Βουλή Νέων Αντιπροσώπων: Όχι μόνο στα συνθήματα, αλλά έμπρακτη στήριξη στους νέους

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

«Χρειαζόμαστε τους νέους μας να συμμετέχουν, να διεκδικούν και χρειάζεται να τους στηρίζουμε πραγματικά, όχι μόνο να μένουμε στα συνθήματα», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, κατά τη κήρυξη των εργασιών της συνόδου της 6ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, ενώ η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι ο θεσμός αυτός συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της δημοκρατικής κουλτούρας ανάμεσα στους νέους. 

Οι νέοι και οι νέες βουλευτές συζήτησαν για θέματα επικαιρότητας όπως είναι η διπλωματία του κλίματος, ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, η αναδόμηση των αναλυτικών προγραμμάτων για καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, η βιώσιμη κινητικότητα και για η ψυχική υγεία των νέων. 

Οι Εκθέσεις των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που προσομοιώθηκαν οδηγήθηκαν για έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Βουλής. Μετά τη διεξαγωγή ψηφοφορίας, Πρόεδρος της 6ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων αναδείχθηκε ο Στέφανος Κυπριανού, νέος βουλευτής από την Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. 

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία προέδρευσε της έναρξης της Ολομέλειας της 6ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, δήλωσε σε χαιρετισμό της ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δίνει βήμα και ενδυναμώνει τη φωνή των νέων, επισημαίνοντας ότι «δεν αρκεί μόνο να μένουμε στα συνθήματα, χρειάζεται οι νέοι μας να μπορούν να εκφράζονται και εμείς υποχρεούμαστε να τους δίνουμε βήμα, να λαμβάνουμε υπόψη το τι τους απασχολεί και μαζί να βγαίνουμε μπροστά για όλα όσα πρέπει να αλλάξουν». 

Η κ. Δημητρίου εξήρε το έργο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) και επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε τους νέους μας να συμμετέχουν, να διεκδικούν και χρειάζεται να τους στηρίζουμε πραγματικά, όχι μόνο να μένουμε στα συνθήματα». 

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια όλων των Συνόδων της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων αναπτύχθηκαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζητήσεις γύρω από σύνθετες προκλήσεις, που υψώνονται απειλητικά για την ανθρωπότητα. Έκανε αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις, τονίζοντας ότι είναι χρέος να γίνουν οι νέοι ισότιμοι εταίροι στη διαμόρφωση των πολιτικών. 

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε επιγραμματικά και σε προγράμματα, τα οποία έχουν εκπονηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως την πρακτική άσκηση νέων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν σε αυτά. Αναφέρθηκε επίσης και σε νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί με στόχο την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων όπως ο εκσυγχρονισμός του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, που διέπει το οικογενειακό δίκαιο.   

Απευθυνόμενη στους νέους και στις νέες, η κ. Δημητρίου είπε ότι «χρειάζεται να ασκήσετε το δικαίωμά σας για συμμετοχή σε ό,τι σας αφορά» λέγοντας ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Προέτρεψε τους νέους και τις νέες να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, να ενδυναμώσουν τη φωνή τους, και να γίνουν οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουν να δουν στον κόσμο. 

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εκφράσουν τις απόψεις τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που τους αφορούν και απολαμβάνει της πλήρους και αμέριστης στήριξης του Υπουργείου. 

Πρόσθεσε ότι τόσο από πλευράς διαδικασίας όσο και από πλευράς αποτελέσματος, ο θεσμός αυτός συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της δημοκρατικής κουλτούρας ανάμεσα στους νέους, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργός συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες προσομοίωσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τους βοηθά να κατανοήσουν τον ρόλο της Βουλής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να αναπτύξουν δημοκρατικές δεξιότητες και ευαισθησίες. 

Απευθυνόμενη στους νέους και στις νέες, η Υπουργός είπε ότι «σε εσάς, τη νέα γενιά, αξίζει σίγουρα ένας καλύτερος κόσμος, ένας κόσμος πιο πράσινος, πιο συμμετοχικός, πιο δίκαιος, πιο αξιοκρατικός. Ένας κόσμος που να παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους και να βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης». 

Ως Πολιτεία, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, «είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε μεθοδικά και συλλογικά για να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν τον τόπο μας και θα συμβάλουν στην ευημερία όλων». 

«Βρισκόμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια υλοποίησης μεταρρυθμίσεων», είπε η κ. Μιχαηλίδου με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τα παιδιά, τους νέους και τις νέες αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό των πολιτικών, την αναβάθμιση των δομών και τη βελτίωση των υποδομών και υπογράμμισε ότι η διαβούλευση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών του Υπουργείου Παιδείας. 

Ο Πρόεδρος του ΟΝΕΚ, Κλεάνθης Κουτσόφτας, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων αντιπροσωπεύει τη φωνή και τις απόψεις της νεολαίας, του μέλλοντος της χώρας. Πρόσθεσε ότι είναι το μέρος όπου οι νέοι πολίτες συναντώνται για να συζητήσουν και να προβάλουν τις ιδέες τους προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.   

Απευθυνόμενος προς τους νέους και στις νέες ο κ. Κουτσόφτας είπε, «συνεχίστε να εμπνέετε και να αλλάζετε τον κόσμο με τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε. Είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε σε αυτή την αποστολή». 

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, Μαρία Κολά, είπε ότι αυτό που επιτυγχάνεται μέσω της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων είναι η προαγωγή του γόνιμου διαλόγου μεταξύ των νέων βουλευτριών και βουλευτών, καθώς και τη δημιουργία ενός ανοικτού αλλά και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικού πλαισίου, όπου η νεολαία συλλογικά εκφράζει τους προβληματισμούς, τις θέσεις και τις επιδιώξεις της. 

Αυτό, είπε η κ. Κολά, αποτέλεσε το όραμα του προγράμματος, και εξελίχθηκε ως ο κυριότερος στόχος του μέσα από τα χρόνια. Σημείωσε ότι το γεγονός ότι το πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων μέσα σε 7 χρόνια και 6 θητείες, κατάφερε να αναγνωριστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί τρανή απόδειξη για το ότι κανένας κόπος και καμία ενέργεια από τη νεολαία δεν πάει χαμένη. 

Η Πρόεδρος του Cyprus Youth DiplomaCY, Ευγενία Χαμηλού, δήλωσε ότι η Βουλή των Νέων αποτελεί τρανό παράδειγμα, ενός νέου είδους διπλωματίας, του “youth diplomacy”, αφού, πέραν του γεγονότος ότι εθνικά έχει γίνει θεσμός με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2017, και αγκαλιάστηκε από τους νέους και τις νέες της Κύπρου, το κράτος και την ευρύτερη κοινωνία, παράλληλα κατάφερε να πάρει τον Μάιο του 2020, το βραβείο Salto, ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα στην Ευρώπη για την ένταξη των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Η κ. Χαμηλού υπό την ιδιότητα της Προέδρου της 5ης Βουλής των Νέων, προέβη σε απολογισμό των εργασιών και ανέλυσε τις δράσεις της απελθούσας 5ης Βουλής των Νέων. 

Τι συζήτησαν  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρουσίασε Έκθεση για θέµατα παγκόσµιας ατζέντας, ειδικά για τη διπλωµατία του κλίµατος, ενώ η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συζήτησε για τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας του µέλλοντος. 

Επίσης, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε την αναδόμηση των αναλυτικών προγραµµάτων για προαγωγή αυτόνοµης και βιωµατικής µάθησης, για καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων, όπως κριτική και δηµιουργική σκέψη και απαλλαγή από την αποστήθιση. 

Τέλος, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος συζήτησε για τη βιώσιµη κινητικότητα και τις δηµόσιες µεταφορές, ενώ η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας μίλησε για την ψυχική υγεία και τη νεολαία. 

Οι Εκθέσεις όλων των Επιτροπών τέθηκαν προς ψήφιση από την Ολομέλεια της 6ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων. 

Σύμφωνα με τους συνδιοργανωτές, ο θεσμός της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων τυγχάνει διαχείρισης από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Cyprus Youth DiplomaCY, με χορηγό τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Αποτελεί μια ιδιότυπη προσομοίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, που στόχο έχει την ενεργότερη συμμετοχή των νέων στα κοινά και κατ’ επέκταση την ένταξή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Τα θέματα που διαμόρφωσαν τελικά την ημερήσια διάταξη της 6ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων αποφασίστηκαν από τους νέους και τις νέες της Κύπρου σε ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε από 19η Ιουλίου μέχρι 1η Αυγούστου 2023. 

Οι εκθέσεις που συντάσσονται από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία, επιτρέποντας άμεσα στους νέους και στις νέες να είναι αρωγοί στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου. 

ΚΥΠΕ-Ζήνωνας Σωκράτους 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 15/04/2024 – 19/04/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 15/04/2024                  Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..   Τρίτη 16/04/2024                    Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                            Επιτροπή για

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά