Μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης, εκμισθώσεις κρατικής γης και ζητήματα υγείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Τα νομοσχέδια, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, που αφορά στις εκμισθώσεις κρατικής γης για πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Αγία Νάπα και ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείο Υγείας, συζήτησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές/βουλεύτριες, κατά τη διάρκεια των εργασιών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Επιτροπή Εσωτερικών

Με λίγα αλλά σημαντικά και επίμαχα ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε σήμερα τα νομοσχέδια, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), διατηρώντας ως χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της συζήτησης την 30η Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, οι βουλευτές τόνισαν εκ νέου την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης.

«Η αναγκαιότητα για ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ΤΑ, η διαπίστωση ότι ως έχει το υφιστάμενο σύστημα δεν εξυπηρετεί τους πολίτες και ουσιαστικά είναι απηρχαιωμένο και χρειάζεται εκσυγχρονισμό, πιστεύω ότι αποτέλεσε την πυξίδα όλων των συναδέλφων για τον τρόπο που χειρίστηκαν τα ζητήματα στο πρώτο στάδιο της συνεδρίας όπου συζητήσαμε τη διαδικασία για τις επόμενες εβδομάδες και με ανάλογη υπευθυνότητα συνεχίστηκε η συζήτηση και στην παρουσία των πλέον αρμοδίων, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού.

«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν λίγα αλλά ανοιχτά, σημαντικά επίμαχα ζητήματα, εκ των πραγμάτων θα επικεντρωθούμε και σε αυτά, και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης ει δυνατόν στο τέλος Νοεμβρίου της όλης συζήτησης παραμένει», είπε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πέραν των πολιτικών δυνάμεων, να αναλογιστούν το μέγεθος των ευθυνών τους, λέγοντας πως δεν μπορούν να χωρέσουν «όλα τα θέλω των πάντων» σε ένα πακέτο μεταρρύθμισης, αλλά «πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι χρειαζόμαστε μεταρρύθμιση».

Αν υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, σημείωσε, η Βουλή θα ακούσει και θα λειτουργήσει δημοκρατικά, αλλά στο τέλος της ημέρας θα αποφασίσει κυρίαρχα.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, από την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα συνεχίσει την κατ’ άρθρον συζήτηση, κτίζοντας στο κεκτημένο της προηγούμενης Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής. Παράλληλα έχει αποφασιστεί η επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας των συνεδριάσεων της Επιτροπής Εσωτερικών.

Την ξεκάθαρη θέση του ΔΗΣΥ ότι «η μεταρρύθμιση είναι και αδήριτη, και εθνική και κοινωνική ανάγκη, ταυτισμένη πάντοτε και με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», επανέλαβε ο βουλευτής Νίκος Σύκας.

«Μέσα σε κλίμα συναίνεσης η Επιτροπή Εσωτερικών, παρουσία της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων επαναλάβαμε καθολικά για ακόμα μια φορά την πρόθεσή μας να προχωρήσουμε τάχιστα στην ψήφιση του νομοσχεδίου», σημείωσε.

«Θα συνεχίσουμε μέσα στο ίδιο κλίμα, με την ίδια συνέπεια, μειλιχιότητα και προσεκτική κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου ώστε στο τέλος να μας βρει όλους, είτε συναινετικά είτε κατά πλειοψηφία να οδηγούμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση της τοπικής μεταρρύθμισης», είπε.

«Η θέση της ΕΔΕΚ είναι ναι στον μικρότερο δυνατό αριθμό δήμων, στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων αλλά και στα ζητήματα της εκπροσώπησης των πολιτών στα διάφορα συμβούλια, δημοτικά ή συμβούλια διαμερισμάτων», δήλωσε ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου.

Είπε ότι «πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι σε τελευταία ανάλυση αυτό το οποίο προσμετρά είναι η εξυπηρέτηση του δημότη και του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Λιγότεροι δήμοι ίσον καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων τους», δήλωσε ο βουλευτής ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας, σημειώνοντας ότι το Κίνημα Συνεργασίας – ΔΗΠΑ θα συμβάλει με προτάσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι, ανέφερε, να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας ούτως ώστε να βρεθεί η κοινή συνισταμένη.

«Από την όλη συζήτηση μέχρι τώρα διαφαίνεται ότι υπάρχουν μεν διαφορές, υπάρχει δε καλή θέληση από μέρους των μελών έτσι ώστε στους σχεδόν δύο μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του Νιόβρη να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό που όλοι επιδιώκουμε: την πραγματική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης», είπε.

Σημείωσε ωστόσο ότι εάν για οποιονδήποτε λόγο η μεταρρύθμιση «πάει στον κάλαθο των αχρήστων», θα επαναφέρουν πρόταση για τη διενέργεια εκλογών στην ΤΑ. Εάν η μεταρρύθμιση δεν προχωρήσει οφείλουμε να ζητήσουμε από τον κόσμο να ψηφίσει για την επόμενη πενταετία, υπέδειξε.

Επιτροπή Ελέγχου

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού των συμβάσεων εκμίσθωσης κρατικής γης όπου έχουν ανεγερθεί ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα έτσι ώστε το κράτος να μην έχει απώλεια εισοδήματος αλλά και να για μην υπάρχουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και να λειτουργεί σωστά η ισότητα στο επιχειρείν, διαπίστωσε σήμερα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Οι συμβάσεις αυτές έγιναν για τα έτη 1970, 81 και 82 και η διάρκεια τους είναι για 99 χρόνια.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα την Ετήσια Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για το Έτος 2019 σε σχέση με την Εκμίσθωση Κρατικής Δασικής Γης για Ανέγερση Ξενοδοχειακών Μονάδων στην Αγία Νάπα, στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν είπε πως σήμερα συζητήθηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, που αφορά στις εκμισθώσεις κρατικής γης για πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Αγία Νάπα. Όπως ανέφερε, πρόκειται για παλιές συμβάσεις, οι οποίος φαίνεται πως δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, καθώς τα μισθώματα που πληρώνονται είναι αρκετά χαμηλά, σε σχέση με τη σημερινή αγοραία σημερινή αξία της γης.

Ωστόσο, όπως είπε, οι συμβάσεις αυτές κρίνονται και θεωρούνται νόμιμες γιατί έχουν γίνει προ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχύουν οι πρόνοιες τους και τα δεδομένα τους μέχρι και σήμερα και με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Η κ. Σούπερμαν ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε το θέμα της εκμίσθωσης αγροτικής γης όπου σ’ αυτές τις περιπτώσεις η εκμίσθωση ισχύει για 15 χρόνια ενώ για την εκμίσθωση για οποιοδήποτε άλλο είδος γης δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο.

Πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από το Τμήμα Δασών να φέρει στην Επιτροπή, Έκθεση σχετικά με την εκμετάλλευση της παραλίας απ’ αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες, δηλαδή το αν και εφόσον αυτή η πρόνοια υπάρχει στις συμβάσεις.

«Είδαμε ότι οι παλιές συμβάσεις δεν επιτρέπουν στο κράτος να εισπράξει έσοδα και χρήματα, τα οποία θα έπρεπε να εισέπραττε με βάση την αγοραία αξία της σημερινής γης και προέκυψε η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των συμβάσεων αυτών», είπε.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι σίγουρα πρέπει να εκσυγχρονιστούν αυτές οι συμβάσεις προς όφελος τόσο του κράτους για να εισπράττει τα έσοδα αλλά και προς όφελος του φορολογούμενου πολίτη», κατέληξε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, είπε πως δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εγκλωβισμένη αυτή τη στιγμή σε κάποιες παλιές συμβάσεις μίσθωσης και οι οποίες οδηγούν στην απώλεια εσόδων από το κράτος.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν μπορούν να αλλάξουν οι μισθώσεις αυτές και μας προβληματίζει ιδιαίτερα η αρχή των ίσων ευκαιριών στο θέμα του επιχειρείν», είπε και εξήγησε πως σήμερα αν κάποιοι επιχειρηματίες θέλουν να αναγείρουν ξενοδοχεία, θα έχουν να ανταγωνιστούν άλλα ξενοδοχεία που πληρώνουν πολύ χαμηλό μίσθωμα στο κράτος.

Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε πως από τη συζήτηση προέκυψε ακόμα ένα θέμα, το οποίο αφορά την εκμετάλλευση των παραλιών. Η Επιτροπή, σημείωσε, περιμένει να εξετάσει κατά πόσο αυτές οι συμβάσεις δίνουν το δικαίωμα αυτών των ξενοδοχείων να εκμεταλλεύονται δημόσιες παραλίες ως ιδιωτικούς χώρους. «Αυτό για εμάς είναι απαράδεκτο γιατί οι παραλίες θεωρούνται ως δημόσιος πλούτος και ποτέ δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιωτικής εκμετάλλευσης», κατέληξε.

Επιτροπή Υγείας

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ κ. Σάβια Ορφανίδου, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας ανέφερε:

Είχαμε σήμερα την πρώτη παρουσία του νέου Υπουργού Υγείας στην Επιτροπή Υγείας συνοδευόμενος από την κ. Χριστίνα Γιαννάκη τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. Έγινε οφείλουμε να ομολογήσουμε, μια πολύ ωφέλιμη και παραγωγική συζήτηση και αυτό αναγνωρίστηκε απ΄όλα τα κόμματα που ήταν παρόντα στη συζήτηση.

Ο Υπουργός, μας έκανε μια ενημέρωση όσον αφορά την πανδημία, φαίνεται ότι η Κύπρος όσον αφορά το ποσοστό του εμβολιαστικού προγράμματος είναι σε αρκετά ψηλή θέση. Έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως ποσοστό 78,6% ενώ αυτοί που έχουν λάβει την πρώτη δόση στον ενήλικο πληθυσμό είναι 81% και προχωρά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών. Ο Υπουργός τόνισε και το τονίζουμε και εμείς ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός της πανδημίας γι΄αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας και να προετοιμαζόμαστε για οπουδήποτε ενδεχόμενο νέο κύμα.

Ο Υπουργός επίσης έθεσε τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται όσον αφορά τον ΟΚΥπΥ και ιδιαίτερα στα κρατικά μας νοσηλευτήρια και τα ΤΑΕΠ. Έχει ήδη αναφέρει ότι έχει εφαρμοστεί εδώ και λίγο καιρό ένα πρωτόκολλο του ΟΚΥπΥ για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα.

Επίσης ο Υπουργός έθεσε και το θέμα της νομικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα όσον αφορά τη συμφωνίες μεταξύ του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και μας έχει ενημερώσει ότι θα αναμένουμε σύντομα τους κανονισμούς ενώπιον της Βουλής για να ρυθμιστεί και αυτό το θέμα.

Επίσης μας έχει δώσει και πειστικές απαντήσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση του ελλείματος που διαφαίνεται ότι υπάρχει όσον αφορά γενικότερα το σύστημα υγείας κάτι που αντιμετωπίζεται πραγματικά στη βάση του από τον ίδιο τον Υπουργό και κάτι που γνωρίζουμε και εμείς ότι γίνονται διαδικασίες ήδη από τον ίδιο τον ΟΑΥ για να αντιμετωπιστεί ο έλεγχος των δαπανών των εξόδων, τα ανεξέλεγκτα claims κλπ.

Τέλος, ο Υπουργός μας έδωσε πειστικές απαντήσεις για το πώς αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις σε κάποια θέματα των φαρμάκων και γίνονται προσπάθειες για να καλυφθούν. Λόγω της πανδημίας υπήρξε κάποιο πρόβλημα, γίνονται προσπάθειες για να καλυφθούν και να έρθουν τα φάρμακα εκείνα που χρειάζονται οι ασθενείς στην Κύπρο. Τέλος, να πω ότι είμαστε εδώ και ως Δημοκρατικός Συναγερμός αλλά νομίζω ότι και όλες οι πολιτικές δυνάμεις για να συμβάλουν με τον πλέον θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας όσο και στα προβλήματα που προκύπτουν στα θέματα δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα στα θέματα του ΓεΣΥ.

Ως Επιτροπή Υγείας θα συμβάλουμε και εμείς θετικά είτε με την έγκριση νομοθετημάτων ή κανονισμού και άλλους τρόπους για να προωθούμε θέματα που αφορούν τους ασθενείς είτε αυτό αφορά τα θέματα διαβήτη είτε αυτό αφορά τους οροθετικούς που το θέσαμε, είτε αφορά την Εθνική Στρατηγική για τον καρκίνο. Είμαστε εμείς εδώ για να λύσουμε και να συμβάλουμε στη λύση όλων αυτών των προβλημάτων σε συνεργασία πάντοτε με τον Υπουργό Υγείας, με την κ. Γιαννάκη, με το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας από τους οποίους θεωρούμε ότι γίνεται εξαιρετική δουλειά και θέλουμε να τους συγχαρούμε σε συνεργασία βέβαια και με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή – ΚΥΠΕ, Stockwatch

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην