Επιτροπή Εργασίας: Οδηγείται στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για ρύθμιση της τηλεργασίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/06/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της Επιτροπής. 

Οδηγείται στο Υπουργικό το νομοσχέδιο για ρύθμιση της τηλεργασίας 

Την πρόθεση του Υπουργείου Εργασίας να οδηγηθεί στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο για ρύθμιση της τηλεργασίας, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου. 

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι αμέσως μετά την έγκριση από το Υπουργικό, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη Βουλή, με την ελπίδα να ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει τη δέσμευση για ρύθμιση του θέματος το πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Ωστόσο, όπως είπε, επειδή υπάρχει παράλληλα δέσμευση για ρύθμιση του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν στο μεσοδιάστημα εγκριθεί σχετική οδηγία από την ΕΕ, το νομοσχέδιο θα αποσυρθεί, ενώ αν υπάρξει οδηγία μετά την ψήφιση του νόμου, θα υπερισχύσει το ευρωπαϊκό δίκαιο. 

Όπως είπε, η πρόθεση του Υπουργείου είναι να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα ώστε να αξιοποιηθεί περισσότερο αυτή η ευέλικτη μορφή εργασίας. 

Επίδομα σωματικής βλάβης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος 

Παράλληλα ο Υπουργός ερωτήθηκε από Βουλευτές για το θέμα της παραχώρηση επιδόματος σωματικής βλάβης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, για εργαζόμενους άνω των 63, που επιλέγουν να μην συνταξιοδοτηθούν και ανέφερε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να εξετάσει το θέμα. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Ζαχαριάδης, ερωτηθείς από βουλευτές, ανέφερε ότι από παράλειψη δεν καλύφθηκε το ζήτημα της σωματικής βλάβης σε προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για το θέμα και κάλυπτε το επίδομα ασθενείας της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων. 

Ψηφιακές πλατφόρμες διανομής φαγητού 

Όσον αφορά το θέμα των οδηγών σε ψηφιακές πλατφόρμες διανομής φαγητού, ο Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τις εταιρείες και εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει θετική διάθεση. Σημείωσε ότι σε αυτό το ζήτημα γίνεται κατάχρηση του όρου αυτοτελώς εργαζόμενος, όταν στην πραγματικότητα πρόκειται για μισθωτούς. 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι θετική η ρύθμιση του ζητήματος στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ο διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Άντης Αποστόλου, ανέφερε ότι σύντομα θα ενημερώσουν τον Υπουργό για τις επιλογές που θα αφορούν τη ρύθμιση του θέματος. 

Επιδόματα αυτοτελώς εργαζόμενων 

Όσον αφορά το θέμα των επιδομάτων σε αυτοτελώς εργαζόμενους, ο Υπουργός ανέφερε ότι γίνεται ένας σχεδιασμός για να διαφοροποιηθούν διάφορα από τα επιδόματα που τους παρέχονται, προς τα πάνω. Ωστόσο ανέφερε ότι τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα για το ανεργιακό επίδομα και θα πρέπει να γίνει πιο ολοκληρωμένη συζήτηση και στο πλαίσιο του εργατικού συμβουλευτικού σώματος. 

Επ’ αμοιβή άσκηση νέων/φοιτητών 

Ο Υπουργός τοποθετήθηκε επίσης και στο θέμα της επ’ αμοιβής άσκησης νέων επιστημόνων και είπε ότι βρίσκονται σε συζήτηση για τις αμοιβές των νέων δικηγόρων και των μηχανικών με τους αντίστοιχους επαγγελματικούς συλλόγους. 

Όσον αφορά την επ’ αμοιβή άσκηση φοιτητών, είπε ότι στόχος είναι η διασύνδεση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας, ωστόσο θα πρέπει να σταθμιστεί το ύψος της αμοιβής, ώστε να μην αποτρέψει την πρόσβαση των φοιτητών στην αγορά εργασίας. 

Γονική άδεια 

Όσον αφορά το θέμα της γονικής άδειας, ο Υπουργός είπε ότι ενώ ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία, δεν υπάρχει η τεχνολογική υποδομή που χρειάζεται για να εφαρμοστεί σωστά στην πράξη. Ο κόσμος παίρνει αυτή την άδεια, ανέφερε, αλλά δεν είναι ακόμα εφαρμοσμένες οι διαδικασίες για να μπορεί να πληρώνεται. Πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να γίνει καλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας για να λαμβάνει ο κόσμος τα επιδόματά του σε ένα μήνα.  

Από Σεπτέμβρη επί τάπητος η στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες 

Σε συζήτηση για τη νέα στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι λόγω του χρονικού σημείου στο οποίο βρισκόμαστε, δηλαδή πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, θα πρέπει να γίνει εφαρμογή της νομοθεσίας με τρόπο που δεν θα τύχει καταχρήσεων μεν, αλλά και δεν θα εμποδιστεί η λειτουργία της τουριστική βιομηχανίας ενόψει καλοκαιριού.

Τόνισε εκ νέου ότι η θέση της Κυβέρνηση είναι η δημιουργία του κυπριακού εργασιακού κορμού της οικονομίας που θα είναι σταθερός και ποιοτικός και σε αυτό να προστίθεται τυχόν ξένο εργατικό δυναμικό για να καλύψει ανάγκες που δεν καλύπτονται από ντόπιους.

Σημείωσε ότι για τη νέα στρατηγική εργαζομένων από τρίτες χώρες δέχονται εκατέρωθεν πιέσεις τόσο από συντεχνίες όσο και από εργοδοτικές οργανώσεις και είπε ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

Αναφερόμενος σε αριθμητικά στοιχεία για τη νέα στρατηγική, είπε ότι από 1 Μαρτίου μέχρι 15 Μαΐου 2023, τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί είναι μειωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά 28,5%. Ανέφερε ότι τα αιτήματα ήταν 2084 φέτος σε σχέση με 2915 πέρυσι. Ανέφερε ακόμα ότι τα αιτήματα είναι αυξημένα για τον τομέα των εστιατορίων, για τις κατασκευές και για τη γεωργία και μειωμένα για τα ξενοδοχεία.

Ανέφερε επίσης ότι όλα τα δεδομένα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και να συνυπολογιστούν το Φθινόπωρο, ώστε να διαμορφωθεί μια πραγματική στρατηγική εγκαίρως και πριν από την έναρξη της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου.  

Μιλώντας στην Επιτροπή η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλλα Χαραλάμπους είπε ότι η στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες είναι ακόμα ένας μηχανισμός από τους εργοδότες για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα μηχανισμών, αλλά έχει να κάνει με τις διαδικασίες που ακολουθούνται και αναμένουν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.  

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι έχουν πληροφορίες πως μεταξύ της εβδομάδας που μεσολάβησε από την έγκριση της νέας στρατηγικής και την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης παραχωρήθηκαν μαζικά άδειες για εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες. Πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση της συγκεκριμένης στρατηγικής έγινε χωρίς να προηγηθεί ανάλυση των δεδομένων της αγοράς, διασύνδεση με τη μεταναστευτική πολιτική και την προσπάθεια βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.  

Ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου σημείωσε ότι δεν υπήρξε μαζική έγκριση αιτήσεων μετά τις 22 Φεβρουαρίου, όταν εγκρίθηκε η στρατηγική.  

Εκ μέρους της ΔΕΟΚ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Στέλιος Χριστοδούλου ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν έγινε κοινωνικός διάλογος. Σήμερα πρόσθεσε, όποιος θέλει μπορεί να εργαστεί στην Κύπρο, ενώ ζήτησε να γίνει ένας νέος κοινωνικός διάλογος για να υπάρξουν διορθώσεις στην υφιστάμενη στρατηγική.  

Εκ μέρους της ΟΕΒ ο Πολύβιος Πολυβίου εξέφρασε την άποψη ότι η νέα στρατηγική έτυχε διαβούλευσης και κοινωνικού διαλόγου για χρόνια και κάποια στιγμή έπρεπε να υπάρξει απόφαση. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού είναι αριθμητικό και δεν υπάρχουν οι διαθέσιμοι άνεργοι για να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας. Ζήτησε να στηριχθούν οι τεράστιες προσπάθειες για να πληρωθούν αυτές οι θέσεις εργασίας και για να επεκταθούν οι εταιρείες με εξαγωγές προϊόντων και στο εξωτερικό.

Δηλώσεις Βουλευτών 

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς, ανέφερε ότι η στρατηγική για τους εργαζόμενους από τρίτες χώρες είναι αποτέλεσμα μιας μονομερούς απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνηση και ως τέτοια αποτελεί πλήγμα στο διάλογο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους.

Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο που εξυπηρετεί κυρίως τις κακές εργοδοτικές πρακτικές, απορυθμίζει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, υποσκάπτοντας τις συλλογικές συμβάσεις, ακυρώνοντας τον ρόλο των τεχνικών επιτροπών και ενισχύοντας την αδιαφάνεια για αυτά τα αιτήματα. Κάλεσε τον Υπουργό Εργασίας να παγώσει την εξέταση όλων των αιτήσεων με τα νέα κριτήρια και να εισέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που να καλύπτει τις ανάγκες της οικονομίας και να προστατεύσει τα δικαιώματα και τις θέσεις των εργαζομένων.

Παράλληλα ανέφερε ότι ζήτησαν να επιλυθεί άμεσα το δικαίωμα παροχής επιδόματος σωματικής βλάβης για άτομα που συμπληρώνουν το 63ο έτος της ηλικίας τους και δεν συνταξιοδοτούνται. 

Όσον αφορά το επίδομα γονικής άδειας, ανέφερε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι αποκλειστική ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου και όχι της Βουλής που ψήφισε το νόμο.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε ότι όλα τα θέματα του Υπουργείου βρίσκονται σε εξέλιξη, γίνονται συζητήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους με αποτελέσματα να έρθει τον Σεπτέμβρη το Υπουργείο με λύσεις για το θέματα αυτά.

Για τους ξένους εργάτες ανέφερε ότι υπάρχει στόχος του Υπουργείου να υπάρχει ο κυπριακός κορμός που θα ενισχύεται με παρακλάδια ξένων εργατών εκεί όπου χρειάζεται εκεί που θα υπάρχει συναίνεση των ενδιαφερομένων μερών.

Πρόσθεσε ότι με συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων μπορούν να εξευρεθούν λύσης αφού πράγματι υπάρχουν επαγγέλματα που δεν ενδιαφέρονται πολίτες Κύπριοι να εργοδοτηθούν, ωστόσο όπως είπε πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι συνθήκες εργασίας. Πρόσθεσε ότι τον Σεπτέμβρη θα επανέλθουν στο θέμα αυτό για να δουν τι πρόοδος υπήρξε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: Τρέχουν για νόμο τηλεργασίας πριν τα μέσα Ιουλίου 

Stockwatch: Μειωμένα τα αιτήματα για ξένο προσωπικό 

Τέλος, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο: 

Ο περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμου με σκοπό την αντικατάσταση των προβλεπόμενων ποινών και τη μετατροπή τους από λίρες σε ευρώ, ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης ισχύος του περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Διατάγματος του 2022 από την 1η Ιανουαρίου του 2023, στο οποίο και θα εφαρμόζονται. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται όπως οι ποινές για παραβίαση του Διατάγματος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό καταστούν ουσιαστικές, αποτρεπτικές και ανταποκρίνονται στα δεδομένα της εποχής. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων