Παντελή: Αποφυγή αποφάσεων που δημιουργούν τάσεις εκτροχιασμού του κρατικού μισθολογίου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/12/2023, εξέτασε τις κυβερνητικές τροποποιήσεις, το προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής και τις προτεινόμενες από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και άλλες κοινοβουλευτικές πλευρές τροπολογίες επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2024. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και αποδεσμεύσεις κονδυλίων.  

Παντελή: Αποφυγή αποφάσεων που δημιουργούν τάσεις εκτροχιασμού του κρατικού μισθολογίου 

Δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες δημιουργούν τάσεις εκτροχιασμού του κρατικού μισθολογίου, είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών στη συζήτηση για την εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων πρώτου διορισμού στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην Επιτροπή ο κ. Παντελή, το κρατικό μισθολόγιο σήμερα καλύπτει περίπου το 30% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ σε ποσοστό του ΑΕΠ, οι δαπάνες για το κρατικό μισθολόγιο της γενικής Κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθώς και αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης φτάνουν το 12% που, όπως σημείωσε, «δεν είναι ευκαταφρόνητο ποσοστό». 

Σημείωσε ακόμη ότι, η απασχόληση στον δημόσιο τομέα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ, εκείνο που ξεχωρίζει είναι η απασχόληση στην εκπαιδευτική υπηρεσία όπου, όπως ανέφερε, τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση, που «δημιουργεί πρόβλημα στο κόστος του κρατικού μισθολογίου αλλά και στην εξέλιξη της απασχόλησης στο δημόσιο». 

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, στο τέλος του 2012 η απασχόληση στην εκπαιδευτική Υπηρεσία ήταν 12.606 άτομα, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, η απασχόληση έχει αυξηθεί στα 15.104 άτομα. Είπε ακόμη ότι όσον αφορά στα Υπουργεία στο σύνολό τους οι υπάλληλοι ήταν 18.552 άτομα, στο τέλος του 2012, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2023, ήταν στις 17.689. 

Ο κ. Παντελή ήταν παρών στη συζήτηση για την εξαίρεση από την Απαγόρευση Πλήρωσης Κενών Θέσεων Πρώτου Διορισμού στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όπου απάντησε σε ερωτήσεις Βουλευτών. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε, αναφερόμενος και σε σχετική νομοθεσία, πως το ότι θέσεις περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό δεν είναι αρκετό ως επιχείρημα από την Κυβέρνηση για την αποδέσμευση τους. Είπε ακόμη ότι έχει υποδειχθεί από το Υπουργείο ότι το 2021 και 2022 προχώρησε μεγάλος αριθμός αποδεσμεύσεων και ρώτησε τον κ. Παντελή, αν υπάρχει λόγος να υπάρξει πιο μεγάλος αριθμός αποδεσμεύσεων το 2023, σημειώνοντας ότι θα ανέμενε ότι, ο πολύ μεγάλος αριθμός αποδεσμεύσεων τα προηγούμενα δύο χρόνια θα οδηγούσε σε συγκράτηση των αιτημάτων φέτος. Διερωτήθηκε επίσης αν είναι σωστή πολιτική, για 700 αφυπηρετήσεις, μόνο φέτος με το αίτημα ενώπιών της Επιτροπής να αποδεσμεύουν 2400 θέσεις περίπου. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, ρώτησε μεταξύ άλλων αν έχει η Κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αναγκών των δημόσιου τομέα. 

Απαντώντας, ο κ. Παντελή, ανέφερε ότι, το θέμα της απασχόλησης στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν απασχολεί μόνο την Επιτροπή αλλά πρωτίστως το ΥΠΟΙΚ, που μέλημά του, όπως είπε, είναι η διασφάλιση των δημοσιών οικονομικών. 

Πρόσθεσε ότι μέλημά τους είναι να προσπαθήσουν να ελέγξουν την πορεία εξέλιξης του κρατικού μισθολογίου και γι’ αυτό το ΥΠΟΙΚ ήδη έχει προβεί στην διεξαγωγή μελέτης για το κρατικό μισθολόγιο, για τον εξορθολογισμό των κλιμάκων του μισθολογίου έτσι ώστε να τεθεί σε μία βιώσιμη βάση, και ότι αυτό θα αφορά προσλήψεις από πέρα και στο εξής. Στόχος είναι να έχουν κάτι ολοκληρωμένο εντός του 2024 το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να υπάρχει μια κατάληξη και κατάθεση στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, ανέφερε. 

Πέραν τούτου, πρόσθεσε ο κ. Παντελή, ένα θέμα είναι η σύνθεση και διάρθρωση τμημάτων στον δημόσιο τομέα, ένα άλλο είναι η απασχόληση, και για αυτό το λόγο μετά την απόφαση της Βουλής για την τροποποίηση του νόμου που προβλέπει την παγοποίηση θέσεων το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ότι αρχές κάθε χρόνου θα ετοιμάζεται ένα ολοκληρωμένο έγγραφο που θα αναλύει την  πολιτική απασχόλησης, ιδιαίτερα όσον αφορά θέσεις πρώτου διορισμού, και την εξέλιξή τους, λαμβάνοντας υπόψη κενωθείσες θέσεις και αφυπηρετήσεις έτσι ώστε να καθορίζεται αρχές κάθε χρόνου η πολιτική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση για αποπαγοποιήσεις και πλήρωση θέσεων. Σε αυτή την πολιτική περιλαμβάνεται και ενδεχόμενη αξιολόγηση σε προτάσεις για καταργήσεις θέσεων, είπε. 

Ο κ. Παντελή εξέφρασε την άποψη ότι ο ίδιος θα προτιμούσε οι θέσεις, αν δεν είναι αναγκαίες, να μην υπάρχουν στον προϋπολογισμό, να προτείνονται για κατάργηση. 

«Μέλημά μας ένα κρατικό μισθολόγιο που να είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο έτσι ώστε να υπάρχει ευχέρεια να διοχετεύουμε πόρους στους αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας, και όχι να τους δαπανούμε σε αυξήσεις και αναβαθμίσεις θέσεων κοκ», ανέφερε. 

Για τη συζήτηση για τις κλίμακες Α2-5-7, είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να συγκρατήσει τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου σημειώνοντας πως, αν δεν τεθεί σε μια ορθολογική βάση, θα είναι ένα μεγάλο κόστος για το κρατικό μισθολόγιο. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην λαμβάνουμε αποφάσεις οι οποίες δημιουργούν τάσεις εκτροχιασμού του μισθολογίου», δήλωσε. 

Σχολιάζοντας σχετικές αναφορές του κ. Γεωργιάδη, είπε ότι η ΕΔΥ δεν μπορεί να πληρώνει πέραν των 600 θέσεων τον χρόνο. Σημείωσε επίσης ότι, η αναφορά στις 700 αφυπηρετήσεις αφορά μόνο τον δημόσιο τομέα ενώ περίπου ακόμη τόσες αφορούν και στον ευρύτερο τομέα 

Ο Βουλευτής Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Παντελή για αξιολόγηση, διερωτήθηκε αν αυτό δεν έπρεπε να γίνει από το 2013. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόστος θα εκτροχιαστεί σημειώνοντας ότι υπάρχει ανοδική πορεία και όσον αφορά στο κόστος των συντάξεων και επιδομάτων και αυτό θα αυξάνεται συνεχώς. 

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι ακούγοντας τον κ. Παντελή, για το κόμμα του, «ανατρέπονται τα δεδομένα», αφού, όπως είπε, συγχύστηκαν πολιτικά. «Διερωτόμαστε, έχουμε και τους προϋπολογισμούς που περιλαμβάνονται, συν οι θέσεις που περιλαμβάνονται στις τροποποιήσεις της Κυβέρνησης, προβληματιζόμαστε εκ νέου», είπε ο κ. Καυκαλιάς. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι «δεν αισθανθήκαμε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ουσιαστική υπεράσπιση της κυβερνητικής θέσης» και εξέφρασε τη «συμπάθειά» του «στην αγωνιώδη προσπάθεια του ΔΗΣΥ να διαφοροποιηθεί σε κάτι» σημειώνοντας ότι όμως δεν είναι πολύ πειστικοί.   

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας σημείωσε ότι η Βουλή από τη μια εγκρίνει θέσεις μέσα στον προϋπολογισμό και στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, εγκρίνει σχέδια υπηρεσίας για θέσεις που εγκρίθηκαν μέσα στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό αλλά αρνείται την αποπαγοποίηση των θέσεων για να πληρωθούν, και ότι το βρίσκει «παράδοξο». 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, σημείωσε ότι από τη θεωρία στην πράξη υπάρχει μεγάλη διαφορά και ότι είναι κατανοητή η πολιτική του Υπουργείου, και συμφωνούν απόλυτα, «αλλά έχουμε πρόβλημα στην πράξη», όπως είπε. Αναφέρθηκε στο θέμα της παραγωγικότητας, και διερωτήθηκε πως γίνεται να γίνονται αναφορές για διόγκωση του μισθολογίου αλλά να υπάρχουν συνεχώς παράπονα στα θέματα υπηρεσιών προς τους πολίτες σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να παρέχονται οι σωστές υπηρεσίες βάσει του μισθολογίου που υπάρχει 

Στο θέμα της παραγωγικότητας, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι θεωρεί ότι αυτό εντάσσεται και στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας όπου η αξιολόγηση του προσωπικού πλέον θα διαφοροποιηθεί έτσι ώστε να λαμβάνει υπόψη και την παράμετρο της παραγωγικότητας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται τον χρόνο τους, και δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, πρόσθεσε. 

Καταλήγοντας, ο κ. Παντελή ανέφερε ότι, υπάρχει σχεδιασμός για την απασχόληση, ενώ η Επιτροπή έχει ενώπιον της αυτό το αίτημα της αποπαγοποίησης του συγκεκριμένου αριθμού θέσεων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων από τις διάφορες υπηρεσίες. Οι θέσεις είναι ήδη εγκεκριμένες στον προϋπολογισμό και υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις και θεωρούνται αναγκαίες ως προς την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους, ανέφερε. 

Αναμένεται γνωμάτευση από ΝΥ για εφάπαξ συνταξιοδοτικού   

Σε ερώτηση του κ. Καυκαλιά κατά τη συζήτηση νωρίτερα για τις κυβερνητικές τροποποιήσεις επί του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2024, για το τι γίνεται με όσους έχουν προσληφθεί μετά το 2012 και έχουν αποχωρήσει πριν να ισχύσει η απόφαση για το εφάπαξ, εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πληρωμή αυτών των ανθρώπων και ότι έχει ενημερωθεί και ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος έχει θέσει ανησυχίες για την νομιμότητα αυτού και αναμένεται γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.    

Για το θέμα που έθεσε , που αφορά σε οκτώ συμβασιούχους υπαξιωματικούς, ο κ. Παντελή, ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ έχει στείλει επιστολή στο Υπουργείο Άμυνας στις 5/12 στο οποίο αναφέρει ότι μπορεί να προχωρήσει με διευθέτηση του ζητήματος σχετικά με την ομάδα οκτώ υπαξιωματικών, και όχι για μελλοντικές περιπτώσεις, νοουμένου ότι αυτό είναι νομικά επιτρεπτό να γίνει. 

Ο κ. Τρυφωνίδης σημείωσε ότι το ΥΠΟΙΚ όφειλε να εφαρμόσει τη συμφωνία που έκαναν οι δυο Επιτροπές Άμυνας και Οικονομικών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν οικογένειες με ορφανά που εδώ και τέσσερα χρόνια «δεν παίρνουν ούτε σεντ». 

Δηλώσεις Βουλευτών  

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία,  ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αν η Κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι ανησυχεί για τη διόγκωση του μισθολογίου, θα πρέπει η ίδια να χαλιναγωγήσει τις δικές της ανάγκες και να περιορίσει τις προσλήψεις «ούτως ώστε να μην έχουμε μια τάση συνεχούς διόγκωσης στο μέγεθος και κόστος της δημόσιας υπηρεσίας». 

Ερωτηθείς αν γνωρίζει πόσες είναι οι νέες θέσεις που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2024, είπε, ότι δεν έχει ακριβώς ξεκαθαρίσει. Σημείωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε όταν παρουσίασε αρχικά τον προϋπολογισμό ότι είναι μόνο μερικές δεκάδες, «σήμερα πλέον φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί σε μερικές εκατοντάδες. Αναμένουμε επιβεβαίωση για το τι ακριβώς ζητάει η Κυβέρνηση για το 2024», είπε, σημειώνοντας ότι αυτές είναι πέραν των αποδεσμεύσεων των σχεδόν 2.500 που έχουν προωθηθεί κατά το 2023. 

Ο κ. Τρυφωνίδης στις δικές του δηλώσεις, ανέφερε ότι ως ΔΗΠΑ, στηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται ούτως ώστε οι χαμηλόμισθοι του δημοσίου, να δικαιωθούν, δηλαδή, όπως είπε, η υπηρεσία τους στο δημόσιο τομέα να γίνει αποδεκτή ούτως ώστε οι υπάλληλοι που στελεχώνουν υπηρεσίες πρώτης γραμμής να μπορούν να έχουν τη σωστή κλίμακα, όπως έχουν και οι υπόλοιποι υπάλληλοι. Κάλεσε τον ΠτΔ και τον ΥΠΟΙΚ, «να βρουν τη λύση», αναφέροντας ότι, υπάρχουν εισηγήσεις από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ θα συμβάλει θετικά και δημιουργικά για μια «σωστή και ολοκληρωμένη λύση». 

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι οι θέσεις που αποδεσμεύουν είναι οι θέσεις που έβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση στον φετινό προϋπολογισμό. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Έλεγχο μέχρι και το τελευταίο σεντ θέλει η αντιπολίτευση 

Stockwatch: Πράσινο φως στο άνοιγμα 397 θέσεων στο δημόσιο 

Stockwatch: Εγκρίθηκε η αγορά κτηρίου πρώην Λαϊκής 

Stockwatch: Τελευταίες πινελιές στον κρατικό προϋπολογισμό 

Stockwatch: Με ουρά η αγορά κτηρίου πρώην Λαϊκής 

Stockwatch: Πληρωμές €18 εκατ. για προσέλκυση τουριστών

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

20ή επέτειος ένταξης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέταση αναπαυθέντων προτάσεων νόμου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/05/2024, πραγματοποίησε ειδική συζήτηση αναφορικά με την 20ή επέτειο ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εξέτασε τις αναπομπές τριών προτάσεων νόμου.   Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των βουλευτών αναφορικά με την 20ή επέτειο ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση:  Θεαματική πρόοδος σε διάφορους τομείς καθημερινότητας από

Ζωντανή μετάδοση

Συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής ημερομηνίας 10/05/2024

Η Ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει την Παρασκευή 10/05/2024, στις 9:00 π.μ..  Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρία της Ολομέλειας αναφορικά με τις αναπεμφθείσες προτάσεις νόμου εδώ και την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ.