Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Εθνική Στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Τη λύπη της εκφράζει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής για το γεγονός ότι παρατηρείται απαράδεκτη καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης στη χαρτογράφηση των δράσεων για την εθνική στρατηγική για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σημείωσε ότι η Επιτροπή ζήτησε από τον Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατόν με όλα τα υπουργεία και υπηρεσίες του κράτους και να αποστείλει στη Βουλή, τον οδικό αυτό χάρτη.

Η Επιτροπή εξέφρασε λύπη και για το γεγονός ότι παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου για αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στη Βουλή.

Η κα Χαραλαμπίδου υπενθύμισε ότι από το 2019 τα αρμόδια υπουργεία μετά και από διαβούλευση, κατήρτισαν το νομοσχέδιο, το οποίο έτυχε νομοτεχνικής επεξεργασίας και αντί να προωθηθεί στη Βουλή, άρχισε μια αναποτελεσματική πορεία εδώ και δύο χρόνια.

Προφανώς, είπε, αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι δεν ήταν στις προτεραιότητες του ΥΠΕΣ και γι’ αυτό είχε αυτή την κατάληξη μέχρι τώρα.

Η κα Χαραλαμπίδου υπέδειξε ότι η επιτροπή δε θα δώσει μεγάλα περιθώρια χρόνου για καθυστερήσεις.

Η Επιτροπή διαπιστώνει πρόβλημα και με το θέμα της αναγνώρισης γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στην Κύπρο και συγκεκριμένα σε περιπτώσεις ατόμων που είναι παντρεμένοι στο εξωτερικό, αλλά αυτός ο γάμος δεν αναγνωρίζεται στην Κύπρο, με συνέπειες τόσο σε θέματα κληρονομιάς, όσο και σε θέματα τεκνοθεσίας.

Οι διακρίσεις, η βία και το μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αντιβαίνουν στις αξίες της ΕΕ και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να εξαλειφθούν, υπέδειξε η Βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Ο Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα ΛΟΑΤΚΙ Κώστας Γαβριηλίδης, είπε ότι η εθνική στρατηγική καθορίζει το διορισμό διυπουργικής επιτροπής για τον καθορισμό των δράσεων, και σε αυτό το σημείο βρίσκεται τώρα η διαδικασία.

Πηγή – Διάλογος

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 15/04/2024 – 19/04/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 15/04/2024                  Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..   Τρίτη 16/04/2024                    Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                            Επιτροπή για

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά