Την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας στα σχολεία, συζήτησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου.
Δεν υπάρχει θέμα Γαβριήλ, αλλά υπάρχει θέμα διώξεων που θυμίζουν άλλες εποχές και τις οποίες ανέτρεψε η κοινή γνώμη, είπε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής. Ο Υπουργός Παιδείας, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι «μιλάμε για ένα καλλιτέχνη ο οποίος έχει κριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού; Όχι. Μιλάμε για ένα διευθυντή σχολείου και εδώ δεν πρέπει να γίνεται αυτό το ολίσθημα».
Συνεχίζοντας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι βεβαίως, όλοι οι καλλιτέχνες έχουν το απόλυτο δικαίωμα ακόμα και να δημιουργούν έργα τέχνης που να προσβάλουν ή να θίγουν. «Είναι, όμως, αυτό ένα άλλο θέμα. Τα ερωτήματα είναι απλά. Μπορεί ένας καλλιτέχνης να δημιουργεί ακόμα και με τρόπο που να θίγει και να προσβάλει πρόσωπα και θεσμούς; Βεβαίως και μπορεί. Μπορεί ένας διευθυντής σχολείου να είναι ερασιτέχνης καλλιτέχνης ταυτόχρονα; Ερασιτέχνης γιατί η κύρια ιδιότητα του είναι διευθυντής σχολείου. Μπορεί να είναι ερασιτέχνης καλλιτέχνης. Θα πρέπει ένας διευθυντής σχολείου να τηρεί τους κανονισμούς σχετικά με τη θέση του και την λειτουργία του σχολείου και όσα προβλέπονται στα σχέδια υπηρεσίας ; Ναι θα πρέπει. Οπωσδήποτε», συμπλήρωσε.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι θα πρέπει ένας διευθυντής σχολείου, που είναι ταυτόχρονα ερασιτέχνης καλλιτέχνης, να τηρεί τους κανονισμούς, γιατί είναι πρώτα διευθυντής και έπειτα ερασιτέχνης καλλιτέχνης.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι δεν υπάρχει θέμα Γαβριήλ.
«Υπάρχει θέμα διώξεων που θυμίζουν άλλες εποχές και τις οποίες ανέτρεψε η κοινή γνώμη, εξ ου και οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί που ακολούθησαν τις καθολικές αντιδράσεις της κοινωνίας. Να πούμε ότι ερωτήματα που υποβάλαμε δεν απαντήθηκαν και κατά πόσο αυτή η απόφαση για δίωξη του εκπαιδευτικού καλλιτέχνη έγινε μετά την επιστολή του Αρχιεπισκόπου και είναι να απορεί κανείς, αν ο Αρχιεπίσκοπος καθορίζει πώς ενεργεί το Υπουργείο Παιδείας. Έχουμε υποβάλλει γραπτώς ερωτήματα, τα οποία θα επιμένουμε να απαντηθούν και να αποσταλούν οι απαντήσεις με τον πλέον δεσμευτικό τρόπο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, η τέχνη δεν μπορεί να δέχεται περιορισμούς και ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του για αυτό που βλέπει.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι σκοπίμως η συζήτηση μετατοπίστηκε στα περί ελευθερίας της έκφρασης και της τέχνης.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι η τέχνη και η επιστημονική έρευνα είναι ελεύθερες.
Ο ζωγράφος και εκπαιδευτικός Γιώργος Γαβριήλ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι αποφοίτησε από Σχολή Καλών Τεχνών και πρόσθεσε ότι αφουγκράζεται το τι γίνεται στην κοινωνία και το εκφράζει μέσα από τα έργα του.
«Και δεν μπορούμε να περιορίσουμε την τέχνη. Δεν υπάρχει καμία σύγκρουση με τα καθήκοντα μου ως διευθυντής Μέσης . Εδώ το Υπουργείο με επιχορηγεί να συμμετέχω σε Μπιενάλε στο εξωτερικό και μάλιστα το 2013 με βράβευσε για τη φωτογραφική επιμέλεια σε βιβλίο», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι η ΕΣΚ, από θέσεις αρχής κινούμενη , έχοντας πάγιες τοποθετήσεις που εκπηγάζουν από το καταστατικό της, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ελευθερίας έκφρασης όπου και όταν αυτή ασκείται.
Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών Ανδρέας Δημητρίου είπε, μεταξύ άλλων, ενώπιον της Επιτροπής, ότι η πολιτεία οφείλει όχι μόνο να προστατεύει αλλά και να διδάσκει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, διότι η κοινωνική πρόοδος εξαρτάται και από αυτήν.
Σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται η δίωξη κανενός για τις απόψεις του και για την καλλιτεχνική τους έκφραση.
Ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΤΕΠΑΚ Αντώνης Δανός, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι το γεγονός ότι ο κ. Γαβριήλ είναι διευθυντής δεν ακυρώνει την ιδιότητα του ως καλλιτέχνη.
Πηγή – ΚΥΠΕ