Κοινοβουλευτικές Επιτροπές: Πρόγραμμα ανάπτυξης ΑΗΚ, επίδομα αιχμαλώτων και μείωση γραφειοκρατίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, το αίτημα των αιχμαλώτων πολέμου του 1974 για τιμητικό επίδομα, την λειτουργία 35 βρεφοκομικών σταθμών σε ολόκληρη την Κύπρο και την μείωση της γραφειοκρατίας, συζήτησαν μεταξύ άλλων οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής.

Επιτροπή Ενέργειας:

Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ύψους 1,6 δις ευρώ, παρουσιάστηκε την Τρίτη στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν από πλευράς ΑΗΚ στην Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ενέργειας προγραμματίζονται, μεταξύ άλλων, εβδομήντα έργα συνολικής δαπάνης ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με εναέριες και υπόγειες γραμμές μεταφοράς.

Επίσης, προγραμματίζεται η ένταξη στο σύστημα διανομής πέραν των 200 νέων παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέχρι το Δεκέμβριο του 2022.

Επιπλέον, η Αρχή προγραμματίζει την μαζική εγκατάσταση και λειτουργία 400 χιλιάδων έξυπνων μετρητών μέχρι το 2025, ενώ υπολογίζεται και η εγκατάσταση άλλων 400 χιλιάδων από το 2026- 2033.

Επιτροπή Προσφύγων:

Το αίτημα των αιχμαλώτων πολέμου του 1974 για τιμητικό επίδομα, από το οποίο θα καλύπτεται μέρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους και των αναγκών τους, πολλές από τις οποίες αποτελούν συνέχεια των σωματικών και των ψυχικών τους τραυμάτων από την περίοδο της αιχμαλωσίας, συζητήθηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας της αρμόδιας Επιτροπής Προσφύγων, τα μέλη της οποίας κάνουν λόγο για «διαχρονική ανακολουθία» της Πολιτείας στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αιχμαλώτων πολέμου του 1974.

Μεταξύ άλλων, πάγιο αίτημα των αιχμαλώτων πολέμου είναι η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσω εξαίρεσης τους από την υποχρεωτική συνεισφορά στο ΓεΣΥ.

Υπολογίζεται πως ο αριθμός των αιχμαλώτων πολέμου ήταν το 1974 2.467 εκ των οποίων το 40% απεβίωσε χωρίς να κάνει χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Αυτή τη στιγμή στο μητρώο του Συνδέσμου υπάρχουν καταγεγραμμένοι 731 αιχμάλωτοι πολέμου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου του 1974, Βάσος Χρίστου, απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς την πολιτεία επιτέλους – έστω και τώρα- να τους δει σαν ανθρώπους και να τους δώσει ένα τιμητικό επίδομα αντάξιο της προσφοράς τους προς την πατρίδα.

«Ζητούμε να μας δοθεί ένα τιμητικό επίδομα 200 ευρώ του καθενός, για να καλύψουμε τις αποκοπές που μας γίνονται από τις κοινωνικές ασφαλίσεις το 2,65% και από τα φάρμακα. Εύχομαι με την ψήφιση των προϋπολογισμών να ληφθεί υπόψη και να μας δοθεί το αυτονόητο», είπε.

Επιτροπή Δημογραφικού:

Την λειτουργία 35 βρεφοκομικών σταθμών σε ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και την λειτουργία σχεδίου επιδότησης τροφείων παιδιών, περιλαμβάνει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στα πλαίσια δράσεων για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Κύπρου.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου μιλώντας ενώπιον της Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη μελέτη του δημογραφικού προβλήματος, παραδέχθηκε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας, με τον δείκτη γονιμότητας να βρίσκεται στο 1,3, από τις χαμηλότερες θέσεις της ΕΕ.

Υπενθύμισε επίσης ότι έχουν διορθωθεί κάποιες παραδοξότητες, όπως είπε, του παρελθόντος, όπως τα εισοδηματικά κριτήρια πολύτεκνων ασχέτως με τον αριθμό των παιδιών. Αυξάνεται €5.000 για το κάθε παιδί, επαναφέραμε το τιμητικό επίδομα μάνας, που καταργήθηκε το 2012 και προχωρήσαμε σε αρκετά μέτρα που ήταν εισηγήσεις των πολυτέκνων. Υπενθύμισε επίσης το σχέδιο για την «προίκα του μωρού» που αφορά σε άπορες οικογένειες.

Όπως είπε, με κονδύλια από το Σχέδιο Ανάκαμψης θα δημιουργηθούν 35 βρεφοκομικοί σταθμοί, ενώ προς το τέλος βρίσκεται και το νομοσχέδιο για επιδότηση τροφείων τόσο σε δημόσιους όσο και βρεφοκομικούς σταθμούς. Έτσι, είπε, «θα μπορεί μια οικογένεια να έχει και το παιδί και το βρέφος της για να μπορεί να συνδυάζει την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση ανέφερε ότι το 2020 το 25% των κρατικών ενισχύσεων αφορά στη στήριξη οικογενειών και των παιδιών.

Όπως είπε, περιλήφθηκαν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 15 εκατ. για δημιουργία πολυδύναμων κέντρων για παιδιά και κέντρα φροντίδας παιδιών, στη βάση χαρτογράφησης και πραγματικών αναγκών. Είπε ακόμη πως επιχορηγούνται 60 προγράμματα σε βρεφοκομικούς σταθμούς με €1,6 εκατ. και απασχόληση παιδιών μετά το σχολείο με άλλο €1 εκατ..

Επιτροπή Εργασίας:

Στόχος του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, δήλωσε σήμερα η αρμόδια Υφυπουργός, Αναστασία Ανθούση, η οποία βρέθηκε την Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής, όπου ενημέρωσε τους βουλευτές για θέματα της αρμοδιότητάς της.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η κ. Ανθούση είπε πως η γραφειοκρατία είναι αυτή που ταλαιπωρεί τον κόσμο, για να σημειώσει ότι πρέπει να γίνει δρομολόγηση της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και διασύνδεση τους με τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναφερόμενη στο θέμα της βίας στην οικογένεια και τη βία στο παιδί, είπε πως δεν αφορά μόνο τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά εμπλέκεται η Αστυνομία, η Εκπαίδευση, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.

«Άρα με κάποια εργαλεία, τα οποία δεν θα χάνονται στις εκθέσεις, αλλά με το εργαλείο της μηχανογράφησης να υπάρχει διαδραστικότητα για να έχουμε την άμεση παρέμβαση», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι δρομολογούνται εξειδικευμένες υπηρεσίες, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν αγοραστεί υπηρεσίες από ψυχολόγους, οι οποίοι θα ενταχθούν στη φαρέτρα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, για να τοποθετηθούν στις παιδικές στέγες, ώστε να έχουν μια ολιστική διαχείριση και να μην αφορά μόνο μια υπηρεσία.

Σε σχέση με τη συνεδρία είπε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα μέλη στην Επιτροπή Εργασίας για τον ρόλο του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και τους επόμενους σχεδιασμούς.

«Η συζήτηση διεξήχθη σε ένα πάρα πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Η παραδοχή ότι υπήρξαν προβλήματα έγινε εκατέρωθεν εξ ου και η δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας», ανέφερε η κ. Ανθούση.

Τόνισε ότι η «η Κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά τον πήχη, ώστε να γίνουμε ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας και να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση με αξιοπρεπή διαβίωση στα άτομα και τις ευάλωτες ομάδες που έχουν ανάγκη και έχουμε συμφωνήσει, όπως στο πλαίσιο της συνεργασίας να δρομολογηθούν νομοθετήματα που χρήζουν να δρομολογηθούν, καθώς αφορά όλους το θέμα της πρόνοιας και πρωτίστως τα κοινοβουλευτικά κόμματα και όλους τους εταίρους».

Πηγές – ΚΥΠΕ, RIKNEWS και STOCKWATCH

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Σημαντική κερδοφορία και τεχνολογικές πρωτιές για Cyta

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την 01/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:  Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση κονδυλίων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ύψους €501.002.280 για τη χρήση του έτους που

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ίδρυση Υφ. Μετανάστευσης, κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών και κατάργηση ετήσιου τέλους €350

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/02/2024, υπερψήφισε την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, τα κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών, την κατάργηση του ετήσιου τέλους €350 για εταιρείες, την επέκταση της άδειας μητρότητας στο πρώτο παιδί, την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του μήνα, την εφαρμογή του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά