Τις νομοθεσίες που προνοούν την αύξηση της άδειας μητρότητας, την νομοθεσία που πραγματεύεται την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με το Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχου, εξέτασε μεταξύ άλλων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Αναλυτικά:
Ο περί Προστασίας της Μητρότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021
Σκοπός του παρόντος νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, έτσι ώστε να αυξάνεται η περίοδος άδειας μητρότητας, για σκοπούς φροντίδας του νεογέννητου και εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την οικογεvειακή ζωή και επέκτασης της θεσμικής προστασίας της μητρότητας σύμφωνα με τον Νόμο.
Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπεται η επέκταση της περιόδου άδειας μητρότητας:
(α) κατά τέσσερις (4) επιπρόσθεπς εβδομάδες, για όλες τις περιπτώσεις δεύτερου τοκετού/υιοθεσίας/απόκτησης παιδιού, μέσω παρένθετης μητέρας, και
(β) κατά οκτώ (8) επιπρόσθπες εβδομάδες, στις περιπτώσξ:ις τρίτου ή μετέπειτα τοκετού/υιοθεσίας/απόκτησης παιδιού, μέσω παρένθετης μητέρας.
Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021
Σκοπός του αναφερόμενου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ώστε να αυξηθεί η χρονική περίοδος για την οποία καταβάλλεται επίδομα μητρότητας, για δεύτερο, τρίτο παιδί και για μετέπειτα τοκετούς, υιοθεσίες και για απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.
Ειδικότερα το επίδομα επεκτείνεται κατά τέσσερις επιπρόσθετες εβδομάδες για όλες τις περιπτώσεις δεύτερου τοκετού, υιοθεσίας και απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας, και κατά οκτώ επιπρόσθετες εβδομάδες στις περιπτώσεις τρίτου ή μετέπειτα τοκετού, υιοθεσίας και απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας, για σκοπούς φροντίδας του νεογέννητου παιδιού και εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.
Σκοπός του Νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση των περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμων του 2014 έως 2020. Η τροποποίηση αυτή καθίσταται απαραίτητη ώστε, με γνώμονα τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και το δημόσιο συμφέρον, να διορθωθούν ζητήματα που προέκυψαν μετά την ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων πρότασης νόμου που εισήγαγε νέες ρυθμίσεις σε σχέση με την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, επαναλαμβάνεται το περιεχόμενο της πρότασης νόμου που ψήφισε η Βουλή, αλλά προστίθενται ρυθμίσεις ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή εφαρμογή του νόμου και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.
Για περισσότερες πληροφορίες (σκοπός, συναφή έγγραφα, νομοθεσίες, δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ) ακολουθείστε τους σχετικούς συνδέσμους.
Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε:
- Τα νομοσχέδια έχουν αντιμετωπιστεί θετικά και αναμένεται να τεθούν προς ψήφηση στις 4/11/21 στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ κ. Σωτήρης Ιωάννου είπε:
- Το νομοσχέδιο για αύξηση της άδειας μητρότητας κινείται προς την ορθή κατεύθυνση ωστόσο μόνο η επιδότηση για κάθε γέννηση θα βοηθήσει πραγματικά στην μείωση του προβλήματος της υπογεννητικότητας.