Με capital statement το πόθεν έσχες, εξέταση καταγγελιών θερέτρου Cap St George και συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/01/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου:

Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021

Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι ο εξορθολογισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες με την πλήρωση κενών και την αντιμετώπιση άλλων δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του.

Με capital statement το πόθεν έσχες

Ανατροπή στα όσα εξετάστηκαν μέχρι σήμερα για το πολυσυζητημένο ζήτημα αναθεώρησης της νομοθεσίας για υποβολή δήλωσης ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων του προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών και ευρωβουλευτών, φέρνει πρόταση του ΑΚΕΛ που φαίνεται να στηρίζει και το ΔΗΣΥ.

Η πρόταση που κατατέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη, κατά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών πριν την διακοπή των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στις 7 Δεκεμβρίου, προβλέπει αντί οι αξιωματούχοι να υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων, να υποβάλλουν capital statement, δηλαδή κατάσταση περιουσίας κατά την ανάληψη και την αποχώρηση τους από το δημόσιο αξίωμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Stockwatch: Με capital statement το πόθεν έσχες ΠτΔ, υπουργών και βουλευτών

Ατταλίδου: Δημοσιεύματα για θέρετρο και καταγγελίες για στέλεχος Ανεξ. Αρχής στην Επ.Θεσμών

Στην εξέταση των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων που περιστρέφονται γύρω από την ανάπτυξη του θερέτρου Cap St George στην Πέγεια, καθώς και στην εξέταση καταγγελιών της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ για στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, θα προχωρήσει το ερχόμενο διάστημα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, έπειτα από εισήγηση της ανεξάρτητης Βουλευτή, Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Η κ. Ατταλίδου ανέφερε σε δηλώσεις της ότι η Επιτροπή Θεσμών υιοθέτησε την πρόταση να συζητηθούν οι «δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου για τις οικονομικές συναλλαγές γύρω από την ανάπτυξη του Cap St George στην περιοχή θαλασσινές σπηλιές στην Πέγεια και το ενδεχόμενο ανεπαρκούς ελέγχου των αρμόδιων φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος».

Σημείωσε ότι την έρευνα που οδήγησε στις εν λόγω αποκαλύψεις, την έχει κάνει ένας διεθνής οργανισμός, το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), και ότι είναι μία υπόθεση η οποία εμπλέκεται επίσης με την υπόθεση Magnitsky.

«Θεωρώ ότι πράγματι πρέπει να ερευνηθεί γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κάνει τον έλεγχο που χρειάζεται», ανέφερε η κ. Ατταλίδου, υπενθυμίζοντας ότι γύρω από την ανάπτυξη στις θαλασσινές πηγές, είχε προκύψει «σκάνδαλο το οποίο προέκυψε από την καταπάτηση και του περιβάλλοντος που είναι και ειδική περιοχή αλλά και των νομοθεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ανέφερε, επίσης, ότι στην Επιτροπή θεσμών θα εγγραφεί και θέμα σχετικά με τις καταγγελίες που κατέθεσε ο Νίκος Λοϊζίδης, εκ μέρους της Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, «σχετικά με στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και την πιθανή ύπαρξη σύγκρουσης συμφέροντος που αναφύεται από μία έρευνα πολύ σοβαρή για ποινικό αδίκημα».

Η κ. Ατταλίδου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το σώμα της Επιτροπής αποδέχθηκε την εγγραφή των δύο αυτών θεμάτων και σημείωσε ότι αναμένεται να μπουν σύντομα στην ατζέντα των συνεδριάσεων, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση για τη νομοθεσία του Πόθεν Έσχες.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Στο μικροσκόπιο βουλής οι καταγγελίες OCCPR για ξέπλυμα χρημάτων

Τετ-α-τετ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Η σύγκρουση των δύο ανεξάρτητων θεσμών, ήτοι του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, που τα τελευταία τρία χρόνια μαίνεται αδιάκοπα, θα αποτελέσει αντικείμενο αυτεπάγγελτης εξέτασης ενώπιον της Βουλής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Πολίτης: Τετ-α-τετ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων