Η ακρίβεια στο επίκεντρο της 24ης Συνόδου της Βουλής των Γερόντων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η ακρίβεια, οι δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή των ηλικιωμένων και οι ευθύνες της πολιτείας, ήταν το κύριο θέμα με το οποίο καταπιάστηκε η 24ης Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων η οποία συνήλθε την Παρασκευή, 10/11/2023.

Σε χαιρετισμό της κατά τη Σύνοδο η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων που θα μειώσουν το κόστος ζωής και θα βελτιώνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους συνταξιούχους.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι κόστος ζωής στην Κύπρο βρίσκεται σε μια αδυσώπητη ανοδική τροχιά, με τις τιμές και τα αυξημένα έξοδα να πιέζουν τα νοικοκυριά και δη τα άτομα της τρίτης ηλικίας, εκ των οποίων οι πλείστοι έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος μόνο τη σύνταξή τους, ένα εισόδημα που δεν συμβαδίζει με τη ραγδαία αύξηση των δαπανών διαβίωσης.

«Το αυξανόμενο κόστος ζωής δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να αγνοηθεί. Το κράτος και όλοι οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να αναζητήσουν και να εφαρμόσουν πρακτικές λύσεις, που θα διασφαλίσουν ότι οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να ζουν με άνεση και γαλήνη», είπε.

Πρόσθεσε ότι τέτοια μέτρα είναι η ρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότησή του και συνακόλουθα η ενίσχυση των κοινωνικών ασφαλίσεων των ηλικιωμένων.

«Η κυβέρνηση επιβάλλεται να θεσπίσει πολιτικές για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών για τη διασφάλιση των συνταξιοδοτικών ταμείων προς όφελος τελικά των συνταξιούχων», είπε.

Πρόσθεσε ότι πρωταρχικής σημασίας για τον ηλικιωμένο πληθυσμό είναι σαφώς και η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη.

«Μπορεί πλέον να έχουμε το ΓεΣΥ και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι αυτό, όμως δεν έχει εξαλειφθεί παντελώς το κόστος που επωμίζονται οι ηλικιωμένοι για την περίθαλψή τους», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι γι’ αυτό πρέπει να επεκταθεί η ασφαλιστική κάλυψη της περίθαλψης των ηλικιωμένων με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους των φαρμάκων και των ιατρικών εξετάσεων, καθώς και την αύξηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες πρόληψης και μακροχρόνιας φροντίδας, όπως υπηρεσίες κατ’ οίκον υγειονομικής περίθαλψης, υποστηριζόμενες εγκαταστάσεις διαβίωσης και οίκους ευγηρίας.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε εφαρμογή μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης που αφορούν σε ηλικιωμένους, όπως ελαφρύνσεις φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, εκπτώσεις φόρου εισοδήματος.

Είπε ακόμα ότι η κρατική χρηματοδότηση για προγράμματα κοινοτικής υποστήριξης, κέντρα ηλικιωμένων και κοινωνικές υπηρεσίες μπορεί να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας για τους ηλικιωμένους.

Έκανε λόγο για χρέος και συλλογική ευθύνη, υπό τις τεράστιες προκλήσεις που υψώνονται απειλητικά για την ανθρωπότητα, να διασφαλιστεί για τους συνταξιούχους η ευημερία και ευδαιμονία τους που σημαίνει πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, σε οικονομικά προσιτή στέγαση και σε κοινωνικές υπηρεσίες που θα εγγυώνται αξιοπρεπή διαβίωση και ποιότητα ζωής.

Η κ. Δημητρίου διαβεβαίωσε τέλος ότι η Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να θεσμοθετεί για θέματα που αφορούν τους συνταξιούχους ιδιαίτερα για την ακρίβεια και τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει στη ζωή τους  και θα συνεχίσει να απευθύνει έκκληση η προς όλους τους αρμοδίους για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες.

Διαρκείς οι αναβαθμίσεις του ΓεΣΥ, είπε η Υπουργός Υγείας

Η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, σε χαιρετισμό της που διάβασε η Δρ. Ιωάννα Γρηγορίου είπε ότι μέριμνα όλων είναι η προαγωγή της υγείας των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι ηλικιωμένοι.

Αναφερόμενη στο ΓεΣΥ είπε ότι αναβαθμίσεις του Συστήματος γίνονται συνεχώς, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη λειτουργία νέων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών εντός του ΓεΣΥ, η πρόσφατη ένταξη των ποδολόγων στο σύστημα Υγείας, η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας εφημερίας των προσωπικών ιατρών κατά τα Σαββατοκυρίακα και τις δημόσιες αργίες, καθώς και η θεσμοθέτηση σταθερών σημείων παροχής των υπηρεσιών ανά Επαρχία.

Αναφέρθηκε επίσης στο εμβολιαστικό πρόγραμμα για τα άτομα άνω των 60 ετών, ενώ είπε ότι άτομα που είναι κλινήρη μπορούν να λάβουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέσω της υπηρεσίας «Κατ’ Οίκον Φροντίδας».

Αναφέρθηκε επίσης και σε άλλες δράσεις του Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ όπως η υπηρεσία της «Κατ’ Οίκον Νοσηλείας», η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την ίδρυση, λειτουργία, έλεγχο και εποπτεία κέντρων θεραπείας και αποκατάστασης και το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών του Υπουργείου. Συγκεκριμένα με βάση το Σχέδιο Οικονομικής Αρωγή, όπως είπε έχουν σταλεί από την αρχή του έτους μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, 1294 ασθενείς στην Κύπρο και άλλοι 1244 έλαβαν υπηρεσίες υγείας από ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό.

«Επιπρόσθετα, η μεγάλη σημασία που δίνει το Υπουργείο Υγείας σε θέματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, αντικατοπτρίζεται στη σημαντική πολιτική που αφορά στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία των Ηλικιωμένων, η οποία ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, στοχεύοντας σε δράσεις που αντιστοιχούν στους πυλώνες της Πρόληψης, της Προώθησης Υγιούς Γήρανσης, του Φιλικού Περιβάλλοντος, της Έρευνας και της Εκπαίδευσης», είπε.

Είπε ακόμα ότι από τις αρχές του νέου έτους θα προωθηθεί η υλοποίηση διαδραστικών εργαστηρίων που αφορούν την εκπαίδευση των ηλικιωμένων στην υγιεινή διατροφή και την πρόληψη των πτώσεων τους σε όλες τις Επαρχίες, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ευθύνη της πολιτείας είναι η δημιουργία τέτοιων συνθηκών ώστε οι ηλικιωμένοι να διαβούν αυτή την πιο ώριμη περίοδο της ζωής τους με τιμή και αξιοπρέπεια, παρέχοντας τους διευκολύνσεις που διασφαλίζουν είτε τη φαρμακευτική, είτε την ιατρική τους φροντίδα.

Διαβεβαίωσε ότι  το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για επίλυση θεμάτων που αφορούν τους ηλικιωμένους και θα συνεχίσει να προωθεί δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Οι ηλικιωμένοι πιο ευάλωτοι στην ακρίβεια είπε ο Πρόεδρος της Βουλής των Γερόντων

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και Πρόεδρος του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής των Γερόντων Ηλίας Δημητρίου ζήτησε να βρεθούν λύσεις στα θέματα της ακρίβειας, στο θέμα του πέναλτι 12% για συνταξιοδότηση στο 63ο έτος αλλά και στο θέμα της περαιτέρω μείωσης του κόστους για το ΓΕΣΥ.

Ζήτησε ακόμα να καλυφθούν και όσοι χήρευσαν πριν από το 2018 με τη σύνταξη χηρείας των αντρών.

Αναφερόμενος στο θέμα της Συνόδου που αφορά την ακρίβεια, είπε ότι μπορεί το θέμα να απασχολεί ολόκληρη την κοινωνίας, ωστόσο οι ηλικιωμένοι όμως, όντας μια ομάδα ανθρώπων με ιδιαιτερότητες και ειδικές συνθήκες λόγω της φυσικής πορείας της ζωής, χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής, στήριξης και φροντίδας, τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και της κοινωνικής πρόνοιας.

«Η ακρίβεια που μαστίζει την σημερινή εποχή έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην Τρίτη Ηλικία η οποία δεν βρίσκεται σε θέση να τα αντιμετωπίσει, αλλά καλούμε το κράτος να προβεί στα απαραίτητα μέτρα για να τους προστατεύσει», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η Βουλή των Γερόντων έχει δημιουργηθεί γιατί η φωνή των ηλικιωμένων πρέπει με κάποιο τρόπο να φτάνει στα κέντρα λήψης αποφάσεων που μπορούν να δώσουν λύσεις.

Όπως είπε, οι δύο εκθέσεις των Επιτροπών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων, απαριθμούν προϋπάρχοντα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί, αλλά και νεότερα που έχουν προκύψει.

Την Ολομέλεια της Βουλής των Γερόντων χαιρέτισαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων Στέφανος Κυπριανού και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Παιδοβουλής Γεώργιος Εφραίμ Χριστοφή, οι οποίοι ένωσαν τη φωνή τους με τους συνταξιούχους για την ανάγκη λήψης μέτρων κατά της ακρίβειας και μίλησαν για ανάγκη δημιουργίας συνεργειών μεταξύ των διαφορετικών γενεών.

Αιτήματα Επιτροπών Βουλής των Γερόντων

Ανάμεσα στα αιτήματα που υπέβαλε η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων ήταν η βελτίωση των συνθηκών και ποιότητας στις Στέγες Ηλικιωμένων, η Ανάγκη Δημιουργίας Κρατικών Κέντρων Αποκατάστασης και η ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Κέντρων Ενηλίκων.

Επίσης ζητήθηκε η δημιουργία χώρων φιλοξενίας κακοποιημένων ηλικιωμένων, επέκταση της κατ’ οίκον φροντίδας και η δημιουργία της υπηρεσίας «κόκκινο κουμπί».

Παράλληλα ζητήθηκαν μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, κατάργηση του 12% πέναλτι στις συντάξεις, αφαίρεση των συμπληρωμών στο ΓΕΣΥ από το φορολογητέο εισόδημα, ενίσχυση της κοινωνικής κάρτας, αποκατάσταση της σύνταξης χηρείας για τους άντρες πριν από το 2018, βελτίωση της παροχής επιδομάτων και αποπληρωμένη το μεγάλου χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Επίσης βελτίωση διάφορων υπηρεσιών προς ηλικιωμένους, ορισμός Επιτρόπου Τρίτης Ηλικίας καθώς και άλλα μέτρα που αφορούν στην αξιοποίηση, εκπαίδευση και τα δικαιώματα των ηλικιωμένων.

Ανάμεσα στα αιτήματα της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων η μείωση των λιστών αναμονής στο ΓεΣΥ, η στελέχωση των υπηρεσιών υγείας, η βελτίωση των πρώτων βοηθειών, η ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων, δημιουργία κέντρων αποκατάστασης με κρατική στήριξη και η ενίσχυση του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας.

Επιπλέον θέματα που αφορούν φροντιστές ηλικιωμένων, διακίνησης προς υπηρεσίες υγείας, συμπληρωμές για φάρμακα, αύξηση υπηρεσιών εφημερίας προσωπικών γιατρών, αύξηση του ορίου επισκέψεων στους προσωπικούς γιατρούς, μηχανογράφηση ιατρικών φακέλων και βελτίωση των συνθηκών στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας. Ζητείται επίσης ενίσχυση των υπηρεσιών του ΓεΣΥ σε συγκεκριμένες ειδικότητες και η δημιουργία νέων κρατικών στεγών ηλικιωμένων.

ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην