Εκδήλωση για καταπολέμηση κάθε μορφής βίας, διοργάνωσαν το γραφείο Προέδρου Βουλής και ΣΠΑΒΟ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Εκδήλωση, στο πλαίσιο των 16ήμερων δραστηριοτήτων και δράσεων για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής βίας, διοργανώθηκε την Τρίτη, στο Συνεδριακό, από το γραφείο της Προέδρου της Βουλής σε συνεργασία με τον ΣΠΑΒΟ.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και Πρόεδρος του ΕΜΔΓ, Ιωσηφίνα Αντωνίου, σε δηλώσεις της είπε ότι η εκδήλωση σήμερα στη Βουλή γίνεται στα πλαίσια των 16ήμερων δραστηριοτήτων και δράσεων για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής βίας.

Η εκδήλωση, πρόσθεσε, γίνεται σε συνεργασία της Βουλή, του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ), ο οποίος είναι ένα μεικτό όργανο «και ακριβώς αποδεικνύουμε ότι οι συνεργασίες πολιτείας, κράτους και οργανωμένων συνόλων βοηθούν στην αποτελεσματικότητα και στην περαιτέρω εξέλιξη όλων αυτών των δράσεων που κάνουμε. Την Επιτροπή του Εθνικού Μηχανισμού τη συντονίζει ο ΣΠΑΒΟ και συμμετέχουν και όλες οι άλλες, μέλη, γυναικείες οργανώσεις», συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, σε δηλώσεις της είπε ότι όπως πολύ σωστά έχει επισημάνει η Επίτροπος Ισότητας και Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού, «είμαστε εδώ ακριβώς για να τονίσουμε ότι τέτοιες δράσεις, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες, ειδικά όταν έχουμε να διαχειριστούμε ανησυχητικά δεδομένα και ανησυχητικούς αριθμούς ειδικότερα με την έξαρση της πανδημίας και των όλων των επιπτώσεων, τις οποίες είχαμε να διαχειριστούμε και έχουμε να διαχειριστούμε».

«Οπότε ευχαριστούμε ως Βουλή των Αντιπροσώπων τον Εθνικό Μηχανισμό, το ΣΠΑΒΟ, για αυτή την πρωτοβουλία. Ευχαριστούμε όλους και όλες, οι οποίες συμμετέχουν και μέσα από μια δεσμευτική δήλωση, ακριβώς δεσμευόμαστε ως Βουλή των Αντιπροσώπων ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο μέσα από ρυθμίσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ανησυχητικό φαινόμενο, να μπορέσουμε να προστατεύσουμε άτομα τα οποία βιώνουν βία, και ειδικότερα γυναίκες, γιατί πολλές φορές, όπως σωστά επισημαίνεται, η βία έχει φύλο και είναι γένους θηλυκού», είπε η κ. Δημητρίου.

Άρα, συνέχισε, «χρειάζεται να ενώσουμε δυνάμεις προς την κατεύθυνση, η οποία χρειάζεται και κυρίως όσον αφορά την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, συνέχισε η κα. Δημητρίου, η 16ημερη δράση ευαισθητοποίησης, εμπίπτει και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και βεβαίως θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Βίας του Εθνικού Μηχανισμού και Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ, Μαρία Κούσιου, σε δηλώσεις της είπε ότι εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της Βίας του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, που είναι η αρμόδια Επιτροπή, «θα ήθελα να ευχαριστήσω, διότι ασπάστηκε η Βουλή αυτή την πρωτοβουλία μας και συμμετέχει μαζί μας για καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών».

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι σήμερα στη Βουλή συζητήσαμε το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και πρόσθεσε ότι είναι μια δράση με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής, του Μηχανισμού για την πρόληψη της Βίας και του ΣΠΑΒΟ.

«Ως Οικολόγοι θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα, το οποίο η πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει θεσμικά και στο πιο ψηλό επίπεδο, γιατί περισσότερες από τέσσερις γυναίκες την ημέρα κακοποιούνται, είναι θύματα βίας. 82% των περιστατικών βίας είναι γυναίκες», σημείωσε.

Όπως είπε η κα. Ατταλίδου, στοιχίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 286 δισεκατομμύρια ευρώ η βία και για αυτό χρειάζονται πολιτικές, οι οποίες επιτέλους θα αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο αυξάνεται συνεχώς.

«Θα πρέπει οι δράσεις που κάνουμε να είναι συστηματικές και διαρκείς. Θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην παιδεία, εκπαίδευση, αλλά και ειδικοί στα σχολεία, οι οποίοι θα εκπαιδεύουν τα παιδιά στα θέματα βίας. Θα πρέπει να υπάρχει η δημιουργία μακροχρόνιων δομών στήριξης των θυμάτων, γιατί τα θύματα χρειάζονται μακροχρόνια στήριξη για να μπορέσουν να απομακρυνθούν από το θύτη, για να μπορέσουν να αποκτήσουν εκείνες τις δεξιότητες, να επανεκπαιδευτούν, για να μπορέσουν ξανά να σταθούν στα πόδια τους και να έχουν μια κανονικότητα στη ζωή τους».

Είναι, συνέχισε, καιρός «η κοινωνία μας να κοιτάξει το τέρας της βίας στα μάτια. Είναι καιρός να δούμε ότι η έμφυλη βία πραγματικά είναι ένα απόστημα, το οποίο πρέπει να σπάσει και να θεραπευτεί».

Καταλήγοντας η κα. Ατταλίδου είπε ότι οι συνεχείς γυναικοκτονίες αποδεικνύουν ότι υπάρχει σαφώς σύνδεση της έμφυλης βίας με τις γυναίκες και θα πρέπει το κράτος να τις προστατεύσει με νομοθεσίες και προγράμματα.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα