Αντισυνταγματικό καθ’ ολοκληρία έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο τον περί Αστυνομίας (Τροποποιητικό) (Αρ.4) Νόμο του 2021, λόγω της άνισης μεταχείρισης που δημιουργεί μεταξύ υπηρετούντων και μη υπηρετούντων στην Αστυνομία, προς διεκδίκηση εξειδικευμένων θέσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, το Ανώτατο αναφέρει ότι ο νόμος αντίκειται στην αρχή της ισότητας, συμφωνώντας με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο ομόφωνα γνωμοδότησε στις 2 Δεκεμβρίου 2021, κατόπιν Αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από Πρόταση Νόμου, με συνοπτικό τίτλο «Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ.4) Νόμος του 2021» κρίνεται, καθ’ ολοκληρία, ως αντισυνταγματικός, καθώς παραβιάζει τη γενική αρχή της ισότητας που διακηρύττει το Άρθρο 28.1 του Συντάγματος, εξ αιτίας της, αυθαίρετα, άνισης μεταχείρισης μεταξύ υπηρετούντων και μη υπηρετούντων στην Αστυνομία, προς διεκδίκηση εξειδικευμένων θέσεων», αναφέρεται.
Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο συμφώνησε με τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι ο υπό αναφορά Νόμος παραβιάζει την αρχή της ισότητας, με τον περιορισμό των ατόμων που δύνανται να διοριστούν σε εξειδικευμένες θέσεις του Αστυνομικού Σώματος, σε συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων, και τον αποκλεισμό άλλων, οι οποίοι κατέχουν τα προσόντα να διαγωνιστούν για διορισμό, αποστερώντας από τα άτομα αυτά το δικαίωμα να τύχουν ίσων ευκαιριών προς διορισμό.
Το Ανώτατο Δικαστήριο στη Γνωμοδότησή του επεσήμανε ότι, ο διαχωρισμός ο οποίος γίνεται, οδηγεί σε άνιση μεταχείριση από τον νομοθέτη, αφού προκαλείται ως αποτέλεσμα του υπό αναφορά Νόμου, μια παράλληλη διαδικασία διορισμού εξειδικευμένων μελών του Αστυνομικού Σώματος, η οποία στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην ευνοϊκότερη μεταχείριση υφιστάμενων μελών της.
Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εκπροσώπησαν η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ειρήνη Νεοφύτου και η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ζωή Κυριακίδου.
Πηγή – ΚΥΠΕ