Επιτροπή Νομικών: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 24/11/2021, εξέτασε τα νομοσχέδια που προνοούν:

  • Τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς.
  • Την τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα που εντάσσονται στην ενότητα των αδικημάτων κατά της προσωπικής ελευθερίας.

Αναλυτικά τα νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμου:

Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμος του 2019

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας η οποία να ρυθμίζει τη σύσταση και τη λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, αποτελούμενης από τον Επίτροπο Διαφάνειας και τέσσερεις Βοηθούς Επιτρόπου Διαφάνειας, με αρμοδιότητα την ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς στα πρότυπα σύγχρονων αντιλήψεων και των συστάσεων της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO).

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2019

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα που εντάσσονται στην ενότητα των αδικημάτων κατά της προσωπικής ελευθερίας, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις και κενά που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή, των σχετικών διατάξεων.

Δηλώσεις:

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, προς ψήφιση εντός Δεκεμβρίου

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για ίδρυση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια στις 9 Δεκεμβρίου 2021. Την επόμενη εβδομάδα τα μέλη της Επιτροπής θα προχωρήσουν με τις τελευταίες τροπολογίες.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ολοκληρώθηκε η συζήτηση ενός πολύ σημαντικού νομοσχεδίου και εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός, αφού όπως είπε ήταν μια από τις προτεραιότητες που είχε θέσει αναλαμβάνοντας το αξίωμα της Υπουργού.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών για την εποικοδομητική συνεργασία, το πνεύμα συναίνεσης και καλής θέλησης αναφέροντας ότι χωρίς αυτό δεν θα επιτυγχάνονταν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Είπε επίσης ότι αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας και ότι «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο» για αντιμετώπιση του φαινομένου της διαφθοράς και εξέφρασε την ελπίδα να οδηγηθεί τάχιστα το νομοσχέδιο ενώπιον της Ολομέλειας και να ψηφιστεί πριν από το τέλος του χρόνου, ώστε να εκταμιευθούν και τα αντίστοιχα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τόνισε ωστόσο ότι ο πρώτιστος στόχος δεν ήταν το οικονομικό, αλλά να δοθεί στην κοινωνία μια ανεξάρτητη αρχή η οποία θα ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα της διαφθοράς.

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργία της Αρχής είπε ότι οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με την Αρχή να δίνουν πληροφορίες και να εκφράζουν τις ανησυχίες τους, χωρίς να είναι αναγκαία η μαρτυρία για να επιληφθεί η Αρχή κάποιου αδικήματος αλλά αν εντοπίσουν πειθαρχικό αδίκημα θα το παραπέμπουν στην αρμόδια υπηρεσία κι αν είναι ποινικό αδίκημα θα το παραπέμπουν στον Γενικό Εισαγγελέα. Σημείωσε ότι δημιουργείται ειδική ανακριτική ομάδα υπό την Προεδρία του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για να προχωρήσει η διερεύνηση από ανακριτές οι οποίοι θα έχουν ως προτεραιότητά τους τα θέματα της διαφθοράς, ώστε να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης εκεί και όπου χρειάζεται.

Πρόσθεσε ότι η Αρχή θα καλύπτει τον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα και τον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση που εμπλέκεται με τον δημόσιο τομέα. Είπε επίσης ότι μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα προχωρήσουν με τον διορισμό του Επιτρόπου και των Βοηθών Επιτρόπων προκειμένου να αρχίσει τη λειτουργία της η Αρχή τον Μάρτιο του 2022. Σημείωσε ότι τα μέλη της Επιτροπής θα πρέπει να είναι νομομαθείς, άτομα με ελεγκτικά καθήκοντα, άτομα με ήθος που χαίρουν άκρας εκτίμησης από την κοινωνία και μπορούν επιτελέσουν το έργο της Επιτροπής.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν και τα εχέγγυα και οι μηχανισμοί προκειμένου αυτή η Επιτροπή να λειτουργήσει σωστά και επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο απαιτεί η κοινωνία μας», ανέφερε, ερωτηθείσα σχετικά.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Νομικών είχε θέσει ως στόχο να οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Πρόσθεσε ότι αφού οι πολίτες στις περασμένες βουλευτικές εκλογές έστειλαν συγκεκριμένα μηνύματα στο πολιτικό σύστημα, εκείνο όφειλε να αντιδράσει άμεσα, ευέλικτα και καταλυτικά για να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχουν αντιστάσεις.

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι η Επιτροπή Νομικών στην ολότητά της συνεργάστηκε και θα οδηγήσει στην Ολομέλεια πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων ένα πολύ σημαντικό, ισχυρό, πρωτοποριακό νομοσχέδιο που θα στέλνει μήνυμα σε κάθε πολιτικό και πολιτειακό αξιωματούχο και συγκεκριμένα σε μια πολύ μικρή μερίδα που δηλητηριάζει το σύνολο ότι «αυτά που ήξερε να τα ξεχάσει».

Ανέφερε ακόμα ότι θα είναι ακόμα ευτυχέστερος αν στις 9 Δεκεμβρίου οδηγηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο και ψηφιστεί ως νόμος του κράτους.

Σημείωσε παράλληλα ότι εκκρεμεί στην Επιτροπή η επίσης σημαντική μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης με πολλά σημαντικότατα νομοσχέδια. Δήλωσε την ετοιμότητα της Επιτροπής να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή για να φέρει εις πέρα και την συγκεκριμένη αποστολή και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να επιτευχθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Στο δρόμο για Ολομέλεια το ν/σ Ανεξάρτητης Αρχής Διαφθοράς

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Διαφωνία στη Βουλή για πρόταση δημοσιοποίησης δωρητών Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 19/06/2024, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: Ο περί του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης Νόμου, ώστε η επιτροπή διαχείρισης