Επιτροπή Υγείας: Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η αναγκαιότητα και το χρονοδιάγραμμα επικαιροποίησης και εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, που δημοσιεύτηκε το 2019, τέθηκε την Πέμπτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η οποία εξέτασε επίσης και την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου Κύπρου, καθώς και ενοποίησης των υφιστάμενων Ογκολογικών Τμημάτων.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής, με κάποια μικρή αναγκαία επικαιροποίηση, πήρε τον δρόμο της.

Η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, Παύλο Δράκο.

Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, είπε πως ο καρκίνος αποτελεί σήμερα μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου ανά το παγκόσμιο, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Υγείας, από το 2019, έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο, στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ και στη βάση των νέων εξελίξεων για τον καρκίνο.

Όπως σημείωσε «στόχος του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής είναι να παρέχονται στον κάθε κύπριο καρκινοπαθή υψηλής ποιότητας ογκολογικές υπηρεσίες, αλλά και να παρέχεται η όσο το δυνατόν καλύτερη βοήθεια από την πρώιμη πρόληψη μέχρι την θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα». Πρόσθεσε πως «συμφωνήθηκε η ανάγκη, η χρησιμότητα δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Ινστιτούτου Καρκίνου, ενός Ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου Κύπρου που θα λειτουργήσει ως Υφυπουργείο Καρκίνου, αλλά και να γίνει προσπάθεια ενοποίησης των υφιστάμενων ογκολογικών τμημάτων του Γ. Ν. Λευκωσίας και Λεμεσού μαζί με το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, να λειτουργούν κάτω από μία κοινή ομπρέλα προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή και πλήρη αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων ογκολογικών υπηρεσιών με βάση επιστημονική τεκμηρίωση».

Ανέφερε πως «οι διαδικασίες έχουν τροχοδρομηθεί και η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής, με κάποια μικρή αναγκαία επικαιροποίηση, πήρε τον δρόμο της», για να συμπληρώσει πως «η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια».

Η Βουλευτής ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, τόνισε ότι το κόμμα της στηρίζει μια Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο που να εφαρμόζεται και να υλοποιείται, σημειώνοντας πως «είναι αδιανόητο -και μέσα από τις μαρτυρίες που ακούστηκαν σήμερα στην Επιτροπή- το κράτος πρόνοιας να αντικαθίσταται από τη δουλεία και το ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων».

Ανέφερε πως το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει τα νοσηλευτήρια και τα ογκολογικά κέντρα, ενισχύοντάς τα και στελεχώνοντάς τα, γιατί οι καρκινοπαθείς και όλοι οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν το αγαθό της υγείας, ενώ συμπλήρωσε ότι θα αναμένουν το περιεχόμενο της επικαιροποίησης της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο για να τοποθετηθούν.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε πως το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί πολύ θετική εξέλιξη την επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, η οποία παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, Παύλο Δράκο, για να προσθέσει πως «η εν λόγω στρατηγική καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες προκλήσεις που αφορούν την διάγνωση, την καθημερινότητα των ασθενών, καθώς και την προσβασιμότητα στις καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο και στην ανακουφιστική φροντίδα του ασθενούς».

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην στρατηγική περιλαμβάνονται πρόνοιες για δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο θα έχει ευθύνη για αξιολόγηση και οργάνωση των ογκολογικών υπηρεσιών, τη δημιουργία ολοκληρωμένου Κέντρου Καρκίνου Κύπρου που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα αντιμετώπισης του ασθενούς με καρκίνο, καθώς και την άμεση ενοποίηση των υφιστάμενων ογκολογικών τμημάτων, ώστε να λειτουργούν κάτω από μια διοικητική δομή. Υπογράμμισε πως «η Εθνική Στρατηγική πρέπει να είναι προσαρμοσμένη αφενός στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και αφετέρου στα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα, εξασφαλίζοντας ότι όλοι ανεξαίρετα οι ασθενείς μας θα λαμβάνουν ίσης μεταχείρισης και εύκολης πρόσβασης σε ογκολογικές θεραπείες, χωρίς ταλαιπωρία».

Είπε ακόμα πως το κόμμα του «με πνεύμα συναίνεσης και υπευθυνότητας, θα σταθούμε αρωγοί και θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αναμένοντας ότι η εθνική στρατηγική θα υλοποιηθεί και δεν θα μείνει ως ευχολόγιο, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή υψηλής ποιότητας ογκολογικών υπηρεσιών στη χώρα μας».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι από δω και πέρα θα πρέπει άμεσα να τεθούν χρονοδιαγράμματα για την επικαιροποίηση και την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για τη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, καθώς και για την ενοποίηση των Ογκολογικών Υπηρεσιών βάση των νέων δεδομένων, που έφερε το ΓεΣΥ.

Επίσης, είπε πως θα πρέπει άμεσα να τεθούν χρονοδιαγράμματα για άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για ανακουφιστική φροντίδα, για τη δημιουργία κέντρων ημερήσιας φροντίδας για τους καρκινοπαθείς σε όλες τις επαρχίες και ευρύτερα για ότι αυτή η στρατηγική θα καταγραφεί.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων