Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τροόδους, είπε στη Βουλή ο Διευθυντής του

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν τα προβλήματα που παρατηρούνται στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, καθώς και την ανάγκη για διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας για την εμμηνόπαυση και για ένταξη των φυσικών θεραπειών μέσω ορμονών στο ΓεΣΥ για τις γυναίκες που βρίσκονται σε στάδια εμμηνόπαυσης.

Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τροόδους, είπε στη Βουλή ο Διευθυντής του

Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές στο Νοσοκομείο Τροόδους (Κυπερούντας), δήλωσε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Μαρίνος Λεμέσιος, μετά τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας παρουσία, μεταξύ άλλων, του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων Χαράλαμπου Χριστοφίνα.

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του Νοσοκομείου εξήγησε ότι το Νοσοκομείο Τροόδους είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο, το οποίο πρέπει να λειτουργεί χωρίς εκπτώσεις και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων των ορεινών περιοχών, έτσι ώστε να νοιώθουν ότι είναι ισότιμοι πολίτες και όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Όπως είπε, το Νοσοκομείο Τροόδους εξυπηρετεί 88 κοινότητες στις περιοχές Πιτσιλιάς, Μαραθάσας και άλλων ορεινών περιοχών, ενώ υπάρχουν ακόμη και ασθενείς από Λεμεσό και Λευκωσία που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο Τροόδους.

Σημείωσε ότι παρά τα πολλά προβλήματα έχουν γίνει έργα, όπως η ανακαίνιση και επέκταση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και των Εξωτερικών Ιατρείων. Υπάρχουν ωστόσο, πρόσθεσε και πολύ πιο σημαντικά ζητήματα όπως η εκπόνηση σχεδίου ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιρίου.

«Οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές και γι’ αυτό πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα της ανακαίνισης του υφιστάμενου κτιρίου του Παθολογικού Τμήματος γιατί είναι ντροπή να επισκέπτεται και να νοσηλεύεται ο κάθε ασθενής σε αυτούς τους θαλάμους», είπε, τονίζοντας πως ως εκ τούτου προτεραιότητα είναι η ανακαίνιση και αναβάθμιση του υφιστάμενου νοσοκομείου, αλλά και η έναρξη των εργασιών για τη νέα Πνευμονολογική και Φυματιολογική Κλινική και του νέου χώρου όπου θα εγκατασταθεί ο νέος αξονικός τομογράφος, ο πανοραμικός (τομογράφος), το μηχάνημα οστεοπόρωσης και ο μαστογράφος που θα πρέπει να αγοραστεί.

«Οι γυναίκες των ορεινών περιοχών ζητούν επίμονα να έχουν και αυτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή της υπηρεσίας υγείας. Δεν μπορεί για το σύνολο των ορεινών περιοχών να μην υπάρχει μαστογράφος», σημείωσε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Λεμέσιος εξήγησε ότι μια άλλη μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Τροόδους είναι η στελέχωση με γιατρούς, και υποστήριξε πως στο πλαίσιο αυτό ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει να προσφέρει επιπλέον κίνητρα σε γιατρούς για να τοποθετηθούν στο Νοσοκομείο Τροόδους.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Λεμέσιος είπε ότι σε συνεργασία και με τη Βουλή και τους Βουλευτές αλλά και την Επιτροπή Κοινοταρχών που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή των Κοινοταρχών Κυπερούντας, Πελενδρίου και Αγριδιών, θα ασκείται πίεση καθημερινά για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος είπε ότι η Επιτροπή ανησυχεί και προβληματίζεται ιδιαίτερα για τα όσα άκουσε κατά τη σημερινή συνεδρία και ειδικότερα σε σχέση με το κατά πόσο θα τηρηθούν στο τέλος τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Διαβεβαίωσε δε πως η Επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα περί τις αρχές Σεπτεμβρίου για να εξετάσει εκ νέου την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων και των χρονοδιαγραμμάτων.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε ότι το Νοσοκομείο Τροόδους είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο, σημείο αναφοράς για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, καθώς παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και πρώτες βοήθειες σε 40.000-45.000 χιλιάδες ανθρώπων κατοίκους των ορεινών περιοχών και υπέδειξε ότι η Πολιτεία έχει χρέος να προστατεύσει, να ενισχύσει και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε η διαβίωσή τους στις ορεινές περιοχές να είναι όσο το δυνατόν πιο καλή.

«Κύριος τομέας σε αυτό είναι και ο τομέας της υγείας», σημείωσε, αναφέροντας πως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το θέμα του Νοσοκομείου Τροόδους να το να δούμε με όρους οικονομίστικους.

Η κ. Νικολάου ανέφερε πως έχουν τεθεί συγκεκριμένα  χρονοδιαγράμματα και σε ό,τι αφορά την παράδοση της Φυματιολογικής Κλινικής και σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση μαστογράφου και αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Τροόδους.

Ο Βουλευτής τέλος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης διαπιστώθηκε ότι οι αποσπασματικές αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις των προηγούμενων ετών δεν έλυσαν τα προβλήματα του Νοσοκομείου Τροόδους. «Το νοσοκομείο αυτό δυστυχώς είναι σε μία κατάσταση καταθλιπτική» είπε, υποδεικνύοντας πως οφείλει ο ΟΚΥπΥ να προχωρήσει άμεσα στην αναβάθμιση και των κτιριακών υποδομών, αλλά και των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Πρόσθεσε ότι ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων συμφώνησε με τον ΟΚΥπΥ σε τρία βασικά ζητήματα, εκπόνηση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και υλοποίηση των έργων στη βάση των σχεδίου αυτού, δημιουργία θαλάμου φύλαξης νεκρών και τρίτον η παράδοση άμεσα την Πνευμονολογικής και Φυματιολογικής Κλινικής.

«Άρα τρία ζητήματα έχουν συμφωνηθεί και μέχρι 1η Ιουλίου θα πρέπει ο ΟΚΥπΥ να δώσει απαντήσεις, και προς τη Βουλή, αλλά και να υλοποιήσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τον Επίτροπο», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου:

Ο περί Εγγραφής Ιατρών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου, ώστε ιατρός ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Ιατρικό Μητρώο και ασκεί την ιατρική στη Δημοκρατία, καθώς και εταιρεία ιατρών να υποχρεούνται να διατηρούν σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον