Επιτροπή Μεταφορών: Καταστολή ηχορύπανσης και θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου ταυτοποίησης κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά η διάρκεια της συνεδρίας στις 07/04/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Η ανάγκη λήψης μέτρων για καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο στην αντιμετώπιση και καταστολή της ηχορύπανσης που προκαλούν τροποποιημένες μοτοσυκλέτες και άλλα οχήματα

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο στην αντιμετώπιση και καταστολή της ηχορύπανσης που προκαλούν τροποποιημένες μοτοσυκλέτες και άλλα οχήματα.

Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω σχέδιο νόμου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου, έτσι ώστε να θεσπιστεί διαδικασία σε περίπτωση που όχημα έχει υποστεί μετατροπές και προκαλεί οχληρία και ηχορύπανση να ακινητοποιείται και να μεταφέρεται σε χώρο όπου θα διευθετείται η επαναφορά του στην κατάσταση που ευρισκόταν πριν από τη μετατροπή.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ηχορρύπανσης που προκαλούν τροποποιημένες μηχανικά μοτοσικλέτες και άλλα οχήματα και, ύστερα από σχετική εισήγηση, αποφάσισε όπως παρασχεθεί πρόσθετος χρόνος για περαιτέρω επεξεργασία του κειμένου της πρότασης νόμου, με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων που να εξυπηρετούν πρωτίστως τον σκοπό αυτής. Η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση των πιο πάνω θεμάτων σε επόμενη συνεδρία της.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθο σχέδιο νόμου:

Ο περί Ταυτοποίησης των Κατόχων και Χρηστών Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Κινητής Τηλεφωνίας Προπληρωμένου Χρόνου Ομιλίας Νόμος του 2021

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου, σκοπός του οποίου είναι η θεσμοθέτηση νομικού πλαισίου ταυτοποίησης των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, προς διαφύλαξη της ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας τάξης και των ατόμων γενικότερα από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Με την ψήφιση του προτεινόμενου νόμου αναμένεται να εκλείψει το φαινόμενο ανώνυμων τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων που στις μέρες μας ταλαιπωρούν τους κατόχους τηλεφώνων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως αυτή η πρόταση Νόμου είχε κατατεθεί από προηγούμενη σύνοδο από τους Άγγελο Βότση και Γιώργο Προκοπίου, με τη συζήτηση να ξεκινά το 2009. Είπε πως η Πρόταση είχε φτάσει στα τελικά της στάδια αλλά για λόγους που ο ίδιος δεν γνωρίζει, δεν παραπέμφθηκε για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Ανέφερε πως αυτή η Πρόταση Νόμου, ανεξαρτήτως αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με το περιεχόμενο, θα τεθεί σύντομα στην Ολομέλεια, όπου τα κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν θετικά ή αρνητικά.

Η πρόταση αναφέρει πως για τις προπληρωμένες κάρτες θα υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία ο κάτοχος θα πρέπει να δίδει εκεί που την αγοράζει ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση. Με την ταυτοποίηση αυτή, είπε, θα μειωθούν τα ανεπιθύμητα τηλεφωνήματα αλλά και η Αστυνομία στην πάταξη του εγκλήματος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής είπε πως το 2020 η πρόταση ήταν έτοιμη να οδηγηθεί στην Ολομέλεια και για κάποιους λόγους αυτό δεν έγινε. Η πρόταση πρέπει να οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος είτε για ψήφιση είτε για καταψήφιση, είπε, και σημείωσε πως τα όποια προβλήματα έχουν τεθεί από πλευράς των παρόχων, υπάρχουν πρακτικοί και τεχνικοί τρόποι αντιμετώπισης τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι για ακόμη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός νομοσχεδίου που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 2009.

Αντιλαμβανόμαστε το οικονομικό σκέλος το οποίο μπορεί να πληρώσουν οι εταιρείες χάνοντας πελάτες, αλλά από την άλλη πρέπει να σκεφτούμε ότι συμβάλλουμε στην πάταξη του εγκλήματος, είπε ο κ. Σαββίδης και εξέφρασε την ελπίδα το νομοσχέδιο να βρεθεί σύντομα ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα