Αυθαίρετες επεμβάσεις σε Κούρη και Πραστειό εξέτασε η Επ. Περιβάλλοντος

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/10/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τις επεμβάσεις σε δασική προστατευόμενη περιοχή στην κοινότητα Πραστιού (Κελλακίου) και τις περιβαλλοντικές και επιχειρησιακές επιπτώσεις λόγω της εκτροπής του ποταμού Κούρη. 

Αυθαίρετες επεμβάσεις σε Κούρη και Πραστειό εξέτασε η Επ. Περιβάλλοντος 

Τις αυθαίρετες επεμβάσεις στον ποταμό Κούρη και σε δασική προστατευόμενη περιοχή στο Πραστειό και τις περιβαλλοντικές τους συνέπειες εξέτασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος. Από τη συζήτηση προκύπτει θέμα συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών για αδειοδότηση αναπτύξεων και επιτόπιους ελέγχους, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Ακόμη, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι κατά την εξέταση των δύο θεμάτων διαφάνηκε το πρόβλημα εφαρμογής των νομοθεσιών, η έκταση των παρανομιών και η αδυναμία της κυβέρνησης εδώ και πολλά χρόνια να ελέγξει αυτές τις παρανομίες. 

Ανάπτυξη παράνομου ιχθυοτροφείου και χώρων διαμονής στην Τριμίκλινη 

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή, ανάπτυξη στην περιοχή της Τριμίκλινης που περιλαμβάνει ιχθυοκαλλιέργεια οξύρυγχου για παραγωγή χαβιαριού πολυτελείας, προέβηκε σε εκτροπή του ποταμού, για να παρέχει νερό στο ιχθυοτροφείο, χωρίς να κατέχει σχετικές άδειες. 

Ο κ. Θεοπέμπτου στις δηλώσεις του ανέφερε ότι για την ανάπτυξη δεν εξασφαλίστηκαν οι άδειες που χρειάζονταν για να γίνουν οι κατασκευές, ιχθυοτροφείο και χώροι διαμονής. «Όποιες υπηρεσίες εξετάσαμε δεν είχαν δώσει άδεια, πέραν από ορισμένες παράνομες κατασκευές, τις οποίες αδειοδότησαν εκ των υστέρων, που για μένα είναι απαράδεκτο», ανέφερε. 

Σε δηλώσεις του ο ιδιοκτήτης του ιχθυοτροφείου, Ανδρέας Χριστοφή, μίλησε για «ενορχηστρωμένη κατάσταση» εις βάρος του, σημειώνοντας ότι από το 2004 έχει καταθέσει στο Κτηματολόγιο αίτηση για διάβαση, προκειμένου να μπορεί να καταθέσει πολεοδομικά σχέδια και να πάρει τις σχετικές άδειες. 

Σημείωσε ότι η πολιτεία έχει «υποχρέωση» να στηρίξει «νέους επιστήμονες και ανθρώπους που με τον κόπο τους έχουν αποτελέσματα που κάνουν την Κύπρο φημισμένη παγκόσμια» και κάλεσε τους αρμόδιους να βρουν τρόπο να δώσουν άδεια διάβασης για να μπορέσει να καταθέσει τα σχέδιά του. 

Αυθαίρετες επεμβάσεις και σε δασική γη στο Πραστειό 

Η επιτροπή ασχολήθηκε επίσης με αυθαίρετες επεμβάσεις σε δασική προστατευόμενη περιοχή στο Πραστειό. Ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε ότι εξετάστηκε μια μεγάλη έκταση γης όπου κάποιος πήρε άδεια για να κάνει θερμοκήπιο με ντομάτες, ο οποίος έχει κόψει μεγάλο αριθμό δέντρων και έκανε μεγάλα χωματουργικά έργα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει από πριν τις σωστές άδειες. Φάνηκε επίσης το γεγονός ότι όταν εξέταζε το ένα κυβερνητικό τμήμα μια αίτηση, δεν είχε ολική εικόνα του τι πάει να γίνει, ανέφερε. 

«Είναι ένα από τα πράγματα που ζητήσαμε και από τις υπηρεσίες, να βεβαιώνονται ότι όταν δίνουν άδειες πρέπει να είναι ολική η εικόνα που πρέπει να έχει η κυβέρνηση και όχι κάποιος να πιάνει σαλαμοποιημένα κομμάτι-κομμάτι και να κάνει πράγματα που στο τέλος είναι παράνομα», ανέφερε, σημειώνοντας, επιπλέον, ότι παρατηρείται μεγάλο κενό στην Κύπρο όσον αφορά επιθεωρήσεις και ελέγχους. 

Για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι διαπιστώθηκε ότι στις παρεμβάσεις που ξεκίνησαν από το 2019 και συνεχίζονται, καμία αρμόδια υπηρεσία δεν ανέλαβε την ευθύνη να επιβάλει ποινές. «Με την ανοχή τους ή τη συνενοχή τους, έχουν οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής». 

«Είδαμε βίντεο σήμερα όπου παρουσιάζεται τροχοφόρο μέσα στο δάσος να αποκόπτει πεύκα, να αφαιρεί δασική γη. Είναι μια ολοκληρωτική καταστροφή που δεν ξέρω αν μπορεί να επανορθωθεί», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η επιτροπή αποφάσισε να δει ξανά τους αρμόδιους σε έναν μήνα για να πουν τι έχουν πράξει, «να μας πουν τι μπορούμε να σώσουμε, αν μπορούμε να σώσουμε κάτι και αναλόγως ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του». 

Για αυτά τα δύο θέματα οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν αναλάβει να κάνουν ξανά συσκέψεις και θα επανέλθουν στην επιτροπή περιβάλλοντος σε έξι βδομάδες. Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δουν τις παρανομίες που έχουν γίνει και τις αποτυχίες των ελέγχων που είχε η κρατική μηχανή, θα εξετάσουν και το σύστημα αδειοδότησης, με ποιο τρόπο καταφέρνουν διάφοροι «να ξεγελούν το σύστημα και γιατί καταλήξαμε να γίνονται όλες αυτές οι παρανομίες, να περνούν τόσα πολλά χρόνια και κανένας να μην τις βλέπει και να μην παίρνει κανένας μέτρα. Είναι μια ολική αποτυχία του συστήματος για εμένα», κατέληξε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον