Επέκταση χρόνου αίτησης σε Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 

Οι περί Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σχέδιο Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας) Κανονισμοί του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η εξουσιοδότηση έκδοσης κανονισμών, οι οποίοι να προβλέπουν τη δυνατότητα χορήγησης δανείων που αφορούν ανακαίνιση κουζίνας, ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και 

(β) η θέσπιση νέων κανονισμών που αφορούν την επέκταση/διεύρυνση των υφιστάμενων σχεδίων και κριτηρίων του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών προς ικανοποίηση των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας και κατάργηση υφιστάμενων κανονισμών.  

Επέκταση χρόνου αίτησης σε Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών  

Την επέκταση της περιόδου κατά την οποία μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών υιοθέτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, σε μία μαραθώνια συνεδρίαση κατά την οποία ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση για το περιεχόμενο της πρότασης νόμου για τον Φορέα. 

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, το επόμενο διάστημα θα έχουν το δικαίωμα οι Βουλευτές και οι κοινοβουλευτικές ομάδες να καταθέσουν τροπολογίες και οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα έχουν χρονικό περιθώριο μίας εβδομάδας για να μελετήσουν το τροποποιημένο κείμενο. 

Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι η επιμήκυνση της περιόδου κατά την οποία μπορεί να υποβάλει κάποιος αίτηση στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ήταν ένα αίτημα της ομάδας του ΑΚΕΛ που υιοθετήθηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ενώ τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο και στο που κατατέθηκε στην Επιτροπής, το διάστημα υποβολής αίτησης στον Φορέα για επιδότηση επιτοκίου, μετά τη λήψη δανείου ήταν έξι μήνες, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή, παρατάθηκε σε 12 μήνες. 

«Υπήρχε και πρόνοια μέσα στην νομοθεσία», ανέφερε ακολούθως ο κ. Κέττηρος, «η οποία ακύρωνε βασικά τον σκοπό της νομοθεσίας για την είσπραξη του τέλους του 0,4% για την απώλεια χρήσης», εξηγώντας ότι άρθρο της νομοθεσίας έδινε το δικαίωμα στον Φορέα να διαθέτει αυτά τα λεφτά για σκοπούς σύναψης δανείων. «Αυτό το άρθρο που υπήρχε στην νομοθεσία διαγράφηκε επίσης με ομόφωνα την απόφαση των μελών της Επιτροπής», σημείωσε. 

Σε ερώτηση αν αναμένεται να υπάρξουν πολλές τροπολογίες επί του τελικού κειμένου, ο κ. Κέττηρος είπε ότι όσον αφορά το ΑΚΕΛ θα έχει κάποιες ακόμα τροπολογίες. Εξέφρασε την άποψη, όμως, ότι αυτό δε θα καθυστερήσει περισσότερο την ψήφιση της νομοθεσίας. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Μεγαλώνει το περιθώριο για αιτήσεις επιδότησης επιτοκίου

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα