Επιμερισμένες συντάξεις και ανεργιακό στα 63, δεν θα αλλάξει το ωράριο των καταστημάτων ξεκαθαρίζει ο Υπ. Εργασίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/01/2024, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της αρμοδιότητας της Επιτροπής. 

Επιμερισμένες συντάξεις και ανεργιακό στα 63 συζήτησε με Υπουργό η Επ. Εργασίας 

Το ζήτημα της καταβολής συντάξεων σε όσους έχουν εργαστεί και στο εξωτερικό χωρίς καθυστερήσεις και το θέμα της καταβολής ανεργιακού επιδόματος στα άτομα που συμπληρώνουν το 63ο έτος και θεμελιώνουν δικαίωμα για θεσμοθετημένη σύνταξη, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας σε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου. 

Ο Υπουργός ανέφερε ότι το ζήτημα των επιμερισμένων συντάξεων είναι ζήτημα που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς εξαρτάται και από τις χώρες στις οποίες έχει εισφορές. Όπως είπε, όταν κάποιος εργαζόμενος χρειάζεται να συμπληρώσει τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να δικαιούται να λάβει σύνταξη, έχει εισφορές σε άλλη χώρα με την οποία υπάρχει διμερής συμφωνία ή είναι μέρος της ΕΕ, χρειάζεται η χώρα να προωθήσει την ανάλογη ενημέρωση. 

Επομένως, σημείωσε ότι το ζήτημα έχει να κάνει με τον βαθμό στον οποίο οι διαδικασίες της κάθε χώρας επιτρέπουν να γίνει αυτό σύντομα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, που αποτελεί την πλειοψηφία των περιπτώσεων, όπως είπε, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες. Είπε ότι είχε επικοινωνήσει με τον προηγούμενο Υπουργό Εργασίας της Ελλάδας και προτάθηκαν τρόποι για βελτίωση της κατάστασης, ενώ πρόσθεσε ότι προγραμματίζει να επαναφέρει το ζήτημα και στη νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τη νυν Υπουργό. 

Σημείωσε ότι από πλευράς Υπουργείου, αυτό που μπορεί να γίνει είναι οι αιτήσεις των ατόμων που εξαρτώνται από το πώς άλλη χώρα θα χειριστεί το αίτημα, να τυγχάνουν πιο γρήγορης επεξεργασίας, για να περιοριστεί ο χρόνος που χρειάζεται. 

Αναφορικά με το δεύτερο ζήτημα, την καταβολή ανεργιακού επιδόματος και άλλων παροχών στα άτομα που θεμελιώνουν δικαίωμα σε θεσμοθετημένη σύνταξη, είπε ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί εσωτερικά στο Υπουργείο αλλά αναμένεται να λυθεί στο πλαίσιο της συνολικής συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ενώ είπε ότι είναι ανοιχτός στις εισηγήσεις των κομμάτων για το θέμα. 

«Η πρόθεση μας είναι ενόψει της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προγραμματίζεται για το 2025 διάφορα ανοιχτά θέματα που τίθενται στη δημόσια συζήτηση που έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, να τα διαχειριστούμε ενόψει της μεταρρύθμισης», είπε 

Ερωτηθείς από τον βουλευτή του ΕΛΑΜ, Σωτήρη Ιωάννου πού βρίσκεται το ζήτημα για τη σύνταξη χηρείας σε άντρες που έχασαν τη σύζυγό τους πριν από το 2018, είπε ότι αναμένει τα αποτελέσματα αναλογιστικής μελέτης και η Κυβέρνηση θα μπορεί να ανταποκριθεί στο αίτημα με βάση το κόστος που θα προκύψει. 

Ο Υπουργός ρωτήθηκε επίσης από τον βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο για την άδεια μητρότητας και τη γονική άδεια που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απάντησε ότι η πρόθεση είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν. «Έχουμε προβεί σε κοστολόγηση μέσα από αναλογιστικά δεδομένα για την αύξηση της άδειας μητρότητας, ολοκληρώθηκε η ετοιμασία νομοσχεδίου», είπε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απλή αλλαγή. 

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό και συμβολικό το ότι η πρώτη από τις ενέργειες που αναφέρθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υλοποίηση από πλευράς κυβέρνησης το 2024 θα είναι η αύξηση της άδειας μητρότητας. Σε σχέση με τη γονική άδεια, είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε σενάρια που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και προσδιορίστηκε το κόστος διαφόρων επιλογών. Ανέφερε ότι εντός του 2024 η γονική άδεια θα βελτιωθεί και θα διευρυνθεί περαιτέρω. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς είπε αναφορικά με το επίδομα μητρότητας, ότι η Επιτροπή θα εξετάσει ως αυτεπάγγελτο το θέμα για αύξηση του επιδόματος, σε προγραμματισμένη συνεδρία στις 5 Μαρτίου, σημειώνοντας ότι αν υπάρχει νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση θα προηγηθεί. 

Για τη σύνταξη χηρείας είπε ότι θα συζητηθεί ξανά το θέμα μετά την αναλογιστική μελέτη στις 20 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να τερματιστεί «αυτή η άνιση μεταχείριση που υφίστανται χήροι άντρες, που ατύχησαν να χάσουν τη σύζυγό τους πριν το 2018». 

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις εξωτερικού, ο κ. Καυκαλιάς έκανε έκκληση να γίνει προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα τους επόμενους 2-3 μήνες, σημειώνοντας ότι είναι αλυσιδωτές οι επιπτώσεις. Έφερε ως παράδειγμα ότι υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να κάνουν αίτηση στο σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, επειδή περιμένουν να λυθεί το ζήτημα των εισοδημάτων τους. 

Τέλος, για το ανεργιακό στα άτομα άνω των 63 ετών, είπε ότι υπάρχουν κατατεθειμένες προτάσεις νόμου και ζήτησε και πάλι να εξεταστούν οι ενέργειες της Κυβέρνησης τους επόμενους 3 μήνες και να μην αναμένεται η διευθέτησή του στο πλαίσιο της συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, καθώς είναι ένα θέμα που χρονίζει. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε ότι το ζήτημα της σύνταξης χηρείας άπτεται της αρχής της ίσης μεταχείρισης και πρέπει να επέλθει δικαιοσύνη σε αυτόν τον τομέα, ακόμα και αν χρειαστεί με μία πολύ μικρή αύξηση εισφορών. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι δεν γίνεται να ψηφίζονται νόμοι με αναδρομική ισχύ, αλλά, με βάση το Σύνταγμα, να βρεθούν λύσεις για να μη χρειαστεί να γίνουν αυξήσεις στις εισφορές. 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σε δηλώσεις του, χαιρέτισε την προσθήκη στο πρόγραμμα του Προέδρου της πρότασης της ΕΔΕΚ για αύξηση της άδειας μητρότητας και της γονικής άδειας και τόνισε την ανάγκη να κατατεθεί το συντομότερο. Χαιρέτισε επίσης την άμεση ανταπόκριση της Κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο για τη γονική άδεια για τους αυτοτελώς εργαζόμενους, ενώ συζητούνται και αλλαγές για περαιτέρω βελτίωση της. 

Είπε ότι διαχρονικές θέσεις της ΕΔΕΚ ξεκινούν να γίνονται πράξη, όπως έγινε και με τη στήριξη στους νεαρούς γονείς με τα έξοδα των βρεφονηπιακών σταθμών, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει σχέδιο για επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής από τα τέσσερα έτη. «Θεωρούμε ότι είναι με αυτές τις πολιτικές που πρέπει να στηρίξουμε τους νέους γονείς. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων λιανικού εμπορίου 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τα προβλήματα που δημιουργούνται και τρόποι αντιμετώπισής τους. 

Η Κυβέρνηση δεν θα αλλάξει το ωράριο των καταστημάτων ξεκαθαρίζει ο Υπ. Εργασίας 

Την ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης να μην αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των λιανικών καταστημάτων για να μη διαφοροποιηθεί το εμπορικό περιβάλλον όπως διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαετία, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου. 

Ο Υπουργός σημείωσε ότι το εμπορικό περιβάλλον, όπως διαφοροποιήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια, ήταν προϊόν συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, αυξημένης ανεργίας, οικονομίας σε υπηρεσιακή κατάσταση, όπου χρειάζονταν αποφάσεις τόνωσης της αγοράς, καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές και θέσεις εργασίας. 

Αντίθετα, σημείωσε ότι σήμερα, το βασικό πρόβλημα που καλείται να επιλύσει ως Υπουργός είναι αυτό της ανάγκης για περισσότερο κόσμο για να στελεχωθεί η αγορά εργασίας. 

Σημείωσε ότι κατά την προεκλογική περίοδο κανένας υποψήφιος Πρόεδρος δεν έθεσε το ζήτημα διαφοροποίησης του ωραρίου των καταστημάτων, ενώ είπε ότι υπάρχει γενικότερη παραδοχή για το ότι αυτό το περιβάλλον λειτούργησε με τρόπο που είχε θετική συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας και στον περιορισμό ανεργίας. 

Όπως είπε, η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι «αυτό το εμπορικό περιβάλλον που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία δεν είναι σωστό να διαφοροποιηθεί. Οι παλινδρομήσεις δημιουργούν προβλήματα, αναπτυξιακή και επενδυτική ανασφάλεια. Χρειάζεται να ξέρουν όλοι ποιοι είναι οι κανόνες και να λειτουργούν με βάση αυτούς», σημειώνοντας ότι αν υπάρχει η εντύπωση της ρευστότητας ή επίφαση προσωρινότητας θα είναι προβληματικό για οικονομία. 

Πρόσθεσε ότι σε σχέση με επιδράσεις που προκύπτουν, χρειάζεται να στηριχθούν περισσότερο οι μικρές επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι τα Υπουργεία με τη σχετική αρμοδιότητα διαμορφώνουν και προωθούν τέτοιες πολιτικές. 

Ανέφερε επίσης ότι όπως διαμορφώθηκε το εμπορικό περιβάλλον χρήζει κωδικοποίησης, για να μπορεί να λειτουργεί μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. 

Αποτελεί, επίσης, προτεραιότητα, είπε, η τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ποινικών υποθέσεων που έχουν καταχωρισθεί στο δικαστήριο από το Υπουργείο για παραβιάσεις που αφορούν εργαζομένους είναι κάτω από 1%, μέσα από πάνω από 2.000 επιθεωρήσεις εργασίας τον χρόνο, κάτι που, όπως είπε, δείχνει ότι οι πρόνοιες που αφορούν τους εργαζομένους γίνονται σεβαστές. Αντίστοιχα, οι υποθέσεις που καταχωρίσθηκαν και αφορούν μη σεβασμό στην τήρηση των καθορισμένων από τη νομοθεσία αργιών, «μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού». 

«Η θέση μας είναι ότι μια διαφοροποίηση στους κανόνες της αγοράς, θα αποτελεί παλινδρόμηση, πισωγύρισμα. Ο κόσμος προχωρά». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η συζήτηση του θέματος κάθε τρεις μήνες, από τη στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή, «απλώς δημιουργεί κατασκευασμένη εντύπωση ότι όλα είναι ρευστά και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές. Δεν κάνει καλό στην αγορά και την οικονομία». 

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένη Κουζούπη, είπε ότι η Νομική Υπηρεσία, ως ο νομικός σύμβουλος της εκτελεστικής εξουσίας, λαμβάνει υπόψη την πολιτική της κυβέρνησης, και σε συνεργασία με το Υπουργείο θα αποτυπωθεί σε θεσμικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία, όπως διαμορφώθηκε από το 2015 και μετά. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα να καθορίσει η Βουλή το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς κάτι τέτοιο έχει απορριφθεί δικαστικώς από το Ανώτατο, με απόφαση που καθορίζει ότι αυτή είναι αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει νομικό κενό, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή, εκτός από τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα, δίνοντας τη δυνατότητα διαφοροποίησης του ωραρίου με διάταγμα. Όπως είπε, από το 2016 δεν υπάρχει σχετικό διάταγμα και επομένως το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί. 

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης υπέδειξε ότι η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης διατηρεί την αργία της Κυριακής και διερωτήθηκε γιατί η Κύπρος πρέπει να ενεργεί διαφορετικά από την πλειοψηφία. Ζήτησε επίσης, να τεκμηριωθεί κατά πόσο υπάρχει ενίσχυση του τζίρου με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου ή αν τελικά έγινε αναδιανομή της πίτας προς όφελος των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, που έχουν τη δυνατότητα να μένουν ανοιχτά τις Κυριακές. 

Είπε ότι και στο πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, καθώς αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων και είναι σημαντικό να μην οδηγούνται σε κλείσιμο. Ρώτησε αν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες ΜμΕ έχουν κλείσει εξαιτίας της πίεσης που δέχονται και ποια αντισταθμιστικά μέτρα προτείνει η Κυβέρνηση. 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου είπε ότι ο ΔΗΣΥ αισθάνεται την υποχρέωση να διασφαλίσει το εμπορικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. «Ο ΔΗΣΥ έπραξε ορθά και έχουμε απτά αποτελέσματα», είπε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που υπάρχουν παραβιάσεις της νομοθεσίας, υπάρχουν αρμόδιοι φορείς να χειριστούν το θέμα. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι μπορεί η συζήτηση του θέματος να πλήττει την ψυχολογία της οικονομίας, ωστόσο η προστασία των εργαζομένων είναι υψίστης προτεραιότητας για τον ΔΗΣΥ και ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις για το τι ισχύει σε σχέση με τις αμοιβές τις Κυριακές και τις αργίες. «Αν όντως υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται σωστά και φοβούνται να μιλήσουν ή να καταγγείλουν, να βρούμε τον τρόπο να το πράξουν, γιατί αυτό θα ήταν πισωγύρισμα σε άλλες εποχές που κανένας δεν το επιθυμεί», είπε. Πρόσθεσε ότι το περιβάλλον εξελίσσεται συνεχώς. «Στεναχωριέμαι όταν βλέπω μικρή επιχείρηση να κλείνει επειδή δυσκολεύεται τις Κυριακές. Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε σήμερα αυτό το περιβάλλον. Το να συζητήσουμε για επιστροφή δεν είναι κάτι που θεωρώ δόκιμο», είπε. 

, είπε ότι σε συνάντηση του Υπουργού με την ΠΟΒΕΚ τον Ιούνιο εκφράστηκε η πρόθεση για διάλογο για το θέμα και ρώτησε αν έγινε αυτός ο διάλογος ώστε να εξαχθεί η απόφαση της Κυβέρνησης. Πρόσθεσε επίσης ότι αναφορικά με το εμπορικό περιβάλλον, δεν εκφράζεται η ίδια ευαισθησία για θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως προκύπτουν και από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου έθεσε κυρίως το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται Κυριακή και ζήτησε να συνδεθεί με τη συζήτηση για τις άδειες από τρίτες χώρες. «Η οικονομία μας σε συγκεκριμένους τομείς χρειάζεται προσωπικό, τομείς που αποδεδειγμένα δεν υπάρχουν Κύπριοι ή Ευρωπαίοι πολίτες. Αυτός ο κλάδος, το εμπόριο, αν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες για εργαζόμενους, είτε μισθολογικά ή κίνητρα για να εργαστούν Κυριακές ή να περιορίσουμε τις Κυριακές και αργίες, είναι ένας κλάδος που θα υπήρχε ενδιαφέρον να στελεχωθεί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι πρέπει να επανακαθοριστούν τα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων. 

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούτας είπε ότι από τη μία συζητείται το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων όσων δουλεύουν Σαββατοκύριακα και αν τηρούνται οι νομοθεσίες. Από την άλλη, πρόσθεσε,  το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν μικρά καταστήματα που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν. Πρότεινε το ζήτημα να συζητηθεί στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα, καθώς έτσι δουλεύει η τριμερής συνεργασία στην Κύπρο. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: «Νέο» όχι ΥΠΕΡΓ για ωράριο καταστημάτων 

Stockwatch: Ξανανοίγουν το φάκελο ωραρίου καταστημάτων 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην