Έκθεση από ΓΕ για μητρώο πραγματικών δικαιούχων και μείωση προστίμου για ετήσιες εκθέσεις στα €150

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 30/01/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Υποβολή στοιχείων τελικών δικαιούχων (UBO) 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα μετά την απόφαση του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας για τον τρόπο υποβολής των στοιχείων των τελικών δικαιούχων (UBO), καθώς και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νομικά πρόσωπα στο Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας. 

Έκθεση από ΓΕ για το μητρώο πραγματικών δικαιούχων  

Έκθεση από τον Γενικό Ελεγκτή αναφορικά με το σύστημα μηχανογράφησης του μητρώου πραγματικών δικαιούχων που τηρείται από τον Έφορο Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των ελλείψεων που παρατηρούνται στο σύστημα μηχανογράφησης του μητρώου πραγματικών δικαιούχων που τηρείται από τον Έφορο Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας και στο ζήτημα που προκύπτει από την απαίτηση του Εφόρου για καταχώριση ετήσιων εκθέσεων πέραν των έξι ετών. 

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι έθεσαν θέμα και απαίτηση προς τον Γενικό Ελεγκτή να ετοιμάσει έκθεση για τι έχει συμβεί «και έχουμε οδηγηθεί σε αυτή την μαντάρα, την περιπέτεια όλη και βάλαμε επιβαρύνσεις στην οικονομία και βγάλαμε πρόσθετα και ένα κακό όνομα για τον τόπο». 

«Άρα, λοιπόν, θα πρέπει και οφείλει ο Γενικός Ελεγκτής να ετοιμάσει έκθεση πώς έχει γίνει αυτό το μηχανογραφικό πρόγραμμα, ποιοι ήταν οι όροι εντολής που δόθηκαν και στο τέλος της ημέρας απαιτήσαμε να κάτσουν μαζί με τους φορείς, μαζί με όλους εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στο πεδίο να ανταλλάξουν κάποιες απόψεις. Δεν απαγορεύεται να συζητούν με την κοινωνία των πολιτών και με τους εμπλεκόμενους φορείς όταν ετοιμάζεται μια ψηφιοποίηση. Στην περίπτωση που δεν τους ακούμε, έχουμε αυτά τα ευτράπελα, τα οποία μας οδήγησαν σε αυτή την περιπέτεια», πρόσθεσε.    

Παρουσιάζονται, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, όντως προβλήματα ακόμη. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις του είπε ότι αυτό που έγινε με το Μητρώο των πραγματικών δικαιούχων δεν θα πέσει στα μαλακά. 

«Έχουμε ζητήσει και έχει εγγραφεί το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου. Έχουμε ζητήσει σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής να γίνει έκθεση από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας για να δούμε ακριβώς ποιος φταίει, πού πήγαν τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, όταν δηλαδή δημιουργήσαμε μια προσωρινή πλατφόρμα, λειτούργησε για κάποια χρόνια και ξαφνικά 6 μήνες πριν την 31 Δεκεμβρίου 2023, το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών ανακοίνωσε ότι όλα τα στοιχεία των χιλιάδων εταιρειών που είχαν περαστεί στη πλατφόρμα αυτή δεν μπορούσαν να περαστούν, αν είναι δυνατόν, εν έτη 2023, στο νέο ηλεκτρονικό Μητρώο το οποίο είχε δημιουργήσει», πρόσθεσε. 

Για να δημιουργηθούν, συνέχισε, όλα αυτά τα προβλήματα που προέκυψαν στην οικονομία, όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον επιχειρηματικό κόσμο, όλη αυτή η αναστάτωση. 

«Αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Επιτροπής Εμπορίου μετά από τις φοβερές πιέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, του ΣΕΛΚ , πιθανότατα σήμερα να μην είχαμε λύση. Σημειώνω βεβαίως και τη θετική στάση του Υπουργού Εμπορίου, στην τελευταία συνεδρία, με την οποία ουσιαστικά δεν κάλυψε την Έφορο Εταιρειών. Είπε τα πράγματα με το όνομα τους. Έδωσε παράταση μέχρι 31 Μαρτίου. Αναμέναμε επίσης τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία όντως ολοκληρώθηκε μέχρι την ημέρα που είχαμε δώσει ως περιθώριο», συμπλήρωσε. 

Είπε, επίσης, ότι με ικανοποίηση σήμερα άκουσαν στην Επιτροπή Εμπορίου ότι κυκλοφόρησε χθες μια κανονιστική διοικητική πράξη, η οποία λέει ότι δίνεται παράταση μέχρι 31 Μαρτίου 2024 για να υποβληθούν τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων όλων των εταιρειών και κυρίως ότι θα επιστραφούν όλα τα πρόστιμα που έχουν εισπραχθεί στις εταιρείες και δεν θα υποβληθούν άλλα μέχρι τις 31 Μαρτίου. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, σε δηλώσεις του είπε ότι «τα έχουν κάνει μαντάρα». 

«Ευτυχώς υπάρχει η παραδοχή και ενημερωθήκαμε σήμερα στην Επιτροπή ότι θα προχωρήσουν με επιστροφή των όποιων προστίμων και ταυτόχρονα θα ισχύει η παράταση 31.3.2024 για την υποβολή και επιβεβαίωση των στοιχείων αυτών. Από εκεί και κάτω, εμείς δεν θα σταματήσουμε εκεί. Το έχω αναφέρει σήμερα στην Επιτροπή ότι θα συνεχίσει η όλη συζήτηση μετά από έκθεση που έχουμε ζητήσει από τον Γενικό Ελεγκτή, ιδιαίτερα όσον αφορά το στήσιμο αυτής της ενδιάμεσης πλατφόρμας, που μας έφερε στο συμπέρασμα ότι έγινε πολύ σύντομα, μέσα σε 10 μέρες, όπως ακούστηκε την περασμένη φορά στην Επιτροπή και τελικά δεν εξυπηρέτησε απολύτως τίποτε», κατέληξε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Επίσημη οδηγία για επιστροφή προστίμων μητρώου εταιρειών 

Μέτρα στήριξης κοινοτήτων που επηρεάζονται από τον σταθμό Δεκέλειας 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη επαναξιολόγησης των αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης των κοινοτήτων που επηρεάζονται από τη συνέχιση της λειτουργίας του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Δεκέλεια.  

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της, Κυριάκος Χατζηγιάννη, είπε ότι αποτελεί ένα πρόβλημα ο τρόπος λειτουργίας των μονάδων της ΑΗΚ εκεί. 

«Είναι τόσο ρυπογόνος όσο πουθενά αλλού στην Κύπρο και ως εκ τούτου έχουμε κάθε υποχρέωση ως πολιτεία και ως καταναλωτές να συνδράμουμε μέσα από αντισταθμιστικά έργα για αυτές τις τεράστιες συνέπειες που έχει η ρύπανση στους κατοίκους της περιοχής. Είναι ουσιαστικά εντός κατοικημένης περιοχής που λειτουργά ο σταθμός της ΑΗΚ σε αντίθεση ακόμα και με την περίπτωση του Βασιλικού όπου οι κατοικημένες περιοχές είναι σχετικά πολύ πιο απόμακρες», πρόσθεσε. 

Άρα, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, η ΑΗΚ οφείλει το συντομότερο δυνατόν να έρθει να αντισταθμίσει μέτρα και για όλη την περίοδο από το 2019 και μετά και για την περίοδο στην οποία ανανεώνεται η λειτουργία της. 

«Μέχρι να μπουν ακόμα πρόσθετες τουρμπίνες, οφείλει η ΑΗΚ να έρθει με σχέδια αντισταθμιστικά, που να αποκαθιστά το δίκαιο των κατοίκων, το δίκαιο των κοινοτήτων της περιοχής», πρόσθεσε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, σε δηλώσεις του είπε ότι οι κοινότητες της Ορμήδειας και της Ξυλοτύμπου και άλλες κοινότητες υποφέρουν και υποβαθμίζεται αισθητά η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής από τη λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της ΑΗΚ στη Δεκέλεια. 

«Από τη στιγμή που για λόγους δημόσιου συμφέροντος και εθνικής επάρκειας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κλείσει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ζητήσαμε να έχουν αντιστάθμισμα οι κοινότητες σε αυτή την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Κάποια οικονομικά μέτρα, ούτως ώστε να γίνουν κοινωφελή έργα στις κοινότητες τους για να αντισταθμίσουν αυτή την υποβάθμιση που υφίσταται όλο αυτό το διάστημα», συμπλήρωσε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι το πλαίσιο της συζήτησης επικεντρώθηκε στα αντισταθμιστικά μέτρα, που θα πρέπει να λαμβάνουν οι γειτνιάζουσες κοινότητες Ορμήδειας και Ξυλοτύμπου. 

«Προφανώς και η λύση στη ρύπανση δεν είναι η παροχή αντισταθμιστικών, αλλά θα πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός θα έπρεπε να λειτουργήσει μέχρι το 2019 και από το 2019 μέχρι το 2023 με 18.000 ώρες, αντ΄ αυτού έχει λειτουργήσει για πολύ περισσότερες ώρες, στην ουσία κανείς δεν έχει βάλει φραγμό στις ώρες λειτουργίας και πήρε και παράταση για τη λειτουργία μέχρι το 2029. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι έχει να κάνει με την ενεργειακή επάρκεια του κράτους η λειτουργία του σταθμού. Πάρα ταύτα δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι εκείνη η περιοχή παραμένει εγκλωβισμένη εδώ και δεκαετίες λόγω της ύπαρξης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού και ναι μεν η παροχή αντισταθμιστικών μέτρων δεν είναι η λύση στο πρόβλημα», πρόσθεσε. 

Η ολοκληρωτική λύση, συνέχισε, είναι το κλείσιμο του σταθμού, αλλά θα πρέπει και οι κοινότητες να πάρουν εκείνα τα αντισταθμιστικά, που δικαιούνται ως εξισορρόπηση της υποβάθμισης και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, αλλά και του εγκλωβισμού τους όσον αφορά την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής. 

«Θα αναμένουμε και από την ΑΗΚ αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες να συντονιστούν και να συνεννοηθούν με τις Τοπικές Αρχές για να μπορέσει να υπάρξει μια λύση στο όλο ζήτημα», σημείωσε.    

Ο Βουλευτής της ΔΗ.ΠΑ.-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμενων, Μιχάλης Γιακουμή, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν εξετάσει την επαναξιολόγηση των αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης κοινοτήτων που γειτνιάζουν με τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στη Δεκέλεια. 

«Είναι ένα αίτημα το οποίο είναι δίκαιο, το οποίο εμείς στηρίζουμε και πρέπει να το δούμε στη βάση του τελευταίου νόμου που ψηφίσαμε για αντισταθμιστικά μέτρα από έργο ΑΠΕ στην περιοχή του Βασιλικού, όπου κάθε χρόνο παίρνουν αντισταθμιστικά μέτρα ένα χρηματικό ποσό από αυτά τα έργα των ΑΠΕ στις συγκεκριμένες περιοχές», πρόσθεσε. 

Πρέπει, είπε, να γίνει κάτι αντίστοιχο και με τον συγκεκριμένο ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό αφού έχει γίνει η επέκταση του μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το 2029. 

«Μιλούμε για ένα ρυπογόνο σταθμό» και οι κάτοικοι πρέπει να έχουν ένα αντισταθμιστικό, «που σίγουρα είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η πολιτεία και αν δεν μπορεί να γίνει μέσω της Κυβέρνησης θα δούμε νομοθετικά πώς μπορούμε να το κάνουμε, αφού το κάναμε και την προηγούμενη φορά στην περιοχή του Βασιλικού», κατέληξε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα για περιοχή Δεκέλειας 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε το ανώτατο όριο της συνολικής χρηματικής επιβάρυνσης που δύναται να επιβληθεί σε εταιρεία που παραλείπει να παραδώσει την ετήσια έκθεσή της στον Έφορο Εταιρειών εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας να μειωθεί από πεντακόσια ευρώ (€500) σε εκατόν πενήντα ευρώ (€150). 

Μείωση προστίμου για ετήσιες εκθέσεις στα €150  

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι κατέληξαν για την επιβολή προστίμων ή τη μείωση του προστίμου από τα €500 στα €150 στην περίπτωση που μια εταιρεία καθυστερεί να υποβάλει τις ετήσιες εκθέσεις. 

«Είναι μια παραδειγματική ποινή. Ένα παραδειγματικό πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να επιχειρεί μια τιμωρία, μια αμέλεια ή ένα λάθος λόγω αδυναμίας, ακόμα και χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε αδυναμία, να ερχόμαστε με πρόστιμα εξολοθρευτικού χαρακτήρα. Νομίζω ότι αυτό το ύφος, αυτό το στυλ διακυβέρνησης θα πρέπει να παύσει να εφαρμόζεται από πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας είτε αυτό ονομάζεται Κυβέρνηση είτε αυτό ονομάζεται διοίκηση», σημείωσε. 

Ανέφερε, παράλληλα, ότι θεωρούν πως το πρόστιμο των €150 είναι υπεραρκετό για να παραδειγματίζονται οι επιχειρήσεις έγκαιρα να υποβάλουν τις υποχρεώσεις τους, τις ετήσιες εκθέσεις. 

«Καμία άλλη έκπτωση δεν γίνεται μέσα από αυτή την πρόταση νόμου ως προς τις ευρύτερες υποχρεώσεις των εταιρειών. Άρα, λοιπόν το θέμα πάει στην Ολομέλεια», πρόσθεσε.   

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις του είπε πως «το συντομότερο δυνατόν πρέπει να εξεταστεί ξανά η σχετική πρόταση νόμου, να γίνουν αλλαγές στον νόμο γιατί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία ταλαιπωρούν τον κόσμο».        

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, σε δηλώσεις του είπε ότι παραμένουν σοβαρά ζητήματα σε ό,τι αφορά τόσο την απαίτηση από πλευράς του Τμήματος του Εφόρου Εταιρειών για στοιχεία που φτάνουν μέχρι και τα 20 χρόνια (τις ετήσιες εκθέσεις), όπου εταιρείες είτε δεν βρίσκουν τις αποδείξεις είτε κάποιοι που τις έχουν αποδεικνύουν ότι όντως ήταν λανθασμένες οι επιτροπές που έχουν πάρει και δυστυχώς αυτά τα στοιχεία ενώ θα έπρεπε να τα είχε το Τμήμα Εφόρων Εταιρειών, την ίδια στιγμή όταν παίρνει αυτές τις αποδείξεις διαγράφει οποιαδήποτε απαίτηση του. 

«Αυτό το θεωρούμε ότι είναι εντελώς άδικο γιατί δεν μπορεί να ζητά προγενέστερα στοιχεία την στιγμή που έχουν ήδη υποβληθεί στοιχεία των τελευταίων 6 μηνών. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι και αυτό το θέμα από πλευράς των λειτουργών που είχαν παραστεί σήμερα να βρίσκει κάποια οδό για επίλυση. Αναμένουμε να δούμε πρακτικά μέτρα και ενημέρωση τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Στην Ολομέλεια πρόταση για μείωση προστίμου εταιρειών

Ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να εφαρμόζει σχέδια χορηγιών τα οποία προβλέπουν τη δυνατότητα επιχορήγησης από το εν λόγω ταμείο μέρους ή όλου του ποσού της επένδυσης στην οποία αφορούν και την υποχρέωση επιστροφής μέρους ή όλου του ποσού αυτού από τον λήπτη της χορηγίας προς το εν λόγω ταμείο. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα ποσού ύψους €806.744 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα