Αποφάσεις Ολομέλειας: Καταψήφιση αναπομπής Προέδρου και αναβολή ψήφισης πρότασης νόμου πολιτικών κομμάτων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/04/2022, καταψήφισε την αναπομπή μέρους των νομοσχεδίων που προνοούν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπρόσθετα, αναβλήθηκε η ψήφιση πρότασης νόμου που προνοεί την τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, ώστε οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες προβλέπονται στις πρόνοιες του καταστατικού του να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου η αναπομπή των οποίων καταψηφίστηκε:

Ο περί Δήμων Νόμος του 2022

Το αναπεμπόμενο τμήμα του ψηφισθέντος περί Δήμων Νόμου του 2022 αφορούσε μόνο στις παραγράφους (δ)(ii) και (δ)(iii) του Παραρτήματος I, στις οποίες γίνεται παραπομπή από το εδάφιο (3) του άρθρου 3, οι οποίες αφορούν τους νέους Δήμους Ακάμα και Πόλης Χρυσοχούς.

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022

Το αναπεμπόμενο τμήμα του ψηφισθέντος περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικού) (Αρ. 2) Νόμου του 2022 αφορούσε μόνο τον Έκτο Πίνακα, στον οποίο γίνεται παραπομπή από το άρθρο 98Α, και ειδικά τις πρόνοιες που αφορούν την Επαρχία Πάφου, ως ακολούθως: “Η. Σύμπλεγμα: 1. ΕΜΠΑ, 2. ΛΕΜΠΑ και 3. ΧΛΩΡΑΚΑΣ”.

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε κατά πλειοψηφία την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη νομοθεσία που ψήφισε για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βουλευτές/Βουλεύτριες προειδοποίησαν για τους κινδύνους που τίθενται στην όλη υλοποίηση της μεταρρύθμισης από την εν λόγω αναπομπή και κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει δεύτερες σκέψεις και να την αποσύρει.

Υπέρ της αποδοχής της αναπομπής ψήφισαν 22 Βουλευτές/Βουλεύτριες, εναντίον 29, ενώ υπήρξαν και 3 αποχές. Με βάση τις τοποθετήσεις των βουλευτών η Κοινοβουλευτική ομάδα του του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων τάχθηκαν εναντίον της αναπομπής. Εναντίον ψήφισε και το ΕΛΑΜ. Υπέρ της αναπομπής τάχθηκαν ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ. Η ΕΔΕΚ δήλωσε ότι τηρεί αποχή.

Μετά την απόρριψη της αναπομπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να υπογράψει το νόμο ενώ παράλληλα διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, ανέφερε ότι ανέμεναν ότι η συναίνεση που διαμορφώθηκε από το Κοινοβούλιο και το τελικό προϊόν που ψηφίστηκε θα γινόταν αποδεκτά από την Κυβέρνηση και θα προχωρούσε μια σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας. Χαρακτήρισε αδιανόητο που ο Πρόεδρος επέλεξε για οκτώ κοινότητες που συμποσούνται σε 1500 άτομα να αναπέμψει ουσιαστικά το σύνολο των νομοθεσιών.

Αναφέροντας ότι ζήτησαν να αποσύρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την αναπομπή τους, προειδοποίησε ότι αν δεν γινόταν αυτό θα άνοιγε η όρεξη για πρόσθετες αμφισβητήσεις των όσων ψηφίστηκαν. Η Κυβέρνηση με τα ίδια της τα χέρια έβγαλε τα μάτια της, ανέφερε, προσθέτοντας ότι μέσα από την αναπομπή έχει δημιουργηθεί το νομικό υπόβαθρο για αμφισβήτηση της μεταρρύθμισης, αναφέροντας ότι η Βουλή δεν δικαιούται να νομοθετεί για τον διαχωρισμό των δήμων και τον καθορισμό των ορίων τους. Έκανε λόγο για απαράδεκτη και θεσμικά επικίνδυνη αναφορά.

Έκανε επίσης λόγο για συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα γύρω από την αναπομπή, αναφέροντας ότι είναι γνωστό ότι συζητείται το νέο τοπικό σχέδιο Ακάμα που προνοεί για την ήπια ανάπτυξη αυτού του βιότοπου. Όπως είπε, μια μεταρρύθμιση αποτέλεσμα 10 χρόνων δουλειάς τίθεται εν αμφιβόλω αφού ένα υπό εκκόλαψη μη εγκριθέν σχέδιο μπαίνει πάνω από τη μεταρρύθμιση. Σημείωσε επίσης ότι όταν ζητήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει το προσχέδιο του τοπικού σχεδίου στη Βουλή, αυτό δεν έγινε αφού ανέφερε ότι δεν ενδείκνυται στο παρόν στάδιο η δημοσιοποίησή του.

Παράλληλα έκανε λόγο για συμφέροντα που τέθηκαν πάνω από το συμφέρον του κυπριακού λαού και είπε ότι θα απορρίψουν την αναπομπή του Προέδρου. Ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο αν απορριφθεί η αναπομπή να μπει μια τελεία, ενώ είπε ότι αν για δεύτερη φορά ο Πρόεδροες της Δημορατίας χύσει νερό στον μύλο της αμφισβήτησης θα είναι η ταφόπλακα της μεταρρύθμισης.

Η Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι δεν κρίνεται η αναπομπή του Προέδρου απλά, αλλά αν θα έχουμε μεταρρύθμιση της ΤΑ ή όχι. Σημείωσε επίσης ότι η μεταρρύθμιση της ΤΑ είναι ύψιστης σημασίας για να πάει ο τόπος μπροστά.

Σημείωσε ακόμα ότι σέβονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των κατοίκων των κοινοτήτων του Ακάμα και για αυτό θα έπρεπε να είχαν δοθεί αντισταθμιστικά μέτρα, ωστόσο είπε ότι διαφωνούν κάθετα να αποζημιωθούν οι κερδοσκόπου που αγόρασαν γη για πενταροδεκάρες και πιέζουν αφόρητα να αναπτυχθεί η περιοχή. Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος έχει μια από τις χειρότερες διαχειρίσεις περιβάλλοντος στην ΕΕ και με αυτά τα δεδομένα ο ΥΠΕΣ δεν πρέπει να τολμά να κάνει μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Χαρακτήρισε λανθασμένη την αναπομπή και είπε ότι με τη θέση που έλαβε η Κυβέρνηση στοχοποίησε τους βουλευτές. Κάλεσε τον Πρόεδρο να σκεφτεί το καλό του τόπου και να μην διακινδυνεύσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια που συνδέονται με την μεταρρύθμιση.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπου προειδοποίησε ότι όσοι υποστηρίξουν την αναπομπή του Προέδρου ψηφίζουν και την καταστροφή της περιοχής του Ακάμα, αφού αυτή τη φορά θα δούμε και αναπτύξεις στην περιοχή.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας είπε πώς η παράταξη, όταν τέθηκε το θέμα στη Βουλή είχε ψηφίσει αυτό που προβλεπόταν στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, σε αντίθεση με αυτό που ψήφισε η Βουλή και για αυτό θα υπερψηφίσουν την αναπομπή.

Πρόσθεσε ότι οι λόγοι που επικαλέστηκαν για την αναπομπή δεν ήταν οι πιο σωστοί, ωστόσο όπως είπε, αν περάσει η αναπομπή το θέμα κλείνει και ξεκινά η υλοποίηση των ψηφισθέντων. Αν η Βουλή καταψηφίσει, ανέφερε, τότε ο Πρόεδρος μπορεί είτε να αναφέρει είτε να υπογράψει το νόμο. Σε περίπτωση αναφοράς, εξήγησε, θα μπούμε σε πολλές περιπέτειες επειδή θα γίνει επί του συνόλου της νομοθεσίας και θα αναμένεται τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημείωσε ότι η ΕΔΕΚ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε τη μεταρρύθμιση γιατί θεωρεί ότι με τους νόμους που ψηφίστηκαν δεν γίνεται μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση της ΤΑ. Αναφέρθηκε εκ νέους στους λόγους για τους οποίους η ΕΔΕΚ διαφωνεί με την μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε και κάλεσε τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων, όπως τα βρήκαν με τους δήμους να τα βρουν και με την αναπομπή. Η ΕΔΕΚ, είπε θα τηρήσει αποχή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης άσκησε κριτική στην επίκληση του τοπικού σχεδίου Ακάμα στην αναπομπή, όταν ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι ακόμα έτοιμο. Είπε επίσης ότι όσον αφορά την αναρμοδιότητα της Βουλής να καθορίζει όρια δήμων, δεν μπορεί να γίνεται επίκληση αντισυνταγματικότητας αλά καρτ ιδιαίτερα μέσα στο ίδιο κείμενο νόμου. Η υπό εξέταση αναπομπή αποτελεί, όπως είπε, βόμβα στα θεμέλια της μεταρρύθμισης της ΤΑ. Αν προχωρήσει σε αναφορά ο Πρόεδρος, πρόσθεσε, η μεταρρύθμιση μπαίνει στον γύψο, εκτός κι αν αυτή είναι η πολιτική σκοπιμότητα. Πρόσθεσε ότι θα καταψηφίσουν την αναπομπή για να διαφυλάξουν το μεταρρυθμιστικό αποτέλεσμα και το νομικό οπλοστάσια της νομικής υπηρεσίας για μελλοντικές προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά και ως έκφραση σεβασμού και εκτίμησης για τους πολιτικού συμβιβασμούς που έγιναν για να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι οι πολλοί σοβαροί κίνδυνοι στην περιοχή του Ακάμα δεν θεραπεύονται μόνο επειδή η περιοχή αυτή θα ενταχθεί σε δήμο. Παράλληλα είπε η εκτελεστική εξουσία στην αναπομπή επικαλείται το άρθρο 177 του Συντάγματος για να πει ότι η Βουλή δεν δικαιούται να νομοθετήσει επί θεμάτων ΤΑ, το οποίο αποτελεί εφαρμογή της Συνθήκης Ζυρίχης – Λονδίνου για ορισμό των ε/κ και τ/κ ορίων των δήμων. Όπως είπε είναι «υποτιμητικό και απαράδεκτο» να συζητά η Βουλή στη βάση της Συνθήκης αυτή και είπε ότι η ΕΔΕΚ δεν θα λάβει μέρος σε αυτή την «παρωδία». Κάλεσε επίσης το κράτος να σεβαστεί τη νομοθετική εξουσία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, γιατί σήμερα η Κυβέρνηση με την «ακατανόητη και αψυχολόγητη ενέργειά της» να αναπέμψει μέρος του νόμου για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επίκληση νομικών σημείων, επιχειρεί ουσιαστικά την αυτοαναίρεση της .

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή αναμφίβολα έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, γιατί η ίδια η Κυβέρνηση έχει νομιμοποιήσει και/ή ενθαρρύνει τον οποιοδήποτε δεν έχει ικανοποιηθεί από το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, να επιδιώξει την ανακοπή και απορρύθμιση της.

Η ίδια η εισαγγελία που σήμερα καταθέτει νομικούς ισχυρισμούς για να πιέσει την Βουλή περί αντισυνταγματικότητας, πρόσθεσε, όταν θα υπογράψει το νόμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπαίνοντας στην αντίπερα όχθη, θα επιχειρεί ως εκπρόσωπος του κράτους και Κυβέρνησης, να υπερασπίζεται τα αντίθετα.

Είπε ακόμα ότι ουδέν αναληθέστερο από τον ισχυρισμό ότι επειδή εκπονείται ρυθμιστικό σχέδιο ανάπτυξης του Ακάμα θα το επηρεάσει η δημιουργία του εν λόγω δήμου. Ο Υπουργός δυστυχώς αναμιγνύει ανόμοια θέματα, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι την αγάπη των κυβερνώντων για τις κοινότητες του Ακάμα την ανακάλυψαν δέκα μήνες πριν από τις εκλογές και πως όταν τους έλεγαν ότι οι κοινότητες διαλύθηκαν δεν έκαναν τίποτα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας σημείωσε ότι το σχέδιο του Ακάμα χρονολογείται επί εικοσαετίας και ότι αυτή η Κυβέρνηση άγγιξε το θέμα του Ενιαίου Σχεδίου Ακάμα. Σημείωσε την προσπάθεια που έκανε η Κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση. Διερωτήθηκε πώς με την τροπολογία για τον Δήμο Ακάμα και τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς κατάφεραν να διαχωρίσουν τις οκτώ κοινότητες σε δύο δήμους και είπε ότι αυτό, ο ίδιος το ονομάζει διχοτόμηση. Διερωτήθηκε γιατί δεν συνενώθηκε τουλάχιστον η Πέγεια μαζί με τις οκτώ κοινότητας.

Πρόσθεσε ότι η παράταξή του είναι ταγμένη να πάρει τον τόπο μπροστά και να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα να ψηφίσουν και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως αυτή της δικαιοσύνης.

Αναλυτικά τo σχέδιο νόμου η ψήφισή του οποίου αναβλήθηκε:

Ο περί Πολιτικών Κομμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου, ώστε οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων πολιτικού κόμματος οι οποίες προβλέπονται στις πρόνοιες του καταστατικού του να μην υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:

Ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Σκοπός του υπό αναφορά νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/262 του Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου 2019 για τη θέσπιση του γενικού καθεστώτος των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας του 2022 Νόμος του 2022

Επιπροσθέτως των ποσών που έχουν ήδη προϋπολογισθεί νόμιμα για τη χρήση της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας ή που θα προϋπολογισθούν αργότερα νόμιμα για τη χρήση αυτή, εγκρίνεται όπως χρησιμοποιηθεί από το Ταμείο λειτουργίας της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022, ποσό που δεν υπερβαίνει τα δεκαεφτά εκατομμύρια εκατό πενήντα δυο χιλιάδες και εξακόσια σαράντα έξι ευρώ (€17,152,646) για κάλυψη των δαπανών της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας για την περίοδο αυτή.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Επιφυλάξεις για καθολικές αυξήσεις 1,5% στο δημόσιο, στην τελική ευθεία οι προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/09/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Αύξησης των Μισθών των Κρατικών Υπαλλήλων και των Συντάξεων των Συνταξιούχων, καθώς και της Αύξησης της Αντιμισθίας των Μελών των Επιτροπών Δημόσιας Υπηρεσίας και Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε το πιο

Άλλες ειδήσεις

Τα δώρα που έλαβαν ΠτΒ και βουλευτές

Στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων αναρτήθηκαν τα δώρα και άλλες χαριστικές παροχές, τις οποίες έλαβαν η πρόεδρος του σώματος Αννίτα Δημητρίου και βουλευτές, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους κατά την ΙΒ’ Βουλευτική περίοδο, που αφορά τη χρονική περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024. Σημειώνεται ότι πέραν από