Οριζόντια θεσμική διαφθορά για Άμμο του Καμπούρη, προειδοποιούν για κατάργηση δωδεκατημορίων οι βουλευτές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/02/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Πολεοδομικές επεμβάσεις στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη»

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι ενδεχόμενες πολεοδομικές επεμβάσεις στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα.

Οριζόντια θεσμική διαφθορά καταγγέλλουν βουλευτές για Άμμο του Καμπούρη

Αποτέλεσμα «οριζόντιας θεσμικής διαπλοκής και διαφθοράς» είναι οι παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα, είπαν Βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών, που ολοκλήρωσε την εξέταση του θέματος, με επικέντρωση στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή που επιρρίπτει ευθύνες στο Τμήμα Περιβάλλοντος.

Στη συμπληρωματική έκθεση συσσωρευτικών επιπτώσεων από υφιστάμενες, προγραμματιζόμενες και δυνητικές αναπτύξεις στην περιοχή «Άμμος του Καμπούρη» στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Κάβο Γκρέκο» που εξέδωσε την προηγούμενη βδομάδα η Ελεγκτή Υπηρεσία αναφέρεται ότι η τροποποίηση των συμπερασμάτων και των περιβαλλοντικών όρων, από το Τμήμα Περιβάλλοντος, ελλείψει νέων περιβαλλοντικών στοιχείων, συνιστά παράβαση των προνοιών του άρθρου 6.3 της Οδηγίας των Οικοτόπων και η παραβίαση αυτή ενέχει την πιθανότητα προσαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι το νέο στοιχείο που προέκυψε ανάμεσα στην αρχική και τη συμπληρωματική έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος ήταν η επίσημη πρόταση του Τμήματος Αλιείας για επέκταση της ζώνης διατήρησης για τη μεσογειακή φώκια στην περιοχή, κάτι που δεν λήφθηκε υπόψη. 

Εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι το Τμήμα επανεξέτασε τις συσσωρευτικές επιπτώσεις στην περιοχή μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να μην ισχύουν τα κίνητρα που δόθηκαν για αναπτύξεις σε ευαίσθητες περιοχές. Όπως είπε, δεν ήταν επιστημονικό στοιχείο, αλλά αρκετά σημαντικό για να επιτρέπει την επαναξιολόγηση των συσσωρευτικών επιπτώσεων από πολεοδομικές ζώνες στην περιοχή. 

Απαντώντας κατά πόσο η συμπληρωματική έκθεση ακολούθησε τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που προβλέπεται, ανέφερε ότι συζητήθηκε σε ad hoc επιτροπή. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, χαρακτήρισε την υπόθεση ως «περιβαλλοντικό, οικολογικό έγκλημα». «Η ζημιά που έχει επέλθει σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ανεπανόρθωτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται», είπε. 

Σημείωσε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών έχει συλλέξει σημαντικό όγκο εγγράφων και τεκμηρίων, με πρόθεση να ολοκληρωθεί ο καταρτισμός ειδικής έκθεσης, η οποία θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. 

«Έχουμε ισχυρή άποψη ότι έχουν συντελεστεί σοβαρές παραβιάσεις εθνικής νομοθεσίας, περιβαλλοντικού κοινοτικού κεκτημένου ως αποτέλεσμα θεσμικής και πολιτικής διαπλοκής της τότε εποχής», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής. 

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που προκύπτουν ζητήματα τα οποία δεν αφορούν τη Βουλή, αλλά ενδεχομένως τη Δικαιοσύνη, «το πρωτογενές υλικό θα παραδοθεί στις αρμόδιες αρχές, για την εξέταση πιθανών ποινικών διώξεων». 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ότι η περίπτωση της περιοχής «Άμμου του Καμπούρη» είναι από τις «πιο κλασσικές όσον αφορά το τι θα πει διαφθορά» στην Κύπρο. Σημείωσε ότι αποφεύγουμε να εφαρμόσουμε τη σύμβαση της Βαρκελώνης για τη διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης. Ανέφερε ότι η μαρίνα της Αγίας Νάπας έγινε σε προστατευόμενη για πουλιά περιοχή με «μεταφορά» του οικότοπου. Πρόσθεσε ότι όταν διαφημίζονταν στην περιοχή και στο διαδίκτυο οι επαύλεις που θα χτίζονταν εκεί και φαινόταν ότι θα ήταν παράκτιες με παρέμβαση στην περιοχή δεν έκανε κανένας τίποτα. Όταν «ξεκίνησαν να σκάβουν τη γη για να φέρουν τη θάλασσα στα διαμερίσματα, πάλι κανένας δεν είδε τίποτα». 

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει αποκατάσταση και «θα τα πληρώσουμε εμείς γιατί δεν ξέρουμε ποιος τα έσκαψε». Είπε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή επιρρίπτει ευθύνες στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τις αλλαγές που έγιναν. «Όποιος ασχολήθηκε με το θέμα από την κυβερνητική πλευρά έχουν σχεδόν όλοι διαπράξει αδικήματα. Μία από τις πιο κλασσικές περιπτώσεις διαφθοράς που έχουμε δει στην Κύπρο και όλοι έχουν κλείσει τα μάτια και δεν ξέρει κανένας τίποτα», είπε, προτρέποντας την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να μην επαναληφθούν παρανομίες. 

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Κάβο Γκρέκο, τεκμηριώνει «την τεράστια ευθύνη του κράτους και του Τμήματος Περιβάλλοντος, που τροποποίησε τους νομικά δεσμευτικούς όρους της αρχικής του έκθεσης, αυξάνοντας τον συντελεστή δόμησης, τον αριθμό ορόφων και το ύψος των κτηρίων, χωρίς τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα». 

«Αυτό το κράτος, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, όχι μόνο υπέκυψε στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, αλλά παραβίασε τους νόμους, έκοψε και έραψε τι σημαίνει περιβαλλοντική προστασία, άλλαξε τόπο στους οικότοπους, έκοψε τεμάχιο που δεν υπήρχε και το έδωσε στην Αρχιεπισκοπή ως αντάλλαγμα δήθεν τεμαχίου σε άλλη επαρχία, που είναι παράνομο. Τελικά, δεν απέτρεψε το περιβαλλοντικό έγκλημα του εκβραχισμού και της ολικής περιβαλλοντικής καταστροφής της Άμμου του Καμπούρη», είπε. 

Πρόσθεσε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε την εξέταση του προβλήματος η Αστυνομία και η απόφαση του Δικαστηρίου, «είναι άκρως προβληματική για το τι είδους και τι ποιότητας κράτους δικαίου έχουμε σε αυτό τον τόπο» και δήλωσε ότι γι’ αυτό έπρεπε η Αρχή κατά της Διαφθοράς να έχει ανακριτικές εξουσίες. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο: 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου ποσού ύψους €2.234.136 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Προειδοποιεί για κατάργηση δωδεκατημορίων για ημικρατικούς η Επ. Εσωτερικών

Πρόταση για κατάργηση των δωδεκατημορίων για τους ημικρατικούς οργανισμούς είπε ότι θα υποβάλει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, κατά την εξέταση του προϋπολογισμού της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, σημειώνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υποβολή των προϋπολογισμών των ημικρατικών οργανισμών. 

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Αρχής κατατέθηκε στη Βουλή στις 15 Φεβρουαρίου, χαρακτηρίζοντάς το ως προβληματικό. Πρόσθεσε ότι χειρότερη περίπτωση αποτελεί το ΡΙΚ, του οποίου ο προϋπολογισμός δεν έχει κατατεθεί ακόμα. 

Σημείωσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός ολοκληρώνεται τον Μάιο και μέχρι τον Δεκέμβριο ψηφίζεται και διερωτήθηκε γιατί οι ημικρατικοί οργανισμοί να έχουν το προνόμιο να υποβάλλουν τον προϋπολογισμό τους τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να ψηφίζονται μέχρι τον Φεβρουάριο. 

Ο Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, Νεόφυτος Επαμεινώνδας, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της Αρχής, είπε ότι μέρος της καθυστέρησης οφείλεται στο ζήτημα του dsa (digital service act), που με εισήγηση του Υπουργείου Εμπορίου, ανατέθηκε ο ρόλος του εθνικού συντονιστή για εφαρμογή του κανονισμού στην Αρχή, με εφαρμογή από τις 17 Φεβρουαρίου. Αυτό, σημείωσε, οδήγησε σε συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το σχετικό κονδύλι. 

Ο προϋπολογισμός της Αρχής για το 2024 είναι ελλειμματικός και περιλαμβάνει σύνολο δαπανών €2.234.136, σε σχέση με σύνολο εσόδων ύψους €1.845.850. Παρουσιάζεται αύξηση δαπανών 9,6% σε σχέση με πέρσι, που αφορά κατά κύριο λόγο αύξηση στις αποδοχές του προσωπικού και ένα κονδύλι €90.000 για τη δέσμευση της Αρχής για διοργάνωση κατά το 2024 της ετήσιας συνάντησης της EPRA (Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ρυθμιστικών Αρχών). 

Μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Αρχής παραμένει η άντληση των τελών από παγκύπριους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Για το 2024 το έσοδο ανέρχεται σε €1.217.850. 

Ο κ. Επαμεινώνδας σημείωσε ότι σε περίπτωση κλεισίματος σταθμού, όπως έγινε πέρσι με δύο κανάλια της Cyta, η Αρχή αντιμετωπίζει μεγάλο έλλειμμα. 

Αναφορικά με τα διοικητικά πρόστιμα, τα οποία μέχρι τώρα συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Αρχής, ο Διευθυντής ανέφερε ότι προωθείται διαδικασία για να μην τα εισπράττει η Αρχή, για να μην τίθεται θέμα αντικειμενικότητάς της. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν και νομοσχέδια που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της Αρχής. 

Εξάλλου, όπως σημείωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, τα διοικητικά πρόστιμα δεν μπορούν να προϋπολογίζονται, καθώς δεν μπορούν να θεωρούνται πάγια τακτικά έσοδα.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα