Αδειοδότηση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρισμού στη Περιοχή Ύψωνα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/07/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Αδειοδότηση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρισμού στη Περιοχή Ύψωνα

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι διαδικασίες αλλαγής της γνωμοδότησης από αρνητική σε θετική για την αδειοδότηση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω της πυρόλυσης ελαστικών στη Βιομηχανική Περιοχή Ύψωνα.

Το θέμα εξετάστηκε αυτεπάγγελτα έπειτα από εισήγηση του Προέδρου και Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου και του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστου Ορφανίδη.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η Μαρία Παναγιώτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι για πρώτη φορά ζητήθηκε η άποψη του Γραφείου της για τη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα. Πρόσθεσε ότι το Γραφείο της κατόπιν μελέτης του θέματος κατέληξε σε σωρεία ερωτημάτων που τέθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου.

Πρώτιστη έγνοια μας, τόνισε η κ. Παναγιώτου, είναι η λειτουργία των βιομηχανιών εντός των επιτρεπτών ορίων που καθορίζουν οι οδηγίες και το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Επιπλέον, υπέδειξε ότι θα πρέπει τα παραγόμενα αέρια από την καύση ελαίου πυρόλυσης ελαστικών να καίγονται τουλάχιστον στους 1100 °C για τουλάχιστον δύο δευτερόλεπτα, βάσει της γνωμοδότησης του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Καταληκτικά, σημείωσε ότι θα πρέπει ο έλεγχος και ο πιστοποιημένος εξοπλισμός των εταιρειών να διασφαλίζουν την εφαρμογή αυτών των προνοιών. 

Από την πλευρά του, ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής ΔΗΠΑ, μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, είπε ότι το γενικό πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της ανάπτυξης συστημάτων από ΑΠΕ με στόχο τις πιο πράσινες πολιτικές βρίσκει απόλυτα σύμφωνη τη ΔΗΠΑ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στη χρήση αυτού του πλαισίου για ειδικό σκοπό για συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες έντεχνα πιθανό να ευνοούνται».

Ο κ. Τρυφωνίδης σημείωσε περαιτέρω ότι «υπάρχουν ορατά χέρια από ορισμένα τμήματα της κρατικής μηχανής που λειτουργούν ως βασίλεια στα όρια της εξόφθαλμης διαπλοκής». Πιο παλιά, πρόσθεσε, ήταν το θέμα της Αρχής Λιμένων στο Βασιλικό και το Ηλιοθερμικό Πάρκο στην Αλάμπρα. «Δεν θα δώσουμε θετική ψήφο για να κατασκευάσουμε ένα νέο Μαρί», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο καταστροφής λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε ότι σε μια βιομηχανική περιοχή με επικίνδυνες αναπτύξεις και με οικιστικές αναπτύξεις, μια πυρκαγιά μπορεί να προκαλέσει κινδύνους. Τέτοιες αναπτύξεις υψηλού κινδύνου έπρεπε να γίνονται σε ειδικό χώρο, πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Βαρνάβα, εκπρόσωπος της εταιρείας Bioland Energy Ltd, ανέφερε ότι το έργο της ανέγερσης του εργοστασίου στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετίζεται άμεσα με την κυκλική οικονομία. «Χρειάστηκαν 9,5 έτη διαδικασιών για να φτάσει το εργοστάσιο στην αδειοδότηση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το εργοστάσιο είχε άδεια οικοδομής από το 2016, η οποία έληξε το 2019. Το εργοστάσιο, όπως εξήγησε, υπέβαλε αίτηση στον Δήμο Ύψωνα για νέα άδεια οικοδομής, επειδή οι κρατικές αρχές επέβαλαν ασφαλιστικές δικλίδες που προστατεύουν την περιοχή του Ύψωνα.

Ακόμη, ο κ. Βαρνάβα δήλωσε ότι το ποσό της κατασκευής του εργοστασίου θα κυμανθεί μεταξύ 80-100 εκατ. ευρώ. «Δεν βγήκε αποτέλεσμα στη συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα που ενεγράφη, αφού όλες οι κρατικές υπηρεσίες τοποθετήθηκαν θετικά», συνέχισε. Επιπλέον, εξέφρασε την ετοιμότητα της εταιρείας να συνεργαστεί με τον Δήμο Ύψωνα και όπου χρειάζεται να λάβει μέτρα για τη βιομηχανική περιοχή του Ύψωνα.

Απαντώντας σε ερώτημα για το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του εργοστασίου, ο Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι αναμένει από την Ολομέλεια να ψηφίσει την ερχόμενη Πέμπτη τους τροποποιητικούς κανονισμούς που κατέθεσε το Υπουργείο Ενέργειας για τις κρατικές βιομηχανικές περιοχές και αναλόγως του αποτελέσματος το Υπουργείο θα υποβάλει νέα αίτηση στον Δήμο Ύψωνα για έκδοση άδειας οικοδομής.

Αναφερόμενος στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για ενδεχόμενο κινδύνου των κατοίκων της περιοχής, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι έγνοια της εταιρείας είναι η προστασία των κατοίκων της περιοχής. Καταληκτικά, σημείωσε ότι το εργοστάσιο θα δημιουργήσει περί τις 200 νέες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα