Επιτροπή Γεωργίας: Αυξήσεις γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και μέτρα στήριξης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/07/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, τα προβλήματα που δημιουργούνται και η ανάγκη στήριξης του τομέα

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα, τα προβλήματα που δημιουργούνται και η ανάγκη στήριξης του τομέα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η Επιτροπή κάλεσε εκ νέου τις καθ’ ύλην αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να προβούν σε περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα και επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλάνου δράσης για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ανέφερε ότι υπάρχει απόφαση υπουργικού συμβουλίου από τον Ιούλιο του 2013 για να υπαχθεί το γεωργικό «χρωματισμένο» πετρέλαιο σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Ως εκ τούτου, μόνο από τον ΦΠΑ στο γεωργικό πετρέλαιο «η κυβέρνηση θα εισπράξει από τους γεωργούς το 2022 €6,5 εκ., ενώ το 2021 μόλις €3,2 εκ.», καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει διπλασιαστεί στα €0,24/λίτρο τον Ιούλιο, από €0,13 που ήταν το 2021.

Ο κ. Γαβριήλ πρόσθεσε ότι για το σύνολο των συντελεστών παραγωγής, όπως λιπάσματα, φυτοφάρμακα κ.λπ., «το ποσό αυτό ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια. Την ώρα που οι γεωργοί σχεδόν εκλιπαρούν για στήριξη, την ώρα που βρίσκονται στον αναπνευστήρα, η κυβέρνηση βλέπει τα έσοδά της από τους ίδιους τους γεωργούς σχεδόν να διπλασιάζονται».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι «οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι πλήττονται τον τελευταίο έναν χρόνο από μία άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους παραγωγής, η οποία απειλεί να θέσει εκτός επαγγέλματος χιλιάδες γεωργοκτηνοτρόφους, την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει απλός θεατής στα προβλήματα. Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις στήριξης του τομέα στο ψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει την πολιτική βούληση για επίλυση των προβλημάτων», ενώ πρόσθεσε ότι απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων, σημείωσε ότι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. «Τα μέτρα στήριξης είναι μηδαμινά. Εκείνα που έχουν ανακοινωθεί για τη στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων δυστυχώς μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχουν δοθεί. Οι άνθρωποι είναι σε απελπιστική κατάσταση». Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν υποχρεώσεις και δάνεια στις τράπεζες που τρέχουν και δεν πληρώνονται και «αύριο θα έχουν άλλης μορφής προβλήματα με τις τράπεζες».

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι το θέμα του αυξημένου κόστους στον πρωτογενή τομέα έχει συζητηθεί για δωδέκατη φορά στην επιτροπή. «Ακούμε συνεχώς σαν δικαιολογία τις διεθνείς εξελίξεις με τον πόλεμο και την επερχόμενη επισιτιστική κρίση. Για ένα κράτος που θέλει να ονομάζεται σοβαρό, θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να ήταν διάστημα προετοιμασίας και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής», σημείωσε.  Πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε το κράτος να επενδύσει αυτή τη δύσκολη στιγμή στην ενίσχυση των γεωργών και των κτηνοτρόφων, επειδή το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα, αυτό της αυτάρκειας».

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη. «Ακούσαμε την κραυγή αγωνίας στην Επιτροπή Γεωργίας, την ακούσαμε και χθες στο Λιοπέτρι από τους πατατοπαραγωγούς. Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθούν επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις. «Οι κλάδοι της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι πάρα πολλοί. Πρέπει να γίνουν εξατομικευμένα σχέδια για τον κάθε τομέα, να γίνει ένας οδικός χάρτης και κάποια χρονοδιαγράμματα από την εκτελεστική εξουσία. Θέλουμε να δούμε πρακτικές και εφαρμόσιμες», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων (ΟΠΑ), Γιώργος Δημητρίου, είπε ότι η αιγοπροβατοτροφία είναι ένας κλάδος ο οποίος δεν έχει καταφέρει να μετακυλήσει το κόστος παραγωγής στα προϊόντα της, με συνέπεια τον μαρασμό του κλάδου. «Δεν μπορούν οι αιγοπροβατοτρόφοι να επιδοτούν σε καθημερινή βάση τα προϊόντα για να πηγαίνουν στον καταναλωτή. Αντιλαμβάνομαι ότι το κράτος πρέπει να λάβει τα μέτρα του, ούτως ώστε να εφαρμόσει άμεσα το πρότυπο, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ούτως ώστε να μπαίνει το ανάλογο γάλα στο χαλούμι για να πάρουν το λαβείν τους και οι αιγοπροβατοτρόφοι και εκτός τούτου, πρέπει άμεσα να δοθούν ενισχύσεις για να κρατηθούμε στο μεσοδιάστημα», σημείωσε.

Επισήμανε και ο ίδιος το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις τράπεζες, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια που πήραν για την ανέγερση των μονάδων, που κοστίζουν άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, καταλήγοντας ότι «ενώ παράγουμε τον πλούτο, βιώνουμε τη φτώχεια και την ανέχεια».

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρία της.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Κτηνιατρικών Φαρμάκων και Φαρμακούχων Ζωοτροφών Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι να βελτιώσει γενικότερα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση και την κυκλοφορία, την εμπορία και διάθεση και την παρασκευή και χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων και φαρμακούχων ζωοτροφών.

Η Επιτροπή αποφάσισε να αναβάλει τη συζήτηση των πιο πάνω κανονισμών, ώστε να παρασχεθεί ο αναγκαίος χρόνος στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να εξετάσει τις εισηγήσεις που προτάθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης των εκπροσώπων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων και ακολούθως να υποβάλει στην Επιτροπή αναθεωρημένο κείμενο των εν λόγω κανονισμών.

Οι περί Εγγραφής των Εκμεταλλεύσεων όπου Κρατούνται ή Εκτρέφονται Πουλερικά Κανονισμοί του 2022

Οι περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Προστασία Ωοπαραγωγών Ορνίθων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι:

(α) η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 2002/4/ΕΚ της Επιτροπής της 30ής Ιανουαρίου 2002 περί της εγγραφής σε μητρώα των μονάδων στις οποίες διατηρούνται όρνιθες ωοπαραγωγής που καλύπτονται από την Οδηγία 1999/74/ΕΚ του Συμβουλίου και

(β) η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία 1999/74/ΕΚ του Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου 1999 περί των στοιχειωδών απαιτήσεων για την προστασία των ωοπαραγωγών ορνίθων».

Η Επιτροπή αποφάσισε να υποβάλει τους κανονισμούς στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση, αφού προηγηθεί το στάδιο διαβούλευσης επί τροπολογιών Βουλευτών/Βουλευτριών.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων