Συγκρατημένη αισιοδοξία για μεταναστευτικό, v/σ μέχρι 2 Οκτωβρίου για εκλογές σχολικών εφορειών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/09/2023, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Πολιτική διαχείρισης μεταναστευτικών ροών

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μείωση ροών στο 50%, λέει ο ΥΠΕΣ για μεταναστευτικό

Συγκρατημένη αισιοδοξία όσον αφορά στα αποτελέσματα των δράσεων για διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας όμως πως υπάρχουν και παράγοντες που δεν μπορούν να ελέγξουν, αναφέροντας πως η κατάσταση στον Λίβανο είναι ανησυχητική διότι υπάρχει αυξημένη ροή μεταναστών από τη Συρία. 

Ο κ. Ιωάννου, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, είπε ότι υπάρχει μια «αισθητή μείωση» στις ροές της τάξης του 50%, ενώ υπάρχει μια μεγάλη αύξηση όσον αφορά τις επιστροφές και συγκεκριμένα 50%. 

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει περισσότερη μείωση μέσω της πράσινης γραμμής και λιγότερη δια θαλάσσης, «διότι δυστυχώς εκεί δεν μπορούμε να το ελέγξουμε». 

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια «συγκρατημένη αισιοδοξία» για τα αποτελέσματα. Σημείωσε ότι έχουν κάνει συγκεκριμένες ενέργειες, έχουν μειώσει τον χρόνο εξέτασης αιτητών ασύλου από εννέα και πλέον μήνες, στους τρεις μήνες και στον έναν μήνα για τις πρόδηλα αβάσιμες, ενώ έχουν διπλασιάσει τους εξεταστές του ασύλου. 

Ο Υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, διότι υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες και αναφέρθηκε στις καταστροφές στη Λιβύη και ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, 7.000 μετανάστες έχουν πάει από τη Λιβύη στην Ιταλία. Σημείωσε ότι ο Λίβανος, με τον οποίο, είπε, είχαν μιλήσει την Τετάρτη ενόψει της νέας άφιξης 118 ατόμων, έχουν αποκόψει  αρκετά πλοιάρια από το να αναχωρήσουν από τον Λίβανο μέσω της συνεργασίας με την Κύπρο. Είπε όμως ότι η κατάσταση στον Λίβανο είναι ανησυχητική διότι υπάρχει μια αυξημένη ροή μεταναστών από τη Συρία, προς Λίβανο. «Άρα αντιλαμβάνεστε ότι αν καταρρεύσει ο Λίβανος, όσον αφορά το μεταναστευτικό, τι θα γίνει», είπε. 

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι έστειλε επιστολή πριν από τρεις ημέρες στον αντιπρόεδρο της ΕΕ τον Μαργαρίτη Σχοινά, τονίζοντας την ανάγκη όπως επαναξιολογηθούν τα δεδομένα του Λιβάνου και τύχει βοήθειας όπως τυγχάνει και η Τουρκία. «Δυστυχώς οι αφίξεις μεταναστών από τον Λίβανο, τη Συρία δεν μπορούν να ελεγχθούν. Δεν μπορούμε να βάλουμε κάποια επιπλέον μέτρα. Πρέπει να κάνουμε και κάποιες παραδοχές και μας ανησυχεί η κατάσταση όπως εξελίσσεται στις γειτονικές χώρες. Άρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί», είπε. Από κει και πέρα, πρόσθεσε, στα θέματα που μπορούμε να δράσουμε, παίρνουμε τις ανάλογες ενέργειες. «Έχουμε τα συγκεκριμένα πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», είπε ο Υπουργός.

Φοιτητές από τρίτες χώρες

Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας ότι θα δίδονται κίνητρα για να έρχονται φοιτητές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τρίτες χώρες και αν αυτό ενδέχεται να προκαλέσει ένα κύμα μετανάστευσης στην Κύπρο με φοιτητές που έρχονται από τρίτες χώρες με άλλους σκοπούς, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκε μέχρι στιγμής είναι το πλαφόν. Υπάρχει αυτή τη στιγμή 35% πλαφόν στα άτομα από τρίτες χώρες, πρόσθεσε.

Το πρόβλημα, σημείωσε, έγκειται στο γεγονός ότι φοιτητές από κάποια κολέγια, αποχωρούν πριν συμπληρώσουν τις σπουδές τους και διαμένουν παράνομα στην Κύπρο. Στόχος, είπε, είναι να λύσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. «Θα το λύσουμε εάν βρεθεί ο τρόπος αυτά τα κολλέγια να σταματήσουν τις κακές πρακτικές», είπε, προσθέτοντας πως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τιμωρηθούν τα υπόλοιπα τα πανεπιστήμια και να μην μπορούμε να αυξήσουν τους αριθμούς των φοιτητών με όλα τα συνεπακόλουθα για την οικονομία της Κύπρου.

Στόχος, είπε, είναι να έρθουν ποιοτικοί φοιτητές από άλλες χώρες που έρχονται πραγματικά για να σπουδάσουν.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι σημειώνουν την προσπάθεια εξορθολογισμού σε διαδικασίες στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και μια διαφοροποίηση από την προηγούμενη Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά και τον φράκτη της προηγούμενης Κυβέρνησης που πρέπει να αφαιρεθεί, όπως είπε, και στη ρητορική «που δεν είναι μισαλλόδοξη, ούτε μισάνθρωπη». Είπε ότι αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί αυτό το πολύ σοβαρό και πολυδιάστατο ζήτημα.

Το Υπ. Δικαιοσύνης στηρίζει αλλά δεν εμπλέκεται στη λειτουργία της Αστυνομίας, λέει η Προκοπίου

Ο ρόλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να στηρίζει την Αστυνομία για την καλύτερη λειτουργία της, αλλά δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε ρόλο στη λειτουργία της, είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, όπου συζητήθηκε το θέμα των πρόσφατων επεισοδίων σε Χλώρακα και Λεμεσό, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Κατά τη συζήτηση υπήρξαν στιγμές έντασης, όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, αντέδρασε έντονα σε σχόλιο του Διευθυντή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, Θωμά Χατζηκυριάκου, ότι υπήρχαν κάποιες αστοχίες, όσον αφορά στη διαχείριση των επεισοδίων. Ο κ. Δαμιανού σημείωσε έντονα ότι γίναμε ρεζίλι ανά το παγκόσμιο ότι είμαστε ρατσιστές στην Κύπρο, σημειώνοντας, «αποτύχατε παταγωδώς».

Η Υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, σχετικά με τα επεισόδια και εάν έδωσε καθοδήγηση στην Αστυνομία μετά τα επεισόδια στη Χλώρακα, ανέφερε ότι το Υπουργείο της δεν εμπλέκεται στα επιχειρησιακά πλάνα της Αστυνομίας διότι δεν του παρέχεται από το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, αλλά ότι έγιναν συστάσεις, οι οποίες δεν αφορούσαν τα συγκεκριμένα επιχειρησιακά πλάνα αλλά για να διασφαλιστεί ο στόχος της διασφάλισης της δημόσιας τάξης. 

Σημείωσε ότι υπάρχει ενημέρωση ως προς τους στόχους της Αστυνομίας και συνεργασία για να εφαρμόζεται η πολιτική της. Ο ρόλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να στηρίζει την Αστυνομία για την καλύτερη λειτουργία της, αλλά δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε ρόλο στη λειτουργία της, είπε. 

Βουλευτές έθεσαν διάφορα ερωτήματα στην Υπουργό αλλά και στον κ.  Χατζηκυριάκου, και συγκεκριμένα, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, ρώτησε αν γίνεται κάτι για την καταπολέμηση ψευδών ειδήσεων, και πόσα άτομα είχαν συλληφθεί στα επεισόδια στη Χλώρακα που ήρθαν από άλλες περιοχές. 

Ο κ. Δαμιανού ρώτησε πόσες ποινικές διώξεις έγιναν σχετικά με ρητορική μίσους και πόσες καταδίκες, και μετά από όσα έγιναν στη Χλώρακα, τι καθοδήγηση έδωσε η Υπουργός στην Αστυνομία, προ της Λεμεσού. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, σημείωσε ότι φαίνεται ότι δεν ήταν οργανωμένη η Αστυνομία αφού έγιναν πολύ λίγες συλλήψεις την Κυριακή, την ημέρα των επεισοδίων στη Χλώρακα, σε σχέση με τη Δευτέρα. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος ρώτησε εάν η Αστυνομία έχει εντοπίσει τα άτομα που φέρονται να συντόνιζαν ομάδες που έκαναν τραμπουκισμούς στη Χλώρακα και εάν ισχύει ότι αστυνομικοί παρακολουθούσαν αμέτοχοι κουκουλοφόρους με ρόπαλα στη Λεμεσό, σημειώνοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες, και ότι δεν γίνεται να υπάρχουν αστυνομικοί στη σκηνή και να μην κάνουν τίποτα. 

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ρώτησε την Υπουργό αν μπορούσε να διαβεβαιώσει αν η Αστυνομία μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες που δεν ασκούν βία, σημειώνοντας ότι φαίνεται ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσει ούτε περιουσίες, ούτε πολίτες που έχουν αντίθετη άποψη. Ρώτησε επίσης γιατί η Υπουργός ή η Αστυνομία δεν βγήκαν να πουν ότι κάποια θέματα που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο ήταν ψέματα. 

Ρώτησε επίσης από πού είναι οι Ε/κ που συνελήφθησαν στη Χλώρακα αλλά και γιατί δεν πήγε η Αστυνομία να συλλέξει τεκμήρια μετά τα επεισόδια στη Χλώρακα, σημειώνοντας ότι η ίδια μάζεψε τεκμήρια από τον χώρο λίγες μέρες μετά και τα παρέδωσε στην Αστυνομία. 

Η Υπουργός είπε ότι είναι καθήκον της Αστυνομίας να σχεδιάζει επιχειρησιακά όλα τα μέτρα που λαμβάνει. Πρόσθεσε ότι έχοντας πάντοτε κατά νου πως για το Υπουργείο της, η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και προστασίας των πολιτών, όλων των Ελληνοκυπρίων και οποιουδήποτε βρίσκεται στο έδαφος της Δημοκρατίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, οι οδηγίες προς την Αστυνομία όσον αφορά την αποστολή της, είναι πάντοτε σαφείς και συνεχείς. 

Είπε ακόμη ότι υπήρχαν διάφορα περιστατικά ρητορικής μίσους και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διερευνηθούν και να οδηγηθούν στο δικαστήριο και στην περίπτωση των επεισοδίων στη Χλώρακα και Λεμεσό. 

Ο κ. Χατζηκυριάκου, είπε στην Επιτροπή ότι για τα επεισόδια στη Χλώρακα, έχουν συλληφθεί 31 άτομα, 11 Ε/κ, 17 Σύριοι και 3 Γεωργιανοί, και 17 Ε/κ στη Λεμεσό. Σημείωσε ότι είχε καταρτιστεί ένα σχέδιο επιχείρησης για διαφύλαξη της δημόσιας τάξης, όσον αφορά στη Λεμεσό. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών είπε ότι Αστυνομία έχει συλλέξει τεκμήρια, ενώ για το αν αστυνομικοί δεν έπραξαν τίποτα στην παρουσία κουκουλοφόρων, είπε ότι είναι ένα θέμα που διερευνάται.

Νομοσχέδια για έγκλημα ρητορικής μίσους μέσω Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Η Υπουργός αναφέρθηκε σε δύο σχετικά νομοσχέδια και ζήτησε από τους Βουλευτές όταν κατατεθούν στην Ολομέλεια να τα ψηφίσουν.

Αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο περί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση κατά του Εγκλήματος μέσω Διαδικτύου, αναφορικά με την Ποινικοποίηση Πράξεων Ρατσιστικής και Ξενοφοβικής Φύσης που Διαπράττονται μέσω Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και σε δεύτερο νομοσχέδιο, σχετικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο είτε μέσα από ιστοσελίδες, είτε μέσω κοινωνικής δικτύωσης, είτε μηνυμάτων. 

«Τα λόγια οδηγούν σε πράξεις», είπε η Υπουργός, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό όπου υπάρχει παραβίαση του πλαισίου αυτού να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα. 

Δηλώσεις Βουλευτών 

Ο κ. Δαμιανού είπε μετά σε δηλώσεις του ότι τους έχει προκαλέσει «θυμό η σημερινή στάση της Αστυνομίας, μετά από αυτά τα απαράδεκτα, ντροπιαστικά, νεοφασιστικά, μισαλλόδοξα που είδαμε και στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, η στάση των εκπροσώπων της Αστυνομίας να είναι ότι είχαμε και κάποιες αστοχίες». «Δεν είναι αστοχίες γι’ αυτό και η δική μας τοποθέτηση προς την Υπουργό Δικαιοσύνης είναι πως όφειλε, ως η πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου, να διασφάλιζε μετά τα γεγονότα της Χλώρακας, ότι όλα αυτά που έγιναν στη Λεμεσό, τα καταδικαστέα, δεν θα λάμβαναν χώρα. Αντ’ αυτού, είδαμε αυτά που έγιναν στη Λεμεσό, και πρέπει να πω με λύπη μου, μια παθητική στάση από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, είπε ότι το μεταναστατευτικό θα λυθεί με «λελογισμένες και νούσιμες πράξεις», μακριά από οποιεσδήποτε ρατσιστικές και άλλες δράσεις. Από κει και πέρα, είπε, ευθύνη έχουν όλοι, θεσμικά όμως η ευθύνη ανήκει σε αυτούς που είναι και οι κατά νόμο υπεύθυνοι. Για το θέμα της Αστυνομίας, είπε ότι θα μείνει απλά στην παραδοχή του αρχηγού της Αστυνομίας στην πρόσφατη δήλωση του στην Συνεδρία Επιτροπής Νομικών ότι υπήρξαν αστοχίες. Εφόσον υπάρχει παραδοχή θα αναμένουμε ότι πλέον δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή σε ένα τόσο σημαντικό θέμα ως αστοχίες, είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση της Υπουργού για τα νομοσχέδια που βρίσκονται στη Βουλή. «Θα χαρούμε πάρα πολύ να τα έχουμε σύντομα να τα συζητήσουμε», είπε σημειώνοντας ότι θα πρέπει επιτέλους να μπει ένας φραγμός στον τρόπο που λειτουργούν οι χρήστες κοινωνικής δικτύωσης χωρίς βεβαίως να καταργούνται ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν τους ικανοποίησε η άποψη και η έκθεση γεγονότων από πλευράς Αστυνομίας και ότι ήταν αδιανόητο να μην έχουν λάβει μέτρα και να μην υπάρχει καταγραφή των ατόμων που διοργάνωναν αυτές τις ενέργειες στη Χλώρακα και να μην υπήρξε άμεση παρέμβαση.

Η κ. Ατταλίδου είπε ότι δυστυχώς, οι περισσότερες ερωτήσεις που είχαν υποβάλει, «έμειναν αναπάντητες». Είπε ότι δεν πήραν απαντήσεις από την Αστυνομία αλλά ούτε και από την πολιτική προϊστάμενη, «οι οποίες να μας διαβεβαιώνουν και να μας καθησυχάζουν ότι κάτι ανάλογο δεν θα γίνει στο μέλλον». Θα αρχίσουμε να διερωτόμαστε αν οι άνθρωποι που εξασκούν δημοκρατικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να εκφράζουν άποψη χωρίς να κρατούν σιδερολοστούς και ρόπαλα, θα πρέπει να μπουν στο σπίτι τους για να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στους δρόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας οι κουκουλοφόροι, είπε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για μεταναστευτικό

Πορεία εφαρμογής μεταρρύθμισης τοπικής αυτοδιοίκησης

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ν/σ μέχρι 2 Οκτωβρίου για τις εκλογές των σχολικών εφορειών, ζητά η Επ. Εσωτερικών

Σε ικανοποιητικό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσον αφορά τον οδικό χάρτη, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, που ενημέρωσε την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το θέμα, με την Επιτροπή να ζητά από την Κυβέρνηση να καταθέσει μέχρι τις 2 Οκτωβρίου νομοσχέδιο, που θα αφορά την τελική της θέση για τις εκλογές των σχολικών εφορειών. 

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι το αίτημα για δημιουργία δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Φύλας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό προς το παρόν, ενώ συζητήθηκε σε έκταση το θέμα των σχολικών εφορειών. 

Ο κ. Ιωάννου ανάφερε στην Επιτροπή ότι η προετοιμασία που προβλέπεται στο μεταβατικό στάδιο μέχρι και την πλήρη υλοποίηση του νέου πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης από 1.7.2024 συνεχίζεται κανονικά με εντατικούς ρυθμούς. «Είμαστε συνεχώς δίπλα από τους ίδιους τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να βεβαιωθούμε ότι αυτή η τεράστια μεταρρύθμιση θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και να έχει άμεσα προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας που είναι και το επιθυμητό για όλους», ανέφερε. 

Μεταξύ άλλων, είπε ότι έχουν ετοιμαστεί προσχέδια οργανογράμματα, τόσο για τους νέους Δήμους από τα Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων, όσο και για τους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) από τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια. 

Σημείωσε ότι μια μεγάλη πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι ΕΟΑ των επαρχιών Πάφου και Αμμοχώστου, είναι η μη ύπαρξη Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας και είπε ότι οι δύο αυτές επαρχίες θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες ώστε να αναπτύξουν και αυτό τον πυλώνα, στα πρότυπα των άλλων επαρχιών. 

Είπε ότι το θέμα της πορείας ανάπτυξης και λειτουργίας του ενιαίου λογισμικού ΕΥΑΓΟΡΑΣ στους Δήμους, απασχολεί έντονα όλους τους Δήμους αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών και ότι είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο αναπόφευκτα συναντά προβλήματα και προκλήσεις. 

Πρόσθετα, είπε ότι το ΥΠΕΣ έχει ετοιμάσει εσωτερική μελέτη στη βάση των δεδομένων, που υπάρχουν για τα κριτήρια στα οποία μπορεί να στηριχθεί η νέα κατανομή της κρατικής χορηγίας και σύντομα θα την καταθέσει στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων για τις δικές τους απόψεις. Παρόμοια εργασία, έχει ξεκινήσει και για την κατανομή της κρατικής χορηγίας στις κοινότητες, σημείωσε. 

Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων αλλά και με τους διαχειριστές έργου των ΕΟΑ, ετοιμάζει τρία νέα τροποποιητικά νομοσχέδια, που αφορούν αντίστοιχα τους περί Δήμων, περί Κοινοτήτων και περί Επαρχιακών Οργανισμών Νόμους, τα οποία ρυθμίζουν κυρίως τεχνικής φύσης θέματα και τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή, στις αρχές Οκτωβρίου, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση και στη συνέχεια ο νομοτεχνικός έλεγχος. 

Απόρριψη αιτήματος για δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Φύλας 

Ο κ. Ιωάννου, αναφερόμενος στο αίτημα του Συνδέσμου Φίλων Αγίας Φύλας για δημιουργία δημοτικού διαμερίσματος, είπε ότι δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης στην παρούσα φάση να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή. Είπε ότι το γεγονός θα δημιουργήσει προηγούμενο για άλλες περιοχές όπως, το Ζακάκι, το Καϊμακλί, την Παλλουριώτισσα, για δημιουργία ξεχωριστών δημοτικών διαμερισμάτων. 

Αναφέρθηκε σε πρόνοια στη νομοθεσία για τη δυνατότητα Συμβουλίων Βελτιώσεως να μπορούν να αποτελέσουν δημοτικά διαμερίσματα και είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αλλάξει οτιδήποτε που αφορά στη φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του σχεδίου όπως αυτό έχει ψηφιστεί. Σημείωσε ότι σε περίπου οκτώ μήνες θα γίνουν οι εκλογές και ότι υπάρχει μια συνεννόηση ότι δεν πρέπει να γίνεται τίποτα 12 μήνες πριν που να διαταράσσει την εκλογική διαδικασία. 

Είπε ότι αναγνωρίζει ότι στην πορεία υλοποίησης μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και εξέφρασε την ετοιμότητα όταν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το ερχόμενο καλοκαίρι να συζητήσει και το θέμα της Αγίας Φύλας, και άλλων διαμερισμάτων. 

Σχολικές εφορείες 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, έδωσε στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και το Υπουργείο Παιδείας, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου για να κατατεθεί στην Επιτροπή το νομοσχέδιο που θα αφορά την τελική θέση της κυβέρνησης για τις εκλογές των σχολικών εφορειών. Κατά τη συζήτηση ηγέρθηκαν διάφορα ζητήματα για τις 64 σχολικές εφορείες όπως η εκλογή των σχολικών εφορειών, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία και κληροδοτήματα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε, ότι η θέση τους είναι εφόσον γίνονται 20 δήμοι, θα γίνουν εκλογές για τους 20 δήμους, άρα οι σχολικές εφορείες θα γίνουν ενιαίες όπως προβλέπεται στην νομοθεσία. Σημείωσε ότι δεν έγιναν πολλά από πλευράς ΥΠΑΝ, όμως σε συζητήσεις που έγιναν σε τεχνοκρατικό επίπεδο φάνηκε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει. Είπε ότι θα είναι πιο λίγα άτομα για τις ίδιες σχολικές εφορείες, που θα καταργηθούν το 2029, και θα λειτουργούν επιτροπές μέσα στους Δήμους.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ο Υπουργός είπε ότι «είμαστε σε ικανοποιητικό δρόμο όσον αφορά τον οδικό χάρτη».

Σημείωσε ότι τους ανησυχεί το θέμα του λογισμικού και ότι θα συγκαλέσει συνάντηση με τους δημάρχους για να επιλύσουν κάποια επιμέρους θέματα.

Για το θέμα των σχολικών εφορειών είπε ότι υπάρχουν επιμέρους θέματα που πρέπει να επιλύσουν οι Σχολικές Εφορείες και ότι αυτό αφορά το Υπουργείο Παιδείας. «Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα από την ψήφιση της νομοθεσίας δεν είχαν γίνει αρκετά στο Υπουργείο Παιδείας», είπε σημειώνοντας πως οι διαβεβαιώσεις που λαμβάνουν από την αρμόδια Υπουργό είναι ότι τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Παιδείας θα επιλυθούν σε σχέση με τις σχολικές εφορείες.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι έχει υπάρξει μια στρέβλωση στο ζήτημα της εκλογής των σχολικών εφορειών, προσθέτοντας πως «όχι με ευθύνη του κοινοβουλίου, και ως αποτέλεσμα κωλυσιεργίας της εκτελεστικής εξουσίας υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα και για τον τρόπο εκπροσώπησης των τοπικών σχολικών εφορειών στα 20 νέα σχήματα και για ζητήματα περιουσιακών στοιχείων και κληροδοτημάτων, αλλά και για ζητήματα ασφαλώς και εργασιακών».

Η γενική εκτίμηση, είπε, «είναι ότι γίνεται πάρα πολλή δουλειά» και από την Ένωση Δήμων, και από την Ένωση Κοινοτήτων και από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και από τους λειτουργούς των Υπουργείων για την ομαλή μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων στη μεταρρύθμιση. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα επί μέρους ζητήματα θα τύχουν της ανάλογης διαχείρισης», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας είπε ότι τα αρμόδια Υπουργεία, «έχουν εθνική υποχρέωση» έναντι της μεταρρύθμισης και έναντι των κόπων όλων των κοινωνικών και άλλων εταίρων, να έρθουν στην Βουλή στις 2 Οκτωβρίου, για το τι μέλλει γενέσθαι με τις σχολικές εφορείες. Εννιά μήνες πριν τις εκλογές, και ακόμη δεν γνωρίζουμε πώς θα γίνουν οι εκλογές για τα μέλη των σχολικών εφορειών, πρόσθεσε.  Είπε ότι οι τελικές τροπολογίες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγιναν στη συνεδρία προ των θερινών διακοπών της Ολομέλεια, σημειώνοντας πως η ουσία δεν είναι ποιος έκανε πότε και τι, αλλά ότι σήμερα αναμένουν από το αρμόδιο Υπουργείο νομοθεσία για τις σχολικές εφορείες. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα ανοιχτά, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΕΣ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους, ούτως ώστε να είναι έτοιμη η μεταρρύθμιση μετά τις εκλογές του 2024.

Για το θέμα των σχολικών εφορειών, είπε ότι η θέση του ΥΠΕΣ φαίνεται ότι καταλήγει να περιοριστούν οι εκλογές στους δήμους που θα δημιουργηθούν με τον νέο νόμο και ότι κατά βάση περιορίζεται και ο αριθμός των σχολικών εφορειών. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο και η Νομική Υπηρεσία και πολύ σύντομα, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, πρέπει να δώσουν τελικές αποφάσεις για να γνωρίζει και ο πολίτης τι δικαιώματα έχει, τι υποχρεώσεις έχει και αν έχει το δικαίωμα να εκλεγεί ή μη, σε έναν δήμο ή σε άλλο», είπε.

Ο κ. Λεωνίδου είπε ακόμη δεν τους ικανοποιεί η απόφαση του Υπουργού να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της νομοθεσίας για σύσταση δημοτικού διαμερίσματος στην Αγία Φύλα. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος είπε στις δηλώσεις του ότι όσο πλησιάζουμε στις επόμενες εκλογές αναφύονται συχνώς τεράστια προβλήματα, τα οποία αφορούν και την υλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Είπε ότι έχουν καταθέσει ως ΕΔΕΚ πρόταση για τις σχολικές εφορείες και συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί το σημερινό σύστημα όπου ένας αριθμός εκλεγόταν από τους ψηφοφόρους και ένας αριθμός από τα δημοτικά συμβούλια. Το σύνολο των σχολικών εφορειών πρέπει πια να εκλέγονται από τους ψηφοφόρους και να καθοριστεί για κάθε σχολική εφορεία ο μέγιστος αριθμός εφόρων ανάλογα με τις σχολικές μονάδες που η κάθε εφορεία έχει να διαχειριστεί, πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι πρέπει επιτέλους να έρθει η Κυβέρνηση με τις τελικές της προτάσεις για το θέμα των σχολικών εφορειών, καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές. 

Σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα, που κατά την άποψή της «ξεκίνησε λάθος», προσθέτοντας πως είναι έτοιμοι να διορθώσουν όλες τις ατέλειες που υπάρχουν για μια αυτοδιοίκηση που αρμόζει στην Κύπρο και που θα αντιμετωπίζει την καθημερινότητα των πολιτών της. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Έβαλε χρονοδιάγραμμα για εκλογές σχολικών εφορειών η Επ. Εσωτερικων 

Stockwatch: Μεταρρύθμιση ΤΑ: Στον αέρα οι εκλογές για σχολικές εφορείες 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο: 

Ο περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020

Η Επιτροπή επανεξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο, κατόπιν αναβολής του με απόφαση της Ολομέλειας του σώματος ημερομηνίας 13 Ιουλίου 2023, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμου, ώστε να εισαχθούν στην εθνική νομοθεσία οι αναγκαίες τροποποιήσεις για την εφαρμογή της Απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018, να καταργηθούν υφιστάμενες διατάξεις που αφορούν στην υποχρεωτική ψηφοφορία, να εισαχθούν πρόνοιες για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές και να εκσυγχρονισθούν οι προβλεπόμενες ποινές και η προσαρμογή τους σε ευρώ.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Ελέγχου

Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Έλεγχος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων-Ειδική Έκθεση 31.7.2024 (ΥΕΚΑ/01/2024) Σε διαδικασία ανάκτησης παροχών που δόθηκαν την πανδημία, λέει ο Υπ. Εργασίας Στη διαδικασία της ανάκτησης παροχών που δόθηκαν στην περίοδο της COVID-19, μέσω

Μεταφορών

Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ασφάλεια του σχολικού λεωφορείου ως μέσου μεταφοράς. Εισάγει επιτόπου ελέγχους μαθητικών λεωφορείων στα σχολεία το Υπ. Μεταφορών