Την πρόοδο κατασκευαστικών έργων στην επαρχία Πάφου εξέτασε η Επ. Μεταφορών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 09/11/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν την σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της κατασκευής της γέφυρας στη Βιομηχανική Ζώνη Τρεμιθούσας στην Πάφο, την ανάγκη αναβάθμισης και ευθυγράμμισης του δρόμου Πόλης Χρυσοχούς-Αργάκας, την πρόοδο των κατασκευαστικών έργων της Α΄ φάσης του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον δρόμο Αεροδρομίου-Τουριστικής Περιοχής Πάφου και προέκτασης μέχρι την Πέγεια.

Την πρόοδο κατασκευαστικών έργων στην επαρχία Πάφου εξέτασε η Επ. Μεταφορών

Την πρόοδο των εργασιών σε κατασκευαστικά έργα που πραγματοποιούνται στην Επαρχία Πάφου είχε την ευκαιρία να εξετάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε ότι τα περισσότερα από τα υπό συζήτηση έργα στην επαρχία Πάφου χρονολογούνται αδικαιολόγητα εδώ και δεκαετίες, προσθέτοντας ότι χωρίς ικανοποιητικά έργα και χωρίς αναβαθμίσεις ο ρυθμός ανάπτυξης της επαρχίας φθίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Πάζαρο, πρώτο θέμα συζήτησης υπήρξε η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της κατασκευής γέφυρας στη βιομηχανική περιοχή Μεσόγης και Τριμιθούσας, ως προς το οποίο η επιτροπή ενημερώθηκε ότι θα υποβληθούν οι προσφορές την 1η Δεκεμβρίου 2023, το έργο θα κοστίσει περί τα 2 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί εντός 54 εβδομάδων.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την επιτροπή ήταν η ανάγκη ευθυγράμμισης του δρόμου Πόλης Χρυσοχούς-Αργάκας, συνέχισε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως οι διαδικασίες ξεκίνησαν το 2012, χωρίς να προχωρήσει η διαδικασία ζήτησης προσφορών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και έλλειψης πιστώσεων.

Τρίτο θέμα συζήτησης, σύμφωνα με τον κ. Πάζαρο, αποτέλεσε η πρόοδος των κατασκευαστικών έργων της α’ φάσης του δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και οι διαδικασίες για την προσφοροδότηση της β’ φάσης, θέμα για το οποίο είπε ότι λόγω διαφαινόμενης καθυστέρησης ζητήθηκε από τον εργολάβο να υποβάλει ενημερωμένο πρόγραμμα εργασιών, το οποίο παρουσιάζει καθυστέρηση πέντε μηνών, με το Υπουργείο να έχει απορρίψει τη θέση του εργολάβου, θεωρώντας ότι η καθυστέρηση ανάγεται σε δική του υπαιτιότητα.

Συμπλήρωσε αναφορικά με τις διαδικασίες της β’ φάσης ότι έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2024 πρόνοιες για κάλυψη των δαπανών για αναθεωρημένη περιβαλλοντική μελέτη και επικαιροποίηση και προσαρμογή του αυτοκινητόδρομου σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας, προσθέτοντας πως αν εξασφαλιστεί η έγκριση του έργου θα μπορέσει να ενταχθεί στους επόμενους προϋπολογισμούς η β’ φάση, αμέσως μετά την υλοποίηση της α’ φάσης.

Ο κ. Πάζαρος είπε ακόμη ότι εξετάστηκαν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον δρόμο αεροδρομίου-Τουριστικής Περιοχής Κάτω Πάφου, ο οποίος, όπως ανέφερε, έχει μείνει στα σχέδια «λόγω άρνησης της περιβαλλοντικής αρχής», σημειώνοντας πως πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή καθώς το έργο είναι ζωτικής σημασίας για μία κατεξοχήν τουριστική περιοχή.

Ευχαρίστησε επίσης όλα τα αρμόδια τμήματα για τον παραλιακό δρόμο Κάτω Πάφου-Κόλπου των Κοραλλίων για τη συνεργασία τους ως προς την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών και διαδικασιών από το Τμήμα πολεοδομίας και Οικήσεως και την προώθηση του φακέλου στο Τμήμα Δημοσίων Έργων για την ετοιμασία εγγράφων προσφοροδότησης για την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων. 

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός δηλώνουμε πανέτοιμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια και ενέργεια του Υπουργείου Μεταφορών για προώθηση των θεμάτων που απασχόλησαν. Είναι έργα που χρονολογούνται δεκαετίες, επί δικής μας διακυβέρνησης προωθήθηκαν οι διαδικασίες τους, γνωρίζουμε τα προβλήματα που είχε το Υπουργείο και παραμένει επιθυμία μας να ολοκληρωθούν όσο πιο σύντομα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνο Φακοντής είπε ότι η επιτροπή ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών κατασκευής της α’ φάσης του νέου αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, για την οποία το κόμμα ζήτησε από τους αρμοδίους την επίσπευση των διαδικασιών για προσφοροδότησης της β’ φάσης του έργου τμήμα του δρόμου από Στρουμπί μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, και επανέλαβε την ανάγκη σύνδεσης του νέου δρόμου με το οδικό δίκτυο της πόλης της Πάφου, ώστε ο νέος δρόμος να καταστεί λειτουργικός από τους οδηγούς που θέλουν να κατευθυνθούν από και προς το κέντρο της πόλης της Πάφου.

Αναφορικά με τον δρόμο αεροδρομίου Πάφου μέχρι την Πέγεια και συγκεκριμένα για τα δύο τμήματα τα οποία παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή τους, ο κ. Φακοντής σημείωσε την ανάγκη να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα, ώστε να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη της Πάφου και την τουριστική περιοχή μέχρι την Πέγεια.

Συμπλήρωσε πως από ό,τι διαφάνηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος, τα περιβαλλοντικά ζητήματα και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις απορρίπτουν την κατασκευή του τμήματος του δρόμου παρά τον ποταμό της Έζουσας, προσθέτοντας ότι, έως ότου αποφασίσει η Κυβέρνηση πως προτίθεται να προχωρήσει και τι θέλει, οι κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να αναβαθμίσουν τον παλιό δρόμο αεροδρομίου Πάφου με φωτισμό και βελτιωτικά έργα για να μην τίθενται προβλήματα ασφάλειας στον υφιστάμενο δρόμο.

Είπε επίσης πως το ΑΚΕΛ έθεσε στο αρμόδιο υπουργείο ότι το οδικό δίκτυο Ποτίμων-Πέγειας εμπίπτει σε χαλίτικη γη και η έναρξη του έργου μπορεί να γίνει με διαδικασίες εξπρές, ώστε να επωφεληθούν άμεσα ο δήμος Πέγειας και οι κοινότητες Χλώρακας, Έμπας και Κισσόνεργας.

Αναφορικά με τον δρόμο Πόλης Χρυσοχούς μέχρι την Αργάκα και την Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς, ο κ. Φακοντής είπε ότι πρόκειται για ένα δρόμο εξαιρετικά επικίνδυνο με πολλά μελανά σημεία, ένα δρόμο με ελλιπή φωτισμό χωρίς πεζοδρόμια και χωρίς επαρκείς σημάνσεις στο οδικό δίκτυο που να προειδοποιούν τους οδηγούς, στον οποίο μάλιστα έχουμε θρηνήσει θύματα, και για αυτό κάλεσε εκ μέρους του ΑΚΕΛ άμεσα την Κυβέρνηση να καταθέσει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναβάθμιση και ευθυγράμμισή του.

Τέλος, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ η επιτροπή συζήτησε το αίτημα κατασκευής γέφυρας που συνδέει τη βιομηχανική ζώνη Τρεμιθούσας με τη βιομηχανική περιοχή Μεσόγης, ένα έργο που, όπως είπε, θα εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες πολίτες και το οποίο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εντός του 2022.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει καν επανεκκινήσει το έργο. Καλούμε την Κυβέρνηση όπως υλοποιήσει τις νέες δεσμεύσεις που έχει δώσει σήμερα στην επιτροπή για έναρξη των εργασιών της γέφυρας εντός του 2024», κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε με τη σειρά του πως τα σημερινά υπό συζήτηση θέματα αφορούσαν συνολικά την επαρχία Πάφου, ξεκινώντας από τη σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρείται στη διεκπεραίωση της γέφυρας της βιομηχανικής περιοχής Τρεμιθούσας και Μεσόγης, η κατασκευή της οποίας αν και ξεκίνησε το 2012 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται προβλήματα αναφορικά με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας πως η επιτροπή ενημερώθηκε σήμερα ότι το έργο θα προχωρήσει, θα βγουν σε προσφορές στις αρχές του 2024 και θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της γέφυρας τον Ιούνιο του προσεχούς έτους, διάρκειας 54 εβδομάδων.

Αναφορικά με τον δρόμο Πόλης Χρυσοχούς-Αργάκας, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ τον αποκάλεσε «καρμανιόλα» εξαιτίας, όπως ανέφερε, της απώλειας ζωών κάθε χρόνο λόγω έλλειψης ευθυγράμμισης, φωτισμού και σήμανσης, προσθέτοντας πως η επιτροπή συμφώνησε σήμερα, ελλείψει ρυθμιστικού σχεδίου, να πραγματοποιήσει περιοδεία μαζί με το Τμήμα Δημοσίων Έργων στην περιοχή ώστε να βελτιωθεί ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δυστυχημάτων, εν αναμονή του νέου ρυθμιστικού σχεδίου.

Σχετικά με τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ο κ. Σαββίδης είπε ότι δεν κατασκευάζεται δρόμος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, όπως πιστεύεται, αλλά με μία, ο οποίος δεν θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της Πάφου, παρά μόνο όσους έρχονται από Λεμεσό με κατεύθυνση το Στρουμπί, ενώ αναφορικά με τον δρόμο του αεροδρομίου της Πάφου κάλεσε την Κυβέρνηση για λόγους έννομου δημοσίου συμφέροντος να ξεπεράσει τις υφιστάμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Στις δικές του δηλώσεις, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε αναφορικά με το θέμα της γέφυρας στη βιομηχανική περιοχή Τρεμιθούσας ότι η κατασκευή της φαίνεται ότι προϋπολογίζεται για το 2024 με ένα έργο ύψους 2 εκατομμυρίων, καθώς το κόστος από το 2012 έχει τριπλασιαστεί, και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 54 εβδομάδες.

Συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, το οποίο θα αποσυμφορήσει κατά κύριο λόγο τον όγκο κυκλοφορίας που υπάρχει σήμερα από παλαιούς δρόμους και θα δώσει διέξοδο ασφάλειας σε όλες τις επιχειρήσεις στη βιομηχανική περιοχή Τρεμιθούσας.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση και ευθυγράμμιση του δρόμου Πόλης Χρυσοχούς-Αργάκας-Πωμού, είπε ότι έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν τόσο την ευθυγράμμιση του δρόμου όσο και τη φωταγώγησή του, καθώς και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου, ώστε ακριβώς να μειωθεί όσο το δυνατόν ο κίνδυνος ατυχημάτων.

Προσέθεσε πως δυστυχώς αυτό το έργο βρίσκεται κάτω από τη λειτουργία και δημιουργία ενός ρυθμιστικού σχεδίου, στο οποίο θα πρέπει να εμπλακεί και η πολεοδομία, συμπληρώνοντας πως παρότι σήμερα απουσίαζε από τη συνεδρία εκπρόσωπος της πολεοδομίας, η συνεδρία θα επαναληφθεί ώστε να προσκληθεί και να είναι παρών εκπρόσωπος της υπηρεσία προκειμένου να συζητηθεί η υλοποίηση και ο σχεδιασμός του ρυθμιστικού σχεδίου.

Προσέθεσε πως η επιτροπή πρότεινε αν υπάρχει η δυνατότητα από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών να δοθεί το κονδύλι στις τοπικές αρχές ώστε να προχωρήσουν σε συνεργασία με την πολεοδομία στο ρυθμιστικό σχέδιο, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το συντομότερο και να μπορέσει ακριβώς να προϋπολογιστεί για υλοποίηση το έργου.

Συμπλήρωσε πως την ίδια στιγμή, τα δημόσια έργα έχουν δείξει την πρόθεσή τους ότι κάποια ζητήματα που αφορούν τη δική τους αρμοδιότητα, όπως η φωταγώγηση και η τοποθέτηση καμερών φωτοεπισήμανσης, θα μπορούσαν να τοποθετήσουν σε σημεία τα οποία πραγματικά κρίνονται ως επικίνδυνα, και πως αναμένει ότι σε επόμενη συνεδρία θα εξεταστούν πιο λεπτομερώς αυτά τα ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά το δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ο κ. Μυριάνθους είπε πως παρότι υπήρχαν προβληματισμοί στο Υπουργείο Οικονομικών ότι η γ’ φάση του έργου, όπως είχε παρουσιαστεί στον προϋπολογισμό του, προϋπολογιζόταν για να τελειώσει μέχρι το 2026, αναφέρθηκε σήμερα ότι με βάση και τη διαβούλευση που γίνεται από τον εργολάβο, το έργο της πρώτης φάσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στον Μάιο του 2025, ουσιαστικά με μία εξάμηνη παράταση από ό,τι προβλέπεται στο συμβόλαιο του εργολάβου.

«Αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει όντως πράξη και δεν θα έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση της πρώτης φάσης, Την ίδια στιγμή, αναμένουμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και ο σχεδιασμός για τη β’ φάση του δρόμου, ο οποίος στην πραγματικότητα χρειάζεται να συμπεριλάβει μια δέουσα περιβαλλοντική μελέτη σε ένα σημείο του δρόμου της β’ φάσης περίπου 150 μέτρων, όπου ουσιαστικά ο δρόμος διέρχεται από την περιοχή Natura», συμπλήρωσε σχετικά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον υφιστάμενο δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2024, όπως αναφέρθηκε στους βουλευτές από το διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, η β’ φάση αναβάθμισης του υφιστάμενου δρόμου, ώστε να μπορέσει να απαμβλύνει οποιαδήποτε κυκλοφοριακά θέματα παρουσιάζονται σήμερα μέχρι την ολοκλήρωση του νέου δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, δίνοντας ουσιαστικά  μια νέα πνοή στην διασύνδεση της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς με την υπόλοιπη Κύπρο.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Επιτακτική ανάγκη ο δρόμος αεροδρομίου Πάφου

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:

Ο περί Οδικής Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Οδικής Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων Νόμου, ώστε να μεταφερθεί στην εσωτερική έννομη τάξη η κατ’ εξουσιοδότηση Οδηγία (ΕΕ) 2022/2407 της Επιτροπής της 20ής Σεπτεμβρίου 2022 για την τροποποίηση των παραρτημάτων της οδηγίας 2008/68/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με στόχο την προσαρμογή τους στην επιστημονική και τεχνική πρόοδο.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ   

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 15/04/2024 – 19/04/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 15/04/2024                  Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..   Τρίτη 16/04/2024                    Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                            Επιτροπή για

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά