Νέος κύκλος πρακτικής άσκησης φοιτητριών και φοιτητών στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Βουλή των Αντιπροσώπων σχεδίασε και προσφέρει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα πρακτικής άσκησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών. Το φετινό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί κατά το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου 2024 και οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τις αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα έως τις 14 Απριλίου 2024. Η σχετική ανακοίνωση, τα έντυπα αιτήσεων, ο οδηγός πολιτικής και διαδικασιών, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στον φετινό κύκλο του προγράμματος περιλαμβάνεται μια καινοτομία, αφού έχει σχεδιαστεί ειδικό πρόγραμμα που απευθύνεται και σε μαθήτριες και μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων μέσης εκπαίδευσης. Οι μαθήτριες και μαθητές, νοουμένου ότι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Ιουνίου.

Μέσα από το αξιόλογο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης προσφέρονται μοναδικές ευκαιρίες στις συμμετέχουσες και στους συμμετέχοντες, για να αποκομίσουν χρήσιμες εμπειρίες και να αναπτύξουν σημαντικές επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες, στο πλαίσιο ενός δυναμικού και πολυσύνθετου εργασιακού περιβάλλοντος. Η καθημερινή παρουσία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η συνεργασία με εξαίρετα και πολύπειρα στελέχη των Υπηρεσιών της Βουλής και η επαφή με βουλεύτριες και βουλευτές προσφέρουν στις νέες και νέους πολύτιμες παραστάσεις και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους αναφορικά με ποικίλα γνωστικά αντικείμενα που διασυνδέονται με τα πεδία των σπουδών τους. Οι φοιτήτριες/ές και μαθήτριες/ές, αναλόγως των κλάδων σπουδών και των ενδιαφερόντων τους θα συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας με αντικείμενα όπως τη νομοτεχνική και διοικητική υποστήριξη κοινοβουλευτικών επιτροπών, την κοινοβουλευτική διπλωματία, τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τις εκδόσεις, τις εξιδεικευμένες μελέτες και τη διοργάνωση συνεδρίων.

Επιπρόσθετα, μέσα από το πρόγραμμα οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια επί κοινοβουλευτικών διαδικασιών, επίσημες συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών και συνεδρίες της ολομέλειας της Βουλής. Θα έρθουν δηλαδή σε άμεση επαφή με τον πυρήνα των εργασιών της Βουλής, το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και γενικότερα τη λειτουργία ενός κορυφαίου συνταγματικού θεσμού της Δημοκρατίας. Παράλληλα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα τοποθετηθούν για αριθμό ημερών σε γραφεία βουλευτριών και βουλευτών για εξοικείωση με τις καθημερινές υποχρεώσεις και λειτουργίες των μελών του κοινοβουλίου. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και συζητήσεις με προέδρους κοινοβουλευτικών επιτροπών και προσκεκλημένους κρατικούς αξιωματούχους.

Για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος πρακτικής άσκησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων αντλήθηκαν καλές πρακτικές από ανάλογα προγράμματα ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Λήφθηκαν επίσης υπόψη χρήσιμες πληροφορίες από τη διαδικασία ανατροφοδότησης και αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε τόσο στη βάση των εμπειριών των προηγούμενων δυο ετών όσο και στη μελέτη των ερωτηματολογίων ανάλυσης αντικτύπου, που συμπληρώθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Ο σχεδιασμός και υλοποίηση του προγράμματος πραγματοποιείται από την ειδική υπηρεσιακή μονάδα εκπαίδευσης που συγκροτήθηκε στη Βουλή επί τούτου.

Γενικότερα, η λειτουργία του προγράμματος πρακτικής άσκησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων ενισχύει την κατανόηση των νέων αναφορικά με τις σύγχρονες προκλήσεις στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας, τις διεργασίες για τη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών και την αναζήτηση λύσεων για θέματα που απασχολούν τους πολίτες σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών και φοιτητριών, που φέτος περιλαμβάνει και τις δυο εβδομάδες για μαθήτριες και μαθητές, εντάσσεται στον ευρύτερο προσανατολισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων για την υλοποίηση δράσεων που απευθύνονται στην κοινωνία, αναβαθμίζουν την αμφίδρομη επικοινωνία με τους πολίτες και ενισχύουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, όπως περιγράφονται στους στόχους και προτεραιότητες που έθεσε και υλοποιεί η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου, με τη στήριξη και συμβολή των πολιτικών κοινοβουλευτικών ομάδων και των Υπηρεσιών της Βουλής.

Γιάννος Αφροδίσης, Διευθυντής Γραφείου Προέδρου ΒτΑ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 15/04/2024 – 19/04/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 15/04/2024                  Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..   Τρίτη 16/04/2024                    Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                            Επιτροπή για

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά