Την άρνηση ή/και μεγάλη αργοπορία υπουργείων, υπηρεσιών και τμημάτων του κράτους να απαντήσουν σε επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για θέματα της αρμοδιότητάς της καθώς και τη Δημοσιονομική Έκθεση για το έτος 2020, εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε πρωταθλητή στις καθυστερήσεις το Τμήμα Φορολογίας.
Ο γενικός ελεγκτής ανέφερε συγκεκριμένα, ότι εκκρεμούν περίπου 65 επιστολές για διαφορετικά θέματα/ερωτήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο Τμήμα Φορολογίας, με την πιο παλιά επιστολή να έχει σταλεί τον Αύγουστο του 2015.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη σε κάποιες περιπτώσεις τα υπουργεία, διάφορα τμήματα, υπηρεσίες και οργανισμοί απαντούν μετά από μήνες ή και χρόνια στα διάφορα θέματα που τους τίθενται ή ακόμα δεν απαντούν ποτέ.
Από τους πιο αργοπορημένους επίσης να απαντήσουν σε επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, είναι και τα υπουργεία, δήμοι και κοινότητες.
Χαρακτηριστικά ο γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στην περίπτωση του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ακόμα να του απαντήσει σε επιστολή που στάλθηκε το 2016, ενώ ακολούθησαν και άλλες 26 επιστολές υπενθύμισης.
Επίσης, σύμφωνα με το κ. Μιχαηλίδη, μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται από το υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ να απαντήσει σε επιστολές τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δήμο Παραλιμνίου, αλλά και στις κοινότητες Στρουμπίου και Πενταλιάς, για μεγάλη κωλυσιεργία να απαντήσουν σε επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις χρονολογούνται από το 2016.
Όσον αφορά στις διαδικασίες, ο γενικός Ελεγκτής εξήγησε ότι η συνήθης τακτική είναι η αποστολή της αρχικής επιστολής και στη συνέχεια ακολουθούν ανά διμηνία επιστολές υπενθύμισης.
Σχετικά με τα αίτια της καθυστέρησης, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στη δημόσια υπηρεσία αυτό οφείλεται στο σύστημα που επικρατεί και στην ατιμωρησία που υπάρχει.
Ο γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε ακόμα σε δύο περιπτώσεις στις οποίες υπηρεσίες έχουν αρνηθεί ελέγχους. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι πρόκειται για τις περιπτώσεις των «διαβατηρίων», αλλά και το γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης που δεν αποδέχεται ελέγχους.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι «το φαινόμενο κρίνεται ως ιδιαιτέρως σοβαρό και ανησυχητικό καθώς συνιστά έμμεση, αν όχι άμεση, παρακώλυση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος και δημιουργεί στους πολίτες την εντύπωση περιφρόνησης του ρόλου και της αποστολής της».
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει την ενημέρωση που έλαβε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα καταγράψει τα υπουργεία, τις υπηρεσίες και τα τμήματα, αλλά και τους Δήμους και τις Κοινότητες που αρνούνται ή καθυστερούν σε μεγάλο βαθμό, ή κατ’ εξακολούθηση, να απαντήσουν στην Ελεγκτική Υπηρεσία και θα ζητήσει εξηγήσεις από τους υπεύθυνους, με απώτερο στόχο την επίλυση του προβλήματος και την εξάλειψη του αρνητικού αυτού φαινομένου.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή κατάλογο με τους «πρωταθλητές» στις καθυστερήσεις για να κληθούν στην Επιτροπή και να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με το φαινόμενο που δυσχεραίνει το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.