Τα σχέδια της Κυβέρνησης για την στήριξη των εγκλωβισμένων, την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων επιχορήγησης εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός περιοχών που βρίσκονται στις Βρετανικές βάσεις, το θέμα της ευθανασίας και την πρόταση για υιοθέτηση από την ΕΕ, τριών μέτρων στο μεταναστευτικό μέχρι την τελική κατάληξη στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, συζήτησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές, κατά την διάρκεια των εργασιών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Επιτροπή Προσφύγων
Τα σχέδια της Κυβέρνησης για την στήριξη των εγκλωβισμένων παρουσίασε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Προσφύγων, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, ο οποίος τόνισε πως η Κυβέρνηση στηρίζει με συνεχείς δράσεις και ενέργειες τους εγκλωβισμένους που παραμένουν στην πατρώα γη.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος αναγνώρισε ότι έχουν δρομολογηθεί λύσεις για τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί σε προηγούμενες συνεδρίες προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν ακόμη ανοικτά θέματα, όπως ο μηχανισμός διάθεσης της αποζημίωσης των εγκλωβισμένων και των συγγενών των αγνοουμένων από την Τουρκία.
Αναφέρθηκε στα νέα σχέδια για νεαρά ζευγάρια που έχουν εγκριθεί πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας πως τα σχέδια αυτά θα ενθαρρύνουν και νέα ζευγάρια να παν στα χωριά που διαβιούν εγκλωβισμένοι μας αλλά και να στηριχθούν και υφιστάμενα ζευγάρια που παραμένουν εκεί «γιατί θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δώσουμε ζωντάνια στα χωριά μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τα σχολεία μας στο Ριζοκάρπασο».
Ο κ. Φωτίου είπε πως ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των εγκλωβισμένων και ξεκινούμε τώρα για την 3η δόση και αναμένουμε τις επόμενες λίγες μέρες να μεταφέρουμε τα εμβόλια εκεί.
Είπε επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ποσό γύρω στις €100.000 για να γίνουν επιδιορθώσεις και βελτιωτικά έργα σε κτίρια του σχολείου, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει μόλις το επέτρεψαν οι διαδικασίες για τη διέλευση μέσω των οδοφραγμάτων.
Ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ακόμη ότι με την οικονομική στήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και της κυβέρνησης αρχίζει η κατασκευή γηπέδου φούτσαλ. «Θέλουμε να δώσουμε στους μαθητές μας εκεί την ευκαιρία να έχουν τέτοιες εξωσχολικές εκδηλώσεις για να μπορούν να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά στις ελεύθερες περιοχές», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί στο Υπουργικό μια πρόταση που αφορά στην επιδιόρθωση οικιών στα κατεχόμενα που δεν ανήκουν σε εγκλωβισμένους. «Αλλά αν τα εγκαταλείψουμε υπάρχει ο κίνδυνος να τα πάρουν οι αρχές του κατοχικού καθεστώτος», εξήγησε.
Επιτροπή Ενέργειας
Την ικανοποίηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για το γεγονός ότι οποιοδήποτε σχέδιο σε σχέση με την βιομηχανία εφαρμόζεται στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αφορά και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννη.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συζήτησε αυτεπάγγελτα «την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων επιχορήγησης εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός περιοχών που βρίσκονται στις Βρετανικές βάσεις», ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ότι «οποιοδήποτε σχέδιο σε σχέση με την βιομηχανία εφαρμόζεται στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αντίστοιχα σχέδια εφαρμόζονται και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων».
Πρόσθεσε ότι «αυτό είναι πολύ θετικό και άφησε ικανοποιημένη την Επιτροπή».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο για αφερεγγυότητα που αφορά τους εγγυητές εταιρειών, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια και δεν φαίνεται να υπάρχουν τροπολογίες, προσθέτοντας ότι σε περίπου 15 μέρες ή τρεις εβδομάδες θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας.
Ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε επίσης ότι «θα λαμβάνονται υπόψη από το δικαστήριο αν και εφόσον έχουν δικά τους δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις», προσθέτοντας ότι «θα έχουμε μια εναρμόνιση των απαιτήσεων και στις περιπτώσεις των εγγυητών σε εταιρείες».
Επιτροπή Εξωτερικών
Πρόταση για υιοθέτηση από την ΕΕ, τριών μέτρων στο μεταναστευτικό μέχρι την τελική κατάληξη στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, θα καταθέσει η Κύπρος στο επόμενο Συμβούλιο εκ μέρους των 5 Μεσογειακών χωρών, Κύπρου, Μάλτας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας.
Αυτό δήλωσε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με την πορεία του Συμφώνου. Η πρόταση αφορά τρία μέτρα, τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ καθώς και την εποπτεία της Πράσινης Γραμμής, την ανάληψη πρωτοβουλίας από την Κομισιόν για κεντρική σύναψη συμφωνίας με αριθμό τρίτων χωρών για επιστροφή μεταναστών και την ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών που λειτουργούν στην ΕΕ για να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των επιστροφών.
Η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Μυρτώ Ζαμπάρτα, μιλώντας εντός της Επιτροπής είπε πως η Κομισιόν αναγνωρίζει το πρόβλημα που υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι και η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως είπε, η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κατά την επίσκεψη της πριν από λίγες μέρες στην Κύπρο είδε το πρόβλημα από πρώτο χέρι και έχει δηλώσει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια.
Όπως ανέφερε, η Επίτροπος Γιόχανσον θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και θα ζητήσει διαβεβαίωση ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα εφαρμοστεί και στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Χάρης Γεωργιάδης είπε πως είναι τουλάχιστο παράδοξο, τη στιγμή που η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Κύπρος έχει επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος, κάποιοι στο εσωτερικό να θεωρούν ότι η έγερση του ζητήματος είναι υπερβολική και πιθανώς ξενοφοβική.
Είπε πως πρόκειται για μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση η οποία μόνο με ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να αντιμετωπιστεί, και εξέφρασε υποστήριξη στην πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο Σύμφωνο για Μετανάστευση και Άσυλο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς είπε πως δυστυχώς η Κομισιόν με το νέο Σύμφωνο που προτείνει, συνεχίζει και διατηρεί τον Μηχανισμό του Δουβλίνου, την αρχή δηλαδή ότι υπεύθυνο για την διαχείριση των αιτήσεων πολιτικού άσυλου είναι το πρώτο κράτος μέλος που έχει εισέλθει ένας αιτητής. Αυτό, ανέφερε ο ίδιος, έρχεται σε αντίθεση με την θέση της αριστεράς στην Κύπρο και την ΕΕ αλλά και ολόκληρου του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ζήτησε να αντικατασταθεί ο Μηχανισμός του Δουβλίνου με ένα σύστημα στη βάση του οποίου όλοι οι πρόσφυγες θα κατανέμονται υποχρεωτικά σε όλα τα κράτη μέλη ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός.
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η Κύπρος κατά αναλογία πληθυσμού υποφέρει περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, τις οποίες αδυνατεί να απορροφήσει με ικανοποιητικό τρόπο και σε ικανοποιητικό βαθμό.
Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Είναι καιρός να ανοίξει ο διάλογος, να ανταλλαγούν απόψεις και να γίνουν βήματα εξέλιξης σε σχέση με το θέμα της ευθανασίας, δήλωσε την Τρίτη η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία σημείωσε πως το θέμα θα εγγραφεί και θα συζητηθεί άμεσα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Σε δηλώσεις της, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως το θέμα της ευθανασίας είναι ένα ζήτημα το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις, ωστόσο, σημείωσε «είναι και θέμα δικαιωμάτων, είναι θέμα ο άνθρωπος να έχει την επιλογή να μπορεί να τελειώνει τη ζωή του, όπως ο ίδιος κρίνει και αυτό δεν μπορούμε να το στερούμε».
Εξάλλου, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Τρίτη, συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστο Κληρίδη, «δυνατόν να ληφθούν προσεχώς, ούτως ώστε να προασπίσουμε την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα κράτος δικαίου σε αυτό τον τόπο».
Όπως είπε ο κ. Κληρίδης ο Σύλλογος έχει απευθύνει πρόσκληση στην Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής στο επετειακό συνέδριό του, στις 10 Δεκεμβρίου, με θέμα την ευθανασία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Περαιτέρω, σημείωσε ότι θα χαρτογραφήσουν τα προβλήματα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο το προσεχές τρίμηνο και επί τούτου θέλουν τη συνέργεια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.
Πηγή – ΚΥΠΕ