Εντός πενταετίας νέα Δικαστήρια Λευκωσίας, διαβούλευση για Εποπτική Αρχή και χειρισμοί Αστυνομίας στην Ι.Μ. Αββακούμ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/03/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

Ανάγκη ανέγερσης νέων Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη άμεσης ανέγερσης νέων Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας.

Εντός πενταετίας τα νέα Επαρχιακά Δικαστήρια Λευκωσίας, είπε ο Α. Βαφεάδης

Εντός πενταετίας αναμένεται η ολοκλήρωση της ανέγερσης των νέων Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, παρουσία και του Υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτσιώτη.

Στην αρχική τοποθέτησή του ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Χαρτσιώτης έκανε λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ανέγερσης του νέου κτηρίου των δικαστηρίων, έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εργασίες (αρχαιολογική έρευνα, έρευνα για εκρηκτικές ύλες, κυκλοφοριακή μελέτη), ενώ έχει γίνει και μία καταρχήν κοστολόγηση του έργου.

Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Μεταφορών έχει εγκύψει με προσοχή στο θέμα, ιδιαίτερα ως προς το ζήτημα διάνοιξης δεύτερης διόδου πρόσβασης μέσω του παρακείμενου στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ είχε ήδη επαφές και με το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι το έργο αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου για εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης και στάθηκε στο πρόβλημα που δημιουργείται λόγω μεγάλης προσέλευσης του κοινού (900 αυτοκίνητα την ημέρα) και την συνεπαγόμενη απαίτηση για χώρους στάθμευσης και μέτρα ασφαλείας.

Αναφέρθηκε επίσης σε αρχική πρόνοια ενός περάσματος για τα νέα κτίρια, η οποία δημιούργησε ωστόσο ζήτημα πρόσβασης υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, ενώ δεν ήταν εφικτή η διάνοιξη δεύτερης διόδου πρόσβασης λόγω ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εν αναμονή της μετακίνησης των εγκαταστάσεων.

Συμπλήρωσε εντούτοις ότι έχουν εντοπιστεί δύο άλλες λύσεις για το ζήτημα, ενώ έχει προχωρήσει και η υπόθεση μετακίνησης κτηρίων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, γεγονός που, όπως είπε, επιτρέπει στο Υπουργείο να προχωρήσει με τις υπόλοιπες εργασίες για την υλοποίηση του έργου.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Βαφεάδης έκανε λόγο για επικαιροποίηση του προϋπολογισμού με στόχο τη μείωση του κόστους, συζήτηση με το Τμήμα Πολεοδομίας για προσαρμογή των σχεδιασμών και προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών είπαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για μετακίνηση κτηρίων του στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις.

Η εκπρόσωπος της Δικαστικής Υπηρεσίας εξέφρασε ετοιμότητα για συμβολή στην έναρξη ανέγερσης του νέου κτηρίου, το οποίο χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της μεταρρύθμισης στον τομέα της δικαιοσύνης, καθώς οι προσλήψεις προσωπικού και δικαστών προσκρούουν στο κτιριακό.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε σημαντική παράμετρο την ανέγερση νέου κτιρίου, προσθέτοντας ότι έχει εγκριθεί αίτημα δέσμευσης πόρων από τον Ιούνιο του 2022.

Εκπρόσωπος του Δήμου Λευκωσίας εξέφρασε την ικανοποίηση των δημοτικών αρχών για την παραμονή δικαστηρίων τον ιστορικό τους χώρο, ενώ ικανοποίηση εξέφρασε και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος μέσω του Προέδρου του Μιχάλη Βορκά, ο οποίος χαρακτήρισε αναγκαία την επικοινωνία με τον σύλλογο για τις λεπτομέρειες του νέου κτηρίου προς ικανοποίηση των αναγκών δικηγόρων και την πρόληψη προβλημάτων.

Από την πλευρά των μελών της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ρώτησε αν το ανοικτό ζήτημα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενδέχεται να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ενώ ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το κυκλοφοριακό και ρώτησε αν λόγω γειτνίασης με την πράσινη γραμμή υπάρχουν αντιδράσεις για το ύψος των κτιρίων.

Απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι υπάρχουν τρεις εναλλακτικές λύσεις για το ζήτημα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στο έργο.

Αναφορικά με το κυκλοφοριακό, είπε ότι αρχική συγκοινωνιολογική μελέτη θα πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα της πράσινης μετάβασης και της μείωσης των ρύπων. Προσέθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο, το κοινό θα πρέπει να διαθέτει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης ώστε ο αριθμός των 900 αυτοκινήτων να μειωθεί, να υπάρξει συνδυασμός δημοσίων μεταφορών, διάθεση γραμμών προς τα δικαστήρια και αναθεώρηση όλου του δικτύου επιβατικών μεταφορών για ταυτόχρονη ικανοποίηση αναγκών για προσωπικό και επισκέπτες.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί σχετικά με τη διαχείριση των αυτοκινήτων στην περιοχή των νέων δικαστηρίων έχουν επιλυθεί και πλέον μπορούν να ξεκινήσουν τα επόμενα στάδια, δηλαδή η διεξαγωγή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και ακολούθως η προσφοροδότηση για να ξεκινήσει η υλοποίηση.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα που προέκυψε με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ποιες εναλλακτικές επεξεργάζεται το Υπουργείο, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι οι αρχικές απαιτήσεις προέβλεπαν την παραχώρηση 900 θέσεων στάθμευσης με πρόσβαση μέσω δύο μόνο λωρίδων, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αν δεν δημιουργείτο και δεύτερο σημείο πρόσβασης.

Αυτή η δεύτερη πρόσβαση ήταν αναγκαστικά μέσω των εγκαταστάσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ορισμένα κτίρια εκ των οποίων έπρεπε πρώτα να μετακινηθούν για να δοθεί δεύτερο σημείο πρόσβασης, συμπλήρωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως έχουν εντοπιστεί εναλλακτικές λύσεις, κάτι που επιτρέπει την συνέχεια του έργου ανεξαρτήτως εξέλιξης με τις εγκαταστάσεις της ειρηνευτικής δύναμης, η οποία κινείται παράλληλα.

Σε ερώτηση αν ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι λόγω της δραστηριότητας του κατοχικού καθεστώτος στη Νεκρή Ζώνη και αν θα αποφευχθεί η κατασκευή ψηλού κτηρίου στην περιοχή, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι ήδη υπάρχει στον χώρο συγκρότημα με συγκεκριμένο ύψος και πως αν το νέο κτήριο διατηρήσει τα ίδια ύψη δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Ερωτηθείς επίσης αν υπήρξε αντίδραση από το κατοχικό καθεστώς για τη μετακίνηση του στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είτε αμφισβήτηση της Νεκρής Ζώνης, είπε ότι δεν έχει καμία τέτοια ενημέρωση.

Σε άλλη ερώτηση για το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο έργο κόστους 100 εκατ. ευρώ, με τις κατασκευαστικές εργασίες να απαιτούν δύο με τρία χρόνια και μαζί με τις διαδικασίες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και της προσφοροδότησης αναμένεται να φτάσουν τα 4-5 χρόνια.

Ερωτηθείς αν οι χώροι στάθμευσης θα είναι υπόγειοι ή υπέργειοι, ο Υπουργός είπε ότι το ζήτημα των χώρων στάθμευσης θα πρέπει να μελετηθεί υπό το φως των δεσμεύσεων της χώρας για την πράσινη μετάβαση ούτως ώστε αυτοί οι χώροι να μπορούν στο μέλλον να αξιοποιηθούν και από τις δημόσιες μεταφορές από τη στιγμή που θα μειωθεί ο αριθμός των αυτοκινήτων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κοινοβουλευτικός Εκρόσωπος ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι από τη σημερινή συζήτηση διαφάνηκε ότι η υπόθεση των νέων κτηρίων μπορεί να έχει θετική έκβαση, με βάση την ενημέρωση που έλαβε η Επιτροπή από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών.

Προσέθεσε πως σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι δύο Υπουργοί στα μέλη της επιτροπής, το έργο ενδέχεται να περατωθεί μετά από περίπου τέσσερα χρόνια με κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι οι συζητήσεις που έγιναν και συνεχίζονται με τα Ηνωμένα Έθνη για προβλήματα που σχετίζονταν με διόδους προσέλευσης του κοινού και των εντεταλμένων από τον νόμο στο δικαστήριο θα έχουν αίσια κατάληξη.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η μεγάλη επένδυση στη δικαιοσύνη, αλλά και στη Λευκωσία», τόνισε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας πως η Επιτροπή Νομικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις ενέργειες αλλά και ενδεχόμενες παραλείψεις σε σχέση με την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για να αποκτήσει και η Λευκωσία ένα δικαστικό μέγαρο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι συζητείται εδώ και πολλά χρόνια στην επιτροπή η αυτονόητη ανάγκη για ύπαρξη αξιοπρεπών Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας, συμπληρώνοντας πως με βάση τα πρακτικά της Βουλής κατά την προηγούμενη δεκαετία, οι τότε αρμόδιοι Υπουργοί σε διαδοχικές συνεδριάσεις έδιναν διαβεβαιώσεις ότι επίκειτο η έναρξη εργασιών και η ολοκλήρωση των έργων. Συμπλήρωσε ότι το 2015, συζητώντας τους προϋπολογισμούς, λέχθηκε από τον τότε Υπουργό ότι προχωρά το θέμα της ανέγερσης του κτηρίου των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας.

«Έχουμε 2024, προφανώς κάποιοι που δεσμεύονταν εύκολα αποδεσμεύτηκαν, αλλά σήμερα καταγράφηκε μια προσπάθεια να υπερπηδηθούν τα προβλήματα, μακάρι όντως να υπερπηδηθούν διότι δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν να έχουμε τέτοια δικαστήρια και σίγουρα δεν είναι δίκαιο για όλους τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να αναγκάζονται να εργάζονται σε τέτοιους χώρους ή για τους πολίτες να τους επισκέπτονται», είπε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα.

Απόφαση για σύσταση Ενιαίας Εποπτικής Αρχής

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.

Διαβούλευση Κυβέρνησης-Δικηγορικού Συλλόγου για Εποπτική Αρχή ζητά η Επ. Νομικών

Τη διεξαγωγή διαβούλευσης μεταξύ της Κυβέρνησης και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το ζήτημα της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής ζήτησε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του συλλόγου σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι τα μέλη της ενημερώθηκαν από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο για την υπό εκκόλαψη Ενιαία Εποπτική Αρχή, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει συνεδρία στην οποία θα παρίστανται μεταξύ άλλων και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα περαιτέρω.

«Σίγουρα ο καθένας μας έχει τη δική του άποψη, σίγουρα πρέπει να υπάρχει εποπτεία σε όλα τα επίπεδα, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά βασικές κόκκινες γραμμές. Πρέπει να βρεθεί μία κατάσταση πραγμάτων η οποία και να εφαρμόζει στην πράξη τα μεγάλα ζητούμενα, τη λογοδοσία και την εποπτεία, αλλά και να μην παραβιάζει π.χ. το απόρρητο οποιουδήποτε επαγγελματία δικηγόρου», σημείωσε. Όταν και εφόσον βρεθεί ενώπιον της επιτροπής η συγκεκριμένη νομοθεσία, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την Κυβέρνηση και πως βρέθηκαν προ τετελεσμένων, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι αν και εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο η Επιτροπή καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Μιχάλης Βορκάς είπε στις δικές του δηλώσεις ότι η διαφωνία του συλλόγου με την απόφαση της Κυβέρνησης δεν αφορά την ίδρυση ρυθμιστικού οργάνου που θα συντονίζει, θα καθοδηγεί και θα βοηθά και τις υπόλοιπες εποπτικές αρχές κατά κλάδο να εργάζονται σωστά και να παράγουν σωστά αποτελέσματα ώστε να μην εκτίθεται η κυπριακή πολιτεία.

Σημείωσε ωστόσο ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ως εποπτική αρχή, όπως λειτουργεί από το 2007 με τη θέσπιση νόμου περί παρεμπόδισης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεν μπορεί να καταργηθεί και δεν μπορεί να της αφαιρεθούν αρμοδιότητες καθώς κάτι τέτοιο θα έρθει σε σύγκρουση με την καθιερωμένη αρχή της εμπιστευτικότητας στην επικοινωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.

«Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα νιώθει την αναγκαία ασφάλεια όταν ξέρει πως η εκτελεστική εξουσία θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγξει την επικοινωνία του με τον δικηγόρο του. Αυτό θα έρθει σε σύγκρουση με καθιερωμένες αρχές δικαίου και με τα όσα ισχύουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο κ. Βορκάς.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η διαφωνία του συλλόγου θέτει ζητήματα διαφάνειας, ο Πρόεδρος του ΠΔΣ είπε ότι η παρανομία μπορεί να εντοπιστεί κάλλιστα μέσα από τους ελέγχους του συλλόγου και να προβληθεί και να καταγγελθεί και στις αρμόδιες αρχές.

Συμπλήρωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει εκείνος ο εποπτικός μηχανισμός ο οποίος θα δώσει τη βοήθεια και θα συντονίσει όλες τις εποπτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Ο κ. Βορκάς είπε επίσης ότι ο ΠΔΣ διαφωνεί με τα όσα συζητούνται σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την ύπαρξη ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους 50 μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής διοικητικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν να διαχωρίζονται τα 50 μεγαλύτερα γραφεία από τα υπόλοιπα, όπως δεν μπορεί να γίνει δεκτό να τίθενται όρια και αριθμοί στους πελάτες που θα μπορεί να εξυπηρετεί μια εταιρεία παροχής διοικητικών υπηρεσιών.

Ερωτηθείς αν ο σύλλογος προτίθεται να προβεί σε διαβήματα, ο κ. Βορκάς είπε ότι έχουν κληθεί από το Υπουργείο Οικονομικών στις 22 Μαρτίου με σκοπό να ενημερωθούν και κατ’ ιδίαν για το τι ακριβώς προωθείται από πλευράς του Υπουργείου, παρά το ότι γνωστοποίησε τις θέσεις του πρόσφατα και γραπτώς, προσθέτοντας ότι ο ΠΔΣ θα ακούσει τι έχει να πει το Υπουργείο και θα πάρει τις ανάλογες αποφάσεις.

Σε ερώτηση αν προηγήθηκε κάποια διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βορκάς είπε ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ότι χωρίς διαβούλευση δεν μπορούν να προωθηθούν νομοσχέδια στη Βουλή και πως θα φανεί στις 22 του μηνός αν εκείνο που επιθυμεί το Υπουργείο Οικονομικών είναι διαβούλευση ή όχι.

«Έχουμε εξηγήσει τις θέσεις μας στην Επιτροπή Νομικών, φαίνονται να γίνονται αντιληπτές και ότι εξετάζονται με σοβαρότητα», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Ανεβάζει τους τόνους ο ΠΔΣ – «Παραπλανεί το ΥΠΟΙΚ»

Stockwatch: Μετωπική επίθεση ΠΔΣ – «Προωθούν δημιουργία των Big 50»

Θέμα χειρισμών Αστυνομίας στην Ι.Μ. Αββακούμ στην Επ. Νομικών, με διαφωνία ΕΛΑΜ

Αυτεπάγγελτο θέμα για ενημέρωση αναφορικά με τους χειρισμούς της Αστυνομίας Κύπρου σε σχέση με τη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι ενέγραψε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ύστερα από πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ κατά τη συνεδρία της επιτροπής.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι όλα τα θέματα που αιτούνται βουλευτές και πολιτικές ομάδες εγγράφονται όταν και εφόσον έχουν άμεση συνάφεια με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής και σε αυτό το πλαίσιο ενεγράφη και το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, όπως είπε, θα συζητηθεί εφόσον περατωθούν οι αστυνομικές ανακρίσεις.

«Δική μου εισήγηση είναι να συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών, ούτως ώστε με σοβαρότητα να τοποθετηθούν όλοι οι προσκεκλημένοι για να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, μακριά από τον όποιο λαϊκισμό ή την όποια τοποθέτηση που θα εκφεύγει της ουσίας», τόνισε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να περάσουμε από τα μεγάλα λόγια στα έργα και πως μέσα από τη σύνθεση μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο.

Ερωτηθείς αν το θέμα ενεγράφη με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη με εξαίρεση την αρνητική τοποθέτηση του ΕΛΑΜ και επανέλαβε ότι η Επιτροπή Νομικών δεν αρνήθηκε ποτέ την εγγραφή θέματος εάν και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις.

Σε ερώτηση αν η εγγραφή του θέματος συνιστά παρέμβαση στα ζητήματα της Εκκλησίας, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι η Βουλή δεν προτίθεται να παρέμβει σε οποιαδήποτε θέματα αφορούν την Εκκλησία, όπως δεν επιθυμεί και η Εκκλησία να παρεμβαίνει σε θέματα που αφορούν τη Βουλή. «Είναι δύο θεσμοί με ξεχωριστούς, διακριτούς ρόλους και είμαι σίγουρος ότι αυτοί οι ρόλοι θα παραμείνουν διακριτοί και στο μέλλον», σημείωσε επί του θέματος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε από την πλευρά του ότι το θέμα ενεγράφη μετά από πρωτοβουλία του κόμματος στη βάση πεποίθησης ότι προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τους χειρισμούς της Αστυνομίας και ότι θα πρέπει κατά συνέπεια να ασκηθεί κοινοβουλευτικός έλεγχος. 

«Τις διαδικασίες, τον τρόπο και τα υπόλοιπα, υπάρχει κανονισμός της Βουλής, υπάρχουν δικαιώματα του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής, θα τα δούμε συγκροτημένα και συλλογικά», συμπλήρωσε ο κ. Δαμιανού.

Σημείωσε επίσης ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες το ΑΚΕΛ λάμβανε σοβαρή πληροφόρηση για έργα και ημέρες, που αφορούν και την εμπλοκή της Αστυνομίας στη θλιβερή, όπως τη χαρακτήρισε, υπόθεση της Μονής. 

«Επειδή γίνονται τοποθετήσεις και από αρμόδιους Υπουργούς και από αρμόδιους αρχηγούς Αστυνομίας, η προειδοποίηση είναι η εξής: να είναι έτοιμοι την επόμενη που θα ξετυλιχτεί το κουβάρι να τεκμηριώσουν αυτά που λένε σήμερα», τόνισε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του επιθυμεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία είναι πολύ σοβαρή και έχει ταλαιπωρήσει μεγάλο αριθμό πολιτών και πιστών, στη βάση της αρχής ότι ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, είτε φορά ράσα, είτε κουστούμια, είτε φόρμες εργασίας.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε με τη σειρά του ότι το κόμμα του έχει διαφωνήσει με την εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή, καθώς θεωρεί ότι οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί και η Βουλή δεν είναι αυτή τη στιγμή σε στάδιο να εξετάσει εκκλησιαστικά ζητήματα αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα.

«Όσοι δήθεν ενδιαφέρονται για την κάθαρση της Εκκλησίας, και αν αυτό πραγματικά τους ενδιέφερε, θα περίμεναν να ολοκληρωθούν οι έρευνες και όχι να βιάζονται να μιλήσουν. Η προσπάθεια την οποία βλέπουμε εμείς ξεκάθαρα είναι να πλήξουν τον θεσμό της Εκκλησίας, της Ορθοδοξίας, της πίστης μας και δεν είναι δυνατόν σε καμία περίπτωση ως ΕΛΑΜ να δεχτούμε ότι το ΑΚΕΛ απέκτησε ξαφνικά ευαισθησία και ενδιαφέρον για τα θέματα της Εκκλησίας μας. Θυμίζω ότι είναι το ίδιο κόμμα το οποίο σε κάθε περίπτωση χειροκροτεί και αποθεώνει τον καθηγητή Γαβριήλ, ο οποίος προσβάλλει την Εκκλησία, και είναι το ίδιο κόμμα, το οποίο ζήτησε την κατάργηση της προσευχής και των θρησκευτικών από τα σχολεία μας», συμπλήρωσε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Σκάνδαλο εκκλησίας: Δεύτερο θέμα στη Βουλή και πολιτικές διαστάσεις

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νομού:

Ο περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Απονομής της Δικαιοσύνης (Ποικίλαι Διατάξεις) Νόμου, ώστε να υπάρχει νομική σαφήνεια ως προς τη δικαιοδοσία και εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ως προς τον τρόπο άσκησης της δικαιοδοσίας του και ως προς τη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέτασε σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η παροχή δυνατότητας στον Αρχηγό της Αστυνομίας, κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να διορίζει οποιοδήποτε μέλος της Αστυνομίας Κύπρου ως εξειδικευμένο μέλος της, αναλόγως των προσόντων και της πείρας του.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέτασε σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, Νόμου, ώστε να καταστεί δυνατή, για περίοδο που δεν υπερβαίνει την 1η Ιανουαρίου 2026, η κράτηση παιδιών που καταδικάζονται σε ποινή κράτησης σε ειδικό χώρο κράτησης εντός φυλακών μέχρι την έναρξη λειτουργίας χώρου κράτησης παιδιών.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση.

Οι περί Φυλακών – Θέση Αρχιδεσμοφύλακα (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Οι περί Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας – Θέση Νομικού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση των κανονισμών στην Ολομέλεια του σώματος προς έγκριση.

Τέλος, η Υποεπιτροπή της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Εξέταση Κανονισμών που αφορούν Σχέδια Υπηρεσίας, εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς:

Οι περί Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Μέση Εκπαίδευση – Θέση Καθηγητή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Οι περί Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας – Θέση Νομικού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Οι περί Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου – Θέση Εκτελεστικού Διευθυντή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024

Η Υποεπιτροπή αποφάσισε την προώθηση στην Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τοποθέτηση και λήψη τελικής απόφασης.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα