Επιτροπή Ελέγχου: Ειδική έκθεση διαχειριστικού ελέγχου και έλεγχος συμμόρφωσης ΟΚΥπΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 23/06/2022, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση:

Διαχειριστικός Έλεγχος και Έλεγχος Συμμόρφωσης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Ειδική Έκθεση 9.6.2022 (ΟΚΥπΥ/01/2022)

Η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ μέχρι τον Ιούνιο του 2024 και η βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή Ελέγχου, η οποία συζήτησε τα ευρήματα της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τον Οργανισμό.

Τα θέματα που έθιξε ο Γενικός Ελεγκτής κατά την παρουσίαση της έκθεσής του αφορούσαν την οικονομική διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τις οικονομικές καταστάσεις που δεν υποβάλλονται εγκαίρως, ενώ αμφισβήτησε και τον οικονομικό σχεδιασμό για τη διετία 2022-2024. Σημείωσε συγκεκριμένα ότι τα έσοδα του Οργανισμού μειώθηκαν, καθώς με την έναρξη του ΓεΣυ μειώθηκαν οι ασθενείς που επισκέπτονται τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ εκτιμά ότι οι δαπάνες που προϋπολογίζονται είναι συντηρητικές.

Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα των πολλών προσλήψεων, αφού, για παράδειγμα, το γραμματειακό και διοικητικό προσωπικό αυξήθηκε από 184 το 2018 σε 519 άτομα το 2021, ενώ ιδιαίτερος λόγος έγινε και για τα ψηλά επιδόματα με τα οποία αμείβονται οι γιατροί, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν, όπως είπε, τον μισθό τους. Ο Γενικός Ελεγκτής σχολίασε επιπλέον ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί ελέγχου για τα επιδόματα και πρότεινε τον περιορισμό τους με νομοθετικό τρόπο.

Άλλο θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή ήταν το ζήτημα των ΤΑΕΠ, τα οποία παραμένουν μόνο δημόσια, ενώ η εξυπηρέτηση των ασθενών χρήζει βελτίωσης, με τους Βουλευτές/Βουλεύτριες να λένε ότι λαμβάνουν πληθώρα παραπόνων για αυτά.

Η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε, αλλά θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, πρόσθεσε ότι ένας σωστός στρατηγικός σχεδιασμός εκ μέρους του ΟΚΥπΥ πρέπει να περιλαμβάνει στόχους, δραστηριότητες, δείκτες επίδοσης και δείκτες απόδοσης, δηλαδή μετρήσιμα κριτήρια, σχολιάζοντας το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει συγκροτηθεί από τον Οργανισμό.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «είχε προβλεφθεί μία αύξηση 25% στα έσοδα από το 2021 στο 2022. Λέμε στην έκθεσή μας ότι το θεωρούμε δύσκολο, έως ανέφικτο, να πραγματοποιηθεί για το 2022».

«Παραμένουμε στη θέση μας ότι εξακολουθεί να εφαρμόζεται από τον ΟΚΥπΥ μία πολιτική άκρατης παροχής επιδομάτων, οριζόντιων και καθέτων, ιδίως στο ιατρικό προσωπικό, χωρίς όρια και πραγματική διασύνδεση με την παραγωγή τους και με τα έσοδα τα οποία λαμβάνει από τον ΟΑΥ», πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.

Αναφορικά με τα έσοδα του Οργανισμού, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δήλωσε ότι «τα στοιχεία του ΟΑΥ λένε ότι οι εσωτερικοί ασθενείς έχουν μειωθεί από το 2018, πριν την αυτονόμηση, μέχρι το 2021, κατά 20% και οι εξωτερικοί κατά 45%. Είναι ένα σημείο ανησυχίας. Θα πρέπει ο ΟΚΥπΥ να αυξήσει την παραγωγικότητά του, να αυξήσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να ανακάμψει».

Σε ερώτηση σε σχέση με τη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση του ΟΑΥ μέχρι την 31η Μαΐου 2024, ο κ. Πετρίδης είπε ότι θα πρέπει ο ΟΚΥπΥ να καταβάλει όλες τις προσπάθειες για να ισοζυγίσει τους προϋπολογισμούς του εντός αυτής της προθεσμίας.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης, είπε ότι λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τον Οργανισμό οι επισημάνσεις και παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αναφορικά με την οικονομική αυτονόμηση του Οργανισμού, ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι ο Οργανισμός έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιτύχει οικονομική αυτονομία τα επόμενα έτη και αυτό αντικατοπτρίζεται και στον προϋπολογισμό του Οργανισμού για την περίοδο 2022-2024, ο οποίος έχει καταρτιστεί στη βάση λεπτομερούς επιχειρηματικού σχεδίου.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα χρειαστεί παράταση πέραν της 31ης Μαΐου 2024 για να ολοκληρωθεί η αυτονόμηση, ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι, λόγω της πανδημίας, «θα ήταν εύλογο να ζητήσουμε μια χρονική περίοδο, όχι πολύ μεγάλη, για τον σκοπό αυτό. Όμως θα πρέπει να μελετηθεί πολύ διεξοδικά το θέμα για να τεκμηριωθεί σωστά, αν θα προβούμε σε μια τέτοια παράταση». Επιπλέον, υπάρχουν πολλά έργα υποδομών, είπε, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2024, «επομένως θα πρέπει να το δούμε πώς γίνεται με τα οικονομικά του κράτους».

«Με το ΓεΣΥ υπήρχε απώλεια ασθενών και αυτό έγινε χειρότερο με τη φυγή πολλών γιατρών», είπε, προσθέτοντας ότι για να κερδίσεις πίσω τους ασθενείς χρειάζεται χρόνος και πολλές ενέργειες, οι οποίες έχουν τροχιοδρομηθεί.

«Υστερούμε στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα, και εκεί πρέπει να ανακτήσουμε μερίδιο αγοράς. Έχουμε προγραμματίσει αριθμό ενεργειών σε αυτό τον τομέα, με πρώτο θέμα την επίτευξη συμφωνίας με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για ένα σύστημα απογευματινών ωραρίων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την παρατήρηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για μεγάλη αύξηση του γραμματειακού και διοικητικού προσωπικού του Οργανισμού, ο κ. Παναγίδης απάντησε ότι ο Οργανισμός έπρεπε να στήσει κεντρική διοίκηση, η οποία δεν υπήρχε και ανέρχεται περίπου στα 100 άτομα. Επιπλέον, προσλήφθηκαν γραφείς για υποστήριξη των γιατρών, ενώ αντικαταστάθηκαν με προσλήψεις άτομα που ήταν αποσπασμένα στον Οργανισμό από το δημόσιο.

Στόχος, κατέληξε είναι η μετατροπή του ΟΚΥπΥ σε σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό Οργανισμό, η οικονομική του αυτονόμηση και η αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων και υπηρεσιών του παραμένοντας η ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι οι διαπιστώσεις του Γενικού Ελεγκτή για τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι πολύ σημαντικές. «Ευτυχώς υπήρχε το Υπουργείο Υγείας με το σύστημα των επιδοτούμενων ασθενών», είπε, αφού έστειλε στο εξωτερικό και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια 280.000 ασθενείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αυτό κράτησε τα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Πρέπει να ληφθούν χειρουργικά μέτρα για να τερματιστούν οι αιμορραγίες και οι διαρροές που γίνονται τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από τον ΟΚΥπΥ», είπε.

«Η θέση μας είναι ότι τα νοσηλευτήρια είναι περιουσία του κράτους, να παραμείνουν περιουσία του κράτους και να οργανωθούν και να λειτουργούν σωστά για το κοινό καλό».

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, δήλωσε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια είναι ο κεντρικός πυλώνας του ΓεΣΥ και ιδιαίτερα η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2024, χωρίς καμία επέκταση.

«Όποιοι βάζουν εμπόδια στην αυτονόμηση των κρατικών μας νοσηλευτηρίων είναι αυτοί που καταστρατηγούν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ», είπε, συμπληρώνοντας ότι έχουν γίνει βελτιώσεις.

«Να μην ξεχνάμε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια αντιμετώπισαν την πανδημία με θετικό πρόσημο, κι αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε», πρόσθεσε, για να καταλήξει ότι «στόχος των νοσηλευτηρίων μας θα πρέπει να είναι πάντοτε η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και βράδυ και μεσημέρι και πρωί για όλους τους πολίτες της Κύπρου και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε».

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Πακτωλός υπερωριών και επιδομάτων σε γιατρούς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα