Επιτροπή Ελέγχου: Χορηγίες στο Ράλι Κύπρος χωρίς κανένα έλεγχο και ανείσπρακτα πρόστιμα €20 εκατ.

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/10/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Έλεγχος κρατικών χορηγιών για τη διεξαγωγή του Ράλι Κύπρος 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έγινε έλεγχος των κρατικών χορηγιών που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη διεξαγωγή του Ράλι Κύπρος. Στη διάρκεια της συνεδρίας εκφράστηκαν ερωτηματικά για την μέχρι τώρα διαχείριση της κρατικής χορηγίας από τον ΚΣΑ, ακούστηκαν επικρίσεις κατά του Προέδρου του ΚΣΑ, πρώην Υπουργού Εμπορίου Αντώνη Μιχαηλίδη, έγινε λόγος για πολιτικές παρεμβάσεις και απειλές, ενώ δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ Βουλευτών. 

«Υπάρχει μια αρχή, που είναι μία ομοσπονδία ένα άθλημα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μια πολύ μεγάλη ιδιομορφία. Το ράλι δεν διοργανώνεται από την ομοσπονδία (Κυπριακή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου), αλλά από μια ιδιωτική εταιρεία, η εταιρεία η οποία απολάμβανε χωρίς κανένα έλεγχο χορηγίες από το κράτος ενόσω ήταν ο ΚΟΤ», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. 

Είπε πως η κρατική χορηγία για το Ράλι Κύπρος από το 2003 μέχρι και το 2021 ανήλθε σε €10,3 εκατ. «χωρίς έλεγχο» της διαχείρισης των χρημάτων αυτών. Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως η μελέτη κόστους – οφέλους που έχει διενεργηθεί συμφωνεί με τις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι μια κρατική δαπάνη πρέπει να έχει μια ανταποδοτικότητα. 

«Ουσιαστικά δεν έχει αντίστοιχο όφελος προς την οικονομία», είπε, προσθέτοντας πως η χορηγία ανά έτος είχε τεράστιες διακυμάνσεις. Σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε από το 2020 και μετά η χορηγία να περιοριστεί στο €0,5 εκατ. και να δίνεται εφόσον υπάρξει και συνεισφορά από τον ιδιωτικό τομέα. «Είναι αδιανόητο για τέτοιου είδους διοργανώσεις να μη υπάρχει χορηγία από τον ιδιωτικό τομέα», είπε, επισημαίνοντας πως στο Ράλι Ακρόπολης οι ιδιωτικές χορηγίες υπερβαίνουν το 70% του κόστους διεξαγωγής του αγώνα. 

Μάλιστα σημείωσε πως η χορηγία το 2021, ενώ είχε αποφασιστεί να μην καταβληθεί, δόθηκε ύστερα από «απειλές» ότι η Δημοκρατία θα κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις διότι πληρώματα είχαν έλθει στην Κύπρο. «Μετά έλαβα μηνύματα ότι αυτά είναι πελλάρες, είτε πολιτικές απειλές, ότι αν δεν το χρηματοδοτήσουμε ίσως (ο αγώνας) γίνει στα κατεχόμενα», είπε. 

Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμη πως ο ίδιος διέταξε όπως διεξαχθεί και δεύτερος εσωτερικός έλεγχος για να εξεταστούν εξονυχιστικά, όπως είπε, τα παραστατικά πληρωμών. 

Σε σχέση με το νέο αίτημα του ΚΣΑ για χρηματοδότηση, ο ΥΠΟΙΚ επέκρινε τον Αντώνη Μιχαηλίδη ότι τον «είχε λοιδορήσει προσωπικά» και ότι ενώ είχε ζητήσει συνάντηση μαζί του, αντί να έλθει με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου ήρθε με «ένα promoter», ο οποίος ζήτησε συνολική χορηγία €10,7 εκατ. για την περίοδο 2022 – 2025 χωρίς να διασφαλιστεί «ούτε σεντ ιδιωτικής χορηγίας». Είπε δε πως όταν τους ρώτησε αν θα έχουν χορηγία από τον ιδιωτικό τομέα ο εν λόγω προωθητής του ζήτησε να μεσολαβήσει για να δοθεί ιδιωτική χορηγία. «Δεν είμαι promoter του απάντησα», είπε ο Υπουργός Οικονομικών. 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε πως η θέση της Υπηρεσίας από την αρχή ήταν πως δεν τεκμηριωνόταν το όφελος που προέκυπτε από το ράλι, με την έννοια ότι το κράτος πριν δώσει οποιαδήποτε δαπάνη πρέπει να έχει ανάλυση κόστους – οφέλους.  «Η θέση μας ήταν ότι δεν τεκμηριωνόταν επαρκώς αυτό το όφελος που προέκυπτε, δεν λέμε ότι δεν υπήρχε όφελος αλλά δεν τεκμηριωνόταν», πρόσθεσε. 

Εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέφερε πως ο ΚΟΤ, ο προκάτοχος του Υφυπουργείου, διεξήγαγε μελέτη για έτη 2015 – 2017 διαπίστωσε ότι το όφελος «δεν ήταν ανάλογο σε σχέση με τα χρήματα που δίνονταν στη διοργάνωση», ενώ το ίδιο αποτέλεσμα είχε και έρευνα που διεξήγαγε το Υφυπουργείο στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. «Πιστεύουμε ότι ορθά μειώθηκε το ποσό της χορηγίας και εν τέλει η απόφαση της κυβέρνησης ότι με τις παρούσες συνθήκες η χορηγία έπρεπε να διακοπεί», πρόσθεσε. 

Εκ μέρους του ΚΟΑ, ο Βάσος Κουτσιούντας είπε πως ο Οργανισμός επικροτεί όλες τις αθλητικές διοργανώσεις και ότι η διοργάνωση πρέπει να συνεχιστεί αλλά με τον σωστό τρόπο, δηλαδή από τη Ομοσπονδία, και με την εμπλοκή ιδιωτικού κεφαλαίου. 

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, Μανώλης Κουλουμάς είπε πως το όλο θέμα οφείλεται στο ότι ο ΚΣΑ θέλει τον έλεγχο του αθλήματος, ενώ μίλησε «για μαγείρεμα βιβλίων» από τον ΚΣΑ. 

Εκφράζοντας τη συμφωνία του με την αρχή ένα άθλημα μια ομοσπονδία, ο κ. Κουλουμάς είπε πως «εν τη ελλείψει της Ομοσπονδίας ζούσε και βασίλευε μία εταιρεία». 

Υποστήριξε μάλιστα ότι πριν δοθεί η κρατική χορηγία το 2021 «μας ζητήθηκε, αν δεν δοθεί η χορηγία, να συμπράξουμε μαζί του (Αντ. Μιχαηλίδη) για να διοργανώσουμε το ράλι στα κατεχόμενα και να πάρουμε τη χορηγία από εκεί διότι έχει καλές σχέσεις με τον Τατάρ». 

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, μαρτυρίες και στοιχεία, που υποδεικνύουν λανθασμένη διαχείριση ή και διασπάθιση δημόσιου χρήματος», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας. 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε πως ενέγραψε το θέμα διότι «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν έγιναν οι σωστές διαδικασίες τα τελευταία χρόνια, παραχωρείται χορηγία σε μια εταιρεία και όχι στην ομοσπονδία και θέλουμε να δούμε πως θα προχωρήσουμε». 

«Οι καταγγελίες που έχουμε ενώπιον μας είναι αρκετά σοβαρές, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται χρήματα του φορολογούμενου χωρίς αποτέλεσμα», είπε. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έφερε ένσταση στη συζήτηση του θέματος, λόγω της απουσίας του Αντώνη Μιχαηλίδη. «Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση στην απουσία αυτών που θα επικρίνουμε. Η συζήτηση πρέπει να αναβληθεί και να κληθεί ο ΚΣΑ για να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις»,  είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει «πασιφανής σκοπιμότητα» εναντίον του διότι ο ίδιος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΣΑ μέχρι το 2011. 

«Δεν θα σας περάσει, μαθήματα από σας δεν δεχόμαστε, αν έχετε πρόβλημα επειδή αποκάλυψα τη φυγοστρατία σας, εγώ θα συνεχίσω» είπε απευθυνόμενος τον Σωτήρη Ιωάννου, ο οποίος ανταπάντησε διερωτώμενος αν ο κ. Σιζόπουλος «μιλά για φοροδιαφυγή και για μπότοξ». 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως η εξέταση του θέματος θα συνεχιστεί και θα κληθεί ο Πρόεδρος του ΚΣΑ για να τοποθετηθεί επί των όσων ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρία. «Ουδέποτε η Επιτροπή παρεμπόδισε οποιονδήποτε να έλθει στην Επιτροπή», είπε. 

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, ανέφερε ότι, «όπου εμπλέκονται χρήματα του φορολογούμενου πολίτη, πρέπει να ακολουθούνται διαφανείς διαδικασίες, με σωστούς ελέγχους και παρακολούθηση, με στόχο τη μεγιστοποίηση του συμφέροντος της κυπριακής οικονομίας και του Κύπριου πολίτη». 

Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως ο Γενικός Ελεγκτής θα πρέπει να διεξαγάγει έλεγχο για τον τρόπο με τον οποίο δίνονταν τα χρήματα, ενώ διερωτήθηκε ποιος οργανισμός αποδέχεται τη διοργάνωση του ράλι στα κατεχόμενα. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει θέμα στη διαχείριση των χορηγιών εξού και το ΥΠΟΙΚ έκοψε για φέτος την χορηγία. 

Ο Βουλευτή των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης διερωτήθηκε γιατί η Ομοσπονδία γιατί δεν διεκδίκησε νωρίτερα τη διοργάνωση του Ράλι αντί το 2021. 

Δεν προσκλήθηκε στη συζήτηση της Επιτροπής Ελέγχου για το Ράλι Κύπρος λέει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου 

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τη μη πρόσκλησή του στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, με θέμα τον έλεγχο των κρατικών χορηγιών που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη διεξαγωγή του διεθνούς Ράλι Κύπρος, εξέδωσε την Πέμπτη 06/10/2022 ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου. 

Όπως αναφέρεται, στη σχετική συνεδρία δεν προσκλήθηκε να παραστεί ο σύνδεσμος παρά το γεγονός ότι είναι ο αποδέκτης της ετήσιας χορηγίας και υπόλογος για τη διαχείρισή της. 

Δεδομένου ότι η συνεδρία της Επιτροπής θα συνεχιστεί και ότι στη νέα συνεδρία θα κληθεί ο σύνδεσμος να παραστεί, ζητήθηκε αντίγραφο των πρακτικών της σημερινής συνεδρίας για σκοπούς ενημέρωσης σχετικά με το τι επακριβώς λέχθηκε και από ποιους, συνεχίζει ανακοίνωση, προσθέτοντας πως δυστυχώς η Βουλή δεν ήταν σε θέση να δώσει πρακτικά καθώς, όπως λέχθηκε, δεν τηρούνται πλέον. 

Σε κάθε περίπτωση, στο παρόν στάδιο ο ΚΣΑ δεν επιθυμεί να σχολιάσει όσα λέχθηκαν από τους παρευρισκόμενους στη σημερινή συνεδρία και επιφυλάσσεται να παραθέσει τα πραγματικά γεγονότα και την αληθή εικόνα σχετικά με τη διαχείριση της κρατικής χορηγίας για το διεθνές Ράλι Κύπρος κατά την προσεχή συνεδρία της επιτροπής, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: 

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου-Ειδική Έκθεση για το Έτος που Έληξε στις 31.12.2019 

Στα €20 εκατομμύρια ανέρχονται τα ανείσπρακτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), μερικά εκ των οποίων από την εποχή της κρίσης του 2013 και βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω προσφυγών, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΚ Γιώργος Θεοχαρίδης. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ΕΚΚ, ο κ. Θεοχαρίδης είπε πως το πρόβλημα έγκειται στο ότι πολλές υποθέσεις καταλήγουν στα Δικαστήρια, όπου υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις. 

Τα πρόστιμα αυτά δεν κατατίθενται στο αποθεματικό της ΕΚΚ, αλλά στο πάγιο ταμείο του κράτους. 

«Έχουμε υποθέσεις από την τραπεζική κρίση του 2013 και ακόμη δεν έχουμε απόφαση σε σχέση με τις υποθέσεις αυτές», ανέφερε ο κ. Θεοχαρίδης, προσθέτοντας πως η ΕΚΚ είναι σε συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους «γιατί πρέπει να ανακτήσουμε αυτά τα πρόστιμα. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες παρακολούθησης των χρεωστών», είπε. 

Το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών από διοικητικά πρόστιμα αναδεικνύεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Παρουσιάζοντας την έκθεση ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμη ότι η Επιτροπή δεν αναγνωρίζει τις λεγόμενες πιστωτικές ζημιές βάσει του λογιστικού προτύπου IFRS 9 και ότι δεν διαχωρίζει τα εισπρακτέα από πρόστιμα σε σχέση με τα υπόλοιπα εισπρακτέα. 

Ο κ. Θεοχαρίδης είπε πως τα πρόστιμα που «τρέχουν εδώ και χρόνια» ανέρχονται στα €20 εκατ, προσθέτοντας πως ένα τεράστιο ποσό σχετίζεται με τις υποθέσεις των τραπεζών και μελών των Διοικητικών τους συμβούλων κατά την οικονομική κρίση του 2013. 

«Αν δούμε ότι δεν υπάρχει καμία κατάληξη ή δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανακτηθούν κάποια πρόστιμα τότε θα εξετάσουμε το θέμα διαγραφής τους», πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι εξετάζεται η πιθανή νομική έκβαση των υποθέσεων. «Ο εξωτερικός νομικός μας σύμβουλος δεν μπορεί να μας δώσει με βεβαιότητα την έκβαση των υποθέσεων και για αυτό δεν μπορούμε να έχουμε σωστή εικόνα αν θα τα εισπράξουμε ή όχι», συμπλήρωσε. 

Αναφορικά με τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών σε ξένο συνάλλαγμα (Forex), ο κ. Θεοχαρίδης είπε πως η ΕΚΚ έχει αυξήσει τους ελέγχους ειδικά σε εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που απευθύνονται κυρίως σε ιδιώτες αντί σε θεσμικούς επενδυτές. Όπως είπε πρόκειται για 140 ΚΕΠΕΥ από τις περίπου 250 στο σύνολο που είναι εγγεγραμμένες στην ΕΚΚ. 

«Προχωρήσαμε σε πολλούς εποπτικούς ελέγχους, έχουμε εταιρείες που τους ζητήσαμε να σταματήσουν να λειτουργούν μέχρι να διορθώσουν τα προβλήματα, έχουμε επιβάλει πρόστιμα, κλείσαμε κάποιες. Θεωρώ ότι σε σημαντικό βαθμό βελτιώθηκε η λειτουργία της αγοράς και πιστεύω ότι έχουν πάρει το μήνυμα για την διόρθωση του τρόπου λειτουργίας», είπε. 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου παραχωρεί δωρεάν άδειες στο προσωπικό, λέει ο Γεν. Ελεγκτής 

Επικρίσεις κατά του Πανεπιστημίου Κύπρου ότι δίνει δωρεάν άδειες στο διοικητικό του προσωπικό, διατύπωσε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης. 

Το θέμα ηγέρθη στην Επιτροπή Ελέγχου, η οποία συζητούσε την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, όπου η Ελεγκτική Υπηρεσία ανέδειξε αντίστοιχο θέμα που αφορούσε την παραχώρηση άδειας στο προσωπικό τις 3 Ιανουαρίου του 2022, με τον Γενικό Ελεγκτή να σημειώνει πως έχει βρεθεί και άλλο «κρούσμα» σε άλλο οργανισμό. 

«Παρόμοιο θέμα σε μεγαλύτερη έκταση έχουμε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής. Είπε ειδικότερα πως η διοίκηση του Πανεπιστημίου είπε στο διοικητικό προσωπικό να παραμείνει στο σπίτι για τέσσερις μέρες την εβδομάδα μεταξύ 3 και 7 Ιανουαρίου αλλά θα του αφαιρεθεί μόνο 2 μέρες άδεια. «Έδωσε 2 δωρεάν μέρες άδειες στους υπαλλήλους της από τις τέσσερις», είπε. 

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης πως ενώ το Πανεπιστήμιο «με ένα περίεργο τρόπο», όπως είπε, επιτρέπει στο διοικητικό προσωπικό να εργάζεται εξ αποστάσεως την εβδομάδα του Δεκαπενταυγούστου, το Πρυτανικό Συμβούλιο έδωσε οδηγίες στο διοικητικό προσωπικό να εργαστεί την εβδομάδα πριν και μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου από το σπίτι σε διαφορετικές μέρες. 

Σημείωσε ότι το θέμα εντοπίστηκε σε έλεγχο που διεξάγει η Υπηρεσία και θα περιληφθεί σε έκθεση που θα εκδοθεί σε κατοπινό στάδιο. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων