Επιτροπή Ελέγχου: Σοβαρές παρατυπίες στο σχέδιο προώθησης της βιομηχανίας ταινιών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών συνεδρίασε την Πέμπτη 9.9.21, με κύριο θέμα συζήτησης την εξέταση της ειδικής έκθεσης που αφορά το Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

 • Βασικός τόχος του σχεδίου ήταν η προσέλκυση επενδύσεων στον τόπο μας, η προώθηση της Κύπρου στον συγκεκριμένο τομέα και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 • Παρ΄ όλα αυτά, ο Γενικός Ελεγκτής επισήμανε μια σειρά από αδυναμίες και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο σχέδιο.
 • Το σχέδιο αρχικά εγκρίθηκε με οροφή €1,5 εκατομμύριο, στη συνέχεια το ανώτατο όριο αυξήθηκε στα €25 εκατ..
 • Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, ειδικά για την πρώτη ταινία, τη Jiu Jitsu, έχουν υποβληθεί αγωγές για δυσφήμιση που αγγίζουν και τον Γενικό Ελεγκτή, ενώ ίσως η εταιρεία διεκδικήσει αποζημιώσεις μέσω Δικαστηρίου για κάλυψη των δαπανών της ταινίας, στην οποία συμμετείχε ο Nicolas Cage.
 • Στις βασικές του παρατηρήσεις επί του σχεδίου, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως δεν υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες ότι οι δαπάνες θα ωφελούσαν Κύπριους ή Ευρωπαίους πολίτες. Η πλειοψηφία των χρημάτων πήγαινε σε μη Κύπριους, είπε.
 • Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε επίσης ότι ο τέως Πρόεδρος του Invest Cyprus Μιχάλης Μιχαήλ, ήταν και συνέταιρος στον ελεγκτικό οίκο KPMG, ο οποίος έτυχε να είναι το λογιστικό γραφείο και των τριών εταιρειών που υπέβαλαν αίτηση, την Jiu Jitsu, τη Man of War (απέσυρε τελικά την αίτηση) και της SOS και ότι ο κ. Ελευθερίου ως υφιστάμενος του κ. Μιχαήλ τις αξιολογούσε. Βάσει του σχεδίου οι δαπάνες πρέπει να πιστοποιούνται από εγκεκριμένο ελεγκτικό γραφείο στην Κύπρο. «Δηλαδή ο Μιχαήλ ετοίμαζε τις εισηγήσεις και μετά ο υπάλληλος του Μιχαήλ παραλάμβανε τις αιτήσεις τις αξιολογούσε», είπε ο Γενικός Ελεγκτής. «Αυτοί που ωφελήθηκαν τα μέγιστα ήταν οι διαμορφωτές του σχεδίου, οι οποίοι ως αιτητές επωφελήθηκαν από το σχέδιο».
 • Ο Λευτέρης Ελευθερίου, πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης απέρριψε τα περί σύγκρουσης συμφέροντος όσον αφορά την εμπλοκή του Ελληνοαμερικανού παραγωγού στον καταρτισμό του σχεδίου.
 • Ο Πρόεδρος της επιτροπής Κ. Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως οι «σοφιστές του σχεδίου ήταν οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι» για να επωφεληθούν από το σχέδιο και πρόσθεσε «εγώ παπάς εγώ τατάς, Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει». Επέκρινε την πρακτική του ΥΠΟΙΚ να ζητήσει από τη Βουλή αποδέσμευση ποσού περίπου €10 εκατ. για να μεταφερθεί στον Invest Cyprus από το τέλος του 2019 και ζήτησε όπως τα κονδύλια αυτά μεταφερθούν στον κρατικό κορβανά.
 • Η βουλευτής Σάββια Ορφανίδου αναφέρθηκε στις διορθώσεις που έγιναν, στο ότι δεν καταβλήθηκαν μεγάλα ποσά από τον κρατικό κορβανά, επισημαίνοντας τη δυνητική ζημιά που προκαλεί η συζήτηση στην ελκυστικότητά του. «Από την άλλη οφείλουμε να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί με τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουμε το πρόγραμμα αν θέλουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου», είπε.
 • Η Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν αναγνώρισε κακό προγραμματισμό εξαρχής και σημείωσε πως «πρέπει να μελετηθούν πολύ προσεκτικά τα επόμενα βήματα για να μην χάσουμε το σχέδιο».
 • Έντονα επικριτικοί ήταν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου να επικρίνει όχι το σχέδιο «αλλά η διαχείριση από πλευράς ΥΠΟΙΚ και η προχειρότητα με την οποία διαχειρίστηκε ένα ζήτημα το οποίο μπορούσε να έχει κόστος στο δημόσιο δεκάδων εκατομμυρίων». «Είναι ένα σκάνδαλο, θα εξελισσόταν σε ένα σκάνδαλο και αυτό ανετράπη από την προληπτική παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», συμπλήρωσε.
 • Ο Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως μπορεί να μη δόθηκαν χρήματα του φορολογούμενου, πέραν των €190.000 «αλλά υπάρχει εμφανής σύγκρουση συμφέροντος και ότι υπήρξε προσυνεννόηση για να επωφεληθούν κάποιοι». Χαρακτήρισε επίσης το σχέδιο ως μια «πατάτα» λόγω του μικρού ενδιαφέροντος που προσέλκυσε.
 • Έντονη έκπληξη για «την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία το ΥΠΟΙΚ αντιμετώπισε το σχέδιο ευθύς εξ αρχής» εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, και ανέδειξε τη σημασία του άμεσου ελέγχου από πλευράς της ΕΥ.
 • Ο Ανδρέας Αποστόλου εκ μέρους της ΕΔΕΚ είπε πως δεν είναι εναντίον της στήριξης είτε του πολιτισμού είτε τηλεοπτικών παραγωγών. «Το μήνυμα είναι μέσα από κρατικές δαπάνες να διαφημίζεται η πατρίδα μας στο εξωτερικό, να ωφελείται η χώρα μας και γίνεται η παραδοχή ότι υπήρξαν λάθη στο σχέδιο», κατέληξε.
 • Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης χαρακτήρισε κατακριτέο το θέμα της προώθησης και το θέμα της διαδικασίας. «Στο τέλος της ημέρας ποιο ήταν το όφελος για την Κύπρο; Αυτό που δεν μπορώ να πιστέψω είναι αν θα έρθει ένας παραγωγός θα διενεργήσει τις δαπάνες και θα τις διεκδικήσει μέσα από τα Δικαστήρια», είπε.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους, προβληματισμοί για αποσπάσεις και έγκριση 35 οχημάτων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον. Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ