Ανοιχτή η ενίσχυση του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», θέμα οικονομικής ανεξαρτησίας επανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 03/11/2023, εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο: 

Ο περί Προϋπολογισμού του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2024 και ειδικότερα η έγκριση πληρωμής από το Πάγιο Ταμείο ποσού ύψους €8.699.935.388.  

Ειδικότερα, εξετάστηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου.  

Υπ. Ενέργειας: Ανοιχτή η ενίσχυση του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους» 

Το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί επίσημα στις αρχές του 2024 και αποσκοπεί στο να βοηθήσει νοικοκυριά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα χωρίς ίδια κεφάλαια, μπορεί να ενισχυθεί, σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου. 

Ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε την Παρασκευή, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Eπιτροπής Oικονομικών τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2024, λέγοντας πως το πρώτο υγροποιημένο φυσικό αέριο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να έλθει στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2024. 

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπαναστασίου ανέδειξε το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», οι πρόνοιες του οποίου θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα, ως το βραχυπρόθεσμο μέτρο που θα βοηθήσει στις προσπάθειες για μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. 

«Το σχέδιο είναι ολοκληρωμένο, παραμένουν κάποιες τελευταίες πινελιές και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη βδομάδα», τόνισε. 

Κατά τη συνεδρία τέθηκε το θέμα του κατά κατά πόσον το σχέδιο με συνολικό προϋπολογισμό €30 εκατ. μπορεί να καλύψει τους αιτητές, που δυνητικά μπορεί να ανέλθουν σε 20.000, με τον Υπουργό να δηλώνει πως αν χρειαστεί το σχέδιο μπορεί να ενισχυθεί. Βάσει του κόστους ενός συστήματος φωτοβολταϊκών δυναμικότητας 4,2 Kw, ο προϋπολογισμός του σχεδίου μπορεί να καλύψει 6.000 αιτήσεις. 

«Ο προϋπολογισμός που έχουμε θέσει μέσω του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ απευθύνεται σε 6.000 νοικοκυριά. Εάν υπάρχει όμως ανάγκη για περισσότερο αντιλαμβάνεστε το Ταμείο αυτό ενισχύεται συνεχώς με ευρωπαϊκά κονδύλια, μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω (από τα έσοδα) από τους ρύπους που πληρώνει ο καταναλωτής για συμβατική παραγωγή», είπε. 

Ιούλιο του 2024 το πρώτο υγροποιημένο ΦΑ 

Ο κ. Παπαναστασίου ανέλυσε τα πλάνα του Υπουργείου σχετικά με την αξιοποίηση φυσικού αερίου, λέγοντας ότι το πρώτο φυσικό αέριο που θα εισαχθεί για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο θα είναι το υγροποιημένο ΦΑ  για το τερματικό της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) στο Βασιλικό. 

Όπως είπε, το πλωτό τερματικό αποϋγροποίησης (FSRU) “Προμηθέας” θα παραδοθεί από τον κινέζο εργολάβο εντός Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου, ενώ η προβλήτα είναι υπό κατασκευή και ήδη η τοποθέτηση των πασσάλων έχει ολοκληρωθεί. 

Σημείωσε δε ότι η αγορά φυσικού αερίου έχει κηρυχθεί ως αναδυόμενη, ώστε η ΔΕΦΑ, ως ο εισαγωγέας πωλητής, να πωλεί με την ίδια τιμή και στην ΑΗΚ και στους ιδιώτες παραγωγούς. 

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει αρκετή ελάφρυνση του κόστους ενέργειας, διότι θα φύγει ένα μεγάλο μέρος των ρύπων», είπε ο Υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων υπολογίζεται στα περίπου €500 εκατ. το 2024. 

Σε ερώτηση για την περίπτωση ανεπάρκειας ρεύματος, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Χαράλαμπος Ρούσος είπε πως με βάση προκαταρτικές εκτιμήσεις της ΡΑΕΚ μπορεί να σημειωθεί ανεπάρκεια το καλοκαίρι του 2024, όταν μονάδες παραγωγής της ΑΗΚ τεθούν εκτός παραγωγής, ώστε να ρυθμιστούν και να ετοιμαστούν για χρήση ΦΑ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει μια τελική εκτίμηση. 

Παρεμβαίνοντας, ο κ. Παπαναστασίου κατέστησε σαφές πως αυτό «είναι το χειρότερο σενάριο», υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει και σημαντική παραγωγή από ΑΠΕ. 

Επείγεται η ΕΝΙ για τον «Κρόνος 2»  

Αναφορικά με τις δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην επικείμενη γεώτρηση της ΕΝΙ/TotalEnergies στον στόχο «Κρόνος 2» στο τεμάχιο 6, λέγοντας ότι για το σύμπλεγμα των τεμαχίων 6, 7, 10 και 11 εξετάζονται συνέργειες. 

Εξετάζονται συνέργειες στο νοτιοδυτικό σύμπλεγμα των κοιτασμάτων, δηλαδή σε “Γλαύκο”, “Ζευς” και “Κρόνο”, είπε, προσθέτοντας πως «αν συνδεθούν αυτά η ποσότητα μπορεί να δικαιολογήσει οποιαδήποτε κατεύθυνση», είτε προς την Αίγυπτο, είτε προς την Κύπρο. 

«Και τα δύο μπορεί να είναι βιώσιμα έργα», είπε, προσθέτοντας πως είναι σε εξέλιξη έρευνα βιωσιμότητας για την περιοχή για μεταφορά αερίου με αγωγό προς το Βασιλικό. 

Πάντως, ο κ. Παπαναστασίου ανέδειξε την υψηλή ζήτηση της Αιγύπτου για φυσικό αέριο, λέγοντας πως όλα τα κοιτάσματα της γειτονικής χώρας «είναι άδεια»,  εκτός από το Ζορ, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα με ύπαρξη νερού στο κοίτασμα. 

«Γιατί θέλει επειγόντως η ΕΝΙ να στείλει αέριο μέσω αγωγού στο Ζορ; Για να το βοηθήσει. Αλλά δεν μας πειράζει διότι εκεί θα έχουμε πώληση πολύ γρήγορη. Γι’ αυτό επισπεύδουμε τις γεωτρήσεις γύρω από τον ‘Κρόνο’ με την ΕΝΙ να στέλνει γεωτρύπανο τώρα», είπε. 

Μέτοχος το κράτος για τον EuroAsia  

Αναφορικά με το έργο της καλωδιακής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ EuroAsia Inteconnector, ο κ. Παπαναστασίου ξεκαθάρισε πως το κράτος θα επιλέξει να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης και θα διαβουλευθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στηρίζει το έργο μέσω της διευκόλυνσης “Ενώνοντας την Ευρώπη”, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα €100 εκατ. που περιλήφθηκαν ως δάνειο μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Σημείωσε δε ότι στον προϋπολογισμό του 2024 περιλήφθηκε κονδύλι €25 εκατ. για την είσοδο του κράτους στον φορέα, ενώ τόνισε πως υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Το κόστος της διασύνδεσης, η οποία έχει ήδη λάβει χορηγία από την ΕΕ ύψους €580 εκατ. αυξήθηκε, λόγω των καθυστερήσεων και των αυξήσεων του κόστους των υλικών κατασκευής, στα €1,9 δισ από €1,5 δισ αρχικά. Ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε, ωστόσο, ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση εξωτερικού οίκου, εγνωσμένου κύρους, με τον οποίο συμβλήθηκε η Δημοκρατία. 

Ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι το έργο αυτό θα αντιμετωπίσει το θέμα της ενεργειακής απομόνωσης και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. 

Την ερχόμενη βδομάδα τα σχέδια για αναβάθμιση του σταθμού της Δεκέλειας  

Εξάλλου, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση με τη διοίκηση και τη διεύθυνση της ΑΗΚ, η οποία θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για αναβάθμιση του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Δεκέλειας, για την οποία λήφθηκε παρέκκλιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το 2029. 

«Θα δούμε το σχέδιο της ΑΗΚ. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μπουν μικρές, ευέλικτες μονάδες που να καίνε ντίζελ προς υποστήριξη της παραγωγής», είπε, προσθέτοντας πως ο σταθμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για χρήση φυσικού αερίου. 

€200 εκατ. τα επόμενα πέντε χρόνια για ενεργειακή αναβάθμιση  

Εξάλλου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας ανέφερε ότι έχουν δεσμευτεί γύρω στα €200 εκατ. τα επόμενα χρόνια για ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ όσον αφορά τα κτίρια της δημόσιας διοίκησης υπάρχουν κονδύλια από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τα οποία είναι υπεύθυνο το Τμήμα Δημοσίων Έργων. 

Τοποθετήσεις βουλευτών  

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, που διήρκησε πέραν των τριών ωρών, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, χαιρέτισε το ότι για πρώτη φορά υπάρχει ξεκάθαρη θέση για έλευση φυσικού αερίου τον Ιούλιο του 2024, καθώς και για την προώθηση του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους», το οποίο ενισχύει οικονομικά και περιβαλλοντικά την οικονομία του τόπου. 

«Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι το θέμα για τα κονδύλια δεν αντιμετωπίζεται δογματικά αλλά ανάλογα με τη ζήτηση που θα έχει αυτό το σχέδιο μπορεί να γίνει διεύρυνση και του αριθμού των αιτητών αλλά και του κονδυλίου», είπε. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι τα σημερινά δεδομένα επιβάλλουν την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης ως τον μόνο τρόπο για μόνιμη μείωση του κόστους της Ενέργειας στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

«Παρά τις αρχικές προσδοκίες και εντυπώσεις, που δημιούργησε η κυβέρνηση για μια νέα ενεργειακή πολιτική, στην πράξη όλα παραμένουν στα όσα σχεδιάστηκαν εδώ και κάποια χρόνια», τόνισε. 

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος, Κώστας Κώστα, είπε ότι χρειάζεται σωστός σχεδιασμός για την αξιοποίηση του θεματος των υδρογονανθράκων και επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε το θέμα «περισσότερο ως επικοινωνιακό εργαλείο για εσωτερική κατανάλωση». 

Αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου και την καθυστέρηση της μετατροπής του πλοίου σε πλωτό τερματικού επαναεριοποίησης. 

«Η καθυστέρηση για χρόνια στην έλευση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή οδηγεί κάθε χρόνο στην αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των ρύπων που φέτος θα φτάσουν τα €300 εκατ», είπε. 

Τέλος, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης καλωσόρισε τα φιλολαϊκά, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και τόνισε τη σημασία του σχεδίου “Φωτολβολταϊκά για Όλους”. 

«Θεωρούμε ότι το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους θα είναι ίσως ένα από τα καλύτερα σχέδια που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια», είπε. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ποσό €590 εκατ. για ενεργειακή απόδοση και ΑΠΕ 

Stockwatch: Γ. Παπαναστασίου: Επιμένουμε σε υποδομές στο «Αφροδίτη» 

Θέμα οικονομικής ανεξαρτησίας επανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής στην Επ. Οικονομικών 

Το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας επανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, στην οποία παρουσιάστηκε ο Προϋπολογισμός της Υπηρεσίας για το 2024. 

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μιχαηλίδης απηύθυνε έκκληση όπως επαναφερθεί το θέμα της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι για αυτό έχει ρόλο και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλη υπηρεσία του κράτους για την οποία υπήρξε προενταξιακή δέσμευση της Δημοκρατίας ότι θα διασφαλίσει την οικονομική της ανεξαρτησία, προσθέτοντας ότι υπήρχε και ρητή αναφορά στο μνημόνιο της τρόικας ότι αυτή θα διασφαλιστεί. 

Επίσης, ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε από την Επιτροπή, στο πλαίσιο της πάγιας κοινοβουλευτικής πρακτικής σταυρώματος των κονδυλίων, όπως είναι για παράδειγμα τα κονδύλια για συμβουλευτικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνονται και στον προϋπολογισμό της Εκλεκτικής Υπηρεσίας, να μπει μια σημείωση όπως η αποδέσμευση να γίνεται με κατάθεση αιτήματος απευθείας στην Επιτροπή Οικονομικών και όχι μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.  

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετική διαδικασία για την Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι είναι η βασική αρχή πάταξης της διαφθοράς η ενίσχυση των εποπτικών αρχών, επισημαίνοντας ότι η Βουλή δεν επιδεικνύει πολιτική βούληση για το πράξει. Πρόσθεσε ότι η οικονομική αυτονομία της Βουλής επετεύχθη και έμεινε σε εκκρεμότητα το θέμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. 

Εισηγήθηκε όπως η Επιτροπή Οικονομικών μην δεσμεύσει οποιαδήποτε κονδύλια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προκειμένου να μην υπάρχει η διαδικασία μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση η ίδια θα καταθέσει τροπολογία μέσω της οποίας δεν θα ζητείται η δέσμευση των κονδυλίων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ως θέση αρχής. 

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε επίσης, ότι σήμερα υπήρχαν καταγγελίες ότι σταματήσαν δύο έρευνες λόγω του ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας αρνήθηκε να δώσει στοιχεία και ρώτησε εάν θα μπορούσε να κρατηθεί το απόρρητο, ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή, που να φέρει σε κίνδυνο ή να δικαιώσει τις ανησυχίες του Αρχηγού της Αστυνομίας, με τον κ. Μιχαηλίδη να απαντά ότι το θέμα προέκυψε όταν η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφάσισε να διενεργήσει έλεγχο για τα θέματα της αδυναμίας του κράτους να εισπράξει εξώδικα πρόστιμα και τον έλεγχο που ήθελε να κάνει η Υπηρεσία, με την Αστυνομία να αναφέρει ότι «θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να έχετε αυτή την πληροφόρηση και είναι εντάξει εάν σας πούμε ότι συνολικά 10000 τροχαία δεν εισπράχθηκαν κτλ.». 

Η δεύτερη υπόθεση, όπως εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης, αφορά υπόθεση όπλων (πιστόλια) που είναι χρεωμένα σε ιδιώτες, αλλά ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την Αστυνομία να απαντά ότι για λόγους δημοσίας τάξης και ασφάλειας δεν πρέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία να έχει αυτή την πρόσβαση. Ο ίδιος δήλωσε ότι για την εν λόγω υπόθεση έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ελεγκτής: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» με εισαγγελέα, αιχμές και για ΠτΔ 

Stockwatch: Ενστάσεις ελεγκτή για ανανέωση θητείας CEO της Cyta 

Στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου 

Στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, όπως ανέφερε η Έφορος της Υπηρεσίας, Άννα Ζαβού Χριστοφόρου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, η οποία εξέτασε τον Προϋπολογισμό της Υπηρεσίας για το 2024. Η κ. Ζαβού είπε ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρωσης εννέα θέσεων για στελέχωση της Υπηρεσίας. 

Η κ. Ζαβού παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας της ανέφερε ότι οι δαπάνες ανέρχονται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης απευθυνόμενος στην κ. Ζαβού ρώτησε εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη αναφορικά με τη στελέχωση των Υπουργείων με μονάδες της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου με τον τρόπο που προέβλεπε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε προ τριετίας. Το ίδιο θέμα έθιξαν και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης. 

Η κ. Ζαβού ανέφερε ότι αναμένεται ότι θα προσληφθούν ακόμα εννέα άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν Υπουργεία που δεν έχουν προσωπικό και τα πλείστα στελεχώνονται με μερική απασχόληση και όχι με πλήρη, όπως θα έπρεπε. Ανέφερε ακόμη ότι έγινε εκπαίδευση του προσωπικού, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές αυτό είτε μετατίθεται, είτε αφυπηρετά. Σημείωσε ότι θα πρέπει να ζητηθεί  βοήθεια από τα Υπουργεία ούτως ώστε να στελεχωθούν οι μονάδες ελέγχου. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, υπέδειξε ότι η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας περιορίζεται στην κεντρική κυβέρνηση, εκφράζοντας τη θέση ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των δαπανών για το οποίο και η Βουλή θα ήθελε να υπάρχει εσωτερικός έλεγχος βρίσκεται εκτός κεντρικής κυβέρνησης, φέρνοντας ως παράδειγμα τους δύο οργανισμούς υγείας και την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Η κ. Ζαβού ανέφερε ότι δυστυχώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς θεωρήθηκε ότι έχουν δικούς τους εσωτερικούς ελεγκτές. Σημείωσε ότι για να μπορεί η Υπηρεσία να προχωρά σε αυτό τον έλεγχο θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, ρώτησε εάν υπάρχει περιορισμός αρμοδιοτήτων ως προς το σε ποια θέματα εσωτερικού ελέγχου είναι αρμόδια η Υπηρεσία με την κ. Ζαβού να απαντά ότι υπάρχει ο περιορισμός για έλεγχο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία που διέπει την Υπηρεσία είναι εμπεριστατωμένη. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον