) η διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών σε σχέση με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) στην παράδοση ή ανέγερση κατοικίας.  

Όχι Κομισιόν στη συναινετική πρόταση για ΦΠΑ 5% σε πρώτη κατοικία 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφωνεί με την συναινετική πρόταση που συμφωνήθηκε στη Βουλή όσον αφορά την επιβολή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην ανέγερση ή απόκτηση κύριας κατοικίας, όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών. 

Σημειώνεται ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στην Επιτροπή προέβλεπε κατάργηση του διαχωρισμού διαμερισμάτων και κατοικιών και επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5%, στα πρώτα 190 τ.μ., ακινήτων αξίας μέχρι €350 χιλ. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ακίνητα αξίας μέχρι €475 χιλιάδες και εμβαδού επίσης μέχρι 190 τ.μ., θα τυγχάνουν μειωμένου ΦΠΑ για τις πρώτες €350 χιλιάδες, ενώ για το υπόλοιπο ποσό (€125 χιλ.) θα καταβάλλεται ΦΠΑ 19%. 

Ενόψει του χρονοδιαγράμματος της 8ης Ιουνίου για κατάθεση του νομοθετήματος στην Ολομέλεια, η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως την ερχόμενη Πέμπτη, με την πρόεδρο της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να δηλώνει ότι υπάρχουν δύο επιλογές, το αρχικό κυβερνητικό νομοσχέδιο, είτε μια διαφοροποιημένη φόρμουλα στη βάση και των συζητήσεων με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας της Κομισιόν. 

Η κ. Ερωτοκρίτου υπενθύμισε πως το αρχικό νομοσχέδιο αφορά συγκεκριμένα ποσά και συγκεκριμένα εμβαδά για διαμερίσματα και οικίες με ξεχωριστούς συντελεστές για διαμερίσματα και ξεχωριστούς για οικίες, αλλά στην πορεία είχε διαμορφωθεί στη βάση των εισηγήσεων όλων των εμπλεκομένων για ενοποίηση των δύο κατηγοριών. 

«Είτε με την αρχική του μορφή, όπως κατατέθηκε με τις συγκεκριμένες αξίες και τα αυξημένα εμβαδά, είτε μια μία διαφοροποίηση, η οποία ενδεχομένως να προέλθει με τροπολογία κάποιων κομμάτων, είτε από την ίδια τη Επιτροπή στο στάδιο των συζητήσεων αυτού του νομοσχεδίου, όπως θα διαμορφωθεί δηλαδή στην πορεία θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 8 Ιουνίου, αυτή η ημερομηνία δεν αλλάζει», πρόσθεσε. 

Ενημερώνοντας την Επιτροπή, ο κ. Παντελή ανέφερε πως «η κατάληξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι δεν θεωρούν ότι υπάρχει κοινωνική στόχευση με την απουσία ενός ορίου για το κατώτατο σκέλος όσον αφορά το εμβαδόν της κατοικίας ή του διαμερίσματος και θεωρούν ότι πρέπει να μπει έναν όριο όσον αφορά το εμβαδόν», προσθέτοντας ότι η Κομισιόν επικαλείται όριο εμβαδού 110 τ.μ.. 

Παράλληλα, ο κ. Παντελή ενημέρωσε πως αναφορικά με τη διαδικασία επί παραβάσει που αφορά την υφιστάμενη νομοθεσία, η Κομισιόν αναμένεται να αποστείλει δεύτερη επιστολή στην Κυπριακή Δημοκρατία εντός Ιουνίου, δίνοντας δύο μήνες διορία στις αρχές να απαντήσουν με νομικά επιχειρήματα, ενώ το επόμενο στάδιο είναι έναρξη της διαδικασίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μέχρι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. 

Σημείωσε, ωστόσο ότι σε περίπτωση έγκρισης νέας νομοθεσίας, αυτό θα αξιολογηθεί εκ νέου από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, η οποία εφόσον θεωρεί ότι δεν συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο θα κινητοποιήσει εκ νέου τη διαδικασία επί παραβάσει. 

Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, ο στόχος από την αρχή ήταν και παραμένει αφενός μεν να ανακοπεί άμεσα η διαδικασία επι παραβάσει που έχει ξεκινήσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω «αμαρτιών του παρελθόντος», και αφετέρου να δημιουργήσουμε, όπως είπε, ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ατόμων συμπολιτών μας που εμπίπτουν μέσα στα οικονομικά πλαίσια της μεσαίας τάξης αλλά και τα νεαρά ζευγάρια που με τα περιορισμένα οικονομικά επιθυμούν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. 

Από πλευράς του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως μπροστά σε αυτά τα δεδομένα εμείς θα συνεχίσουμε αφενός να εργαζόμαστε δημιουργικά για ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο αφορά χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες ανθρώπους στην Κύπρο σε μια μάλιστα περίοδο που τα ενοίκια είναι στα ύψη και η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας φαντάζει άπιαστο όνειρο για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πληθυσμού και αφετέρου να δουλεύουμε και στα πλαίσια μια προσπάθειας να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

Παράλληλα είπε ότι το κόμμα θα περιμένει την τελική θέση της Κυβέρνησης επί του θέματος, αφήνοντας αιχμές και για τα συγκυβερνώντα κόμματα. «Ποια είναι η πρόταση της Κυβέρνησης, είναι η αρχική; Είναι η συμφωνία με τη σύγκλιση που επιτεύχθηκε στην επιτροπή Οικονομικών, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Άρα θέλουμε με βάση τα νέα δεδομένα να δούμε στο χαρτί την τελική θέση της κυβέρνησης, φαντάζομαι και με την στήριξη των συγκυβερνώντων κομμάτων», κατέληξε. 

Εξάλλου, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να εξευρεθούν οι λύσεις οι οποίες θα είναι τεκμηριωμένες και ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες μας. 

«Η όποια διαφοροποίηση», είπε, «θα πρέπει να καταστήσει το μέτρο πιο κοινωνικό και πιο στοχευμενο είτε αφορά κατοικίες είτε αφορά διαμερίσματα. Θα συνεδριάσουμε εκτάκτως την ερχόμενη Πέμπτη με σκοπό την οριστική επίλυση του ζητήματος ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος στην Ολομέλεια στις 8 Ιουνίου αλλά κυρίως να μη οδηγηθούμε σε περιπέτειες ως χώρα». 

Ο Βουλευτής των Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης είπε πως η Βουλή έχει ενώπιον της τρία σενάρια. «Το ένα το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά από αρκετές συνεδριάσεις, το δεύτερο είναι μια πρόσθετη συμβιβαστική λύση την οποία προσπαθούμε να γεφυρώσουμε όλα τα κόμματα και κατ’ εμένα τίθεται και θέμα της προηγούμενης συμβιβαστικής λύσης, την οποία, ναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να έχει απορρίψει, αλλά κατά τη δική μου άποψη, ήταν μια απλή ξεκάθαρη φόρμουλα στη οποία νομίζω ότι πρέπει να επιμένουμε». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Όχι Κομισιόν για ΦΠΑ 5% στα 190 τ.μ. και τις €350 χιλ. 

Stockwatch: Ψάχνουν διέξοδο για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακίνητα 

Ο περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Ο περί Συμβάσεων Πίστωσης για Καταναλωτές σε σχέση με Ακίνητα που προορίζονται για Κατοικία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η εκ νέου εναρμόνιση με το Άρθρο 35 της Οδηγίας 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και  

(β) η ορθή εναρμόνιση με το άρθρο 28, παράγραφος 3 της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2013/36/EE και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010». 

Προς κατάθεση στη Βουλή το νομοσχέδιο για δικαστήριο εκποιήσεων 

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών και εκποιήσεων ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως θα σταλεί στη Βουλή, δήλωσε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη. 

Οι αναφορές της κ. Λαπαθιώτη έγιναν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε νομοσχέδιο για εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/17/ΕΕ, σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία. 

«Ήδη προχώρησε ο περί ταχείας εκδίκασης και βρίσκεται στα τελικά στάδια της νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία και θα σταλεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα σταλεί στη Βουλή. Είναι πάρα πολύ κοντά η ολοκλήρωση του νομοτεχνικού ελέγχου, ενδεχομένως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως η ίδια δεν επιθυμεί να δεσμεύσει τον Γενικό Εισαγγελέα. 

Σημείωσε ακόμη πως ο Υπουργός Οικονομικών θα επικοινωνούσε με τον Γενικό Εισαγγελέα για την επίσπευση του νομοτεχνικού ελέγχου. «Υπάρχουν κάποια ερωτήματα, έχουν απαντηθεί, έχουν σταλεί και στο Πρωτοκολλητείο και λοιπά», συμπλήρωσε. 

Εξάλλου, στη συνεδρία συζητήθηκε και πρόταση νόμου του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, η οποία διαλαμβάνει την τροποποίηση του σχετικού νόμου, ώστε η τιμή για κατασχεθέν ακίνητο να θεωρείται η αξία την οποία ο πιστωτής είχε αποδεχθεί κατά την αρχική συμφωνία σύναψης δανείου και να παρασχεθεί το δικαίωμα στον πιστωτή, εάν έχει λόγο να πιστεύει ότι η αξία του ακινήτου, σε περίπτωση διενέργειας νέας εκτίμησης στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης με πλειστηριασμό, θα είναι υψηλότερη από την αρχική, να ζητά τη διενέργεια αυτής. 

«Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε τον δανειολήπτη στη βάση της εναρμονιστικής νομοθεσίας που υπάρχει. Και τον διασφαλίζεις στη βάση της εκτιμημένης αξίας στη βάση της καλύτερης δυνατής τιμής, που είναι είτε η αρχική αξία, είτε μέσα από μια νέα εκτίμηση». 

Η κ. Λαπαθιώτη είπε πως σε περίπτωση ενυπόθηκου ακινήτου σε πλειστηριασμό λαμβάνονται δύο εκτιμήσεις, μία από τον δανειστή και μια από τον οφειλέτη και αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση πέραν του 25% λαμβάνεται εκτίμηση από εκτιμητή του ΕΤΕΚ. 

«Άρα θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία στον περί μεταβιβάσεως νόμο ικανοποιεί την διασφάλιση του δανειολήπτη», είπε, λέγοντας ότι για τον λόγο κρίθηκε πως υπάρχει κενό εναρμόνισης. 

Εξάλλου, ο επικεφαλής εποπτείας και του τμήματος διαχείρισης κρίσεων στην Κεντρική Τράπεζα, Κλεάνθης Ιωαννίδης συμφώνησε με το ΥΠΟΙΚ ότι η επιτυγχάνεται η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία. Σημείωσε πως η ΚΤΚ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την πρόταση συσχετισμού της αξίας του ακινήτου με την αξία του κατά την ημερομηνία σύναψης του δανείου καθότι «αγνοεί εντελώς τις κινήσεις της αγοράς όπως έγιναν μετά την ημερομηνία σύναψης του δανείου». 

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει τις αντίθετες συνέπειες, διότι παρέχει αντικίνητρο στις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να κάνουν αναδιαρθρώσεις και αυτό ενδεχομένως να τις ωθήσει σε αυξημένες εκποιήσεις γιατί θα μπορούν να πάρουν το ακίνητο στην αγοραία αξία, όπως έχει σήμερα. Άρα μπορεί να πετύχει το αντίθετο αποτέλεσμα για τον δανειολήπτη». 

Είπε ακόμη ότι εκ πρώτης όψεως η ΚΤΚ είναι θετική στη συζήτηση της πρότασης του ΑΚΕΛ όσον αφορά σε περίπτωση ανταλλαγής ακινήτου έναντι του δανείου (Debt for asset swap) αυτό να γίνεται στην αγοραία αξία του ακινήτου και όχι στην τιμή καταναγκαστικής πώλησης. 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, εισηγήθηκε όπως η πρόταση του Προέδρου της ΕΔΕΚ συζητηθεί με το πακέτο προτάσεων για τις εκποιήσεις. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ιούνιο στη Βουλή το νομοσχέδιο για δικαστήριο εκποιήσεων 

Stockwatch: Στα μέσα Ιουνίου ρυθμίζουν τις εκποιήσεις 

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 και Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Ιατρικές Εξετάσεις και Ιατρική Περίθαλψη) Κανονισμοί του 2021 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η διαγραφή της πρόνοιας για υποχρεωτική διενέργεια ακτινογραφίας θώρακος κατά την ιατρική εξέταση υπαλλήλου στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των ισχύουσων διατάξεων για τις ιατρικές εξετάσεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων. 

Η Επιτροπή αφού ενημερώθηκε από τους αρμόδιους εκπροσώπους για το αποτέλεσμα των εκ νέου διαβουλεύσεων που διεξάχθηκαν μεταξύ εμπλεκομένων μερών επί συγκεκριμένων προνοιών, αναμένει την κατάθεση ενώπιόν της, αναθεωρημένων κειμένων τα οποία έχουν συμφωνηθεί κατά την πιο πάνω διαβούλευση και θα τοποθετηθεί επί του θέματος σε επόμενη συνεδρία της. 

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 και Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση ορισμένων διατάξεων που αφορούν στη μετονομασία του Γραφείου Προγραμματισμού και της Υπηρεσίας Δημόσιας Διοίκησης για σκοπούς επικαιροποίησής τους, περίληψη αναφορών σε υφυπουργείο, διαγραφή ορισμένων κατηγοριών εναλλάξιμου προσωπικού που έπαψαν να υφίστανται και εκχώρηση εξουσίας στον Υπουργό Οικονομικών για έκδοση διατάγματος στο οποίο να καθορίζονται τα τμήματα και υπηρεσίες που υπάγονται σε υπουργείο/υφυπουργείο.  

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει με την κατ’ άρθρον συζήτηση και να τοποθετηθεί επί των υπό αναφορά σχεδίων νόμου σε επόμενη συνεδρία της.  

Ο περί Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση των διατάξεων του βασικού νόμου, που αφορούν τη σύνθεση και λειτουργία του Διοικητικού Οργάνου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, έτσι ώστε, αφενός, η λειτουργία του να συνάδει πλήρως με τις σχετικές Οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και, αφετέρου, να διευκολυνθεί η διαδικασία πλήρωσης θέσεων μελών στο Διοικητικό Όργανο του Οργανισμού. 

Η Επιτροπή θα τοποθετηθεί επί του θέματος σε επόμενη συνεδρία της. 

Αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων    

Η Επιτροπή μελέτησε αριθμό αιτημάτων για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.    

Οι αποδεσμεύσεις κονδυλίων αφορούν την Προεδρία/Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.  

Οι εξαιρέσεις από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων αφορούν το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, την Υπηρεσία Συνεργατικών Εταιρειών, το Τμήμα Γεωργίας, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και το Τμήμα Φυλακών. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 10/06/2024 – 14/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 10/06/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 11/06/2024                       Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, –               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                               Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Μεταφορών

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τρέχουν για το έργο στο