Επιτροπή Υγείας: Συνάντηση με Σύλλογο Ψυχολόγων, διαχείριση αίματος και ποιότητα νερού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/05/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Παγκύπριο Σύλλογο Ψυχολόγων στο πλαίσιο της οποίας τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Σύλλογο, όπως η παροχή υπηρεσιών υγείας από κλινικούς ψυχολόγους εντός του Γενικού Συστήματος υγείας, η ένταξη των συμβουλευτικών ψυχολόγων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, η πρόσβαση των ψυχολόγων στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενούς και η ανάγκη επικαιροποίησης πεπαλαιωμένων νομοθεσιών που διέπουν θέματα ψυχικής υγείας. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Αιμοδοσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Αιμοδοσίας Νόμου, ώστε να αναθεωρηθούν η σύσταση και οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Αιμοδοσίας και να διασφαλισθεί η καθολική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων στη συλλογή, επεξεργασία, διανομή και διαχείριση αίματος. 

Στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Αιμοδοσίας, το οποίο διατηρεί τον συμβουλευτικό του ρόλο, εντάσσονται μεταξύ άλλων ο καθορισμός της πολιτικής αιμοδοσίας και των διαδικασιών διεξαγωγής της, καθώς και της επεξεργασίας, διανομής και διαχείρισης αίματος, η υιοθέτηση και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης αίματος και αιμοεπαγρύπνησης, καθώς και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα αυτό.  

Η Επιτροπή αποφάσισε να τοποθετηθεί επί των προνοιών του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της. 

Ο περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2020/2184 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2020 σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. 

Η Επιτροπή θα προχωρήσει στην κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην