Κρατικός Προϋπολογισμός: Εξασφάλισε πλειοψηφία ο Αβέρωφ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Χωρίς το περσινό δράμα αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, η κορυφαία κοινοβουλευτική εργασία, η οποία αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του το βράδυ της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και η μειοψηφούσα κυβερνητική παράταξη, φαίνεται να εξασφάλισαν ήδη την απαραίτητη πλειοψηφία για στήριξη του προϋπολογισμού, αποφεύγοντας την περσινή καταψήφιση του προϋπολογισμού, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 1963.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, σε αντίθεση με πέρσι την ίδια εποχή, που η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού δημιούργησε σειρά ζητημάτων που κλήθηκε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, η φετινή μάχη θα κυλήσει μάλλον «αναίμακτα», καθώς ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε εκ των προτέρων «ισχυρά όπλα» στην φαρέτρα του, τα οποία εκτός απροόπτου φέρουν πλειοψηφία κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αναμένεται ότι θα δώσουν πέραν από το κυβερνών κόμμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, καθώς έχουν πάρει διαβεβαιώσεις για ικανοποίηση μέρους αιτημάτων που προωθήσαν στην κυβέρνηση και δεσμεύσεις ότι άλλα αντικρίζονται θετικά.

Με τις 17 ψήψους του ΔΗΣΥ, τις 9 του ΔΗΚΟ και τις 4 της ΔΗΠΑ, τα τρία κόμματα διαμορφώνουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση του προϋπολογισμού.

Μεταξύ των αιτημάτων του ΔΗΚΟ που η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ικανοποιήσει, είναι η επιδότηση του κόστους στους βρεφοκομικούς σταθμούς, η φοιτητική χορηγία, η επιδότηση για φωτοβολταϊκά, τα στεγαστικά σχέδια των προσφύγων, τμήματα πρώτων βοηθειών για παιδιά και το επίδομα για αιχμαλώτους και παθόντες του 1974.

Τα αιτήματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλυφθούν είτε μέσω τακτικών ή συμπληρωματικών προϋπολογισμών, είτε από κονδύλια που υπάρχουν ήδη στο κρατικό προϋπολογισμό.

Αποδεκτές και προτάσεις της ΔΗΠΑ

Από πλευράς ΔΗΠΑ η πληροφόρηση κάνει λόγο ότι έχουν γίνει αποδεκτές προτάσεις για το στεγαστικό σχέδιο για ορεινές, ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς και την παροχή κοινωνικών επιδομάτων, όπως επίσης για οδικά έργα και διεύρυνση του σχεδίου για νεανική επιχειρηματικότητα, τα οποία ήδη ενσωματωθήκαν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, το ΑΚΕΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ οι πληροφορίες γέρνουν προς καταψήφιση του και από το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο όμως αναμένεται να λάβει τελική απόφαση κατά την συνεδρία του πολιτικού γραφείου του αργά το βράδυ.

Τα άλλα δύο κόμματα, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, κρατούν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους. Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα συνέλθουν αύριο Πέμπτη για οριστικοποίηση της απόφασής τους, ενώ στο ΕΛΑΜ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απόφαση θα ληφθεί την υστάτη.  Ωστόσο, εκ μέρους των δύο κομμάτων διαρρέει πως είναι πιθανό να δοθεί αρνητική ψήφος στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η έγκρισή του με τη στήριξη άλλων κομμάτων, θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Όπως υποστηρίζεται, η εν λόγω τοποθέτηση, θα επιτρέψει στα δύο κόμματα να συνεχίσουν την αντιπολιτευτική τους στάση.

Η πλειοψηφία των κομμάτων έχει καταλήξει προς τα που θα κινηθεί με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ωστόσο οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τις συνεδρίες των πολιτικών γραφείων και κοινοβουλευτικών ομάδων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί.

Στο μεταξύ, νωρίς σήμερα το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων υπό την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου όπου μεταξύ άλλων, πιθανόν να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των κομμάτων.

ΑΚΕΛ: Ένα στα τρία έργα δεν υλοποιείται ποτέ

O εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, δήλωσε στη StockWatch ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ πρόσθεσε ότι ενώπιον της Ολομέλειας θα τεθούν και σειρά τροπολογιών με προτεραιότητα την πάταξη των καταχρήσεων και του θεσμικού ρουσφετιού της κυβέρνησης μέσα από τα κρατικά κονδύλια.

«Η κυβέρνηση διαφημίζει τον προϋπολογισμό της ως αναπτυξιακό. Όμως αναπτυξιακά έργα δεν είναι αυτά που γράφονται στο χαρτί του νομοσχεδίου, αλλά αυτά που υλοποιούνται. Για παράδειγμα, τα τελευταία πέντε χρόνια (2016-2020), έργα ύψους €1,5 δισ. περίπου, περιλήφθηκαν στους κρατικούς προϋπολογισμούς της κυβέρνησης, αλλά έμειναν στα χαρτιά. Το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων είναι στο 67%. Δηλαδή ένα στα τρία έργα που υπόσχεται η κυβέρνηση του Συναγερμού, δεν υλοποιείται ποτέ», πρόσθεσε.

Ανάφερε ακόμα ότι πρωτίστως, η διαφορά που υπάρχει έγκειται στον προσανατολισμό και τη φιλοσοφία, ενώ αναφέρθηκε ως παράδειγμα στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

ΔΗΚΟ: Προτάσεις για ευάλωτες ομάδες

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου σε δηλώσεις από πλευράς του στην StockWatch, είπε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι διεκπεραιωτικός και χωρίς θετική προοπτική ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Ένας προϋπολογισμός που στις επιμέρους πτυχές του δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και δεν αντιμετωπίζει τα διαρθρωτικά προβλήματα που επέφερε η οικονομική κρίση, τα οποία εντάθηκαν λόγω τηςπανδημίας του κορωνοιού», πρόσθεσε.

Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε ότι για αυτούς του λόγους και το κόμμα του κατάθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση, για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ώστε να περιληφθούν στον προϋπολογισμό.

ΔΗΠΑ: Απόφαση υπερψήφισης προϋπολογισμού

«Παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που έχουμε, οι ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν, επιβάλλουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους μας. Γι’ αυτό και εμείς, αποφασίσαμε να ψηφίσουμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό», ανάφερε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε στη StockWatch, ότι έγινε μια σοβαρή και ενδελεχής προετοιμασία για τον προϋπολογισμό, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης και υποβλήθηκαν σειρά εισηγήσεων, εκ των οποίων κάποιες ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό και κάποιες εξετάζονται από την κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι για θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία, έχουν κατατεθεί τροπολογίες για σταύρωμα κονδυλίων και ενημέρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Οικολόγοι: Προς καταψήφιση προϋπολογισμού

Μιλώντας εξάλλου στην Stockwatch o πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων  Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του πολιτικού γραφείου, όπου θα ληφθεί απόφαση αναφορικά με την κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό.

Ο κ. Θεοπέμπτου επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά την συνεδρία, ενώ επεσήμανε ότι το Κίνημα έχει καταθέσει σειρά τροπολογιών επί του προϋπολογισμού, οι οποίες εξασφαλίζουν έλεγχο στις δαπάνες του κράτους.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε διαβούλευση με κόμματα επί του προϋπολογισμού, ζήτημα που θα εγερθεί κατά την συζήτηση που θα ακολουθήσει , όπως είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τον λόγο αυτό να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός από κάποια κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch το Κίνημα αναμένεται ότι θα καταψηφίσει για ακόμα μια φορά τον κρατικό προϋπολογισμό, βασισμένο ανάμεσα σε άλλα, στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί περιβαλλοντικά θέματα, που είναι πρωταρχικός σκοπός του Κινήματος.

Πηγή – Ελένη Χαραλάμπους, Stockwatch

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην