Επιτροπή Εσωτερικών: 24 Φεβρουαρίου ενώπιον Ολομέλειας τα νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της ΤΑ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 27/01/22, εξέτασε τα σχέδια νόμου που προνοούν:

  • Τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου:

Ο περί Δήμων Νόμος του 2020

Το Υπουργείο Εσωτερικών, υιοθετώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, προέβηκε σε σημαντικές διαφοροποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, υιοθετώντας αρκετές από τις εισηγήσεις της ΕΔΚ, έτσι ώστε οι δήμοι να καταστούν οικονομικά αυτόνομοι, διοικητικά αυτοτελείς, αλλά και βιώσιμοι.

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020

Το Υπουργείο Εσωτερικών, υιοθετώντας τις εισηγήσεις της μελέτης αλλά και της ΕΚΚ προέβη σε αναδιαμόρφωση του περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικού) Νόμου που είχε κατατεθεί ως νομοσχέδιο το 2015, εντάσσοντας διατάξεις για τη σύσταση και λειτουργία 32 Τοπικών Συμπλεγμάτων Παροχής Υπηρεσιών.

Ο περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων Νόμος του 2015

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση και λειτουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων, ήτοι ενός επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης σε κάθε επαρχία, με αρμοδιότητες οι οποίες θα ασκούνται σε επαρχιακό επίπεδο και θα αφορούν στην υδατοπρομήθεια, στη λειτουργία αποχετευτικών συστημάτων και στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Δηλώσεις:

Στις 24 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών όπως προταθεί στην Πρόεδρο και τη Διεύθυνση της Βουλής τα νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τεθούν προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 24 Φεβρουαρίου, με την παράκληση προς τη σύσκεψη αρχηγών να μην υπάρξει η προοπτική ή δυνατότητα αναβολής όπως προνοεί ο κανονισμός της Βουλής, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού.

Σήμερα, ολοκληρώθηκε η προτελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής σχετικά με τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Δαμιανού, «λόγω μη επαρκούς χρόνου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σήμερα, έχουμε καθορίσει την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπή για την ερχόμενη Δευτέρα, όταν και θα ξεκαθαρίσει σε επίπεδο Επιτροπής το ζήτημα των σεναρίων γύρω από τις συνενώσεις και τις συμπλεγματοποιήσεις».

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Δαμιανού, κατά τη σημερινή συνεδρία «αποφασίστηκε να προταθεί στην Πρόεδρο και τη Διεύθυνση της Βουλής τα νομοσχέδια να τεθούν προς ψήφιση την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, με την παράκληση προς τη σύσκεψη αρχηγών να μην υπάρξει η προοπτική ή δυνατότητα αναβολής όπως προνοεί ο κανονισμός της Βουλής».

Ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Σύκας ανέφερε στις δικές του δηλώσεις πως, με τα σημερινά δεδομένα, «η εκτίμηση είναι ότι μπορεί και ίσως να βασιστούμε σε μία ομογνωμία, συναντίληψη, γιατί όχι και συναίνεση», τονίζοντας ότι «η μεταρρύθμιση είναι αδήριτη κοινωνική ανάγκη». Ερωτηθείς για τη θέση του σχετικά με τον αριθμό των δήμων και τα δημοψηφίσματα, ο κ. Σύκας απάντησε αφενός πως, παρότι η θέση του ΔΗΣΥ παραμένει συνεπής στην πρόνοια του νομοσχεδίου του 2020 για 17 δήμους, «πιστεύω στη συναίνεση και αμυδρά θεωρώ ότι μπορεί να καταλήξουμε συναινετικά», αφετέρου υπογράμμισε πως «δημοψήφισμα σημαίνει ανατροπή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ τοποθετήθηκε με δηλώσεις του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος αφού εξήρε το κλίμα συναντίληψης που επικράτησε κατά τη συνεδρία, επεσήμανε πως «δεν έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθεια. Μεταξύ των θεμάτων που εκκρεμούν είναι οι συνενώσεις, το δημοψήφισμα, η εκλογή των αντιδημάρχων, θέματα για τα οποία είμαι βέβαιος πως θα υπάρξουν συναινετικές λύσεις για να προχωρήσει επιτέλους αυτή η μεταρρύθμιση».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Παράταξης, ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του στις «δύο ακανθώδεις τροπολογίες για τις συνενώσεις των δήμων και τα δημοψηφίσματα», εκφράζοντας την άποψη πως «προχωρήσαμε μέσα στα πλαίσια που είχαμε θέσει. Το κλίμα που επικράτησε ήταν αρκετά καλό, η τελική κατάληξη θα φανεί την ημέρα της Ολομέλειας».

Τέλος, δηλώσεις εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων έκανε η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία στάθηκε στην υποβολή τροπολογιών για την προώθηση της διαφάνειας, για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τις προσλήψεις σε νέο θεσμό και την αντιπροσώπευση στα δημοτικά συμβούλια, ενώ προσέθεσε πως το Κίνημα Οικολόγων έχει υποβάλει τροπολογία για τη δημιουργία δήμου Ακάμα, αποτελούμενου από την Πέγεια και κάποια από τα χωριά της περιοχής, «τα οποία έχουν άμεση σχέση με το Εθνικό Πάρκο και τον χώρο Natura, καθώς θεωρούμε πως πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία στην τοπική αυτοδιοίκηση για να προστατεύσει αυτήν την τελευταία περιοχή που έμεινε».

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα