Δημιουργία περαιτέρω υποχρεώσεων για ελέγχους αγοράς και διευκολύνσεις αδειοδότησης ξενοδοχείων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Προβλήματα στο λιανικό εμπόριο 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα στο λιανικό εμπόριο και οι ευρύτερες επιπτώσεις στο εμπόριο και την οικονομία. 

Θα εξετάσουμε τη δημιουργία περαιτέρω υποχρεώσεων για ελέγχους αγοράς, λέει ο Κ. Χατζηγιάννη 

Το ενδεχόμενο δημιουργίας περαιτέρω υποχρεώσεων στο Υπουργείο Εμπορίου όσον αφορά τους ελέγχους για τις τιμές προϊόντων άφησε ανοικτό ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννη. 

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Χατζηγιάννη επέκρινε εκ νέου την Κυβέρνηση για το φαινόμενο της ακρίβειας. «Ακόμα και μετά που η Κυβέρνηση έχει μειώσει το ΦΠΑ είτε στα τρόφιμα ή άλλως πως ακόμη και εκεί έχουμε πρόσθετες αυξήσεις σε σχέση με τις τιμές αυτών προϊόντων και πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε», είπε. 

Ο κ. Χατζηγιάννη επέκρινε το Υπουργείο Εμπορίου για «παθητική στάση» στο θέμα των ελέγχων έπειτα από τον περί εποπτείας της Αγοράς νόμο που ενέκρινε η Ολομέλεια, με τον οποίο το Υπουργείο Εμπορίου θα πρέπει να δημοσιοποιεί έκθεση, η οποία να περιλαμβάνει στοιχεία αναφορικά με τη διερεύνηση περιπτώσεων μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του νόμου, είτε κατόπιν σχετικής καταγγελίας, είτε κατόπιν αυτεπάγγελτου ελέγχου, με στόχο την προστασία των καταναλωτών. 

«Θέλουμε ποιοτική άσκηση των ελέγχων σε αυτή τη χώρα. Άρα λοιπόν, το γεγονός ότι ο τρόπος που ασκούν αυτή την εξουσία αλλά και οι ισχυρισμοί ότι ο τρόπος που θα εφαρμόσουν την τελευταία νομοθεσία της Βουλής ότι δεν θα είναι αυστηρή απλώς θα είναι παθητική προσέγγιση, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και θα προχωρήσουμε στην δημιουργία πρόσθετων υποχρεώσεων στην εκτελεστική εξουσία», πρόσθεσε. 

Κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι τους ελέγχους για την συλλογή τιμών για σκοπούς σύνταξης του παρατηρητήριο τιμών τους κάνει ιδιωτική εταιρεία, σημειώνοντας ότι ο τρόπος υπολογισμού κάποιων τιμών είναι «πλασματικός». 

Με αφορμή την έγκριση της πρότασης νόμου για τους ελέγχους, ο κ. Κώστα σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει πραγματικός έλεγχος. Επέκρινε το ότι δεν τιμωρείται κάποιος που δεν συμμορφώνεται με τις τιμές και αντί αυτού του αποστέλλεται μια επιστολή με την οποία ενημερώνεται ότι πρέπει να συμμορφωθεί. 

«Πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε νομοθετικά τι γίνεται, ώστε πραγματικά να γίνονται έλεγχοι για το αν υπάρχει αισχροκέρδεια», είπε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση των διατάξεων του βασικού νόμου που αφορούν στη μεταβατική περίοδο κατά την οποία ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα δύναται να λειτουργούν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του βασικού νόμου.  

Στην Ολομέλεια οι διευκολύνσεις αδειοδότησης ξενοδοχείων 

Με συνοπτικές διαδικασίες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρισμού εξέτασε στην παρουσία του υφυπουργού Τουρισμού Κώστα Κουμή, την πρόταση νόμου που διορθώνει στρεβλώσεις στον νόμο για την αδειοδότηση των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, ώστε να οδηγηθεί μεθαύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση και να αποφευχθούν έτσι, τυχόν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: 

Stockwatch: Στην Ολομέλεια οι διευκολύνσεις αδειοδότησης ξενοδοχείων 

Stockwatch: Προς χαλαρώσεις στην αδειοδότηση ξενοδοχείων 

Ο περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022 και συναφείς Κανονισμοί     

Ο περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Επισκέψιμων Αγροκτημάτων Νόμος του 2022 

Ο περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η κατάταξη των τουριστικών κατασκηνώσεων σε τάξεις (ήτοι πολυτελείας, Α΄ τάξης, Β΄ τάξης και άνευ τάξης), η ρύθμιση της δημιουργίας και λειτουργίας των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping», η θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων και η προσθήκη των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping» στα έργα για τα οποία απαιτείται η ετοιμασία Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. 

Διάταγμα Καδή φρενάρει πλαίσιο για Glamping 

Στα συρτάρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου θα μείνουν το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για τη δημιουργία και λειτουργία των κατασκηνώσεων πολυτελείας τύπου «Glamping» και η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων, τα οποία βάσει προγραμματισμού υπολογιζόταν να οδηγηθούν αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση,  στην τελευταία συνεδρία του Σώματος πριν τη διακοπή των εργασιών του ενόψει των εκλογών Ιουνίου. 

Η ανατροπή στο προγραμματισμό επήλθε μετά από χθεσινή ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, για διάταγμα που εξέδωσε λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από τη θέση του, τον Φεβρουάριο του 2023, ο υπουργός Γεωργίας επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, Κώστας Καδής. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: 

Stockwatch: Διάταγμα Καδή φρενάρει πλαίσιο για Glamping 

Ο περί της Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων καθώς και για τη Χορήγηση Πολυεδαφικών Αδειών για Επιγραμμικές Χρήσεις Μουσικών Έργων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η βελτίωση ρυθμίσεων αναφορικά με την επιβολή και είσπραξη των χρεώσεων από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και τις ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης και με την άσκηση εποπτείας και ελέγχων από την Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) (Αρ. 8) Νόμος του 2022    

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε οι καινοτόμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), όπως αυτές ορίζονται στον περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο, να εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής των τελών και δικαιωμάτων που καθορίζονται σε Κανονισμούς οι οποίοι εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των διατάξεων του περί Εταιρειών Νόμου.     

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Δεκτή από Βουλή η αναπομπή νόμου για start-ups 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον