Νέος κύκλος πρακτικής άσκησης φοιτητριών και φοιτητών στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Βουλή των Αντιπροσώπων σχεδίασε και προσφέρει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα πρακτικής άσκησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών. Το φετινό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου 2024 και οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τις αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα έως τις 14 Απριλίου 2024. Η σχετική ανακοίνωση, τα έντυπα αιτήσεων, ο οδηγός πολιτικής και διαδικασιών, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στον φετινό κύκλο του προγράμματος περιλαμβάνεται μια καινοτομία, αφού έχει σχεδιαστεί ειδικό πρόγραμμα που απευθύνεται και σε μαθήτριες και μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης. Οι μαθήτριες και μαθητές, νοουμένου ότι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Ιουνίου.

Μέσα από το αξιόλογο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης προσφέρονται μοναδικές ευκαιρίες στις συμμετέχουσες και στους συμμετέχοντες, για να αποκομίσουν χρήσιμες εμπειρίες και να αναπτύξουν σημαντικές επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες, στο πλαίσιο ενός δυναμικού και πολυσύνθετου εργασιακού περιβάλλοντος. Η καθημερινή παρουσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η συνεργασία με εξαίρετα και πολύπειρα στελέχη των Υπηρεσιών της Βουλής και η επαφή με βουλεύτριες και βουλευτές προσφέρουν στις νέες και νέους πολύτιμες παραστάσεις και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους αναφορικά με ποικίλα γνωστικά αντικείμενα που διασυνδέονται με τα πεδία των σπουδών τους. Οι φοιτήτριες/ές και μαθήτριες/ές, αναλόγως των κλάδων σπουδών και των ενδιαφερόντων τους θα συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας με αντικείμενα όπως τη νομοτεχνική και διοικητική υποστήριξη κοινοβουλευτικών επιτροπών, την κοινοβουλευτική διπλωματία, τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τις εκδόσεις, τις εξιδεικευμένες μελέτες και τη διοργάνωση συνεδρίων.

Επιπρόσθετα, μέσα από το πρόγραμμα οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια επί κοινοβουλευτικών διαδικασιών, επίσημες συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών και συνεδρίες της ολομέλειας της Βουλής. Θα έρθουν δηλαδή σε άμεση επαφή με τον πυρήνα των εργασιών της Βουλής, το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και γενικότερα τη λειτουργία ενός κορυφαίου συνταγματικού θεσμού της Δημοκρατίας. Παράλληλα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα τοποθετηθούν για αριθμό ημερών σε γραφεία βουλευτριών και βουλευτών για εξοικείωση με τις καθημερινές υποχρεώσεις και λειτουργίες των μελών του κοινοβουλίου. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και συζητήσεις με προέδρους κοινοβουλευτικών επιτροπών και προσκεκλημένους κρατικούς αξιωματούχους.

Για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος πρακτικής άσκησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων αντλήθηκαν καλές πρακτικές από ανάλογα προγράμματα ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Λήφθηκαν επίσης υπόψη χρήσιμες πληροφορίες από τη διαδικασία ανατροφοδότησης και αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε τόσο στη βάση των εμπειριών των προηγούμενων δυο ετών όσο και στη μελέτη των ερωτηματολογίων ανάλυσης αντικτύπου, που συμπληρώθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Ο σχεδιασμός και υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται από την ειδική υπηρεσιακή μονάδα εκπαίδευσης που συγκροτήθηκε στη Βουλή επί τούτου.

Γενικότερα, η λειτουργία του προγράμματος πρακτικής άσκησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων ενισχύει την κατανόηση των νέων αναφορικά με τις σύγχρονες προκλήσεις στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας, τις διεργασίες για τη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών και την αναζήτηση λύσεων για θέματα που απασχολούν τους πολίτες σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών και φοιτητριών, που φέτος περιλαμβάνει και τις δυο εβδομάδες για μαθήτριες και μαθητές, εντάσσεται στον ευρύτερο προσανατολισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων για την υλοποίηση δράσεων που απευθύνονται στην κοινωνία, αναβαθμίζουν την αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες και ενισχύουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, όπως περιγράφονται στους στόχους και προτεραιότητες που έθεσε και υλοποιεί η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου, με τη στήριξη και συμβολή των πολιτικών κοινοβουλευτικών ομάδων και των Υπηρεσιών της Βουλής.

Γιάννος Αφροδίσης, Διευθυντής Γραφείου Προέδρου ΒτΑ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων